لامپ (Lamp) یک منبع روشنایی مصنوعی است که بسته به نوع تکنولوژی که دارد، از قطعات الکتریکی و مکانیکی خاصی همچون خازن، بالاست، مدار راه انداز، اتصالات و ... تشکیل شده است. این تجهیزات داخل شیشه ای به نام حباب قرار گرفته است. در این تجهیزات انرژی الکتریکی به نور تبدیل می شود. این محصولات در دنیای امروز برای نورپردازی های مختلف، بسیار پرکاربرد هستند، به عنوان مثال در تمامی نورپردازی های شهری و داخل ساختمان ها، افراد با انواع لامپ ها سروکار دارند.
اولین بار 200 سال پیش ایده اصلی استفاده از الکتریسیته برای تولید نور مطرح شد. صاحب این ایده یک شیمیدان انگلیسی به نام همفری دیوی بود. این فرد ثابت کرد که با عبور جریان الکتریسیته از سیم، مقاومتی پیش می آید که این مقاومت سبب گرم شدن سیم می شود. این گرما سبب تولید نور می شود. اولین مشکل این فرد برای اختراع لامپ این بود که نمی تواسنت ماده ای پیدا کند که هم ارزان باشد، هم به شدت بسوزد و هم در هنگام سوختن از خود نور تولید کند.
توماس ادیسون در سال 1879 راه حلی درباره لامپ های رشته ای کربنی ارائه داد که سبب شهرت او شد. البته این راه حل 40 سال قبل توسط فردی به نام وارن دولارو مطرح شده بود. وارن توانست از رشته های نازک پلاتینی برای ساخت لامپ استفاده کند. او با قرار دادن این رشته های نازک درون محفظه خلا توانست نور قابل قبولی تولید کند.
به دلیل این که پلاتین استفاده شده در لامپ های وارن گران بود و وارن نمی توانست شرایط کاملاً خلا ایجاد کند، طرح آن شکست خورد. در سال 1878 شیمیدان بریتانیایی دیگری به نام جوزف سوان توانست از رشته های ضخیم تر کربن در ساختار لامپ استفاده کند. این کار سبب اقتصادی تر شدن محصول شد. اما فرسودگی آن بسیار سریع صورت می گرفت. ادیسون با ترکیب رشته های نارک کربنی و محیطی کاملا خلا، توانست جالش های عملی و تجاری لامپ را برطرف کند. در نتیجه پس از آن لامپ به تولید انبود رسید.
از زمانی که اولین نمونه های لامپ به بازار عرضه شد تاکنون مدل های مختلفی از این محصولات به بازار عرضه شده اند. این تجهیزات براساس توان، میزان نور، نوع تکنولوژی، کاربرد، شکل ظاهری و ... به چند دسته مختلف تقسیم می شوند. در ادامه به معرفی انواع تکنولوژی لامپ می پردازیم.
این محصولات همان Lampهایی هستند که از زمان ادیسون به بازار عرضه شدند. این نوع تجهیزات، دارای تکنولوژی قدیمی هستند که امروزه کمتر مورد توجه قرار می گیرند. این محصولات جایگاه خود را به لامپ کم مصرف، ال ای دی، SMD و کالاهای با دوام داده اند. این محصولات که به لامپ التهابی نیز شهرت دارند، با توان های مختلف ساخته می شوند. نوری که این نوع Lamp تولید می کنند، درخشان و سالم است. از رشته های فلامنت (تنگستنی) که درون حباب قرار گرفته است، جریان برق عبور می کند و موجب گرم شدن رشته ها و تولید نور می گردد.
این رشته ها درون حبابی شیشه ای قرار گرفته اند که داخل آن خلأ بوده و یا از نیتروژن پر شده است. بخشی از انرژی این تجهیزات به گرما تبدیل می شود و در واقع تلف می شود. می توان گفت در لامپ های التهابی از 100 درصد انرژی دریافتی، تنها 10 درصد آن به نور تبدیل می شود. بهره نوری این محصولات تقریباً برابر با 15 لومن بر وات است. از این تجهیزات می توان در روشنایی مکان های اداری، منازل مسکونی، فروشگاه ها و ... استفاده کرد.
این لامپ ها دارای ساختار پیچیده تری نسبت به مدل قبلی هستند. در یک لوله فلورسنت جریان برق بین کاتدها حرکت می کند و جیوه موجود در لوله را ملتهب می کند. این کار سبب می شود تا گازهایی که در لوله وجود دارند تحت تاثیر قرار بگیرند و انرژی از آن ها ساطع شود. داخل لوله ها با فسفر پوشانده شده است. تابش انرژی تولید شده این گازها به فسفر سبب تولید نوری مرئی می شود. این تجهیزت انرژی کمتری برای تولید همان مقدار نور مصرف می کنند و طول عمر آن ها نیز بیشتر است. اما به دلیل این که از جیوه داخل آن ها پر شده است، کمی برای انسان و محیط زیست خطر دارد.
لامپ مهتابی نوعی فلورسنت است که برای روشن شدن نیاز به گرما در لحظه اولیه دارد که این گرما توسط جریان اولیه ترانس، به وجود می آید. البته لازم به ذکر است که لامپ مهتابی ال ای دی نیز به بازار عرضه شده است که خواص بسیار بهترین نسبت به مدل فلورسنت دارد. در مدل های ال ای دی مهتابی از جیوه استفاده نشده است.
CFL ساختاری شبیه به فلورسنت دارد با این تفاوت که در آن از فلورسنت فشرده استفاده شده است. حباب CFL از چند حلقه پیچی شکل و عمودی و از جنس شیشه ساخته شده است. داخل این حباب ها با جیوه پرشده است. این محصولات از طول عمر بالایی برخوردار هستند و حدود 10000 ساعت عمر دارند. علاوه بر این، مصرف انرژی آن ها نیز بسیار کم است و دارای بهره نوری برابر با 60 لومن است. CFL با رنگ نورهای سفید، زرد و در برخی موارد رنگ های دیگر تولید و عرضه می شوند. ین محصولات قابلیت تعمیر دارند و بسیاری از مراکز به تعمیر لامپ کم مصرف می پردازند.
این محصولات نسخه های به روزتر لامپ های رشته ای هستند. در این محصولات تنگستن به وسیله یک پوشش شفاف و فشرده پیچیده شده است. از گازهای هالوژن بی اثر در ساخت این محصولات استفاده شده است و دلیل نامگذاری آن هم همین است. گاز هالوژن سبب افزایش روشنایی و طول عمر محصول می شود. البته لامپ هالوژن ال ای دی نیز به بازار عرضه شده است که ویزگی های بسیار بهترین نسبت به هالوژن های قدیمی دارد. هالوژن ال ای دی از گاز هالوژن استفاده نکرده است و تنها به دلیل شکل ظاهری به آن هالوژن گفته می شود.
لامپ های تخلیه با شدت بالا، نوع دیگری از این تجهیزات هستند که محدوده تابش گسترده ای دارند، به همین دلیل این محصولات بیشترین کاربرد را در سالن های همایش، استادیوم های ورزشی، مکان های عمومی و بزرگ و ... دارند. این تجهیزات از یک لوله قوس دار از جنس سرامیک، جیوه، کوارتز و الکترودهای تنگستن ساخته شده اند. این محصولات انواع مختلفی دارند و تنوع آن ها به نوع گازی بستگی دارد که داخل لوله ها استفاده شده است.
امروزه بخش وسیعی از صنعت روشنایی به لامپ LED اختصاص یافته است. LED مخفف عبارت Light Emitting Diode به معنای دیود ساطع کننده نور است. در ساختار این لامپ ها، از دیودهای ساطع کننده نور استفاده شده است. لامپ های LED در مقایسه با لامپ های رشته ای، بازده نوری بیشتری دارند اما از مصرف بسیار کمتری برخوردار هستند. طول عمر بالای این لامپ ها همواره یک مزیت برای آن ها محسوب می شود.
این طول عمر به تعداد خاموش و روشن شدن لامپ بستگی ندارد و به مدت زمان روشن بودن ال ای دی بستگی دارد. این محصولات تلفات انرژی بسیار ناچیزی دارند و گرمای کمی تولید می کنند. لامپ فیلامنتی و لامپ ادیسونی هم از تکنولوژی ال ای دی استفاده می کند. ال ای دی روز به روز در حال توسعه و پیشرفت است. به طوری که تکنولوژی های دیگر مربوط به ال ای دی به بازار عرضه شده اند که ویژگی های بسیار خوبی دارند.
SMD، نوعی تکنولوژی از ال ای دی است که قطعات الکترونیکی با استفاده از لحیم کاری بدون سوراخ بر روی بورد قرار گرفته اند. این تکنولوژی، طول عمر لامپ ها را افزایش داده و بازده نوری بیشتری را فراهم کرده است. لامپ SMD انعطاف بالا و تنوع رنگی بسیار زیادی دارد. همچنین قیمت لامپ SMD از ال ای دی بیشتر است.
لامپ COB از جدیدترین تکنولوژی های ال ای دی استفاده کرده است. این محصولات اندازه های کوچک اما بهره نوری بسیار بالایی دارند. تکنولوژی سی او بی از خود گرما تولید نمی کند و در مصرف برق نیز صرفه جویی می کند. در ساخت لامپ تزئینی در بسیاری از مواقع از تکنولوژی سی او بی استفاده می شود.
این محصولات نوعی Lamp فلورسنت هستند که به صورت موازی کنار هم قرار گرفتند. این تجهیزات امروزه جایگزین لامپ های رشته ای و پرمصرف شده اند. اف پی ال بدون ترانس است و برای راه اندازی به بالاست نیاز ندارد. این محصولات اغلب در توان های 18 وات و 36 وات عرضه می شوند و نوع سرپیچ آن ها از نوع 2G11 است.
این محصولات درواقع منابع نوری مصنوعی هستند که وظیفه تامین نور برای گیاهان را برعهده دارند. در آپارتمان ها و ساختمان هایی که به نور خورشید دسترسی ندارند، از این محصولات جایگزین نور خورشید می شوند. این تجهیزات تکنولوژی های مختلفی دارند و در مدل های گوناگون به بازار عرضه می شوند. رنگ نور این لامپ ها متناسب با نوع گیاه انتخاب می شود.
این لامپ ها ویژگی های خاص و کاربردهای گوناگونی دارند. این محصولات نور با طیف های رنگی خاصی تولید می کنند و از آن برای رفع میکروب، کارهای درمانی، ضد عفونی، صنعت سینما، صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی، صنایع غذایی و ... استفاده می کنند.
لامپ ها می توانند در انواع حبابی، شمعی، خطی، هالوژنی، اشکی، ادیسونی، قارچی، استوانه ای، سفینه ای و ... تولید شوند. این محصولات امروزه در رنگ های مختلفی تولید می شوند. از پرکاربردترین رنگ ها می توان به لامپ آفتابی (زرد)، لامپ مهتابی (سفید) و لامپ یخی (طبیعی) اشاره کرد، همچنین در نورپردازی های مدرن امروز، رنگ های متنوعی از این محصولات مانند قرمز، آبی، بنفش، انبه ای، سبز، نارنجی و ... نیز استفاده می شود.
سرپیچ ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند. با توجه به نوع سرپیچ در محصولات مربوط به روشنایی، نوع لامپ نیز مشخص می شود.
پیش از خرید این محصولات باید نکات بسیار زیادی را مورد توجه قرار دهید. لازم به ذکر است که بهترین مدل لامپ های موجود در بازار، لامپ های ال ای دی هستند. با این حال در برخی از مواقع از دیگر محصولات استفاده می شود. نکات زیر مواردی هستند که بهتر از پیش از خرید Lamp مد نظر قرار دهید.
امروزه بدون وجود لامپ و تجهیزات روشنایی انجام بسیاری از کارها متوقف می شود. این محصولات تنوع بسیار زیادی دارند و در انواع مختلفی عرضه می شوند. شرکت های بسیار زیادی به تولید این محصولات می پردازند که از مشهورترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
بروکس یکی از برترین شرکت ها در حوزه تولید محصولات روشنایی است. این شرکت از سال 1393 فعالیت خود را آغاز کرده است و با هدف تامین نیازهای بازار در حوزه روشنایی تاکنون به فعالیت خود ادامه داده است. این شرکت در حال حاضر می تواند روزانه بیش از 150 هزار شعله از انواع محصولات روشنایی را به بازار عرضه کند. بیشترین محصولات این شرکت از نوع ال ای دی و تکنولوژی های مربوط به آن هستند.
پارس شهاب یکی از برترین تولیدکننده های لامپ و چراغ در ایران است. این شرکت از سال 1348 فعالیت خود را آغاز کرده است و توانسته عنوان بزرگترین تولیدکننده Lamp را از آن خود کند. پارس شهاب از به روزترین تجهیزات و مجرب ترین پرسنل در ساخت محصولات خود استفاده کرده است. شرکت های وابسته پارس خزر و زمرد زیرمجموعه های پارس شهاب هستند. این شرکت به تولید محصولات ال ای دی، فلورسنت، تزئینی، رشته ای، گازی و ... می پردازد.
شرکت صنایع افراتاب در سال 1377 به منظور تولید تجهیزات مخابراتی و الکترونیکی تاسیس شد. این شرکت همواره به دنبال راهکارهایی جهت کاهش مصرف و صرفه جویی در انرژی بود. به همین دلیل نمونه هایی از لامپ و دیگر محصولات روشنایی کم مصرف توسط ین شرکت تولید شد. در حال حاضر شرکت افراتاب به تولید و توزیع سالانه بیش از 40 میلیون شعله لامپ با کیفیت می پردازد.
قیمت این محصولات به عواملی همچون تکنولوژی، توان، جنس، نوع سرپیچ، شار نوری، گارانتی، شرکت سازنده و ... بستگی دارد. این محصولات براساس ویژگی هایی که دارند، از قیمت های متنوعی در بازار برخوردار هستند. در سایت راننو می توانید قیمت لامپ ال ای دی و دیگر انواع Lamp را مشاهده کنید.
برای خرید لامپ می توانید از بخش بالای همین صفحه، کالای مورد نظر خود را انتخاب کنید و مشخصات فنی کالا را مشاهده نمایید. سپس قیمت کالا را در فروشگاه های مختلف با یکدیگر مقایسه کنید و بصورت مستقیم با فروشنده مورد نظر ارتباط برقرار نمایید. راندنو امکان مشاهده لیست قیمت لامپ و برقراری ارتباطی بدون واسطه با فروشندگان را برای شما فراهم می سازد.