کابل ابزار دقیق چیست و چه کاربردی دارد؟ کابل ابزار دقیق نوعی کابل برق است که در سیستم های پردازش و کنترل در محیط های صنعتی به کار گرفته می شود. این کابل ها وظیفه انتقال و ارسال سیگنال ها برای سنجش پارامترهایی مانند جریان، دما، چگالی و دیگر موارد را برعهده دارند. این کابل ها در انواع مختلفی به بازار عرضه می شوند.
اگر قصد خرید کابل ابزار دقیق دارید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. در این مقاله به سوال کابل ابزار دقیق چیست پاسخ خواهیم داد و ویژگی های این کابل را بررسی خواهیم کرد.
آنچه در ادامه می خوانیم:
- معرفی کابل ابزار دقیق
- ویژگی کابل ابزار دقیق
- استاندارد کابل ابزار دقیق
- ساختار کابل ابزار دقیق
- انواع روکش کابل ابزار دقیق
معرفی کابل ابزار دقیق
اگر برای شما هم این سوال پیش آمده که کابل ابزار دقیق چیست در ادامه با ما همراه باشید. کابل ابزار دقیق نوعی کابل برق با هادی مسی است که به صورت زوجی و به هم تابیده به بازار عرضه می شود. این کابل ها در صنایع مختلف پتروشیمی، نظامی، صنایع دفاعی، اندازه گیری و آزمایشگاهی و دیگر موارد کاربرد دارد. وظیفه اصلی کابل ابزار دقیق، سنجش پارامترهایی همچون سیالات، جریان، چگالی و دما است. کابل ابزار دقیق وظیفه انتقال را برعهده دارد.
کابل های ابزار دقیق برای انتقال مقادیری جهت اندازه گیری طراحی شده اند. این کابل ها با اغلب سیستم های اندازه گیری تناسب دارند. به همین دلیل وجود این کابل ها ضرورت دارند. این کابل ها وظایف مهمی را برعهده دارند. به همین دلیل نباید خراب یا معیوب باشند و لازم است به صورت دوره ای تست و ارزیابی شوند.
بیشتر بخوانید: ابزار دقیق چیست و پرکاربردترین تجهیزات ابزار دقیق کدامند؟
ویژگی کابل ابزار دقیق
حال که دانستیم کابل ابزار دقیق چیست به بررسی ویژگی های این کابل ها می پردازیم. این کابل ها در سطح ولتاژی 300 تا 500 ولت مورد استفاده قرار می گیرد. این محصولات به صورت زوجی (50 زوج) به بازار عرضه می شوند. هادی این کابل ها مس است و این هادی می تواند در سه نوع کلاس 1، 2 یا 5 باشد. عایق کابل ابزار دقیق می تواند از جنس پی وی سی و دیگر مواد باشد. روکش نهایی نیز اغلب PE یا PVC است. این محصولات برای افزایش مقاومت به یک نوع اسکرین مجهز شده اند.
کابل ابزار دقیق به دلیل ساختار و چیدمانی که دارد، در برابر نویز، اختلالات الکترومغناطیسی و تاثیرات کابل های کناری از خود مقاومت زیادی نشان می دهد. زیرا در صورتی که این اختلالات وجود داشته باشد، فرایند اندازه گیری و کنترل با مشکل مواجه می شود. در نتیجه پارامترها مقادیر دقیقی ندارند.
به طور کلی کابل های ابزار دقیق از بخش های زیر تشکیل شده اند:
- هادی
- عایق
- اسکرین
- نوار آلومینیومی یا پلی استر
- سیم تخلیه
- نوار میکا
- روکش
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع کابل ابزار دقیق
استاندارد کابل ابزار دقیق
در این بخش از موضوع کابل ابزار دقیق چیست به بررسی استانداردهای این کابل ها می پردازیم. کابل های ابزار دقیق براساس ساختارشان در دو سبک استانداردی به بازار عرضه می شوند.
- استاندارد EN 50288-7: کابل های تک مفتولی کلاس 1 و 2 یا افشان کلاس 5 در این استاندارد جای می گیرند. این کابل ها هادی مسی و آنیل شده بدون اندود یا با اندود فلزی دارند و در ابعاد 0.5، 0.75، 1، 1.5 و 2.5 میلی متر مربع تولید می شوند.
- استاندارد BS 5308: هادی تمامی کابل هایی که در این دسته بندی قرار می گیرند، نیمه افشان است و از مس آنیل شده بدون اندود در ساختار آن ها استفاده شده است. این محصولات در سطح مقطع های 0.5، 0.75 و 1.5 میلی متر مربع ساخته می شوند.
ساختار کابل ابزار دقیق
کابلهای ابزار دقیق از ساختار منحصر به فردی برخوردار هستند. این نوع کابل ها از سیم هایی با مقاومت پایین تشکیل شده اند که از آن ها برای انتقال سیگنال های ضعیف استفاده قرار می شود. ساختمان اصلی این نوع کابل ها از مس بسیار نرم و انعطاف پذیر تشکیل شده است که اغلب به صورت قلع اندود است.
این نوع کابل ها به کمک یک شیلد محافظ در برابر نویزها مقاومت می کنند. این نوع کابل ها با سایر کابل برق متفاوت هستند و از آن ها برای کاربردهای دقیق تر، اندازه گیری و کنترل استفاده می شود.
بیشتر بخوانید: انواع سیم و کابل
انواع روکش کابل ابزار دقیق
حال که دانستیم کابل ابزار دقیق چیست به بررسی روکش های این کابل می پردازیم. کابل ها براساس جنس روکش به دو دسته تقسیم می شوند:
- کابل پلی اتیلن ابزار دقیق: این کابل ها روکش هایی از جنس پلی اتیلن دارند. کابل پلی اتیلن می تواند تا دمای 90 درجه سانتی گراد به عملکرد خود ادامه دهند و در سه نوع کابل P1T1، کابل P1T2 و کابل P1T3 عرضه می شوند. نوع اول محافظ و آرمور ندارند. نوع دوم به نوعی زره مجهز شده اند و می توان به صورت زمینی و دفنی از آن ها استفاده کرد. نوع سوم نیز عایق پلی اتیلن و آرمور دارد و مقاومت آن ها از دو نوع قبلی بیشتر است. در محیط های نفتی، پالایشگاه ها و آزمایشگاه ها از این کابل استفاده می شود.
- کابل PVC ابزار دقیق: این کابل ها می توانند تا دمای 70 درجه سانتی گراد به عملکرد خود ادامه دهند و در دو کلاس کابل P2T1 و کابل P2T2 به بازار عرضه می شوند. این کابل ها بدون محافظ مکانیکی و آرمور عرضه می شود. کابل نوع دوم نیز علاوه بر عایق پلی وینیل کلراید، محافظ آرمور هم دارند. این کابل ها در محیط های خارجی عملکرد خوبی از خود نشان می دهند.