سیم و کابل چیست و چه انواعی دارد؟ این یکی از اساسی ترین سؤالات کاربران و متخصصان در حوزه تجهیزات برقی است. سیم ها و کابل ها انواع متنوعی دارند. در ادامه به آشنایی با سیم کابل می پردازیم. همچنین پس از معرفی انواع کابل برق و سیم، بهترین برند آن ها را نیز معرفی خواهیم کرد. پس از آن به بررسی عوامل مؤثر در قیمت سیم و کابل و نکاتی که به هنگام خرید سیم و کابل باید مورد توجه قرار بگیرد نیز، می پردازیم.
سیم برق و کابل برق از اساسی ترین تجهیزات در صنعت برق هستند. این محصولات به عنوان ستون اصلی در شبکه های برق و ساختمان محسوب می شوند. درواقع بدون سیم و کابل انتقال انرژی الکتریکی، اطلاعات و دیگر موارد صورت نمی گیرد.
کابل برق معمولاً از یک یا چند رشته سیم با دو عایق ساخته می شود. در صورتی که سیم برق دارای یک رشته با روکش یک لایه است. کابل و سیم برق وظیفه انتقال جریان الکتریکی بوسیله هادی را برعهده دارند.
در ادامه به بررسی فرق سیم و کابل می پردازیم:
این تجهیزات در انواع گوناگونی به بازار عرضه می شوند. هرکدام از آن ها از نظر ساختار، کاربرد و ویژگی های فنی با هم تفاوت دارند. کابل های برق دسته بندی های متفاوتی دارند که در ادامه اشاره ای مختصر به آن ها شده است:
کابل های برق براساس نوع هادی به انواع زیر تقسیم می شوند:
این کابل ها دارای هادی هایی معمولاً از جنس مس هستند و به شکل رشته های نازک در کنار یکدیگر قرار می گیرند. یک لایه روکش معمولاً از جنس PVC روی آنها قرار می گیرد. کابل افشان معمولاً کاربرد هوایی دارد و در صنعت ساختمان سازی از کاربرد ویژه ای برخوردار است. سیم و کابل افشان به علت انعطاف بالا، به کابل فلکسیبل نیز مشهور است. قیمت کابل افشان معمولاً از کابل نیمه افشان همان سایز بالاتر است.
کابل مفتولی معمولاً تا مقطع 10 میلی متر مربع یا 16 میلی متر مربع تولید می شود. این کابل دارای یک لایه مفتول و یک لایه روکش بر روی آن است. در نهایت روکش دوم نیز بر روی سیم های مفتول کشیده می شود تا به شکل کابل مفتول درآید. این کابل انعطاف پذیری کمی دارد و نسبت به کابل افشان از کاربرد کمتری برخوردار است.
کابل های نیمه افشان در صنعت کابل و سیم کاربرد زیادی دارند. معمولاً برای ولتاژهای 300 ولت تا 32 کیلوولت و بالاتر، از این کابل ها استفاده می شود. سیم داخل این کابل ها معمولاً از مفتول های متعددی تشکیل شده است. این مفتول ها در کنار یکدیگر قرار می گیرند و نسبت به کابل مفتول، انعطاف پذیری بیشتر و نسبت به کابل افشان، انعطاف پذیری کمتری دارند.
کاربرد این کابل ها معمولاً به صورت زمینی است. از این جهت به این کابل ها، کابل زمینی یا خشک نیز گفته می شود. معمولاً کابل های آلومینیوم زمینی و هوایی و همچنین کابل های مسی از سایز 10 به بالا به صورت نیمه افشان تولید می شوند.
کابل های برق براساس نوع کاربردی که دارند، به انواع زیر تقسیم می شوند:
این کابل ها معمولاً به شکل افشان، مفقول و نیمه افشان مورد استفاده قرار می گیرند. کابل های فشار ضعیف در ولتاژهای 300 تا 500 ولت و یا 0.6 تا 1 کیلو ولت تحمل ولتاژ دارند و بسیار پرمصرف هستند. این محصولات در صنایع ساختمان سازی، کارخانجات، سیم کشی شهری، نورپردازی و ... کاربرد زیادی دارند. کابل های فشار متوسط نیز می توانند ولتاژ تا کمتر از 20 کیلو ولت را تحمل کنند. از این محصولات در شبکه های توزیع برق، کارخانه ها و دیگر مناطق استفاده می شود.
این کابل برق معمولاً از ولتاژ 1 کیلو و بیشتر (20 کیلو ولت) مورد استفاده قرار می گیرد. از این محصول در شبکه های توزیع، تامین و انتقال برق به کار گرفته می شود. هادی این کابل ها می تواند افشان، نیمه افشان یا مفتول باشد. عایق این کابل ها نیز معمولاً PVC/A و روکش آن ها PVC/ST1 است. این محصولات هادی های آلومینیومی یا مسی دارند. کابل های فشار قوی به صورت تک رشته، دو رشته، سه رشته، چهار رشته و پنج رشته ای به بازار عرضه می شوند.
کابل زره دار یک نوع کابل برق است که به یک زره و محافظ فولادی و شیلد بافته شده مجهز شده است. این کابل ها در برابر صدمات فیزیکی و تنش های مکانیکی از خود مقاومت زیادی نشان می دهند. به همین دلیل در مکان هایی که احتمال خمش، کشش، پیچیده شدن و دیگر موارد وجود دارد، از کابل آرموردار یا زره دار استفاده می شود.
کابل کنترل برای اندازه گیری و محافظت از تجهیزات به کار گرفته می شود. وظیفه اصلی این کابل ها، انتقال سیگنال های آنالوگ، دیجیتال و ارسال نتایج حاصل از جریان، ولتاژ، انرژی و توان است. از کابل فرمان در خطوط تولید، تابلوهای فرمان، نوار نقاله و دیگر موارد استفاده می شود. کابل های کنترل در انواع شیلد دار و بدون شیلد به بازار عرضه می شوند.
یکی از پرکاربردترین کابل ها در زمینه برقراری ارتباط، کابل تلفن است. این محصولات سیگنال های مخابراتی و داده های صوتی را انتقال می دهند. این محصولات هادی های مسی با ضخامت 0.4 میلی متر الی 0.8 میلی متر دارند. این کابل ها از تک زوج تا 200 زوج ارائه می شوند. امروزه کابل مخابرات مسی و آلومینیومی ساخته می شود. البته کابل آلومینیومی کابل استاندارد محسوب نمی شود. این کابل ها به صورت هوایی و زمینی هستند که هرکدام ویژگی های خاص خودشان را دارند.
یکی از انواع کابل برق، کابل خودنگهدار است که با هادی آلومینیومی به بازار عرضه شده است. این کابل به صورت هوایی به کار گرفته می شود. این محصولات بیشترین کاربرد را در مسیرهای کم عرض دارند. عایق کابل های خودنگهدار پلی اتیلن کراس لینک (XLPE) است و اغلب به رنگ مشکی ساخته می شود. این کابل ها امروزه جایگزین کابل های تک رشته مسی و کابل هایی با هادی آنیل نشده مس شده اند. نکته قابل توجه درباره آن ها این است که به صورت زمینی هیچ کاربردی ندارند.
کابل کولر نوعی کابل سبک و فشار ضعیف است که اغلب در محدوده ولتاژی 300 تا 500 ولت به کار گرفته می شود. این مخصولات هادی مسی از نوع آنیل شده دارند که جریان الکتریکی را به خوبی انتقال می دهد. روکش نهایی این محصولات از جنس پی وی سی (PVC) است. کابل کولر اغلب با رنگ های سفید یا مشکی عرضه می شود. از این کابل برای ایجاد ارتباط بین موتور کولر تا کلید کولر در داخل ساختمان استفاده می شود. این کابل ها اغلب در دو سایز 1.5*4 و 1.5*5 ساخته می شوند.
کابل آنتن یک کابل هم محور و چند رشته است که اطلاعاتی همچون تصویر و صوت را انتقال می دهد. این کابل برای انتقال تصویر دوربین مدار بسته نیز مناسب است. این کابل ها اغلب تک رشته و مفتولی هستند اما نوع افشان آن نیز به بازار عرضه شده است. این محصولات روکش سفید رنگ پی وی سی دارند و در ساختار برخی از آن ها از نوعی شیلد استفاده شده است.
کابل کواکسیال نیز همانند کابل آنتن یک کابل هم محور است که به رشته هادی مسی و مفتولی مجهز شده است. این محصولات یک روکش عایق پلیمری اغلب از جنس پلی اتیلن دارند. بیشتر کابل های کواکسیال به یک لایه اسکرین و محافظ مجهز شده اند. این کابل ها در واقع یک کانال فیزیکی محسوب می شوند که سیگنال الکتریکی را منتقل می کنند. از این کابل ها در منازل، اداره ها، شرکت های ارائه دهنده خدمات مربوط به اینترنت و برای انتقال داده هایی هم چون صدا و تصویر استفاده می شود.
کابل ابزار دقیق نوعی کابل با هادی مسی است که از آن در صنایع پتروشیمی، نظامی، صنایع دفاع، هوا فضا و دیگر موارد استفاده می شود. این کابل برای سنجش پارامترهای مختلف به کار گرفته می شود. کابل ابزار دقیق در سطح ولتاژی 300 تا 500 ولت مورد استفاده قرار می گیرد. این کابل ها در 61 رشته و 50 زوج عرضه می شوند و ساختار آن ها به صورت زوجی است.
یکی از کابل های پرکاربرد، کابل اعلام حریق است که به صورت تک هسته یا چند هسته ای به بازار عرضه می شود. از این محصول برای آشکارسازی حریق استفاده می شود. در تمامی سیستم های اعلام حریق در اغلب مکان ها مانند برج ها، ساختمان های مسکونی و اداری، انبارها، ایستگاه های قطار، پارکینگ ها، فرودگاه ها، تأسیسات صنعتی، کارخانه ها و ... از این محصول استفاده می شود. این کابل هشدارهای مربوط به آتش سوزی را دریافت می کند و آن را برای سیستم اعلام و اطفا حریق ارسال می کند.
این کابل ها نیروی برق را از دستگاه جوش به سمت انبر جوشکاری هدایت می کنند. این کابل ها نرخ ولتاژ 600 ولت دارند و تا 100 ولت نیز می توان آن ها را ارتقا داد. این کابل دوام و انعطاف پذیری بالایی دارند. در هنگام جوشکاری دستی و اتوماتیک و در کارخانه های کشتی سازی، اتومبیل سازی، نوار نقاله، سیستم های حمل و نقل و ... از این کابل ها استفاده می شود.
سیم ها نیز همانند کابل های برق در انواع هادی مسی و آلومینیومی به بازار عرضه می شوند. سیم های مسی رسانایی بیشتری دارند و در انواع مفتول و افشان تولید می شوند. سیم های آلومینیومی در مقابل قیمت کمتری دارند و انعطاف پذیری آن ها نیز کم است. از هر دو نوع این سیم ها در سیم کشی ساختمان استفاده می شود. این سیم ها براساس نوع روکش و دیگر موارد نیز تقسیم بندی می شوند.
این سیم ها به صورت روکش دار و بدون روکش عرضه می شوند.
این محصولات به نوعی روکش از جنس سیلیکون مجهز شده اند. از سیم و کابل نسوز سیلیکونی در مکان هایی که احتمال حریق وجود داشته باشد استفاده می شود. سیلیکون خاصیت نسوز بودن دارد. به همین دلیل بسیاری از کابل های اعلام حریق به روکش سیلیکونی مجهز می شوند.
امروزه این تجهیزات به بخش جدایی ناپذیر در زندگی ما تبدیل شده اند. بدون این تجهیزات جریان الکتریکی برقرار نمی شود و بسیاری از فعالیت های روزمره ما متوقف می شود. همین موضوع سبب شده است تا شرکت های بسیار زیادی به تولید انواع سیم برق یا کابل روی بیاورند. انواع کارخانه سیم و کابل روز به روز در حال افزایش است. البته در گذشته بسیاری از سیم ها و کابل ها از کشورهای همسایه وارد کشور می شد. اما امروزه بیشتر سهم بازار به کارخانجات ایرانی اختصاص یافته است. زیرا ایران یکی از بزرگترین قطب های مس در دنیا است.
با این وجود احتمال سواستفاده و ارائه محصولات بی کیفیت نیز افزایش پیدا کرده است. به همین دلیل همواره پیشنهاد می شود از نمایندگی سیم و کابل محصول خود را خریداری کنید. بورس سیم و کابل در ایران به خصوص شهر تهران در منطقه ای به نام لاله زار واقع شده است. در این منطقه می توانید با نمایندگی های برندهای مختلف ارتباط برقرار کنید. از پرطرفدارترین کارخانه ها در لیست کارخانه های سیم و کابل ایران می توان به سیمیا، افق البرز، همدان، مسین، البرز الکتریک نور، سیمپود، دامغان، کمان و دیگر موارد اشاره کرد.
در ساخت و تولید این تجهیزات از مواد اولیه زیر استفاده می شود:
در مراحل تولید سیم و کابل از تجهیزات زیادی استفاده می شود. از پرکاربردترین ماشین آلات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
برای خرید این تجهیزات تکنسین های برق به جدول مخصوص سیم برق و کابل مراجعه می کنند. تا از این طریق بتوانند بهترین نوع سیم برق و کابل را برای مجموعه خود خریداری کنند. در جدول محاسبه سیم و کابل اسامی انواع سیم یا کابل ذکر شده است. همچنین جریان و ولتاژ آن ها، تعداد رشته و سطح مقطع و اطلاعات دیگری از آن ها درج شده است. لازم به ذکر است که برای سیم ها و کابل های مسی یک جدول و برای نوع آلومینیوم آن جدول دیگری تهیه شده است.
بدون وجود سیم و کابل بسیاری از فعالیت های روزانه ما تحت تاثیر قرار می گیرد. امروزه شرکت های بسیار زیادی به تولید و ساخت این محصولات می پردازند. کابل برق و انواع سیم ها در تمامی صنایع به کار گرفته می شوند. در حال حاضر از این محصول بیشتر از سال های پیش استفاده می شود. به همین دلیل شرکت های زیادی به تولید و ساخت این محصولات می پردازند. از بهترین این شرکت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
افق البرز در حوزه تولید کابل های مفتول و افشان فعالیت می کند. محصولات این شرکت از تنوع بالایی برخوردار هستند و کیفیت آن ها بسیار مناسب است. این شرکت فعالیت خود را از سال 1372 آغاز کرده است.
سیمیا یکی از شرکت های مشهور در زمینه تولید کابل های برق و انواع سیم در ایران است. این شرکت از سال 1360 فعالیت خود را آغاز کرده است. امروزه سیمیا می تواند بیش از 18000 تن سیم و کابل به بازار عرضه کند. محصولات این شرکت با استانداردهای روز دنیا تطابق دارد و گواهینامه های ملی زیادی دریافت کرده است. از محصولات این شرکت در شبکه های توزیع و انتقال برق، کارخانه ها، سیستم های روشنایی و ... استفاده می شود.
همدان از دیگر شرکت های تولیدکننده انواع سیم برق و کابل در ایران است. محصولات این شرکت کیفیت مورد قبولی دارند. بسیاری از تولیدات کارخانه همدان به کشورهای دیگر صادر می شود. تمامی محصولات مطابق استاندارد تولید می شود. همین موضوع سبب شده است تا مصرف کنندگان از خرید کابل دیگر برندها بی نیاز باشند. در حال حاضر شرکت همدان به تولید کابل های شیلد دار، کواکسیال، افشان و ... می پردازد. برای مشاهده لیست قیمت سیم و کابل همدان و همچنین خرید اینترنتی سیم و کابل همدان می توانید به راندنو مراجعه کنید.
خراسان افشار نژاد یکی از بزرگترین تولید کننده سیم و کابل در ایران است. خراسان یکی از اولین تولید کنندگان تجهیزات الکتریکی در ایران است. این شرکت در سال 1345 تأسیس شده است. خراسان تولید کابل و سیم را از سال 1346 تولید کرده است. برای مشاهده لیست قیمت سیم و کابل خراسان افشارنژاد می توانید به سایت راندنو مراجعه کنید.
شرکت پرتو الکتریک قادر به تولید انواع سیم برق و کابل است. محصولات این شرکت کیفیت بسیار بالایی دارند و دوام آن ها زیاد است. این شرکت موفق به دریافت گواهینامه ها و استانداردهای زیادی شده است.
از دیگر شرکت های تولیدکننده این محصول می توان به سیم و کابل البرز الکتریک نور، قدس، سهند، راد افشان سحر، تک سیم البرز، خراسان افشارنژاد، دامغان، زرتافته کرمان، فرزانه، صائب تبریز، رسانا و ... اشاره کرد.
قیمت روز سیم و کابل برق به عوامل زیادی همچون جنس هادی، تعداد رشته، سطح مقطع، متراژ سیم برق یا کابل برق، نوع کاربرد، جنس روکش و دیگر موارد بستگی دارد.
برای خرید سیم و کابل برق می توانید از بخش بالای همین صفحه، کالای مورد نظر خود را انتخاب کنید و مشخصات فنی کالا را مشاهده نمایید. سپس قیمت کالا را در فروشگاه های مختلف با یکدیگر مقایسه کنید و بصورت مستقیم با فروشنده مورد نظر ارتباط برقرار نمایید. راندنو امکان مشاهده لیست قیمت سیم و کابل و برقراری ارتباطی بدون واسطه با مراکز فروش سیم و کابل را برای شما فراهم می سازد. در سایت راندنو امکان فروش آنلاین سیم و کابل نیز وجود دارد.