ترانسفورماتور وسیله ای است که به کمک آن می توان برق را از محل تولید گرفته و به نقاط مختلف جهت توزیع برق انتقال داد. ترانسفورماتورهای قدرت معمولاً در خطوط توزیع و انتقال و برای کاهش تلفات به کار می روند. این ترانسفورماتورها در گذشته به صورت نرمال و جدیداً به صورت کم تلفات توسط کارخانه ها ارائه می شوند. ترانسفورماتور دارای یک هسته مرکزی و یک مخزن روغن می باشد. در نوع کم تلفات، جنس ورق هسته نسبت به نوع نرمال متمایز است. ترانسفورماتور کم تلفات امروزه سهم به سزایی در برق رسانی و کاهش افقت ولتاژ شهری دارد.
یک ترانسفورماتور از دو سیم پیچ تشکیل شده که بر روی یک هسته پیچیده شده اند. انرژی داده شده به سیم پیچ اولیه با تبدیل به یک میدان مغناطیسی، به هسته ترانسفورماتور منتقل و از طریق هسته، این میدان به سیم پیچ ثانویه می رسد. در نتیجه، یک ولتاژ القایی در سیم پیچ دوم القا می گردد. چنانچه در مدار سیم پیچ ثانویه، باری قرار بگیرد، جریان در سیم پیچ جاری شده و انرژی را به مصرف کننده می رساند. پس می توان گفت در یک ترانسفورماتور، انرژی الکتریکی از طریق سیم پیچ اولیه به وسیله هسته مغناطیسی به سیم پیچ ثانویه منتقل می شود. اجزای یک ترانسفورماتور عبارتند از:
زمانی که ترانسفورماتور در حالت بی باری قرار دارد، از سیم پیچ ثانویه جریانی عبور نمی کند. بنابراین، سیم پیچ اثری در مدار ندارد، اما سیم پیچ اولیه مانند یک عنصر القایی عمل کرده و در این حالت، جریان سیم اولیه با ولتاژ دو سر آن اختلاف فاز دارد.
در اثر عبور جریان از سیم پیچ ثانویه در ترانسفورماتور در زیر بار، فوران دیگری در هسته جاری می شود که جهت آن مخالف جهت فوران سیم پیچ اولیه است و موجب تضعیف میدان مغناطیسی سیم پیچ اولیه می شود. به همین دلیل، جریان در سیم پیچ اولیه زیاد می شود که همین افزایش جریان، باعث تقویت میدان مغناطیسی در سیم پیچ اولیه می شود و میدان مغناطیسی در هسته به مقدار قبلی برمی گردد و در نتیجه، در اثر افزایش میدان ناشی از سیم پیچ اولیه، شار پراکندگی نیز افزایش میابد. ضمن اینکه شار در هسته به مقدار اولیه خود نزدیک می شود، مقداری از فوران نیز از هسته خارج شده و از هوا عبور می کند. به چنین فوران مغناطیسی، میدان پراکندگی می گویند که این میدان در بعضی از صنایع مانند صنعت مخابرات، اختلالاتی را به وجود می آورد. به همین علت از ترانسفورماتورهای پوشش مغناطیسی در صنعت مخابرات استفاده می شود.
ترانسفورماتورها به صورت های تک فاز و سه فاز ارائه می شوند و از نظر کارکرد به شرح زیر هستند:
در سایت راندنو خریداران می توانند انواع ترانسفورماتورهای قدرت از KVA 25 الی KVA 2000 و انواع ترانس های فوق توزیع را با قیمت و مشخصات نمایندگان اصلی آن ها مشاهده نمایند. شرکت های ایران ترانسفو، نیرو ترانسفو و آریا ترانسفو از بهترین و محبوب ترین کارخانه های تولیدکننده ترانسفورماتور هستند. خریداران می توانند استعلام خود را در سایت قرار داده و در اسرع وقت، پیش فاکتورهای مربوطه را از نمایندگان دریافت نمایند.