راهنمای نصب نردبان کابل به شما کمک میکند بتوانید یک سیستم کابل کشی مناسب با رعایت اصول فنی داشته باشید. نردبان کابل یکی از تجهیزات پرکاربرد در راه اندازی سیستمهای مدیریت کابل است. به همین دلیل در مراکز صنعتی، ساختمانها و مراکز تجاری از آن استفاده میشود. این محصولات طراحی ساده اما کابردی دارند که امکان نظمدهی، مدیریت و تهویه را برای سیم و کابلهای یک مجموعه فراهم میکنند. استفاده از این محصولات عمر مفید کابلها را افزایش میدهد و از بروز خطراتی همچون آتش سوزی و … جلوگیری میکند.
در این مقاله با مراحل نصب، نکات فنی و استانداردهای مهم در رابطه با نردبان کابل آشنا خواهید شد تا بتوانید پروژههای خود را به بهترین شکل ممکن اجرا کنید.
آنچه در ادامه میخوانیم:
- تجهیزات مورد نیاز برای نصب نردبان کابل
- استانداردهای نصب نردبان کابل
- تعیین مسیر و اندازه گیری
- نصب ساپورتها و پایهها
- اتصال شاخههای نردبان به یکدیگر
- نصب کابلها و کارهای نهایی
- نکات فنی و ایمنی در نصب نردبان کابل
تجهیزات مورد نیاز برای نصب نردبان کابل
پش از پرداختن به مراحل نصب نردبان کابل به بررسی تجهیزات مورد نیاز برای نصب این محصول میپردازیم:
- شاخههای نردبان کابل در طولها و عرضهای مختلف متناسب با ابعاد پروژه
- تهیه ساپروتهای دیواری و سقفی و اتصالات جهت اجرای بهتر
- تهه رابط و لوازم جانبی همچون زانویی، سه راهی و چهار راهی
- تهیه پیچ و مهرههای گالوانیزه و متناسب با نردبان
- تهیه ابزارهایی همچون دریل، متر، پیچ گوشتی و سایر ابزارآلات
به طور کلی اتصالات نقش بسیار مهمی را در نصب نردبان کابل ایفا میکنند. به عنوان مثال ساپورتها همانند پشتیبان عمل میکنند. زمانی که بخواهیم کابل را در جهت عمودی انتقال بدهیم، از زانوهای عمودی (رایزر) و افقی ۹۰ درجه و ۴۵ درجه استفاده میکنیم.
ردیوسر نیز اتصال دیگری است که در زمان اتصال و نصب دو نردبان کابل با سایزهای کوچک و بزرگ استفاده میشود.
استانداردهای نصب نردبان کابل
در راهنمای نصب نردبان کابل این نکته را مد نظر داشته باشید که باید استانداردهای بینالمللی رعایت شود. این استانداردها شامل استاندارد NEC (National Electrical Code) و NEMA VE 1 است. این استانداردها مواردی مانند حداقل فاصلهها، نوع ساپورت، نحوه اتصال و حفاظت الکتریکی را کنترل میکنند. در واقع زمانی یک پروژه موفق است که تمامی استاندازدهای نصب و پیاده سازی را رعایت کرده باشد.
تعیین مسیر و اندازه گیری
اولین گام در نصب نردبان کابل، تعیین مسیر عبور کابلها است. در این مرحله باید کوتاهترین و امنترین مسیر و قابل دسترسیترین مسیر انتخاب شود. در این بخش باید از متر استفاده کنید و نقشه پروژه را طراحی کنید. پس از اندازهگیری و ترسیم محلهای نصب نردبان، میتوانید اتصالات مورد نیاز و میزان نردبان کابل را خریداری کنید.
محیطی که قرار است نردبان در آن نصب شود باید فضای کافی داشته باشد تا راه اندازی به بهترین شکل ممکن انجام شود. همچنین به شریط محیط همچون وجود رطوبت، گرد و غبار و آسیبهای احتمالی نیز توجه کنید. توجه به این عامل اهمیت زیادی دارد زیرا نردبان باید متناسب با محیط انتخاب شود.
نصب ساپورتها و پایهها
پس از طراحی نقشه نصب باید ساپورتها و پایههای نگهدارنده نردبان کابل نصب شوند. البته باید به محل نصب یعنی دیوار یا سقف توجه کرد تا بتوان فاصله آنها تا سطح را بررسی کرد. فاصله ساپورتها در حالت استاندارد اغلب بین ۱.۵ تا ۲ متر است. همچنین اگر قرار است نردبان به صورت زمینی نصب شود، باید از سطح زمین ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر فاصله داشته باشد. در صورتی که از سقف نصب میشود باید ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر از آن فاصله داشته باشد.
اتصال شاخههای نردبان به یکدیگر
پس از نصب ساپورتها باید شاخههای نردبان کابل به هم متصل شوند. برای این کار میتوان از پیچ و مهره استفاده کرد تا شاخههای نردبان به خوبی کنار هم فیکس شوند. در نقاط تغییر جهت و یا زاویهدار باید از رابط و یا زانویی استفاده کرد. اگر شاخهای از نردبان بلند است میتوانید آن را به صورت عرضی برش دهید. البته مراقب لبههای تیز نردبان باشید.
نصب کابلها و کارهای نهایی
پس از نصب نردبان کابل، باید از تکنسین برق بخواهید تا کابل کشی انجام دهد. در حین فرایند کابل کشی ممکن است مجبور به تغییر مسیر شوید. کابلهای درون نردبان نصب میشوند و با بستهای مخصوص مهار میشوند. در نتیجه به راحتی جابهجا نمیشوند و از لرزش آنها جلوگیری میشود. در آخر برای افزایش ایمنی سیستم باید اتصال ارت ایجاد کرد. برای این کار در فاصلههای مشخص (معمولاً هر ۱۰ متر) باید به سیستم ارت ساختمان متصل شود.
نکات فنی و ایمنی در نصب نردبان کابل
- در مکانهای صنعتی با شرایط محیطی خاص باید از نردبان کابل گالوانیزه با متریال ضد زنگ استفاده کرد. به همین دلیل پیش از خرید سینی کابل و نردبان کابل باید به این نکاه توجه کرد.
- حداقل فاصله بین کابلها به خصوص کابلهای فشار قوی و کابلهای کنترل را رعایت کنید تا شبکه نویز و اختلال نداشته باشد. برای تفکیک کابلها میتوانید از جداکننده استفاده کنید.
- در راهنمای نصب نردبان کابل به این نکته توجه کنید که نباید بیش از حد تحمل سینی از کابل روی آن استفاده کنید.
- از تراز بودن مسیر نصب نردبانها اطمینان داشته باشید.
- برای جلوگیری از سقوط اجسام به روی کابلها و جلوگیری از وارد شدن فشار باید از محافظ یا کاور نردبان کابل استفاده شود.
- قبل از نصب باید نقشه کشی به صورت کاملاً دقیق انجام شود.
- برای اطمینان از عملکرد نردبان کابل و کابلهای برقب بهتر است آنها را به صورت دورهای بررسی کنید.
- نحوه کابلکشی روی نردبان باید به گونهای باشد که حداقل ۲۰ درصد از فضای سینیها خالی باشد.
بیشتر بخوانید: تفاوت سینی کابل و نردبان کابل