نتایج بیشتر...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
خانه / راهنمای خرید / کابل ابزار دقیق چیست و چه کاربردی دارد؟

کابل ابزار دقیق چیست و چه کاربردی دارد؟

ما را در شبکه‌‌های اجتماعی دنبال کنید :

ما را در شبکه‌‌های اجتماعی دنبال کنید :

کابل ابزار دقیق چیست و چه کاربردی دارد؟

کابل ابزار دقیق چیست و چه کاربردی دارد؟ کابل ابزار دقیق نوعی کابل برق است که در سیستم های پردازش و کنترل در محیط های صنعتی به کار گرفته می شود. این کابل ها وظیفه انتقال و ارسال سیگنال ها برای سنجش پارامترهایی مانند جریان، دما، چگالی و دیگر موارد را برعهده دارند. این کابل ها در انواع مختلفی به بازار عرضه می شوند. در اصل کابل ابزار دقیق نوعی کابل برق با هادی مسی است. این کابل در صنایع مختلف کاربرد دارد. وظیفه اصلی کابل ابزار دقیق، سنجش پارامترهایی همچون سیالات، جریان، چگالی و دما است. کابل ابزار دقیق وظیفه انتقال را برعهده دارد.

این کابل با اغلب سیستم های اندازه گیری تناسب دارد. به همین دلیل وجود این کابل ها ضرورت دارند.  این کابل ها وظایف مهمی را برعهده دارند. به همین دلیل نباید خراب یا معیوب باشند و لازم است به صورت دوره ای تست و ارزیابی شوند.

اگر برای شما هم این سوال پیش آمده که کابل ابزار دقیق چیست تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. در این مقاله به صورت کامل به معرفی کابل ابزار دقیق می‌پردازیم و ویژگی های این کابل را بررسی خواهیم کرد.

آنچه در ادامه می خوانیم:

کابل ابزار دقیق چیست؟

کابل ابزار دقیق نوعی کابل برق است که در سیستم های کنترلی و پردازش داده از آن ها استفاده می شود. این کابل ها به صورت رشته ای دو به دو، سه به سه یا چهار به چهار و به شکل در هم تابیده تولید می شود. در هم تابیده شدن و پیچش این کابل ها سبب شده است تا کابل ابزار دقیق میزان تداخل الکترومغناطیسی (EMI) کمی داشته باشد. همچنین هم شنوی بین رشته های کناری نیز کاهش پیدا می کند.

سیگنال های تولید شده در صنایع مختلف توسط مبدل ها به کمک این کابل ها به کنترل کننده ها، پنل ها، سایر دستگاه های ابزار دقیق ارسال می شود. کابل های ابزار دقیق براساس پارامترهای مختلفی درجه بندی می شوند. درجه بندی کابل های ابزار دقیق اهمیت بالایی دارند زیرا به کمک این درجه ها می توان فهمید که کابل برای چه کاربردی مناسب است.

کابل ها با توجه به جریان عبوری از کابل طبقه بندی می شوند. در واقع برای درجه بندی کردن کابل ابزار دقیق می بایست مقاومت حرارتی کابل، در مقابل جریان عبوری از کابل مورد بررسی قرار بگیرد. کابل ابزار دقیق، بستر مناسبی جهت انتقال سیگنال و فرکانس های دستگاه های ابزار دقیق موجود در صنعت را به وجود می آورد.

معرفی کابل ابزار دقیق
معرفی کابل ابزار دقیق

بیشتر بخوانید: ابزار دقیق چیست؟ | لوازم کاربردی ابزار دقیق


ویژگی کابل ابزار دقیق

حال که دانستیم کابل ابزار دقیق چیست به بررسی ویژگی های این کابل ها می پردازیم. این کابل ها در سطح ولتاژی ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت مورد استفاده قرار می گیرد. این محصولات به صورت زوجی (۵۰ زوج) به بازار عرضه می شوند. هادی این کابل ها مس است و این هادی می تواند در سه نوع کلاس ۱، ۲ یا ۵ باشد. عایق کابل ابزار دقیق می تواند از جنس پی وی سی و دیگر مواد باشد. روکش نهایی نیز اغلب PE یا PVC است. این محصولات برای افزایش مقاومت به یک نوع اسکرین مجهز شده اند.

کابل های ابزار دقیق در برابر نویز، تداخلات الکترومغناطیسی و تاثیر پذیری از کابل های مجاور از خود مقاومت نشان می دهد. در صورتی که این اختلالات وجود داشته باشد، فرایند اندازه گیری و کنترل با مشکل مواجه می شود. در نتیجه پارامترها مقادیر دقیقی ندارند. به همین دلیل انتقال سیگنال ها به درستی صورت می گیرد. این کابل ها می توانند در فضای باز مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین به دلیل ساختاری که دارند می توانند به صورت دفنی نیز به کار گرفته شوند

به طور کلی کابل های ابزار دقیق از بخش های زیر تشکیل شده اند:

  • هادی
  • عایق
  • اسکرین
  • نوار آلومینیومی یا پلی استر
  • سیم تخلیه
  • نوار میکا
  • روکش
کابل ابزار دقیق چیست
کابل ابزار دقیق چیست

استاندارد کابل ابزار دقیق

در این بخش از موضوع کابل ابزار دقیق چیست به بررسی استانداردهای این کابل ها می پردازیم. کابل های ابزار دقیق براساس ساختارشان در دو سبک استانداردی به بازار عرضه می شوند.

  • استاندارد EN 50288-7: کابل های تک مفتولی کلاس ۱ و ۲ یا افشان کلاس ۵ در این استاندارد جای می گیرند. این کابل ها هادی مسی و آنیل شده بدون اندود یا با اندود فلزی دارند و در ابعاد ۰.۵، ۰.۷۵، ۱، ۱.۵ و ۲.۵ میلی متر مربع تولید می شوند.
  • استاندارد BS 5308: هادی تمامی کابل هایی که در این دسته بندی قرار می گیرند، نیمه افشان است و از مس آنیل شده بدون اندود در ساختار آن ها استفاده شده است. این محصولات در سطح مقطع های ۰.۵، ۰.۷۵ و ۱.۵ میلی متر مربع ساخته می شوند.

ساختار کابل ابزار دقیق

کابل‌های ابزار دقیق از ساختار منحصر به فردی برخوردار هستند. این نوع کابل ها از سیم هایی با مقاومت پایین تشکیل شده اند که از آن ها برای انتقال سیگنال های ضعیف استفاده قرار می شود. ساختمان اصلی این نوع کابل ها از مس بسیار نرم و انعطاف پذیر تشکیل شده است که اغلب به صورت قلع اندود است.

این نوع کابل ها به کمک یک شیلد محافظ در برابر نویزها مقاومت می کنند. این نوع کابل ها با سایر کابل برق متفاوت هستند و از آن ها برای کاربردهای دقیق تر، اندازه گیری و کنترل استفاده می شود.

  • این کابل ها نسبت به کابل قدرت تعداد رشته های بیشتر اما قطر کوچکتری دارد. این محصولات اغلب ۶۱ رشته یا ۵۰ زوج هستند.
  • هادی مسی این کابل آنیل شده است و در دو مدل قلع اندود و بدون اندود به بازار عرضه می شود. این هادی می تواند به صورت تک مفتولی کلاس ۱، تابیده شده منظم کلاس ۲ و افشان کلاس ۵ باشد.
  • در کابل های ابزار دقیق از عایق PVC یا XPLE استفاده شده است. این روکش باید مطابق با کاربرد شما مورد استفاده قرار بگیرد.
  • این کابل ها به نوعی اسکرین به شکل نوار آلومینیوم یا پلی استر مجهز شده است.

انواع کابل ابزار دقیق براساس ساختار به دسته های زیر تقسیم می‌شود.

  • کابل ابزار دقیق PVC
  • کابل ابزار دقیق XLPE
  • کابل ابزار دقیق زره دار یا آرموردار
  • کابل ابزار دقیق نسوز و ضد آتش
  • کابل ابزار دقیق سربدار
  • کابل ابزار دقیق شیلددار
ساختار کابل ابزار دقیق
ساختار کابل ابزار دقیق

بیشتر بخوانید: انواع سیم و کابل


عایق کابل ابزار دقیق

حال که دانستیم کابل ابزار دقیق چیست به بررسی روکش های این کابل می پردازیم. کابل ها براساس

کابل پلی اتیلن ابزار دقیق

  • کابل P1T1: این کابل ها هیچگونه محافظ مکانیکی یا آرمور ندارند. در محیط های داخلی اغلب از این کابل ها استفاده می شود.
  • کابل P1T2: این محصولات نوعی آرمور و محافظ مکانیکی دارند. در محیط های آزاد و حتی به صورت دفنی در زیر زمین می توان از این کابل ها استفاده کرد.
  • کابل P1T3: از عایق پلی اتیلن و محافظ مکانیکی (آرمور) در این کابل ها استفاده شده است. این محصولات در برابر مواد هیدروکربنی همچون نفت و مشتقات آن از خود مقاومت نشان می دهند. در محیط های نفتی همچون تأسیسات و پالایشگاه ها از این کابل استفاده می شود.

تمامی کابل های پلی اتیلن می توانند دمایی معادل ۹۰ درجه سانتی گراد را تحمل کنند.

کابل پی وی سی ابزار دقیق

  • کابل P2T1: این کابل بدون محافظ مکانیکی و آرمور ارائه می شوند. به همین دلیل اغلب در محیط های داخلی مورد استفاده قرار می گیرند.
  • کابل P2T2: این کابل ها محافظ آرمور دارند. به همین دلیل در محیط های خارجی می توان از آن ها استفاده کرد. کابل های PVC می توانند دمای ۷۰ درجه سانتی گراد را تحمل کنند.

شیلد کابل ابزار دقیق

در این بخش از مقاله کابل ابزار دقیق چیست به بررسی شیلد این کابل ها می پردازیم. کابل ابزار دقیق شیلددار نوعی کابل است که به یک لایه محافظتی یا همان شیلد مجهز شده است. این کابل ها از اطلاعات جاری در مقابل تداخلات الکتریکی و مکانیکی حفاظت می کنند. بنابراین اگر کابل ابزار دقیق در نزدیکی کابل برق به کار گرفته می شود، بهتر است شیلددار باشد. بر روی این کابل ها یک لایه محافظ کشیده شده است. لایه محافظ از کابل در برابر پارازیت، امواج و اختلال های الکتریکی حفاظت می کند.

شیلد به کار رفته شده در کابل های ابزار دقیق می تواند به صورت لایه های فلزی، توری و نازک باشد. این شیلد اغلب از جنس آلومینیوم است. البته در برخی موارد نیز شیلد از جنس مس است. البته لازم به ذکر است که قیمت کابل شیلددار ساخته شده از مس، از کابل های آلومینیومی بیشتر است.

اشتراک‌گذاری:

در linkedin به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
0 0 رای
امتیاز مطلب
اشتراک
Notify of
guest
0 دیدگاه
جدیدترین
مشاهده‌ی همه‌ی دیدگاه‌ها