انواع کارت گرافیک یا پردازنده های گرافیگی یکی از مهم ترین قطعات یک کامیپوتر هستند و قطعاً هیچ دستگاه تصویری بدون یک پردازنده گرافیکی قادر به فعالیت نیست.
این کارت ها در کامپیوتر ها، موبایل ها، تبلت ها و لپ تاپ ها و حتی تلویزیون ها هم وجود دارند. در این مقاله به معرفی و مقایسه انواع کارت گرافیک و ویژگی های آنها می پردازیم و در انتها شما قادر خواهید بود با آگاهی بیشتر، کارت گرافیک بهتری خریداری کنید.
برای خرید تجهیزات شبکه به سایت راندنو مراجعه نمایید.
آنچه در ادامه می خوانیم:
- کارت گرافیک چیست؟
- GPU چیست؟
- کارت های گرافیکی و انواع آن ها
- اولین گام در خرید کارت گرافیک: تعیین هدف!
- برندهای تولید کننده کارت گرافیک
- کارت های گرافیک Nvidia
- کارت های گرافیک AMD
- انواع اسلات های کارت گرافیکی روی مادر بورد
- ویژگی های کارت گرافیک
- کارت گرافیک بازی
- چگونه کارت های گرافیک را مقایسه کنیم؟
- انواع پورت کارت های گرافیکی
- قیمت کارت گرافیک
کارت گرافیک چیست؟
کارت گرافیک یک قطعه در کامپیوتر است که خود یک مجموعه مستقل محسوب می شود. این قطعه تصاویر را برای نمایشگر آماده می کند. این وسیله وظیفه تفسیر و ترجمه ویدئوها و داده ها را برعهده دارد و پس از تحلیل این اطلاعات، داده ها را برای مانیتور قابل درک می کند.
کارت شبکه به پردازنده کامپیوتر کمک می کند و پخش تصاویر 3D را راحت تر می کند.
وقتی از بازی با کیفیت بالا صحبت می کنیم، منظور دو عامل ابعاد تصویر و کیفیت گرافیکی است. ابعاد تصویر می تواند HD(1920X1080) یا 4K(3840X2160) باشد. ابعاد 4K نیارمند نمایشگری است که از این ابعاد پشتیبانی کند. پس اگر چنین مانیتوری ندارید یا برنامه ای برای خرید چنین نمایشگری ندارید، نیازی نیست هزینه اضافی برای خرید انواع کارت گرافیک با پشتیبانی 4K خرج کنید.
عامل دیگر، کیفیت گرافیکی است که منظور تنظیمات و خصوصیات داخل بازی است و براساس توان سخت افزار شما، آنها را می توان در سطوح پایین، متوسط، بالا و خیلی بالا تنظیم کرد.
بیشتر بخوانید: حافظه SSD و HDD چیست؟ تفاوت هارد HDD و SSD
GPU چیست؟
در گذشته کارت گرافیک وجود نداشت و وظیفه ترجمه و تفسیر برعهده قطعه ای به نام GPU بود. با گذشت سال ها، کارت های گرافیک به بازار عرضه شدند. GPU مخفف عبارت Graphics Processing Unit و به معنای پردازنده گرافیکی است.
این قطعه یک چیپ یا تراشه است که به عنوان مغز کارت گرافیک مورد استفاده قرار می گیرد. می توان گفت هر تصویری که در نمایشگر مشاهده می شود، توسط این قطعه تولید می شود. GPU اصلی ترین مترجم کارت گرافیک است.
کارت های گرافیک و انواع آن ها
به طور کلی می توان گفت سه نوع کارت گرافیک به بازار عرضه شده است:
- کارت گرافیک آن-برد یا Integrated
- کارت گرافیک مجزا یا Discrete
- کارت گرافیک اکسترنال یا eGPU
بیشتر بخوانید: آموزش تصویری پیدا کردن IP کامپیوتر، لپتاپ و گوشی
کارت گرافیک آن-برد یا Integrated
نوع اول کارت های گرافیک، به شکل یکپارچه ساخته شده اند و قطعه جداگانه ای محسوب نمی شوند. البته در برخی از موارد این واحد پردازنده به عنوان یک چیپ جداگانه نیز در نظر گرفته می شود.
اغلب لپ تاپ ها و سیستم های کامپیوتری از این کارت گرافیک پشتیبانی می کنند. این نوع کارت ارزان تر است اما عملکرد آن ضعیف تر است. این نوع کارت گرافیک را نمی توان ارتقا داد.
کارت گرافیک مجزا یا Discrete
این نوع کارت گرافیک مناسب افرادی است که کار تدوین و ویرایش ویدئو انجام می دهند و یا برای سیستم گیمینگ خود به کارت گرافیک جداگانه نیاز دارند. این قطعه روی مادربورد نصب می شود و می تواند قدرت و سرعت بالایی را برای سیستم فراهم کند. این قطعه نسبت به کارت گرافیک نوع اول گران قیمت تر است.
کارت گرافیک اکسترنال یا eGPU
اگر به یک لپ تاپ سبک با ابعاد کوچک اما قوی و گیمینگ نیاز دارید، می توانید از این کارت گرفیک استفاده کنید. این کارت ها از طریق پورتهای Thunderbolt 3 یا USB-C به لپ تاپ متصل می شوند. عملکرد این کارت ها از نوع دوم کمی پایین تر است اما با این حال این کارت ها هنوز هم از قدرت بسیار بالایی برخوردار هستند.
بیشتر بخوانید: علت کم شدن سرعت اینترنت چیست؟
اولین گام در خرید کارت گرافیک: تعیین هدف!
مهمترین نکته پیش از خرید انواع کارت گرافیک توجه به هدف است. اگر هدف شما در استفاده از کامپیوتر، کاربردهای روزمره مثل وب گردی، تماشای فیلم و عکس، کار با مایکروسافت آفیس و … است، پس شما به یکی از انواع کارت گرافیک قدرتمند نیاز ندارید.
ولی اگر هدف شما کارهایی همچون بازی و گیمینگ، تولید کارهای گرافیکی مثل تصاویر سه بعدی، انیمیشن، طراحی گرافیکی و غیره است، شما باید کارت گرافیک قوی و توانمندی را تهیه کنید.
برای اطلاعات از تکنولوژی های روز دنیا با مجله راندنو بخش تکنولوژی همراه باشید.
در بازی و گیمینگ، هدف باید اجرای بازی های نسل جدید با بالاترین کیفیت گرافیکی باشد. شما باید کارت گرافیکی تهیه کنید که نه تنها بتواند بازی های نسل جدید را اجرا کند، بلکه بتواند آنها را با بالاترین کیفیت اجرا کند!
خرید کارت گرافیک که از پس اجرای بازی های نسل جدید بر نباید یا اینکه نتواند آنها را با کیفیت مناسب پردازش کند، یک اشتباه اقتصادی بسیار بزرگ به شمار می آید.
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین روش های تست سرعت اینترنت
برندهای تولید کننده کارت گرافیک
بازار انواع کارت گرافیک در اختیار دو شرکت Nvidia و Ati Radeon است. برند Radeon چند سال پیش توسط شرکت AMD خریداری شد و اکنون کارت های گرافیک این شرکت تحت عنوان AMD RADEON تولید و به فروش می رسد. اخیرا شرکت AMD پردازشگرهایی تولید کرده که خود کار کارت گرافیک را هم انجام می دهند ولی باید بدانید که به اندازه یک کارت گرافیک، پیشرفته و قدرتمند نیستند.
نکته بسیار مهم: خرید لپ تاپ گیمینگ اشتباه است. اگر هدف شما فقط بازی است، پس بهتر است بر روی یک کامپیوتر دسکتاپ گیمینگ سرمایه گذاری کنید تا با هزینه به مراتب کمتر، سیستمی بسیار قدرتمندتر داشته باشید.
بیشتر بخوانید: روش های افزایش سرعت مودم و تقویت وای فای و اینترنت
کارت های گرافیک Nvidia
انویدیا کارت های گرافیک دسکتاپ یکی از انواع کارت گرافیک است که نسل جدید خود را با عناوین سری 10، 20 و 30 معرفی کرده است. البته این شرکت مدل های فوق قدرتمندی مثل تایتان نیز تولید می کند که برای خرید آن ها شما به جیب های فوق قدرتمندی نیاز دارید!!
نکته: انویدیا کارت های گرافیک خود را با پسوندهای GT ،GTX و TI عرضه می کند که TI از بقیه قوی تر و گران تر است و همچنین کارت های جدید با پیشوند RTX عرضه می شوند که به معنی مجهز بودن به تکنولوژی پیشرفته نورپردازی موسوم به RAY TRACING است.
کارت های سری 30، سری کارت های پرچم دار و رده بالا
کارت گرافیک NVIDIA RTX 3090 TI: جدیدترین و قوی ترین کارت گرافیک انویدیا از سری 30 با 24 گیگابایت، حافظه گرافیکی 384 بیت و با قیمت 1500 دلار.
این سری شامل کارت های 3080، 3070 و 3060 است که همگی بسیار قدرتمند هستند و از تکنولوژی RTX پشتیبانی می کنند.
کارت های سری 20 هم رده بالا هم رده میانی رو به بالا
کارت گرافیک NVIDIA RTX 2080 TI: قدرتمندترین مدل این سری با 14 گیگابایت حافظه گرافیکی 352 بیت و با قیمت 1350 دلار.
کارت های 2080، 2070 مدل های رده بالا و کارت های 2060 مدل رده میانی رو به بالا محسوب می شوند.
کارت سری 10 رده میانی و رو به پایین
کارت گرافیک NVIDIA 1080 TI: قوی ترین مدل سری با 11 گیگابایت حافظه گرافیکی 352 بیت و قیمت 1072 دلار که مشخصاً از RTX پشتیبانی نمی کند.
این سری شامل مدل های 1080، 1070، 1060 و 1050 است. البته نویدیا مدل 1660 را هم معرفی کرده که از سری های 1050 و 1060 بهتر است ولی توان رقابت با 1070 و 1080 را ندارد.
کارت های گرافیک AMD
از دیگر انواع کارت گرافیک می توان به AMD اشاره کرد. همیشه رقابت شدیدی بین AMD و انویدیا وجود دارد ولی فعلاً انویدیا با ارائه مدل های بیشتر و تکنولوژی بالاتر، با فاصله کم، دست بالاتر را در بازار کارت گرافیک دارد.
بطور کلی قیمت کارت های ای ام دی از انویدیا ازران تر هستند. AMD یکی از انواع کارت گرافیک است که با ارائه کارت های سری 6000 با پسوند XT، تکنولوژی مشابه RTX را ارائه کرده است.
کارت های سری 6000 پرچم دار و رده بالا
کارت AMD RADEON RX 6900 XT: پیشرفته ترین و قدرتمندترین انواع کارت گرافیک این شرکت با 16 گیگابایت حافظه گرافیکی 256 بیت با قیمت 1000 دلار.
این سری شامل مدل های 6900، 6800 و 6700 است. فقط این سری می تواند با تکنولوژی RTX رقابت کند.
کارت گرافیک AMD RADEON VII: این کارت از سری 6000 نیست ولی در همان سطح قرار می گیرد. بدون پشتیانی از تکنولوژی RTX با 16 گیگابایت حافظه گرافیکی و قیمت 841 دلار.
کارت های سری 5000 رده بالا و میانی
در این سری فقط کارت AMD REDEON 5700 XT در رده بالا قرار می گیرد و مابقی رده میانی محسوب می شوند.
بیشتر بخوانید: VOIP چیست؟ همه چیز درباره تلفن تحت شبکه یا ویپ
انواع اسلات های کارت گرافیکی روی مادر بورد
با افزودن کارت های گرافیکی به سیستم، می توان کامپیوتر را ارتقا داد. برای این کار شیارهایی وجود دارد که می توان به واسطه آن ها کارت گرافیک را روی مادر بورد قرار داد. به این شیارها اسلات گفته می شود که خود چند نوع مختلف دارد:
PCI (Peripheral Component Interconnect)
PCIها جز اولین اسلات ها هستند که روی مادربورد طراحی شده اند و مانند یک رابط موازی عمل می کنند. این اسلات پهنای باند کوچکی دارد و به کمک آن می توان پورت های ورودی و خروجی اضافه ای برای دستگاه فراهم کرد.
AGP (Accelerated Graphics Port)
این نوع اسلات پیشرفته تر از نوع اول است و به GPU اجازه دسترسی به حافظه رم اصلی را می دهد. سرعت فرکانس این اسلات به ورژن آن بستگی دارد و می تواند 2 الی 3 برابر اسلات قبل باشد.
PCI-E (PCI Express)
این اسلات ها آخرین ورژن از PCIها هستند که سرعت انتقال بسیار خوبی دارند و یک رابط سریالی هستند. این اسلات ها در پهنای باند X1 و X4 و X8 و X16 وجود دارند. این اسلات بهترین اتصال کارت گرافیک را برای دستگاه شما فراهم می کند.
ویژگی های کارت گرافیک
هر یک از انواع کارت گرافیک موجود در بازار ویژگی های به خصوصی دارد. به طور کلی پیش از خرید کارت گرفیک باید به موارد زیر توجه کرد:
- تعداد هسته
- سرعت کلاک
- نوع اتصال کارت
- توان
- حرارت تولیدی
بیشتر بخوانید: آموزش کاربردی کاهش نویز (Noise) خط اینترنت ADSL
کارت گرافیک بازی
فراموش نکنید هدف، اجرای بازی های نسل جدید با بالاترین کیفیت است. پس خرید انواع کارت گرافیک که نتواند بازی های جدید را در ابعاد HD اجرا کند، یک اشتباه بزرگ است. همچنین گرافیک سطح بالا در بازی باید حداقل خواسته شما باشد. در غیر این صورت، پول خود را دور ریخته اید.
فاکتور دیگر که باید در نظر بگیرید، آینده نگری است. با ورود نسل های جدید از بازی ها، بعضی از کارتهای گرافیک به علت نداشتن فن آوری مدرن منسوخ می شوند. پس کارتی را خریداری کنید که حداقل 5 سال جوابگوی نیازهای شما باشد.
به عنوان مثال، تکنولوژی RTX که هم شرکت انویدیا و هم شرکت های بازی سازی شدیداً روی این فن آوری در حال سرمایه گذاری هستند. پس خرید کارت گرافیکی که از این تکنولوژی پشتیبانی نمی کند، اصلا پیشنهاد نمی شود.
چگونه کارت های گرافیک را مقایسه کنیم؟
بهترین روش مقایسه استفاده از BENCHMARK های مستقل است. برای این کار یک بازی نسل جدید را درنظر بگیرید. مثلاً CYBER PUNK 2077. سپس نام آن را بصورت زیر در گوگل جستجو کنید:
فهرستی از انواع سایت های که بنچمارک ارائه می دهند، ظاهر می شود. سایت notebookckek.net بسیار معتبر و کاربردی است. با مراجعه به این سایت انواع آمار، تحلیل و مقایسه در اجرای این بازی با کارت های گرافیکی مختلف به شما نشان داده می شود.
بیشتر بخوانید: آیا هک وای فای امکان پذیر است؟ روش های جلوگیری از آن کدام است؟
انواع پورت کارت های گرافیکی
این محصولات از راه پورت های مختلف به دستگاه متصل می شوند. باید کارت گرافیکی خریداری کنید که با پورت دستگاه همخوانی داشته باشد. البته اغلب کارت های گرافیک بیشتر از دو پورت ارائه می دهند. پورت های قابل ارائه به شرح زیر هستند:
- VGA
- DVI
- HDMI
- DisplayPort
قیمت کارت گرافیک
نیاز به خرید کارت های گران قیمت رده بالا و پرچم دار نیست. شما می توانید تمام چیزهایی که در دو پاراگراف قبلی گفته شد را با خرید کارت های رده میانی نیز بدست آورید. اگر ابعاد 4K برای شما مهم نیست، کارت های NIVIDIA RTX 2070 MAX-Q انتخاب مناسبی خواهند بود ولی اگر می خواهید خیالتان از بابت 4K نیز راحت باشد، مدل 2070 SUPER پیشنهاد می شود.
اگر مایل به خرید تجهیزات شبکه هستید، می توانید به سایت راندنو مراجعه کنید و خرید خود را بدون واسطه از نمایندگان و فروشندگان تحهیزات شبکه انجام دهید.