میکرومتر (Micrometer) یا ریزسنج یکی از تجهیزاتی است که جهت سنجش داخلی، خارجی، ارتفاع، ضخامت ورق ها، قطر سیم ها و میله ها، چرخ دنده ها، قطر پیچ ها، مهره ها، تیغه فرزها، مته ها و موارد دیگر مورد ااستفاده قرار می گیرد. میکرومترها براساس واحد اندازه گیری، همچون کولیس ها هستند و به دوسته میکرومترهای اینچی و میکرومترهای میلی متری تقسیم می شوند. این ابزار اندازه گیری قابلیت های زیادی دارد و در صنایع نجاری، آزمایشگاه و مشاغل دیگر استفاده می شوند.
میکرومترها باتوجه به کاربردهایی که دارند، در انواع گوناگونی تولید و به بازار عرضه می شوند. در ادامه به انواع میکرومتر و کاربردهای آن می پردازیم.
این میکرومترها برای اندازه گیری پهنا و یا ضخامت شیار مورد استفاده قرار می گیرند. شکل ظاهری آنها کاملا با میکرومترهای خارج سنج متفاوت هستند. شکل این میکرومترها به گونه ای طراحی شده که به راحتی قابلیت ورود به داخل سوراخ و شیار سیلندر را داشته باشند. به کمک این میکرومترها شما می توانید فاصله میان دو شیار، پهنای آن، فاصله دیواره اول یک شیار تا انتهای شیار آخر و... را اندازه گیری کنید.
میکرومترهای حدی یکی از انواع میکرومترهای خارج سنج به شمار می روند و شباهت زیادی با میکرومترهای خارج سنج ورنیه دارند. این میکرومترها از دو فک ثابت و متحرک، دو هد میکرومتر، دو استوانه مدرج و دو هرزگرد تشکیل شده اند.
این نوع میکرومتر بسیار رایج و پر مصرف است. این میکرومترها به فک بشقابی یا میکرومتر بشقابی نبز معروف هستند. به کمک این میکرومترها می توانید فاصله میان چرخ دنده ها را اندازه گیری کنید.
این میکرومترها قابلیت اندازه گیری قطر خارجی پیچ ها را از روی تاج رزوه دارند. نام دیگر این محصول گام پیچ است.
نوک فک های این میکرومتر مانند سوزن است. این دستگاه بسیار پرکاربرد است. به دلیل نوع طراحی، این محصول قابلیت ورود به منافذ تنگ و باریک را دارد. برای اندازه گیری شیار مته و کلیه مواردی که نیاز به اندازه گیری با میکرومتر سوزنی دارد، این محصول بسیار کاربرد دارد.
میکرومتر ها براساس نوع نمایش و خواندن اعداد به دو دسته ورنیه ای و دیجیتالی تقسیم می شوند.
خواندن این میکرومترها بسیار راحت تر از خواندن نوع ورنیه این محصول است. این مدل مجهز به صفحه نمایش دیجیتالی بوده و اندازه قطعه را به صورت عدد دیجیتالی نمایش می دهد.
خواندن این نوع میکرومتر نیاز به مهارت برای ترکیب و خواندن اعداد روی استوانه دارد. که باید ابتدا عدد ثابت را از روی خطکش خواند و سپس به کمک روش های موجود عدد اعشاری آن را متناسب با دقت دستگاه محاسبه کرد.
میکرومتر خارج سنج و میکرومتر داخل سنج از انواع رایج این ابزار هستند که باتوجه به نوع سنجش از یکدیگر متمایز می شوند. میکرومتر خارج سنج برای اندازه گیری قطر خارجی، ضخامت، طول و ارتفاع یک قطعه استفاده می شود. میکرومتر داخل سنج نیز برای سنجش قطر داخلی یک رینگ، مهره و یا اندازه گیری فاصله دو دیوار، مورد استفاده قرار می گیرد.
این نوع میکرومتر برای سنجش و اندازه گیری قطرهای خارجی مناسب است. روش کار با این میکرومتر و خواندن عدد در آن بسیار آسان است زیرا اندازه و عدد روی نمایشگر دیجیتالی آن درج می شود. در این میکرومتر دیگر بخش مخروط متحرک وجود ندارد. گستره اندازه گیری این مدل مانند نمونه ورنیه ای در بازه های 25 میلی متری افزایش پیدا می کند.
این مدل میکرومتر نیز برای خواندن عدد، مانند نوع ورنیه ای از عقربه استفاده می کند. این میکرومترها در گستره بالای 100 میلی متر به صورت پین اتصالی ارائه می شوند.
میکرومتر داخل سنج هم مانند سایر میکرومترها انواعی دارد، ورنیه ای و دیجیتالی. نوع دیجیتالی این محصول دارای یک LCD برای خواندن عدد است. این میکرومتر هم مانند دیگر میکرومتر ها 25 میلی متر 25 میلی متر افزایش می یابد.
برای سنجش قطر داخلی وسایل استفاده می شود. این میکرومتر معمولی است و باید با استفاده از روش های مختلف به صورت دستی مقدار آن را اندازه گیری و محاسبه کرد.
میکرومتر نیز مانند ابزارآلات دیگر از اجزای گوناگونی تشکیل شده است. در ادامه شما را با اجزای تشکیل دهنده میکرومتر آشنا خواهیم نمود.
استفاده از میکرومتر از مزایای قابل توجهی برخوردار است که در ادامه به ویژگی های استفاده از این ابزار می پردازیم.
میکرومترها بر اساس مقدار گام پیچ و مهره آنها درجه بندی می شوند. بنابراین مبنای دقت میکرومترها مقدار گام پیچ و مهره آنها است. مقدار گام در میکرومترهای میلیمتری معمولا 0.5 و 1 میلی متر است و در میکرومترهای اینچی 0.025 و 1.40 اینچ است. با استفاده از رابطه (R=a/n) می توان دقت میکرومتر را محاسبه نمود.
پیش از هرچیز ابتدا باید از سالم بودن میکرومتر اطمینان حاصل نمایید. سپس قطعه مورد نظر را میان دو فک قرار دهید و پیچ غلاف فک ها را با هم نزدیک کنید. در نتیجه می توانید عدد صحیح را از روی خط کش مدرج و قسمت اعشاری که روی غلاف وجود دارد بخوانید. لازم به ذکر است که نحوه خواندن میکرومتر دیجیتالی به گونه ای است که می توانید عدد مورد نظر را از روی صفحه نمایشگر این محصول مشاهده نمایید. همچنین اندازه گیری با میکرومترها از دقت بالاتری نسبت به کولیس برخوردار است. میکرومترهای اینچی و میلیمتری از انواع سیستم های اندازه گیری این ابزار هستند.
در هنگام خرید میکرومتر برای داشتن یک انتخاب مناسب باید به موارد زیر توجه داشته باشید:
امروزه شرکت های زیاد داخلی و خارجی در صدد تولید این محصول پرکاربرد برآمده اند از بهترین برندها هم می توان به میکرومتر اینسایز، میتوتویو، شوکا گلف، سیلور، اسیمتو، تاف و ... اشاره کرد.
برند میتوتویو در سال 1934 توسط یک کارآفرین ژاپنی به نام Yehan Numata تأسیس شد. این شرکت در روز 22 اکتبر سال 1934 به ثبت رسمی رسید و نخستین محصول تولیدشده این شرکت میکرومتر بود. میتوتویو به تولید میکرومترهایی با مقیاس های 137-103، 10-139-103، 340-293 و ... پرداخته است.
آسیمتو از دیگر برندهای معتبر تولیدکننده انواع ابزار اندازه گیری است که در سال 2004 تأسیس شد. ابزارآلات اندازه گیری برند آسیمتو از کیفیت مطلوبی برخوردار هستند و باتوجه به استانداردهای لازم طراحی و تولید می شوند. برند آسیمتو به تولید انواع میکرومترها در مقیاس های 50-25، 25-0، 75-50، 100-75 و ... پرداخته است.
برند اینسایز یکی از تأمین کنندگان و تولیدکنندگان محبوب ابزار اندازه گیری است که در سال 1995 تأسیس شد. شرکت اینسایز در بیش از 75 کشور دیگر نیز دفاتر مرکزی دارد. این برند نیز به تولید انواع میکرومترها با مقیاس های گوناگون پرداخته است.
قیمت ریزسنج با توجه به نوع دستگاه، دقت و بازه اندازه گیری، شرکت تولیدکننده و عوامل دیگر متفاوت است. در سایت راندنو می توانید قیمت انواع میکرومترهای داخل سنج و خارج سنج را مشاهده کرده و با نمایندگان فروش و فروشندگان در ارتباط باشید.
برای خرید میکرومتر می توانید از بخش بالای همین صفحه، کالای مورد نظر خود را انتخاب کنید و مشخصات فنی کالا را مشاهده نمایید. سپس قیمت کالا را در فروشگاه های مختلف با یکدیگر مقایسه کنید و بصورت مستقیم با فروشنده مورد نظر ارتباط برقرار نمایید. راندنو امکان مشاهده لیست قیمت میکرومتر و برقراری ارتباطی بدون واسطه با فروشندگان را برای شما فراهم می سازد.