تفاوت هارد HDD و SSD

حافظه SSD و HDD چیست؟ تفاوت هارد HDD و SSD

تفاوت هارد HDD و SSD به شما کمک می کند تصمیم بگیرید که کدامیک از تجهیزات ذخیره سازی بیشترین کاربرد، امنیت و سرعت را دارد و برای شما بهتر است؟ حافظه های حالت جامد (SSD) به عنوان تکنولوژی جدید و مدرن یا حافظه های قدیمی و قدرتمند هارد دیسک (HDD)؟!

اگر می‌ خواهید یک کامپیوتر یا لپ‌ تاپ جدید بخرید یا اگر در حال بررسی راه‌ هایی برای ارتقای دستگاه خود هستید، حتماً مطالب زیادی درخصوص هارد دیسک دیده اید، اما حقیقتاً کدام یک برای شما بهتر است؟ ما در این مقاله به مقایسه هارد HDD و SSD می پردازیم.

در این مقاله شما با انواع درایو و حافظه آشنا خواهید شد و یاد خواهید گرفت که هرکدام چه خصوصیات و مزایا و معایبی دارد و کدام برای شما مناسب تر است؟

تحهیزات ذخیره سازی اجازه نگهداری و طبقه بندی اطلاعات و فایل ها را به شما می دهد. بدون این تجهیزات، عملاً کار با کامپیوتر و لپتاپ برای شما غیر ممکن خواهد بود. این تجهیزات از نوع اصطلاحاً “غیر فرار” هستند. به این معنا که با خاموش شدن دستگاه و یا قطع ناگهانی برق، اطلاعات از بین نمی روند و ذخیره باقی می مانند.

تجهیزات ذخیره سازی به دو صورت حافظه های اکسترنال و اینترنال به بازار عرضه می شوند. در رابطه با تفاوت هارد اکسترنال و اینترنال می توان گفت که حافظه های اکسترنال عموماً برای ذخیره سازی اطلاعات کم کاربردتر بکار می روند. از این جهت هم چنان حافظه های مبتنی بر دیسک در این حوزه کاربرد بیشتری دارند.

برای آشنایی بیشتر با تفاوت هارد اس اس دی با اچ اچ دی ابتدا لازم است با مفهوم هریک از آنها به طور کامل آشنا شویم.

آنچه در ادامه می خوانیم:

HDD یا هارد دیسک چیست؟

اگر برای شما هم این سؤال پیش آمده است که هارد دیسک چه نوع حافظه ای است؟ با ما همراه باشید. دیسک سخت که به آن HDD (Hard Disc Drive) می گویند، اولین بار در دهه 1950 توسط شرکت IBM ساخته شد. این نوع هارد از تکنولوژی ذخیره سازی مغناطیسی استفاده می کند. این نوع هارد اطلاعات را روی دیسک های مخصوصی در بلوک هایی به صورت تصادفی ذخیره می کند و به وسیله سوزنی که در فاصله چند میلی متری این دیسک ها به سرعت حرکت می کند، این اطلاعات را می خواند.

هارددیسک ها از دو بخش فلاتر با پوشش مغناطیسی و هد ساخته شده اند. زمانی که دیسک در حال چرخش است، هد خواندن و نوشتن بوسیله یک بازو به داده ذخیره شده در دیسک دسترسی پیدا می کند. این هارددیسک ها گرچه قدیمی هستند اما امروزه از نظر ظرفیت ذخیره سازی، ابعاد و … پیشرفت های قابل قبولی داشته اند و محبوبیت خود را حفظ کرده اند.

امروزه حجم این نوع هارد دیسک ها به 8 ترابایت نیز می رسد. سرعت هارد دیسک ها براساس چرخش اندازه گیری می شود. هم اکنون سریع ترین هارد دیسک ها 15000 چرخش در دقیقه دارند. این تجهیزات امروزه به عنوان ارزان ترین تجهیزات ذخیره سازی به شمار می آیند.

HDD یا هارد دیسک چیست؟
HDD یا هارد دیسک چیست؟

SSD یا دیسک حالت جامد چیست؟

اگر برای شما هم این سؤال پیش آمده که حافظه SSD لپ تاپ چیست با ما همراه باشید.

SSD (Solid State Drive) یکی دیگر از تجهیزات ذخیره سازی اطلاعات به شمار می آید. ترجمه لغوی نام این نوع هارد، حالت جامد است. این نوع هارد درسال 1991 با حجم 20 مگابایت ساخته شد و با قیمت 1000 دلار آمریکا به فروش رسید. یکی از مهم ترین نکته ها در راهنمای خرید SSD این است که امروزه این نوع هاردها با حجم های بیشتر و قیمت بسیار پایین تر به فروش می رسند ولی به طور کلی، قیمت هاردهای SSD از هاردهای سنتی گران تر است.

این حافظه ها هیچ نوع قطعه متحرکی ندارند و به جای دیسک های مغناطیسی از میکرو تراشه ها برای ذخیره سازی اطلاعات استفاده می کنند. این میکرو تراشه ها در واقعی نوعی حافظه های فلش متصل به هم هستند و از این جهت SSD را می توان یک حافظه فلش بزرگ در نظر گرفت. فلشی بزرگ تر از ابعاد فلش معمولی با ظرفیت بسیار بالا!

از آنجاییکه در ساخت این نوع هارددیسک از تراشه استفاده شده است، بنابراین بسیاری از محدودیت های HDD در این نوع حافظه وجود ندارد.

حافظه های SSD خود به انواع متفاوت SLC و MLC و TLC تقسیم می شوند. در حافظه های حالت جامد، هر میکرو تراشه میلیون ها سلول ذخیره سازی دارد. در حافظه SLC در داخل هر سلول 1 بیت اطلاعات، در MLS در هر سلول 2 بیت اطلاعات و در TLC، در هر سلول 3 بیت اطلاعات قرار می گیرد.

SSD یا دیسک حالت جامد چیست؟
SSD یا دیسک حالت جامد چیست؟

فرق هارد HDD و SSD

HDD و SSD هر دو جهت بوت شدن سیستم و ذخیره سازی داده ها و اطلاعات بکار می روند اما شباهت ها و تفاوت های زیادی با یکدیگر دارد که در ادامه به مهم ترین تفاوت هارد HDD و SSD می پردازیم:

قیمت

حافظه های SSD عمدتاً گران تر هستند. در ازای هر گیگابایت باید مبلغ بیشتری نسبت به حافظه های HDD پرداخت کنید. دلیل گران تر بودن این حافظه ها، عملکرد بهتر آن ها است.

ویژگی های خوبی که برای هارد SSD در نظر گرفته شده است نیز سبب گران تر شدن قیمت آن می شود. به عنوان مثال، یک هارد دیسک اینترنال با ظرفیت 1 ترابایت حدوداً 40 الی 50 دلار قیمت دارد، در صورتی که یک حافظه SSD با همین ظرفیت قیمتی معادل 160 الی 180 دلار دارد.

ظرفیت ذخیره سازی

هاردهای SSD به ندرت در ظرفیت‌ های بزرگ‌ تر از ۲ ترابایت یافت می‌شوند و با این حجم بسیار گران‌ قیمت هستند. معمولاً هاردهای ۵۰۰ گیگابایت تا ۱ ترابایت به عنوان درایو اصلی در سیستم‌ ها بکار می روند و ۵۰۰ گیگابایت به عنوان یک ظرفیت پایه برای لپ‌ تاپ‌ ها در نظر گرفته می شود اما گاهی به علت قیمت بالای SSD، از ظرفیت های ۱۲۸ گیگابایت یا ۲۵۶ گیگابایت برای سیستم‌های قیمت پایین استفاده می شود.

کاربران در مجموعه های بزرگ، به فضاهای بیشتری برای ذخیره سازی اطلاعات نیاز دارند. هرچه ظرفیت ذخیره‌سازی بیشتر باشد، اطلاعات و داده های بیشتری را می‌ توان بر روی کامپیوتر ذخیره کرد.

ممکن است ذخیره‌ سازی مبتنی بر ابر نیز برای ذخیره سازی اطلاعات در گوشی‌ های هوشمند، تبلت و کامپیوتر مناسب باشد اما ذخیره‌ سازی روی سیستم به مراتب ارزان‌ تر است. شما یک سیستم را تنها یک‌ بار می خرید، درحالیکه برای فضای ابری لازم است آبونمان پرداخت کنید. اگر به فضای ذخیره سازی زیاد با ظرفیت بالا نیاز دارید، HDD انتخاب مناسب تری است و قیمت مقرون به صرفه تری دارد.

امروزه حافظه های HDD با ظرفیت 15 ترابایت نیز در بازار موجود است. این درحالیست که ظرفیت SSD حداکثر به 4 ترابایت می رسد که آن هم قیمت بسیار بالایی دارد.

استفاده ترکیبی از HDD برای ذخیره سازی اطلاعات کم کاربرد و فرعی و SSD برای ذخیره سازی سیستم عامل، برنامه ها و نرم افزارها انتخاب بسیار مناسبی است و حتی در کاربردهای حرفه ای نیز منجر به کاش هزینه های شما می شود.

سرعت

در بحث تفاوت هارد HDD و SSD اینجا جایی است که SSD می‌ درخشد! یک کامپیوتر مجهز به SSD، در عرض کمتر از یک دقیقه و گاهی در عرض چند ثانیه بوت خواهد شد. این درحالیست که یک دیسک سخت نیازمند زمان بیشتری برای انجام عملیات است.

یک کامپیوتر یا مک با SSD سریع‌ تر راه‌ اندازی و اجرا می شود و فایل ها را سریع تر منتقل می کند. چه از کامپیوترتان برای سرگرمی و چه برای کسب‌ و کار استفاده می‌ کنید، تفاوت سرعت می تواند می تواند تا حد زیای در روند انجام کارهای شما تأثیرگذار باشد.

حافظه SSD به علت وجود تراشه ها، دسترسی به اطلاعات را بسیار سریع تر انجام می دهد. اما در هارددیسک ها از آنجاییکه اطلاعات در جاهای مختلف دیسک ثبت شده است و حرکت هد موجب دسترسی و خواندن اطلاعات می شود، محدودیت فیزیکی وجود دارد و سرعت خواندن اطلاعات پایین تر است.

در هاردهای SSD زمان بارگذاری اطلاعات در سیستم کمتر و معادل 10 الی 13 ثانیه به صورت متوسط است. در صورتی که در هارد دیسک های HDD این مدت زمان معادل 30 الی 40 ثانیه است.

معمولاً حافظه های SSD به میزان 30 درصد سریع تر از حافظه های HDD مشابه هستند. حافظه SSD از نوع SATA سرعتی تقریباً 3 برابر یک هارددیسک با سرعت 7200 دور دقیقه دارد. این درحالیست که حافظه SSD از نوع M.2 سرعتی به مراتب بیشتر از SATA ارائه می دهد.

سرعت خواندن و نوشتن هارد HDD کمتر و سرعت خواندن و نوشتن هاردهای SSD بیشتر است. یکی از مهم ترین تفاوت هارد HDD و SSD در همین این موضوع است. هارد SSD معمولاً در حدود 220 مگابیت بر ثانیه سرعت دارد که به 500 مگابیت بر ثانیه نیز می رسد. این مقدار در هاردهای HDD معادل 50 الی 120 مگابیت برثانیه است.


بیشتر بخوانید: آشنایی کامل با مفهوم بنچمارک (Benchmark) و معرفی انواع بنچمارک های معروف


چند پارگی اطلاعات یا قطعه قطعه شدن

چند پارگی اطلاعات نیز یک تفاوت مهم هارددیسک و SSD به شمار می آید. هاردهای سنتی به علت خاصیت چرخشی که دارند، با فایل‌ هایی که در بلوک‌ های مجاور هم ذخیره شده باشند، راحت تر کار می کنند زیرا در این حالت هد با یک حرکت پیوسته می تواند اطلاعات را از آغاز تا پایان بازیابی کند.

وقتی که هارد دیسک پر می شود، احتمال دارد بخش‌ هایی از یک فایل بزرگ در حول محور دیسک پخش شوند و اطلاعات پراکنده شود. بدین ترتیب هارد به مشکلی به نام پارگی اطلاعات دچار می شود. با پیشرفت الگوریتم های مربوطه، خواندن و نوشتن اطلاعات تا حد زیادی بهبود یافته اند اما همچنان هاردهای سنتی با این مشکل تا حدودی مواجه هستند.

در هاردهای SSD داده‌ ها می‌ توانند در هر جایی بدون هیچ مشکلی ذخیره شوند و بدلیل نحوه بازیابی و خواندن اطلاعات، این نوع هارد با مشکل پارگی اطلاعات مواجه نمی شود.

مقاومت در برابر ضربه و فشار

یک هارد SSD قطعات متحرک ندارد، بنابراین به احتمال زیاد، داده‌ های شما را در شرایطی همچون ضربه خوردن لپ تاپ و یا لرزش سیستم حفظ می‌ کند. این درحالیست که هنگامی که سیستم خاموش است، سوزن اغلب هارد درایوها ثابت است و تکان نمی خورد. اما وقتی مشغول کار هستند، سوزن با فاصله چند نانومتر روی دیسک به سرعت حرکت می کند. این قطعات مکانیکی و متحرک در HDD با محدودیت‌ هایی مواجه هستند و هارد دیسک را نسبت به SSD آسیب پذیرتر می کنند.

بنابراین اگر احتمال وارد شدن فشار و ضربه به تجهیزات وجود دارد، هارد SSD گزینه مناسب تری است. مراقبت و نگهداری از حافظه های HDD نیاز به دقت و توجه بیشتری دارد.

ابعاد و وزن

از آنجایی که درایوهای سخت مبتنی بر دیسک های چرخان هستند، برای تولید نمونه های کوچک تر آن‌ ها محدودیت وجود دارد. سال‌ها پیش، درایوهای سخت ۱.۸ اینچی نیز ساخته شد اما این درایوها حداکثر ظرفیت ۳۲۰ گیگابایت را ارائه می کردند. بدین ترتیب، تولیدکنندگان گوشی هوشمند امروزه تنها از حافظه فلش برای ذخیره اطلاعات خود استفاده می کنند.

SSD چنین محدودیت‌ هایی ندارد. حافظه های SSD می‌ توانند به مرور زمان کوچک تر نیز بشوند. از طرفی، به علت وجود تراشه ها، وزن یک حافظه SSD تقریباً یک پنجم وزن یک حافظه HDD در همان ابعاد است.

تولید صدا، لرزش و نویز

حتی آرام‌ ترین هارد درایوها هم وقتی در حال استفاده هستند، کمی سروصدا تولید می کنند. درایوهای سخت هرچه سریع‌ تر باشند و سرعت چرخش دیسک آنها بیشتر باشد، تولید سروصدای آنها نیز بیشتر خواهد شد. این درحالیست که هاردهای SSD شبیه به فلش هستند، غیر مکانیکی هستند و هیچ سر و صدایی تولید نمی کنند.

از طرفی با توجه به حرکت دیسک های HDD، به هنگام ذخیره سازی و خواندن اطلاعات لرزش ایجاد می شود. این در حالیست که در حافظه SSD بدلیل نبود حرکت مکانیکی، هیچگونه لرزشی وجود ندارد.

مصرف برق و توان مصرفی و تولید گرما

یک حافظه SSD از آنجاییکه نیاز به حرکت مکانیکی ندارد، در نتیجه به صورت مداوم از برق استفاده نمی کند و هیچ مقداری از انرژی مصرف‌ شده توسط SSD به صورت اصطکاک یا نویز تلف نمی‌شود. از این نظر SSD حافظه ای کارآمدتر است. در HDD، به علت حرکت دیسک و بازوی متحرک، برق بیشتری مصرف می شود و توان مصرفی بالاتری دارد.

استفاده از حافظه SSD در کامپیوتر های سرور، باعث کم شدن مبلغ قبض برق می شود و بر روی یک لپ‌ تاپ و یا تبلت، عمر باتری شما را طولانی تر می کند. یک هارددیسک به طور تقریبی 5 برابر یک SSD مصرف بیشتری دارد.

در حافظه های HDD بدلیل وجود حرکت مکانیکی، گرمای بیشتری نسبت به حافظه SSD تولید می شود.

طول عمر

هاردهای SSD با گذشت زمان، عمرشان کم می شود زیرا هر سلول می‌تواند به دفعات محدودی نوشته و یا خوانده شود. البته به لطف پیشرفت تکنولوژی، به احتمال زیاد شما قبل از به پایان رسیدن عمر SSD خود، یک سیستم جدید خریداری کرده اید!

حافظه های HDD نیز بدلیل حرکت مکانیکی و احتمال آسیب دیدگی و فرسودگی قطعات، عمر محدودی دارند. اما فضایی که برای ذخیره سازی در هارد دیسک ها بکار می رود، برخلاف خافظه های SSD، برای تعداد دفعات خواندن و نوشتن محدودیت ندارد. اما در عوض، بر اثر یک ضربه یا فشار ناگهانی ممکن است عمر آن برای همیشه به پایان برسد.

طول عمر هارد SSD چیزی در حدود 2 میلیون ساعت است، در صورتی که هاردهای HDD طول عمری معادل 1 الی 1.5 میلیون ساعت دارند.

اگر واقعاً نگران عمر حافظه خود هستید، می توانید از اطلاعات S.M.A.R.T استفاده کنید و بدین ترتیب اگر حافظه به پایان عمر خود نزدیک شده باشد، از آن باخبر شوید.

علمکرد در بازی

بحث نرخ فریم در بازی به توانایی تجهیزات سخت افزاری شما برمی گردد و استفاده از حافظه SSD در آن تأثیری نمی گذارد اما اگر در هنگام کار با کنسول های بازی، تمایل دارید سرعت بوت شدن و اجرای بازی ها بالاتر رود، حافظه SSD به شما پیشنهاد می شود. البته به علت هزینه های بالای SSD، بهتر است گیمرهای حرفه ای از این نوع حافظه استفاده کنند.

تأثیرات مغناطیسی

در بررسی تفاوت هارد HDD و SSD می توان گفت، از آنجاییکه در هارددیسک ها اطلاعات بر روی دیسک های مغناطیسی ذخیره می شود، بنابراین مجاورت هارد دیسک در کنار آهن ربا می تواند منجر به آسیب رسیدن به داده ها و یا حتی پاک شدن اطلاعات شود. این درحالیست که حافظه های SSD از تأثیرات مغناطیسی کاملاً در امان هستند.

تفاوت هارد HDD و SSD
تفاوت هارد HDD و SSD

انتخاب ابزار ذخیره سازی مناسب

حالا که با تفاوت هارد SSD و HDD آشنا شدیم بهتر است به این سؤال پاسخ دهیم که هارد HDD بهتر است یا SSD؟ دسته بندی که در زیر صورت گرفته است می تواند در خرید هارد به شما کمک شایانی کند.

هارد HDD

  • کاربران عمومی: کاربرانی که استفاده های عمومی از سیستم های خود می کنند، مایل هستند فایل های مورد نظر خود را دانلود و سپس مشاهده کنند. به همین دلیل بهتر است از هارد HDD استفاده کنند. اما اگر فایل های موزیک و فیلم را به صورت آنلاین و مستقیم مشاهده می کنید، بهتر است از هاردهای SSD استفاده کنید. می توانید یک حافظه SSD کم ظرفیت و ارزان تر خریداری نمایید.
  • کاربرانی با بودجه محدود: اگر قیمت کمتری برای خرید هارد در نظر گرفته اید، بهتر است به سراغ هاردهای HDD بروید.
  • کاربران چندرسانه ای یا دانلودکنندگان فایل های پرحجم: اگر به ابزار ذخیره سازی با حجم های بسیار بالا نیاز دارید، بهتر است از حافظه های HDD استفاده کنید.

هارد SSD

  • کاربرانی که در مکان ثابت نیستند: اگر از آن دسته افراد هستید که همیشه لپ تاپ به همراه دارید و دائماً در حال استفاده از آن هستید، بهتر است از هارد با امنیت بیشتر مانند SSD استفاده کنید.
  • کاربرانی که به دنبال سرعت هستند: اگر می خواهید سرعت بسیار بالایی در کارهای شما با سیستم وجود داشته باشد، سراغ هاردهای SSD بروید و برای حجم بیشتر از HDD به عنوان مکمل استفاده کنید.
  • کارهای مهندسی و گرافیکی: این کارها معمولاً به حجم های زیادی احتیاج دارند و نیازمند سرعت بالا هستند. به همین دلیل استفاده از هارد SSD پیشنهاد می شود.
  • گیمرها: اگر بازیکن های حرفه ای بازی های حرفه ای هستید و از لود و تأخیر خسته شده اید، حتماً از هاردهای SSD استفاده کنید. این هاردها زمان لودینگ را تا حد زیادی کاهش می دهند.

بیشتر بخوانید: مشکل نخواندن هارد اکسترنال و عدم شناسایی آن در ویندوز و مک


نتیجه گیری

در این مقاله به بررسی تفاوت هادر HDD و SSD پرداختیم. با توجه به مزایا و معایب حافظه HDD و SSD نتیجه می گیریم که برای یک کامپیوتر شخصی، نیازی نیست که تمام حافظه شما از نوع SSD باشد.

یک راه حل این است که یک هارد SSD با ظرفیت حداقل 128 گیگابایت برای درایو اصلی و محل نصب سیستم عامل در نظر بگیرید. مابقی حافظه مورد نیاز خود برای ذخیره اطلاعات فرعی و کم کاربرد را به صورت HDD تهیه کنید. بدین صورت هم سیستم شما سریع تر بوت می شود و هم نیازی نیست که هزینه زیادی بابت ذخیره سازی اطلاعات خود صرف کنید.

به طور کلی اگر سرعت اجرای برنامه ها، نرم افزارها و بازی ها برایتان اهمیت زیادی دارد، SSD به شما توصیه می شود اما اگر می خواهید فایل های حجیم را ذخیره کنید، HDD انتخاب مناسب تری است. در نظر داشته باشید که حافظه SSD نسبت به HDD قیمت بسیار بالاتری دارد. پس با بررسی تفاوت SSD و HDD و در نظر گرفتن نوع نیاز خود، می توانید بهترین انتخاب را داشته باشید.


بیشتر بخوانید: معرفی و مقایسه انواع کارت گرافیک و ویژگی های آنها