کمپرسور باد یا کمپرسور هوا یا پمپ باد دستگاهی است که حجم باد را کم می کند و آن را به صورت متراکم و فشرده درمی آورد. این هوای فشرده شده، باعث بوجود آمدن حرکت مکانیکی می شود. کمپرسور هوا جهت استفاده از ابزار بادی همچون انواع منگنه کوب بادی، چکش، میخکوب، پیستوله رنگ پاش و پرچ کن بادی به کار گرفته می شود. سالهاست که از کمپرسورها در فرآیندها و فعالیت های صنعتی استفاده می شود.
بوجود آمدن کمپرسور باد به زمان انسان های نخستین بازمی گردد. در آن زمان برای روشن نگه داشتن آتش از هوای فشرده تولیدشده توسط شش ها استفاده می کردند. اما شش های انسان تنها قادر هستند که در هر دقیقه 100 لیتر معادل 6 متر مکعب هوای فشرده تولید کنند. با پیشرفت تکنولوژی و کشف فلزات، برای ذوب فلزات مختلف همچون طلا، سرب، آهن و ... نیاز به هوای فشرده بیشتری بود. این نیاز باعث پیدایش وسایلی به نام دمی (اولین کمپرسور مکانیکی) شد.
در سال 1700 میلادی، با افزایش حجم کوره ها، این دستگاه ها دیگر قابلیت گرم کردن را نداشتند. همین موضوع در سال 1767 باعث پیدایش سیلندرهای هوایی توسط جان اسميتون شد. در سال 1860 مدل های به روزتری از كمپرسورها به بازار عرضه شدند. این مدل كه در حين مجهز بودن به قابلیت های زیادی از كمپرسورهای تناوبی، قابلیت متراكم کردن و جابه جا كردن حجم بیشتری از گاز را داشت، به لحاظ ماهيت رفتار و ظاهر به كمپرسورهای دورانی (Rotary) شهرت یافتند.
در سال 1890، كمپرسور تيغه لغزنده برای اولین بار در آمريكا تولید شد. این کمپرسور بصورت خشک یا DRY طراحی شد. این کمپرسور مشکلاتی از قبیل پائین بودن راندمان گرم كردن داشت. تا اينكه در سال 1947، با تزريق روغن كه نقش آب بند كننده و خنک كاری كمپرسور را برعهده داشت، راندمان، طول عمر و قابليت های اين كمپرسور به مقدار چشمگيری افزايش یافت.
اولین كمپرسور گريز از مركز در سال 1899 توسط يک مهندس فرانسوی به نام Rateau با گنجایش 2000 متر مكعب در ساعت و با نسبت تراكم 1.16:1 (فشارخروجي 1.62 بار مطلق) تولید شد. فشار قابل دسترسی در اين مدل از كمپرسورها با افزايش تعداد طبقات تا 16 طبقه، به بيش از 700 بار نيز رسانده شد. كمپرسورهای گريز از مركز ذاتًا از نوع بدون روغن (Oil Free) بودند و به علت بالابودن قابليت اعتمادشان، دوره های بهره برداری بدون توقف از آنها به بيش از سه سال نيز می رسد.
به طور کلی سه نوع کمپرسور هوا در بازار موجود است و مورد استفاده قرار می گیرد:
کمپسور هوا پیچ دار از نظر ایجاد فشار هوا، همانند کمپرسور پیستونی است و فشاری معادل 8 تا 10 بار تولید می کند. اما حجم هوای تولیدی کمپرسور اسکرو نسبت به پیستونی بیشتر است و صدای آن نیز در حین انجام کار کمتر است. این کمپرسور مجهز به یک موتور سیم پیچ است که عملیات فشرده سازی را انجام می دهد.
این نوع کمپرسور از رایج ترین و متداول ترین کمپرسورهای مورد استفاده در کارگاه ها و صنعت است. از کوچک ترین و کم حجم ترین نوع این کمپرسورها که حجمی معادل 25 یا 50 لیتر دارند، در صنعت خدماتی استفاده می شود. در صورت افزایش میزان مصرف مصرف کننده بادی، نیازی به افزایش فشار نیست. کافیست تنها ظرفیت مخزن و سرعت دستگاه را افزایش داد.
خروجی این کمپرسور به 30 تا 40 بار می رسد که نسبت به دو نوع قبلی بسیار بیشتر است. از این نوع کمپرسور در کارخانه های تولید بطری آب یا در کارخانه های بسته بندی استفاده می شود.
لازم به ذکر است که کمپرسورها به انواع کلی دیگر نیز تقسیم بندی می شوند:
این دستگاه که به کمپرسور باد فندکی نیز مشهور است، به فندک ماشین نصب می شود و از طریق موتور، هوا را در داخل سیلندر ذخیره می کند. از این وسیله در مسافرت ها و جهت باد کردن دوچرخه و وسایل بادی استفاده می شود. هم چنین از کمپورسور هوای فندکی می توان برای باد کردن انواع لوازم مسافرتی مانند تشک های بادی، قایق ها و ... استفاده کرد. این مدل در دو نوع تک سیلندر و دو سیلندر موجود است.
کمپرسور هوا بی صدا صدای بسیار کمی دارد و هنگام خروج هوا، صدای کمتری از خود تولید می کند. این دستگاه برای مصارف خانگی، مطب ها، بیمارستان ها و ... مناسب است.
تأمین انرژی این پمپ های باد، توسط گازوئیل انجام می شود و به علت مناسب نبودن شرایط آن با محیط زیست، این دستگاه امروزه کاربرد کمتری دارد. البته در کارخانه های بزرگ که مشکلات برقی دارند، از این ابزار بادی استفاده می شود.
کمپرسورها براساس مکانیزم روغنی و عدم استفاده از روغن نیز به انواع مختلفی تقسیم می شوند که عبارتند از:
همان طور که از نام این مدل کمپرسورها مشخص است، در مکانیزم عملکرد این کالا از روغن به عنوان خنک کننده هوای فشرده و کاهش سایش استفاده می شود. این دستگاه به دلیل وجود روغن، دیرتر داغ می کند و اصطکاک کمتری بین قطعات آن وجود می آید. به همین دلیل این دستگاه از طول عمر بیشتری برخوردار است. کمپرسور پیستونی، مارپیچی (اسکرو)، یخچالی، تیغه ای و روتاری برای کار کردن نیاز به روغن دارند.
همان طور که گفته شد، در کمپرسور از روغن برای روانکاری، جلوگیری از خوردگی و ... استفاده می شود. وجود روغن و آلاینده های ناشی از آن در بسیاری مشاغل از جمله دندان پزشکی، صنایع غذایی و صنایع دارویی بسیار مضر است. این نوع کمپرسور به دلیل عدم وجود روغن، هوا را در دو یا چند مرحله فشرده می کند و نسبت به نوع روغنی، خیلی زودتر داغ می شود. از این کمپرسور در صنایع ابزار دقیق، تولید کاغذ، دندان سازی، بیمارستان، صنایع PET و حتی برای کپسول های اکسیژن در غواصی استفاده می شود.
در حال حاضر شرکت ها و برندهای داخلی و خارجی متعددی به تولید این محصول می پردازند. از بهترین مارک کمپرسور هوا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
برند رونیکس یکی از تولیدکنندگان برتر و محبوب در زمینه تولید انواع ابزارآلات است که در طی سالیان مختلف توانسته با ارائه محصولات باکیفیت و قیمت مناسب، جایگاه خود را در بین تولیدکنندگان داخلی و خارجی ابزارآلات تثبیت کند. شرکت بازرگانی رونیکس اکنون بیش از 500 تولیدکننده در 11 کشور جهان دارد و نظارت و کنترل فنی دستگاه های خود را توسط متخصصین در داخل و خارج از کشور اعمال می کند. از محبوب ترین کمپرسورهای تولیدشده توسط این شرکت می توان به کمپرسور باد رونیکس مدل RC-1010 ،RH-4263، RC-5010 و ... اشاره کرد.
ماکیتا از برترین تولیدکنندگان ابزارآلات مختلف در جهان است و جزو 5 برند برتر در این زمینه به شمار می رود. شرکت ماکیتا یک شرکت ژاپنی است که در سال 1915 تأسیس شد. ابزارآلات ماکیتا در کشور چین و ژاپن تولید می شود. این برند محصولاتی را تحت عنوان ssp برای کشورهای فقیر و افرادی که توانایی خرید محصولات ماکیتا را ندارند، به بازار عرضه کرده است.
یکی دیگر از تولییدکنندگان ابزار در جهان هیوندای است. این شرکت علاوه بر ابزار، به تولید محصولات خودرو، محصولات برقی و بسیاری از محصولات دیگر می پردازد. این شرکت انواع کمپسور فندکی، بی صدا، خانگی، صنعتی و ... را نیز تولید کرده است. از محبوب ترین کمپرسورهای تولیدشده توسط این برند می توان به کمپرسور هوای هیوندای مدل AC-1010 ،AC-8025 ،AC2425 و ... اشاره کرد.
شرکت های دیگری نیز به تولید این محصول می پردازند. از محبوب ترین و برترین شرکت های سازنده کمپرسور می توان به کمپرسور باد مفید، آیرون مکس، ادون، کرون، کنزاکس، اکتیو، شیلدر، متابو، توسن، کدخدایی و ... اشاره کرد.
با توجه به انواع کمپرسورهای باد و هوا، قیمت های متنوعی نیز برای این کالا تعیین می شود. خریداران با مراجعه به سایت راندنو می توانند قیمت کمپرسور باد را مشاهده کنند و برای خرید این محصول، با فروشنده و نماینده آن به صورت مستقیم تماس حاصل نمایند. معمولاً نوع دستگاه، حجم دستگاه و ایرانی یا وارداتی بودن آن در قیمت کالا تأثیرگذار است.
برای خرید کمپرسور باد می توانید از بخش بالای همین صفحه، کالای مورد نظر خود را انتخاب کنید و مشخصات فنی کالا را مشاهده نمایید. سپس قیمت کالا را در فروشگاه های مختلف با یکدیگر مقایسه کنید و بصورت مستقیم با فروشنده مورد نظر ارتباط برقرار نمایید. راندنو امکان مشاهده لیست قیمت کمپرسور باد و برقراری ارتباطی بدون واسطه با فروشندگان را برای شما فراهم می سازد.