موتور برق
موتور برق (ژنراتور) یا مولدهای برق معمولاً در مکان هایی که برق کشی نشده اند و امکان استفاده از برق وجود ندارد، به طور سیار مورد استفاده قرار می گیرند. این دستگاه وظیفه تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی را برعهده دارد. به این صوت که موتور برق، انرژی مکانیکی حاصل از سوخت را گرفته و آن را توسط ژنراتور به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. از موتور برق ها در مکان هایی همچون بیابان ها و کوه ها که فاقد برق هستند و همچنین در مواقع قطعی برق در مراکز مهم امنیتی، بیمارستان ها، ویلاها، ساختمان ها و مجتمع های بزرگ، دیتا سنترها، کارگاه ها و سرورها استفاده می شود. موتور برق های کوچک تر در ساعت های الکتریکی نیز تعبیه شده اند. موتور برق ها با اندازه و ابعاد معمول، بیشتر مصارف صنعتی داشته و در صنعت به کار برده می شوند، ولی موتور برق ها با سایزهای بزرگ جهت فشرده سازی خطوط لوله و ذخیره سازی پمپ ها مورد استفاده قرار می گیرند. موتور برق ها، انقلاب و پیشرفت بزرگی در عرصه صنعت به وجود آوردند، همچنین در حوزه خانگی نیز سبب سهولت و آسایش و کاهش کارهای سنگین شده است. ژنراتورهای بزرگ در بسیاری از مراکز خرید، در هنگام قطعی برق وظیفه جبران نبود انرژی را بر عهده دارند، همچنین شرکت های توزیع برق، برای تشویق جهت بکار گیری موتور ها و ژنراتورهای برق در نقاطی که افت ولتاژ وجود دارد و مصرف انرژی زیاد است، اقدام به تأمین سوخت برای کارفرمایان می کنند.

انواع موتور برق
موتور برق ها بر اساس نوع سوخت مصرفی به سه نوع دسته بندی می شوند.

انواع موتور برق بر اساس نوع سوخت مصرفی
موتور های برق از نظر نوع سوخت مصرفی به انواع مختلف تقسیم بندی می شوند که به شرح زیر می باشند.
- موتور برق گاز سوز: این نوع موتور برق ها همان طور که از نامشان مشخص است با گاز کار می کنند. این موتور برق در هنگام استفاده، از خود گاز دی اکسید کربن تولید می نماید، به همین دلیل باید آن را در فضای آزاد استفاده کرد. این نوع از موتور برق به دلیل نوع سوختی که دارد، از خطر کم تری برخوردار است. موتورهای گاز سوز از گاز LPG استفاده می کنند و خطرات زیست محیطی کمتری دارند.
- موتور برق بنزینی: پرکابردترین نوع موتورهای برق، موتورهای برق بنزینی هستند و در مکان هایی که گاز وجود ندارد و یا دسترسی به گاز سخت است، مورد استفاده قرار می گیرند. ژنراتورهای بنزینی به دلیل تولید کربن دی اکسید، باید در فضاهای باز بکار گرفته شوند. این نوع موتور برق برای کار کردن های طولانی مناسب می باشد. به علت در دسترس بودن سوخت بنزین کاربرد این موتورها بسیار بیشتر می باشد.
- موتور برق دیزلی یا گازوئیلی: موتوربرق های دیزلی یا گازوئیلی، سوخت مصرفی گازوئیل دارند و دارای مصارف صنعتی هستند. استفاده از آنها در مناطق غیر مسکونی و خارج از شهر نیز متداول است و نیاز به تخصص دارد. به علت قیمت ارزان گازوئیل این موتورها مقرون به صرفه می باشند.
همانطور که گفته شد در بین انواع موتورهای برق، موتورهای بنزینی بیشترین کاربرد و محبوبیت را دارند چرا که سوخت مصرفی آنها قابل دسترس تر بوده و هم چنین حمل و نقل آن آسان بوده، نگهداری و تعمیر آن ها نیز راحت تر می باشد.
انواع موتور برق بر اساس نوع کاربرد
موتور های برق از نظر نوع کاربرد نیز به انواع مختلف تقسیم بندی می شوند که به شرح زیر می باشند.
- موتور برق صنعتی: این موتور برق نسبت به نوع خانگی از توان بالاتری برخوردار بوده و از این جهت تأمین برق سازمان ها و شرکت ها استفاده می شود.
- موتور برق خانگی: این نوع موتور برق از توان کم تری برخوردار است و برای مصارف خانگی استفاده می شود.
- موتور برق های ثابت: این نوع موتور برق توان بسیار بالایی دارد و از آن برای تأمین برق مجموعه استفاده می شود و نسبت به انواع دیگر از قیمت بالاتری برخوردار می باشد.
- موتور برق کیفی یا ژنراتور کمپین: این ژنراتور آلاینده کم تری تولید می کند و برای محیط مناسب بوده و از آن برای سفر نیز می توان استفاده کرد.
انواع موتور برق بر اساس نوع مکانیزم
موتورهای برق از نظر نوع مکانیزم ، روشن و خاموش شدن و یا همان استارت به انواع هندلی، استارتی و اتوماتیک تقسیم می شوند.
- موتور برق های هندلی: روشن و خاموش شدن این نوع موتور برق ها به صورت دستی یا هندل است. هندل طنابی است که با دست کشیده می شود و باعث چرخش موتور می شود سپس با ورود سوخت و ایجاد جرقه، موتور روشن می شود و شروع به کار می کند.
- موتور برق های استارتی: این نوع موتور برق ها دارای موتور استارت الکتریکی می باشند. با دکمه استارت یا سوییچی که بر روی خود دارند به آسانی خاموش و روشن می شوند.
- موتور برق های اتوماتیک: این نوع موتور برق ها دارای سیستم سوییچ اتوماتیک برق شهر و ژنراتور می باشد پس با قطع برق، موتور برق به صورت اتوماتیک روشن می شود و هنگام بازگشت برق شهر، دستور خاموش شدن موتور برق ارسال می شود.

کاربرد موتور برق
- استفاده در باغ و ویلاهای خارج شهر
- جوشکاری سیار
- کارگاه های عمرانی کوچک
- زمین های کشاورزی، مزارع وکشتزارها
- تأمین برق ماینر
- هیئت های مذهبی و مراسم کوچک
- مصارف خانگی
اجزای موتور برق
موتور برق از اجزاء مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از:
- موتور : وظیفه تأمین انرژی مکانیکی موتور برق را برعهده دارد. موتورها قدرت های متفاوتی دارند که بر اساس توان خروجی و توان موتور برق استفاده می شوند.
- مولد برق ژنراتور: الترناتور یا ژنراتور، انرژی مکانیکی دریافتی از موتور را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند.
- سیستم تنظیم کننده ولتاژ یا AVR: سیستم تنظیم کننده ولتاژ وظیفه دارد تا مقدار جریان ولتاژی که از سیستم خارج می شود را بالانس کند و همچنین جریان را در صورت ایجاد نوسانات قطع کند.
- مخزن سوخت: یکی دیگر از اجزای موتور برق، مخزن سوخت است.
- روغن: به منظور به حداقل رساندن سایش و در نتیجه کاهش آسیب در موتور و سایر اجزا از روغن کاری استفاده می شود.
- خروجی ها: از این خروجی ها، برق تولید شده توسط دستگاه به وسایل تغذیه کننده رسانده می شود. اغلب موتور برق ها دارای خروجی AC و DC هستند.
- سیستم سردسازی: اجزای موتور برق در هنگام کار دچار افزایش دما می شوند پس نیاز به سیستم سردسازی جهت خنک کردن اجزای موتور برق است. اغلب موتور برق ها توسط هوا خنک می شوند.
- پنل کنترل: از این قسمت برای تنظیم و راه اندازی دستگاه استفاده می شود.

مقایسه موتورهای بنزینی و گازوئیلی
- هزینه تعمیرات در موتورهای بنزینی نصف هزینه تعمیرات موتورهای گازوئیلی(دیزلی) است.
- هزینه سوخت موتورهای بنزینی 3 برابر موتورهای گازوئیلی می باشد.
- قیمت موتور برق گازوئیلی 30 تا 50 درصد بیشتر از موتور برق بنزینی می باشد.
- روشن شدن با هندل یا استارت برقی در موتورهای بنزینی آسان تر از موتورهای گازوئیلی است.
نکات مهم در خرید موتور برق
- توان خروجی، نوع سوخت، تکفاز یا سه فاز بودن و خروجی AC/DC موتورها درقیمت گذاری آن مؤثر می باشد.
- از مهم ترین مسائلی که باید در حین خرید موتور برق به آن توجه نمود، شرکت تولیدکننده موتور برق می باشد. در حال حاضر شرکت های زیادی به تولید این کالا می پردازند که از برترین و بهترین شرکت های می توان به رونیکس، هیوندای، استریم، هوند، لانسین، راتو و ... اشاره کرد.
- از مهم ترین مشکلات موتور برق ها، ایجاد سر و صدا توسط آن ها می باشد، به همین دلیل بهتر است که موتور برق از سر و صدای کمتری برخوردار باشد.
- از سالم بودن دستگاه، گارانتی و خدمات پس از فروش دستگاه اطمینان حاصل نمایید و آن را متناسب با مکان مورد استفاده، انتخاب نمایید.
برترین برندهای موتور برق
در حال حاضر شرکت های زیادی به تولید این کالا می پردازند که در این قسمت به برترین و بهترین شرکت ها پرداخته می شود:
موتور برق های هیوندای
موتور برق هیوندای ساخت کره است و در ایران با سوخت بنزینی در توان های 1 کیلووات تا 10 کیلووات موجود است. در حالیکه با سوخت گازوئیل فقط در توان 3 تا 5 کیلووات دارد.
موتور برق هوندا المکس
این موتورها ساخت ژاپن هستند، دارای موتور هوندا و تکنولوژی پیشرفته می باشند. مصرف سوخت آن ها پایین است و گارانتی ایران المکس دارند.
می توان به سایر برندها از جمله رونیکس، هوندا هوتن، جاینگ دانگ، سان پاور، واکسون، استریم، هوند، لانسین، راتو، آگرو و ... اشاره کرد.
قیمت موتور برق
از مهمترین عواملی که در قیمت گذاری موتور برق تأثیرگذار است می توان به شرکت تولید کننده، نوع استارت اولیه(استارتی و یا هندلی) و نوع سوخت مصرفی دستگاه اشاره نمود.
خرید موتور برق
برای خرید موتور برق می توانید از بخش بالای همین صفحه، کالای مورد نظر خود را انتخاب کنید و مشخصات فنی کالا را مشاهده نمایید. سپس قیمت کالا را در فروشگاه های مختلف با یکدیگر مقایسه کنید و بصورت مستقیم با فروشنده مورد نظر ارتباط برقرار نمایید. راندنو امکان مشاهده لیست موتور برق و برقراری ارتباطی بدون واسطه با فروشندگان را برای شما فراهم می سازد.