وای فای 6 یا Wi-Fi 6 جدیدترین استاندارد وای فای و اتصال اینترنت به صورت بیسیم است. این نسل وای فای، بازدهی و سرعت زیادی دارد. وای فای نسل ششم می تواند از دستگاه های بیشتری برای اتصال پشتیبانی کند. در این مقاله به سؤال وای فای 6 چیست؟ هرانچه باید درباره Wi-Fi 6 بدانید خواهیم پرداخت.
آنچه در ادامه می خوانیم:
- وای فای 6 چیست؟
- تفاوت وای فای 6 با نسل های قبلی
- بهترین مودم ها با وای فای نسل 6 کدامند؟
- بررسی روتر وای فای 6 هواوی ax3
- افزایش طول عمر باتری در WiFi 6
- سؤالات متداول
وای فای 6 چیست؟
امروزه زندگی بدون وجود اینترنت دشوارتر است. این نیاز سبب گسترده شدن و توسعه این علم شده است. بالا رفتن سرعت اینترنت، امکان اتصال دستگاه های بیشتر، کم شدن میزان تأخیر و … باعث بهبود روند ارائه خدمات می شود. Wi-Fi 6 با همین هدف به بازار معرفی شده است. برای خرید انواع مودم می توانید به سایت راندنو مراجعه کنید.
استفاده از این تکنولوژی سبب افزایش سرعت اینترنت شما نمی شود اما به کمک وای فای 6 می توانید فایل های انتخابی را با سرعت بیشتری به اشتراک بگذارید و در نتیجه شبکه داخلی پرسرعت تری داشته باشید.
در این مقاله به معرفی بیشتر این نسل از وای فای و امکانات آن خواهیم پرداخت. با مجله راندنو همراه باشید…
شرکت های ارائه کننده wifi 6
برخی از شرکت های عضو CES 2019، از امکان جدیدی در محصولات خود رونمایی کردند. این ویژگی، پشتیبانی از Wi-Fi 6 در دستگاه هایی همچون لپ تاپ، مودم، روتر و … بود. شرکت هایی مانند ایسوس، دل و اچ پی به همراه چندین شرکت دیگر نخستین بار این تکنولوژی را معرفی کردند.
یک ماه پس از معرفی این نوع وای فای، شرکت سامسونگ گوشی موبایل خود به نام گلکسی S10 را به بازار معرفی کرد که از بزرگ ترین امتیازات آن، برخورداری از این نسل وای فای بود.
لازم به ذکر است که Wi-Fi 6 به طور جامع به بازار عرضه نشده است اما به زودی به صورت جامع و به عنوان استاندارد سیستم های بیسیم معرفی می شود. تا آن زمان تمامی دستگاه های موجود در بازار، باید امکان پشتیبانی از نسل 6 وای فای را به سیستم های خود اضافه کرده باشند.
مزایای wifi 6
مزیت این نوع وای فای بیشتر در سطح شبکه احساس می شود. البته دستگاه های مصرف کننده نیز به صورت تکی، بهبودهای سرعتی و کیفیتی زیادی را تجربه خواهند کرد. وای فای نسل ششم یک گزینه مناسب برای مجموعه هایی است که در آن گجت های مختلف، دستگاه های الکتریکی و … همزمان به اینترنت متصل می شوند.
استانداردهای وای فای توسط سازمان IEEE تدوین می شود. بیش از 800 شرکت در این سازمان عضو هستند و به عنوان پشتیبان فعالیت می کنند. از جمله این شرکت ها می توان به گوگل، فیسبوک، مایکروسافت، ال جی، اینتل، برودکام و کوالکم اشاره کرد. دستگاه های سازگار با استانداردهای جدید را نیز WiFi Alliance بررسی می کند.
امروزه تمامی دستگاه هایی که به وای فای متصل می شوند، از استاندارد IEEE 802.1 1ac پشتیبانی می کنند. 802.11 آخرین استانداردی است که در خصوص WiFi ارائه شده است. دو پسوند ac و ax به این استاندارد اضافه می شود که به ترتیب، نشان دهنده وای فای نسل 5 و 6 هستند.
بر این اساس، استاندارد بعدی IEEE 802.1 1ax نام دارد.
بیشتر بخوانید: اینترنت فیبر نوری چیست و انواع مودم فیبر نوری کدامند؟
تفاوت وای فای 6 با نسل های قبلی
قابلیت وای فای نسل 6
ویژگی های جدید WiFi 6 سبب تفاوت آن با نسل های قبلی شده است. علاوه بر این، این نسل نسبت به سایر تکنولوژی ها پیشرفته تر و دارای امکانات بیشتری است:
- واي فاي 6 قابلیت پشتیبانی چند موجی دارد. نسل های قدیمی تنها از امواج موجود در یک طیف استفاده می کنند. به عنوان مثال، وای فای 4 (Wi-Fi 802.1 1n) می تواند از امواج حاضر در یکی از دو موج 2.4 یا 5 گیگاهرتز استفاده کند. وای فای 5 (WiFi 802.1 1ac) نیز تنها از موج های موجود در فرکانس 5 گیگاهرتزی پشتیبانی می کند. اما Wi-Fi 6 از فرکانس های انتقالی 2.4 الی 5 گیگاهرتز به صورت کامل پشتیبانی می کند.
- امکان فعالیت همزمان برای تعداد دستگاه های بیشتری در شبکه وای فای 6 وجود دارد. در نتیجه سرعت و بازدهی کاربران در شبکه نیز بهبود می یابد و زمان تأخیر کم می شود. MU-MIMO و OFDMA به دسترسی و تقسیم فرکانس متعاهد اطلاق می گردند. یک روتر با Wi-Fi 6 می تواند امکان اتصال هزمان 30 کاربر با سرعت بسیار خوب را فراهم کند. می توانید قیمت انواع روتر را در سایت راندنو مشاهده نمایید.
تجهیزات اکتیو wifi 6
- روترهایی که به تکنولوژی وای فای نسل 6 مجهز هستند، پهنای باند 10 گیگابیت بر ثانیه ارائه می کنند. این مقدار 3 برابر مودم و روترهای نسل قبلی است. این امر سبب می شود تا انتقال و اشتراک اطلاعات داخل شبکه سرعت چشمگیری داشته باشد.
- در مودم هایی که از نسل 4 و 5 وای فای پشتیبانی می کردند، دستگاه های مختلف به صورت دائمی به این مودم ها متصل بودند. به همین دلیل، مقدار زیادی از شارژ باتری ها از بین می رفت. در Wi-Fi 6، برای کاهش مصرف باتری و جلوگیری از آسیب به دستگاه ها، تکنولوژی TWT پیاده سازی شده است. وظیفه اصلی تکنولوژی TWT، زمان بندی ارسال داده ها برای دستگاه های مختلف است. این امر باعث می شود تا زمانیکه دستگاه اطلاعاتی رد و بدل نمی کند، به روتر متصل نباشد.
- همان طور که می دانید، تمامی مودم ها دارای چند دستور امنیتی مختلف هستند. در گذشته تنها از دستورهای WPA ،WEP و WPA2 استفاده می شد. اما به لطف Wi-Fi 6، می توان رمزگذاری از نوع WPA3 را نیز برای دستگاه فعال کرد. این رمزگذاری یک سیستم امنیتی بسیار قوی است.
بیشتر بخوانید: علت کم شدن سرعت اینترنت چیست؟
بهترین مودم ها با وای فای نسل 6 کدامند؟
- Linksys MAX-STREAM Mesh Router (MR7350)
- Archer AX6000 TP-Link
- TP-Link Archer AX1500 (AX10)
- Netgear 4-Stream WiFi 6 Router (RAX15)
- Linksys Velop MX5
- Netgear Nighthawk AX5400 (RAX50)
- ASUS ROG Rapture AX11000
- Huawei WiFi6 Ax3
بیشتر بخوانید: روش های افزایش سرعت مودم و تقویت وای فای و اینترنت
بررسی روتر وای فای 6 هواوی ax3
یکی از مهم ترین ویژگی های این مودم پشتیبانی از نسل ششم وای فای است. این محصول نسبت به سایر مودم های موجود در بازار سرعت بالاتر و تأخیر کمتر دارد. پهنای باند وسیع تر این محصول نیازهای کاربران را برآورده می کند. از این مودم می توان در شبکه های خانگی، اداری و تجاری استفاده کرد.
این دستگاه 4 آنتن تاشو دارد و به کمک چراغ های ال ای دی کوچک که روی بدنه آن تعبیه شده است، می توان از وضعیت مودم باخبر شد. 4 درگاه LAN از نوع گیگابیت اترنت، یک جک اتصال منبع تغذیه و یک حفره برای دکمه RESET برای این دستگاه در نظر گرفته شده است.
این مودم به تراشه قدرتمند Gigahome مجهز شده است که از فناوری چند کاربره OFDMA پشتیبانی می کند. به کمک این محصول 4 دستگاه در شبکه 2.4 گیگاهرتزی و تا 16 دستگاه در شبکه 5 گیگاهرتزی می توانند به مودم متصل شوند. روتر هوآوی AX3 قابلیت استفاده از مدولاسیون 1024-QAM را دارد و پهنای باند فرکانسی آن معادل 160 مگاهرتز است. امکان دستیابی به سرعتهای بالاتر تا 3000 مگابیت بر ثانیه نیز برای این مودم قابل دستیابی است.
با استفاده از ظرفیت پهنای باند این محصول که تا 4 برابر بیشتر از قبل است و به لطف فناوری OFDMA میتوان اتصال تا 128 دستگاه به روتر را میسر کرد که در وای فای نسل 5 به تنها تا 32 دستگاه محدود می شود.
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین روش های تست سرعت اینترنت
افزایش طول عمر باتری در WiFi 6
در مودم هایی که از نسل های قبل اینترنت پشتیبانی می کنند، حجم بسیار زیادی از شارژ باتری هدر می رفت. دلیل این هدر رفتن شارژ، اتصال دائمی و ارسال مداوم داده ها است. به همین دلیل سلامت باتری نیز رفته رفته دچار اشکال می شد.
در استاندادر نسل ششم وای فای، از تکنولوژی به نام Target Wake Time استفاده شده است تا از هدر رفت انرژی باتری جلوگیری شود. وظیفه این تکنولوژی هماهنگ کردن ارسال داده ها از طریق اکسس پوینت برای دستگاه های گوناگون است.
این تکنولوژی سبب می شود تا در مواقعی که از اینترنت استفاده نمی کنید، سرویس به صورت خودکار قطع شود. این امر ممکن است معایبی نیز داشته باشد. به عنوان مثال، هنگامی که وب گردی می کنید، ممکن است قطع و وصلی های مکرر داشته باشید.
بیشتر بخوانید: آموزش تصویری تغییر رمز وای فای به زبان ساده
انواع استانداردهای وای فای
تفاوت وای فای ها مربوط به استاندارد آن ها می شود. این استانداردها از اعداد و حروف خاصی تشکیل شده اند. در ادامه به معرفی استانداردهای WiFi خواهیم پرداخت:
- 11b: اولین استاندارد وای فای یعنی WiFi 1 اولین بار در سال 1999 به وجود آمد. این تکنولوژی بسیار مورد توجه قرار گرفت. به همین دلیل بسیاری از شرکت ها به تولید محصولاتی سازگار با این وای فای پرداختند. این وای فای تحت استاندارد 802.11b ایجاد شد و توانست سرعتی معادل 11 مگابیت در ثانیه داشته باشد. این سرعت در حال حاضر مقدار چشمگیری نیست اما در سال 1999 بسیار مورد توجه قرار گرفت. سرعت انتقال داده از طریق کابل شبکه هم معادل همین مقدار بود. شبکه وای فای 1 روی پهنای باند 2.4 گیگاهرتز ارائه شد.
- 11g: نسل بعدی وای فای تحت عنوان WiFi 2 با استاندارد 802.11g در سال 2003 به بازار عرضه شد. تمرکز این نسل از وای فای روی افزایش سرعت بر روی همان پهنای باند بود. در نتیجه این نسل دارای سرعتی معادل 54 مگابیت برثانیه است.
- 11a: در سال 2004 نسل بعدی وای فای یعنی WiFi 3 تحت این استاندارد به بازار عرضه شد. از لحاظ سرعت و عملکرد این نسل از وای فای مشابه نسل های پیشین بود اما روی پهنای باند 5 گیگاهرتزی فعالیت می کرد.
- 11n: یکی از مدرن ترین نسل های وای فای یعنی WiFi 6 در سال 2009 تحت همین استاندارد به بازار عرضه شد. این نسل سرعتی معادل 300 مگابیت در ثانیه دارد و روی فرکانس 2.4 گیگاهرتزی فعالیت می کند. این سرعت بسیار مناسب بود و هیچ گونه اختلالی در انتقال انواع داده ایجاد نمی کرد.
- 11ac: نسل پنچم وای فای در سال 2013 توسط انجمن مهندسین الکترونیک به بازار عرضه شد. این نسل توانست سرعتی معادل 1300 مگابیت بر ثانیه در انتقال انواع داده فراهم کند. در برخی از مودم روترهای رده بالا این سرعت گاهی به 1700 مگابیت در ثانیه نیز می رسید. این وای فای قابلیت فعالیت روی هر دو باند فرکانس را دارد.
- 11ac Wave 2: توسعه وای فای 5 تا سال 2016 ادامه یافت و بخش دوم این تکنولوژی تحت استاندارد 802.11ac به بازار عرضه شد. این نسل از وای فای سرعتی معادل 6 گیگابیت برثانیه دارد.
- 802.11ax: جدیدترین نسل وای فای مربوط به این استاندارد است. این وای فای در ابتدا در سال 2019 به بازار عرضه شد. در حال حاضر تمامی شرکت ها تمرکز خود را بر روی تولید دستگاه هایی مجهز به قابلیت WiFi 6 قرار داده اند. این تکنولوژی می تواند روی هر دو باند فرکانسی فعالیت کند و سرعتی بیش تر از 10 گیگابیت بر ثانیه ارائه دهد.
بیشتر بخوانید: آیا هک وای فای امکان پذیر است؟ روش های جلوگیری از آن کدام است؟
سؤالات متداول
- سرعت وای فای 6 چقدر است؟
در حال حاضر این وای فای از پهنای باند 10 گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی می کند.
- چرا WiFi 6 سریع تر است؟
دو تکنولوژی MU-MIMO و OFDMA سبب افزایش سرعت وای فای نسل ششم می شوند.
- وای فای 6 نسبت به نسل های قبلی چه مزیتی دارد؟
سرعت و کیفیت این مدل وای فای از نسل قبل بیشتر است. این مدل وای فای از امنیت بالاتری پشتیبانی می کند و مصرف باتری را تا میزان قابل توجهی کاهش می دهد. استفاده از دو باند فرکانسی 2.4 و 5 گیگاهرتز از دیگر مزیت های Wi-Fi 6 است.
- وای فای 6 چه زمانی عرضه می شود؟
بسیاری از مودم روترهای معتبری که به بازار عرضه شده اند، از این تکنولوژی بهره برده اند. به عنوان مثال، ایسوس، سیسکو، تی پی لینک، دی لینک و … مودم هایی با تکنولوژی wifi 6 به بازار عرضه کرده اند.
بیشتر بخوانید: اینترنت ماهواره ای استارلینک چیست و چه زمانی به ایران می رسد؟