رگلاتور یا رگولاتور (Regulator) نوعی شیر فشار شکن است که وظیفه کنترل، تنظیم و تثبیت گاز را برعهده دارد. همچنین می تواند با کاهش فشار گاز ورودی، آن را به میزان فشار مورد نیاز تبدیل کند. احتمالاً می دانید گازی که درون مخزن و سیلندر وجود دارد، به دلیل برخورداری از فشار بالا، مستقیما قابل استفاده نیست. علاوه بر این، رگلاتور می تواند فشار گاز خروجی را نیز ثابت نماید. در نتیجه می توان گفت وظیفه اساسی رگولاتور تثبیت و تنظیم فشار خروجی گاز از خط لوله ها است.
این تجهیزات از جنس برنج، آلومینیوم، کروم، استنلس استیل و ... تولید می شوند. رگلاتورهایی که به جنس استنلس استیل ساخته شده اند از مزیت های بسیاری مانند سازگاری با تمامی محیط ها، حتی محیط های آغشته به ترکیبات سولفور برخوردار هستند. علاوه بر این باعث هدر رفتن گاز نشده و جذب گازهای واکنش پذیر را به حداقل می رسانند.
علاوه بر این لازم به ذکر است که رگلاتورهای پنوماتیکی، می توانند از نوع دقت بالا، پروپرشنال و ساده باشند. همچنین بر اساس ساختمان سازنده در دو نوع فنری و پیلوت دار عرضه می شوند.
از رگلاتورگاز در صنایع مختلف نظیر نفت، گاز، معدن و پنوماتیک استفاده می شود. دستگاه رگلاتور در کمپرسورهای هوا، وسایل نقلیه، آشپزی، وسایلی که به کاهش فشار آب نیاز دارند، نیز کاربرد دارد.
استفاده از این وسیله یک امر بسیار ضروری است زیرا سبب افزایش دوام دستگاه می شود. فشار زیاد گاز باعث ایجاد خسارت به دستگاه شده و طول عمر آن را کوتاه می کند به همین دلیل به یک رگلاتور نیاز است، چرا که رگولاتور این قابلیت را دارد که از ایجاد خسارت به دستگاه در هنگام تغییر فشار ناگهانی جلوگیری کند.
رگلاتور فشار قوی و فشار ضعیف از انواع این محصول هستند که باتوجه به نوع تنظیمات و اندازه از یکدیگر متمایز می شوند. در ادامه به انواع رگلاتور و کاربرد هر یک از آنها می پردازیم.
رگلاتور گاز صنعتی از رایج ترین و پر استفاده ترین انواع این محصول است که در صنایع مختلف، مورد استفاده قرار می گیرند. این محصول همان شیر مناسبی است که به منظور کنترل گاز خروجی استفاده می شود. رگولاتور صنعتی گاز به طور معمول از جنس برنج ساخته می شود و فشاری بین 200 تا 300 بار را تحمل می کند. علت استفاده از متریال برنج در این رگلاتورها به نوع گاز آنها مربوط می شود. درصد خلوص گازهای استفاده شده در نوع صنعتی پایین است و حساسیت خاصی ندارند. رگلاتور ال پی جی (LPG)، CNG ،CO2، نیتروژن و آرگون و... از انواع رگولاتور صنعتی هستند.
گازهای پزشکی و آزمایشگاهی از درصد خلوص بالایی برخوردار هستند. این رگلاتورها باید از بدنه مقاوم و مستحکمی ساخته شوند تا با گاز مورد نظر واکنشی ندهند و از هرگونه خوردگی از این بابت محفوظ باشند. به همین علت این مدل از رگلاتورها از جنس برنج با روکش استنلس استیل یا کروم و... تولید شده می شوند. رگلاتور کپسول اکسیژن از نمونه رگلاتور آزمایشگاهی است. لازم به ذکر است که این رگلاتورها فضای کمتری نسبت به انواع صنعتی آن اشغال می کنند.
این رگلاتور یک دستگاه مکانیکی است که مانند یک شیر کنترل عمل می کند. رگلاتور گاز شهری فشار گاز خروجی را از یک مخزن کنترل می کند و هنگام استفاده از آن، باید از یک دستگاه فشارشکن استفاده نمایید. لازم به ذکر است که فشار گاز موجود در مخزن های ذخیره بالا است و به صورت مستقیم مورد استفاده قرار نمی گیرد. از این رو در خطوط لوله ای مانند گاز شهری، باید از یک تنظیم کننده فشار استفاده نمایید تا در شرایط مطلوب و بهینه تری از جریان گاز استفاده نمایید.
یک رگلاتور از اجزای اصلی عنصر اعمال نیرو، عنصر محدود کننده و عنصر اندازه گیری تشکیل شده است. در ادامه به صورت جزئی تری به اجزای تشکیل دهنده رگلاتورها می پردازیم.
بدنه رگلاتور از دیگر اجزای مهم تشکیل دهنده این ابزار است که هنگام طراحی و تولید این محصول، توجه ویژه ای به ساخت این قطعه می شود. توجه داشته باشید به منظور استفاده برای گازهای خورنده، بدنه رگلاتور باید از جنس فلز ساخته شده باشد و استحکام بالایی داشته باشد. به عبارتی جنس این کالا در برابر مواد خورنده باید از متریال هایی ساخته شده باشد که در برابر واکنش هی شیمیایی مقاومت بالایی داشته باشند. یکی دیگر از نکات مهم در تولید بدنه رگلاتور توجه به ضد انفجار بودن آن است تا درصد خطر کاهش یابد.
به عنوان مثال رگلاتورهایی که در آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرند، باید از روکش های ضد خوردگی ساخته شده باشند. استیل های ضد زنگ و آلیاژهای گران قیمت از بهترین موادی هستند که می توان نوع مناسب آزمایشگاهی این ابزار را تولید نمود.
یکی دیگر از اصلی ترین بخش های تشکیل دهنده این ابزار، دسته کنترل رگلاتور است که به صورت کاملاً مستقیم نقش به سزایی در عملکرد این ابزار دارد. با استفاده از این قطعه می توانید میزان فشار گاز را تنظیم نمایید.
یکی دیگر از اجزای رگلاتور صنعتی، فنر است که میان دیافراگم و دسته کنترل قرار گرفته است. این قطعه اندازه گیری میزان فشار گاز، باتوجه به فشار واردشده به رگلاتور و همچنین فشار خروجی آن را انجام می دهد.
وظیفه این قطعه در رگلاتور، تنظیم کردن جریان گاز ورودی به میزان مناسب است. انواع دیافراگم معمولاً از جنس فلز انعطاف پذیر یا پلاستیک ساخته می شوند.
این قسمت از رگلاتور فشار گاز را به میزان مناسبی افزایش و یا کاهش می دهد. همچنین هنگام تکان دادن دسته کنترل، نوعی جابه جایی میان دیافراگم و ولو فشارشکن ایجاد می شود.
محل ورود گاز از دیگر قطعات تشکیل دهنده این ابزار است که به صورت مستقیم با مخزن گاز در ارتباط است. توجه داشته باشید که تنظیم این قطعه در قسمت مناسب دستگاه رگلاتور، اهمیت زیادی دارد.
عملکرد رگلاتور به گونه ای است که در ابتدا گاز با فشار زیادی وارد رگلاتور می شود و با سرعت بالایی تمام دستگاه را پر می کند. هنگام افزایش فشار گاز در رگلاتور، فنر فشرده می شود و موجب می شود تا دیفراگم به قسمت پایین هدایت شود و سوپاپ برگردد. با باز شدن سوپاپ، گاز با فشار پایینی وارد محفظه می شود که به دیلفراگم فشار وارد می شود. هنگامی که نیروی میان فنر و نیروی خلاف جهت فنر به تعادل برسند، دیافراگم ثابت می شود. همین فرآیند موجب می شود تا گاز با فشار کمی از سیلندر خارج شود.
سپس با خارج شدن گاز، فشار درون سیلندر و فشار داخل محفظه کاهش می یابد. دیافراگم مجدد به وسیله نیروی فنر، به سمت پایین روانه می شود و گاز بیشتری وارد محفظه فشار پایین می شود. افزایش گاز در محفظه فشار پایین، موجب خروج بیشتر گاز داخل محفظه می شود. با خالی شدن گاز سیلندر، ورودی گاز به 0 می رسد و شار سنج ورودی و خروجی رگلاتور عدد 0 را نشان می دهد.
لازم است بدانید که محل نصب رگلاتور به نوع کاربرد آن بستگی دارد. به عبارتی انواع رگلاتورها علاوه بر نوع مصرف و صنعت، براساس محل مصرف نیز به چند دسته تقسیم و طراحی می شوند. در ادامه به انواع رگلاتور باتوجه به محیط مصرف می پردازیم.
همانطور که پیش از این گفته شد، رگلاتورهای صنعتی در صنایع مختلفی استفاده می شوند. همچنین به طور معمول این رگلاتورها مناسب برای مخزن های بزرگ گازی هستند که بیشتر آنها از اندازه خاصی برخوردار هستند. مخزن هایی که برای مصارف خانگی مورد استفاده قرار می گیرند، اندازه کوچکتری نیز دارند. همچنین گازهای خورنده مصارف خانگی ندارند و طراحی رگلاتورهای خاص برای گازهای خورنده، کاربردهای صنعتی دارد.
رگلاتور در سه نوع اکسیال، صنعتی و خانگی ساخته می شود. در رگلاتور از سه نوع استاندارد، جهت تنظیم فشار گاز استفاده می شود که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم.
هنگام خرید رگلاتور باید به عوامل مهمی توجه داشته باشید و باتوجه به نوع گاز مصرفی این دستگاه را خریداری نمایید. در ادامه به راهنمای خرید رگلاتور و عوامل مهم در انتخاب آن می پردازیم.
توجه داشته باشید در صورتی که رگلاتور متناسب با صنعت و نوع گاز تهیه نشود، ممکن است تحت تاثیر خواص شیمیایی گاز قرار بگیرد و موجب از بین رفتن رگلاتور شود
در حال حاضر برندهای متنوعی به تولید رگولاتور پرداخته اند که در ادامه به معرفی محبوب ترین و مطرح ترین آنها می پردازیم.
برند رگو باکیفیت ترین و محبوب ترین شرکت های تولیدکننده انواع تجهیزات جانبی انواع مخازن گاز است. رگلاتور رگو مدل 5503B8 ،597FA و ... از برترین رگلاتورهای تولیدشده توسط این برند هستند.
برند ستاک از دیگر شرکت های محبوب در زمینه تولید انواع تجهیزات صنعتی به شمار می آید. این شرکت در سال 1375 فعالیت خود را آغاز نمود و تاکنون توانسته است محصولات باکیفیتی را به بازار عرضه کند که از استانداردهای لازمی برخوردار هستند. رگولاتور ستاک مدل SET203 ،SET252 ،SET251 و ... از رگولاتورهای تولیدشده توسط برند ستاک هستند که در میان کاربران محبوب واقع شده اند.
رگلاتور ایران گاز، شهاب، رگو، توکل، پارس، الکتروفن و... از دیگر برندهای معتبر تولیدکننده انواع رگولاتور هستند.
قیمت رگلاتور به عواملی مانند نوع رگلاتور، برند تولیدکننده رگلاتور، استانداردهای بهره گیری شده در ساختار رگلاتور و ... بستگی دارد. جهت اطلاع از قیمت رگلاتور آبگرمکن دیواری بوتان و قیمت رگلاتور آبگرمکن مخزنی با مراجعه به سایت راندنو می توانید به صورت مستقیم با فروشندگان این محصول ارتباط برقرار نمایید.
برای خرید رگلاتور می توانید از بخش بالای همین صفحه، کالای مورد نظر خود را انتخاب کنید و مشخصات فنی کالا را مشاهده نمایید. سپس قیمت کالا را در فروشگاه های مختلف با یکدیگر مقایسه کنید و بصورت مستقیم با فروشنده مورد نظر ارتباط برقرار نمایید. راندنو امکان مشاهده لیست قیمت رگلاتور و برقراری ارتباطی بدون واسطه با فروشندگان را برای شما فراهم می سازد.