ثبت فروشگاه

ترانسفورماتور

ترانسفورماتور برق وسیله ای است که به کمک آن می توان برق را از محل تولید گرفته و به نقاط مختلف جهت توزیع برق انتقال داد. این محصولات معمولاً در خطوط توزیع و انتقال و برای کاهش تلفات به کار می روند. به همین دلیل تکنسین های برق به خرید ترانسفورماتور اقدام می کنند. این تجهیزات در گذشته به صورت نرمال و جدیداً به صورت کم تلفات توسط کارخانه ها ارائه می شوند. این وسیله یک هسته مرکزی و یک مخزن روغن دارد. در نوع کم تلفات، جنس ورق هسته نسبت به نوع نرمال متمایز است. ترانسفورماتور کم تلفات روغنی امروزه سهم به سزایی در برق رسانی و کاهش افقت ولتاژ شهری دارد. با توجه به نوع کاربرد از ترانسفورماتور کاهنده و افزاینده استفاده می شود. قیمت روز ترانسفورماتور را می توانید از سایت راندنو مشاهده کنید.

ترانسفورماتور

ترانسفورماتور چیست

دستگاه ترانسفورماتور برق چیست سوال بسیاری از افراد در صنعت برق است. این وسیله انرژی الکتریکی را بین دو یا چند سیم پیچ از طریق القای الکترومغناطیسی انتقال می دهد. به این صورت که یک جریان متغیر در سیم پیچ اولیه ترانسفورمر میدان مغناطیسی متغیر در هسته ترانسفورماتور ایجاد می کند و اثر میدان متغیر مغناطیسی سبب ایجاد ولتاژ در سیم پیچ دوم می شود. از این تجهیزات برای افزایش یا کاهش ولتاژ متناوب در شبکه های برق استفاده می شود.

این محصول اغلب در ابتدای خطوط نصب می شود زیرا تمامی هادی های الکتریکی مقاومت الکتریکی دارند. این مقاومت موجب اتلاف انرژی در طول مسیر انتقال انرژی الکتریکی می شود. به همین دلیل به یک transformer نیاز است. درواقع بدون کمک این محصولات امکان استفاده از منابع دوردست انرژی وجود ندارد. این محصول به یک محافظ ترانسفورماتور مجهز می شود تا در برابر عوامل محیطی سالم بماند.

در حال حاضر این محصولات در اندازه‌ها و توان های مختلفی به بازار عرضه می شوند. یک ترانس می تواند آن قدر کوچک باشد که در یک میکروفون نصب شود و یا بزرگ به اندازه چند گیگا ولت - آمپر باشد. تمامی این تجهیزات اصول کار مشابهی دارند، تنها طراحی و ساخت آن ها متفاوت است. هر ترانس براساس وزن، ابعاد، توان و دیگر پارامترها در یک جدول مشخص می شود. خریداران اغلب پیش از خرید جدول وزن ترانسفورماتور را بررسی می کنند.

اجزای ترانسفورماتور و طرز کار ترانسفورماتور

این دستگاه از دو سیم پیچ تشکیل شده که بر روی یک هسته پیچیده شده اند. انرژی داده شده به سیم پیچ اولیه با تبدیل به یک میدان مغناطیسی، به هسته منتقل و از طریق هسته، این میدان به سیم پیچ ثانویه می رسد. در نتیجه، یک ولتاژ القایی در سیم پیچ دوم القا می گردد. چنانچه در مدار سیم پیچ ثانویه، باری قرار بگیرد، جریان در سیم پیچ جاری شده و انرژی را به مصرف کننده می رساند. پس می توان گفت در یک ترانس، انرژی الکتریکی از طریق سیم پیچ اولیه به وسیله هسته مغناطیسی به سیم پیچ ثانویه منتقل می شود. اجزای یک transformer عبارتند از:

هسته

هسته های این تجهیزات بسته به نوع کاربرد، توان انتقالی، ولتاژ، فرکانس، ابعاد و دیگر موارد با یکدیگر متفاوت هستند. این محصول با فرکانس کم هسته آهنی دارد زیرا مقاومت آهن در مقابل قوای مغناطیسی کم است. به عنوان مثال برای توزیع در شبکه های برق شهری از این نوع هسته ها در ساختمان ترانسفورماتور استفاده می شود. در این تجهیزات با فرکانس بالا (ده ها کیلوهرتز) هسته از جنس فریت است. که این محصولات اغلب در صنعت مخابرات کاربرد دارند. هرچه توان انتقال الکتریکی یک محصول بیشتر باشد، ابعاد هسته و در نهایت ترانس نیز بزرگ تر است، البته لازم به ذکر است که ابعاد ترانسفورماتور به موارد دیگری نظیر فرکانس کاری نیز بستگی دارد. 

سیم پیچ

سیم پیچ های این تجهیزات معمولاً از جنس مس یا آلومینیوم هستند. به طور معمول، به سیم پیچ هایی که به ولتاژ ورودی متصل هستند، سیم پیچ اولیه و به سیم پیچ هایی که به ولتاژ خروجی (ولتاژ مورد نظر پس از فعالیت ترانس) متصل هستند، سیم پیچ ثانویه گفته می شود. سطح مقطع سیم پیچ ها اغلب به صورت گرد، چهارگوش و نواری ساخته می شود. در ترانسفورماتور کوچک، سیم پیچ ها با مقطع گرد تولید می شود که معمولاً بر روی قرقره ای از جنس ترموپلاست پیچیده می شود. در ترانس های بزرگتر و توان های بالاتر، از سیم هایی با سطح مقطع 4 گوش و عایق استفاده می شود. این سیم ها چگالی کمی دارند و در transformer حدود 1 تا 8 آمپر بر میلی متر مربع، چگالی دارند.

زمانی که transformer در حالت بی باری قرار دارد، از سیم پیچ ثانویه جریانی عبور نمی کند. بنابراین، سیم پیچ اثری در مدار ندارد، اما سیم پیچ اولیه مانند یک عنصر القایی عمل کرده و در این حالت، جریان سیم اولیه با ولتاژ دو سر آن اختلاف فاز دارد.
در اثر عبور جریان از سیم پیچ ثانویه در ترانس در زیر بار، فوران دیگری در هسته جاری می شود که جهت آن مخالف جهت فوران سیم پیچ اولیه است و موجب تضعیف میدان مغناطیسی سیم پیچ اولیه می شود. به همین دلیل، جریان در سیم پیچ اولیه زیاد می شود که همین افزایش جریان، باعث تقویت میدان مغناطیسی در سیم پیچ اولیه می شود و میدان مغناطیسی در هسته به مقدار قبلی برمی گردد و در نتیجه، در اثر افزایش میدان ناشی از سیم پیچ اولیه، شار پراکندگی نیز افزایش میابد. ضمن اینکه شار در هسته به مقدار اولیه خود نزدیک می شود، مقداری از فوران نیز از هسته خارج شده و از هوا عبور می کند. به چنین فوران مغناطیسی، میدان پراکندگی می گویند که این میدان در بعضی از صنایع مانند صنعت مخابرات، اختلالاتی را به وجود می آورد. به همین علت از ترانسفورماتورهای پوشش مغناطیسی در صنعت مخابرات استفاده می شود. 

اجزای ترانسفورماتور و طرز کار ترانسفورماتور

  • از دیگر اجزای ترانسفورماتور می توان به بدنه، درب، سینی، شاسی سیم پیچ ها، صفحه پلیت، پلاک راهنما، لامپ سینال فیوز، کیت الکترونیکی، پیچ و مهره، پرچ سیم لاکی، رله مقاومت، دیود، آی سی، خازن ترانزیستور، پتانسیوتر، روغن ترانس، بوشینگ مخزن، روغن سیستم تهویه، برق گیر و دیگر موارد اشاره کرد.

ویژگی های ترانسفورماتور ایده آل

  • توان اولیه و ثانویه transformer ایده آل با هم برابر است و در این transformer، تلفاتی وجود ندارد.
  • در ترانس ایده آل، در تمامی خطوط، قوای مغناطیسی که از سیم پیچ اول می گذرد، از سیم پیچ دوم نیز خواهد گذشت و در نهایت، جریان سیم پیچ اولیه این دستگاه در حالت بی باری صفر است. 
  • در ترانسفورماتور ایده آل، نسبت ولتاژها با نسبت تعداد حلقه های سیم پیچ برابر است. 

انواع مدار معادل ترانسفورماتور

  • ترانسفورماتور با کوپلینگ کامل و بدون تلفات: این نوع محصول، میدان پراکندگی نداشته و دارای جریان در حالت بی باری است و اغلب برای بررسی transformer بزرگ و متوسط مورد استفاده قرار می گیرد.
  • ترانسفورماتور با کوپلینگ کامل همراه با تلفات: در این مدل، تلفات وجود دارد اما در میدان پراکندگی وجود ندارد و در زمان بی باری، جریان دارد. این محصول، اغلب برای بررسی transformer تغذیه که مقاومت اهمی سیم پیچ هایشان زیاد است، کاربرد دارد.
  • ترانسفورماتور بدون تلفات همراه با میدان پراکندگی: در این مدل تلفات وجود ندارد اما میدان پراکندگی وجود دارد و در حالت بی باری دارای جریان است که برای بررسی ترانس های کوچک مورد استفاده قرار می گیرد.
  • ترانسفورماتورهای واقعی در حالت کلی: این مدل نیز دارای تلفات بوده، در آن ها میدان پراکندگی وجود دارد و در حالت بی باری دارای جریان است.

انواع مدار معادل ترانسفورماتور

کاربرد ترانسفورماتور

transformer به صورت های تک فاز و سه فاز ارائه می شوند و از نظر کارکرد به شرح زیر هستند:

ترانسفورماتور قدرت

کاربرد اصلی ترانسفورماتور توزیع و انتقال انرژی است. وظیفه آن ها، افزایش ولتاژ پس از تولید و کاهش ولتاژ برای مصرف کننده است. این عملیات، اتلاف انرژی الکتریکی را کاهش می دهد.

ترانسفورماتور صنعت

اغلب دستگاه هایی که در صنعت مورد استفاده قرار می گیرند، از همان ولتاژ برقی که توزیع می شود استفاده می کنند، در صورتی که برای راه اندازی به ولتاژهای دیگری نیاز دارند. با استفاده از ترانسفورماتور صنعتی می توان ولتاژ مورد نیاز دستگاه های مختلف را تأمین کرد.

ترانسفورماتور در الکترونیک قدرت

این مدل در دسته transformer فرکانس بالا قرار می گیرد. در این دستگاه، ابتدا برق شهری AC به DC تبدیل شده و سپس با کمک سوئیچ، برق شهری AC در فرکانس بالا تولید می شود، سپس جهت کاهش و یا افزایش ولتاژ، بار دیگر به transformer ارسال می شود. 

اتو ترانسفورماتورها

در این مدل به جای استفاده از 2 سیم پیچ مجزا از 1 سیم پیچ برای سیم پیچ اولیه و ثانویه استفاده می شود و معمولاً 3 سر سیم دارند. این ترانسفورماتور ارزان تر و کم حجم تر است و همچنین برای راه اندازی موتورهای جریان متناوب، روشن کردن لامپ های گازی روشنایی معابر و جهت تقویت ولتاژ در منازل نیز کاربرد دارند.

ترانسفورماتورهای اندازه گیری

این مدل شامل ترانسفورماتور جریان و ترانسفورماتور پتانسیل است. عملکرد این transformer تبدیل جریان و ولتاژ زیاد به ولتاژ کم است.

ترانسفورماتورهای جداکننده

سیم پیچ این محصولات از نظر الکتریکی از هم جدا است و از نوعی جداسازی حفاظتی برای اتصال به مصرف کننده جریان استفاده شده است.

ترانسفورماتورهای عایق

سیم پیچ این ترانس ها از نظر الکتریکی از هم جدا هستند. برای انتقال انرژی بین سیستم هایی که پتانسیل مختلف دارند از آن ها استفاده می شود. در این سیستم ها ولتاژ عایق نسبت به ولتاژ اسمی transformer معین نشده است.

ترانسفورماتورهای کنترل

سیم پیچ های این transformer از نظر الکتریکی از یکدیگر جدا هستند. از این محصول برای انجام امور کنترلی استفاده می شود.

ترانسفورماتورهای منبع تغذیه

این ترانس ها با یک یا چند سیم پیچ ثانویه عرضه شده اند که از سیم پیچ اولیه از نظر الکتریکی جدا هستند.

ترانسفورماتورهای جرقه زن

 سیم پیچ های این ترانس ها از نظر الکتریکی از یکدیگر جدا هستند. از این محصولات برای مشتمل کردن مخلوط هوا و گاز یا هوا و روغن به وسیله جرقه یا قوس الکتریکی استفاده می شود.

کاربرد ترانسفورماتور

ترانسفورماتور سه فاز چیست؟

علاوه بر ترانسفورماتور تک فاز نوع دیگری به نام ترانسفورماتور 3 فاز به بازار عرضه می شود. در صورتی که 3 عدد از تراسفورماتورهای عادی در کنار هم قرار بگیرند، یک ترانس سه فاز تشکیل می شود. البته در کارخانه های تولید ترانس به دلیل اهمیت ابعاد این محصولات به صورت یکپارچه ساخته می شوند. در نتیجه هزینه و فضای اشغالی آن ها کمتر است.

تقسیم بندی ترانسفورماتور بر اساس المان های مختلف

  1. انواع transformer براساس فرکانس
  2. انواع ترانسفورماتور براساس توان
  3. انواع ساختار ترانسفورماتور براساس نوع هسته و نوع سیم پیچی
  4. جنس عایق transformer
  5. تعداد فازهای transformer
  6. انواع ترانسفورماتور براساس نوع کاربرد
  7. انواع ترانس براساس کاهنده و یا افزاینده بودن ولتاژ
  8. انواع ترانسفورماتور براساس سطح ولتاژ
  9. انواع transformer براساس روش های خنک کنندگی

بهترین برند ترانسفورماتور

امروزه در تمامی صنایع می توان نمونه های مختلف یک transformer را مشاهده کرد. به همین دلیل شرکت های زیادی به تولید و ساخت این محصولات می پردازند. از بهترن این شرکت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.

ایران ترانسفو

ایران ترانسفو یکی از بهترین شرکت ها در زمینه تولید انواع ترانسفورماتور افزاینده و کاهنده است. این شرکت از سال 1383 فعالیت خود را آغاز کرده است. شرکت ایران ترانسفو شبکه گسترده فروش دارد و خدمات پس از فروش آن سبب محبوبیت های این شرکت شده است. در حال حاضر این شرکت ترانسفورماتورهای روغنی، خشک رزینی، قدرت، توزیع و دیگر موارد به بازار عرضه می کند. قیمت ترانسفورماتور ایران ترانسفو نسبت به نمونه های خارجی مناسب تر است.

نیرو ترانسفو

نیرو ترانسفو یک شرکت صنعتی در زمینه تولید و صادرات ترانسفورماتور است. این شرکت از سال 1355 فعالیت خود را آغاز کرده است. نیرو ترانسفو از مهندسین و تکنسین های با تجربه در زمینه تولید استفاده می کند. محصولات این شرکت مطابق با استاندارد IEC به بازار عرضه می شوند.

  • از دیگر برندهای برتر در این زمینه می توان به ترانسفورماتور سازی کوشکن، آریا ترانسفو، فاراتل و دیگر موارد اشاره کرد.

قیمت ترانسفورماتور

در سایت راندنو می توان انواع transformer قدرت از KVA 25 الی KVA 2000 و انواع ترانسفورماتور توزیع را با هم مقایسه کرد. قیمت انواع ترانسفورماتور برق به عواملی همچون قدرت، نوع ترانسفورماتور، استانداردهای تولید و دیگر موارد بستگی دارد.

خرید ترانسفورماتور

برای خرید ترانسفورماتور می توانید از بخش بالای همین صفحه، کالای مورد نظر خود را انتخاب کنید و مشخصات فنی کالا را مشاهده نمایید. سپس قیمت کالا را در فروشگاه های مختلف با یکدیگر مقایسه کنید و بصورت مستقیم با فروشنده مورد نظر ارتباط برقرار نمایید. راندنو امکان مشاهده لیست قیمت ترانسفورماتور ایران ترانسفو و دیگر برندها و برقراری ارتباطی بدون واسطه با مراکز فروش ترانسفورماتور را برای شما فراهم می سازد.

لیست مقایسه

برند