تجهیزات پسیو شبکه (Passive) تجهیزاتی هستند که لازمه ی یک شبکه کامپیوتری اند. این نوع از تجهیزات، عملکردشان در شبکه بطور کلی به جریان برق نیازی ندارند و وابسته به جریان برق نیست و در هدایت، تولید و تقویت سیگنال ها نیز نقشی ندارند. این تجهیزات تنها نقش زیر ساختی برای عبور و انتقال دیتا را بر عهده دارند و تاثیر زیادی نیز در سرعت یک شبکه دارند.
تجهیزات شبکه های کامپیوتری پسیو نمی توانند سیگنال های الکترونیکی تولید کنند اما آن ها را از سمت اکتیو دریافت و انتقال می دهند. در یک شبکه به تجهیزات پسیو و اکتیو شبکه باهم نیاز است. راه اندازی یک شبکه به دانش خاصی نیاز دارد. علاوه بر این شناخت این تجهیزات موضوع بسیار مهمی است. تجهیزات Passive نقش بسیار مهمی را در شبکه ایفا می کنند به همین دلیل تا جایی که امکان دارد باید از تجهیزات باکیفیت استفاه کرد. در ادامه نام تجهیزات شبکه پسیو آورده شده است.
رک ها با واحد اندازه گیری یونیت اندازه گرفته می شوند و محفظه ای هستند که سرور و متعلقات آن مانند سوییچ، روتر، مودم و... در آن ها قرار می گیرند. رک ها در اندازه های مختلفی ساخته می شوند. رک های 4، 6 و 9 یونیت، رک های دیواری و رک های 20، 24 و ... رک های ایستاده هستند. رک ها از وارد شدن آسیب های فیزیکی همچون ضربه، فشار و ... به تجهیزات شبکه جلوگیری می کنند. همچنین این تجهیزات توسط افراد غیر متخصص دستکاری نمی شود. این محصولات یک تهویه مناسب به کمک فن به وجود می آورند. همچنین از گرم شدن بیش از اندازه تجهیزات نیز جلوگیری می کنند.
نگهدارنده کابل یا سیستم مدیریت کابل از دیگر تجهیزاتی هستند که در بخش پسیو مورد استفاده قرار می گیرند. از نگهدارنده کابل در داخل رک ها یا تابلوها استفاده می شود. این وسیله از در هم ریختگی و ایجاد بی نظمی در سیم و کابل های شبکه جلوگیری می کند. به کمک نگهدارنده های کابل، عیب یابی و توسعه شبکه نیز راحت تر می شود. این محصول از کابل ها در برابر صدمات فیزیکی مانند پارگی و کشیدگی جلوگیری می کند. نگهدارنده های کابل می توانند فلزی یا پلاستیکی باشند. این تجهیزات شیاردار هستند که کابل ها درون این شیارها قرار می گیرند. این محصولات از دو قطعه پایه و فلز شیاردار و در برخی مواقع، به همراه درپوش یا قلاب ساخته می شوند.
کابل شبکه مهمترین عضو یک شبکه است که وظیفه انتقال داده و ارتباط میان دستگاه ها را برعهده دارد. این کابل ها در دو نوع فیبر نوری و مسی به بازار عرضه می شوند. پچ کوردها نیز عملکردی همچون کابل های شبکه دارند. ابتدا و انتهای پچ کورد سوکت زده شده است و در متراژهای مشخص به فروش می رسد. از پچ کورد برای ارتباط بین پچ پنل و تجهیزات ارتباطی شبکه استفاده می شود و از یک طرف به پچ پنل و از طرف دیگر به تجهیزات ارتباطی متصل می شود. پچ کورد شبکه به طور کلی برای متصل کردن اجزای یک شبکه به کار می رود و در دو سر آن یک سوکت با استاندارد RJ-45 تعبیه شده است. کابل شبکه لگراند، نگزانس، اشنایدر، رفسنجان، شهید قندی و... از بهترین برندها موجود در ایران هستند.
کابل های فیبر نوری به دو دسته تک حالته و چند حالته تقسیم می شوند و در دسته بندی تجهیزات فیبر نوری قرار می گیرند.
ترانک شبکه از تجهیزاتی است که می توان کابل را داخل آن قرار داد و از بی نظمی و درهم ریختگی آن ها جلوگیری کرد. ترانک شبکه شاخه های 2 متری دارد و با توجه به سایز و عرض آن، به دسته های مختلف تقسیم می شوند. این قطعه در سایز های مختلفی تولید می شود و برای سنجش اندازه آن ها از سانتی متر و یا نمره استفاده می شود. کارایی ترانک نیز همانند داکت است با این تفاوت که ترانک بیشتر در شبکه به کار می رود و ظاهری زیبا دارد. همچنین ترانک می تواند تعداد زیادی از کابل ها را داخل خود جای دهد و بر روی آن نیز پریز شبکه، پریز برق و... را می توان قرار داد.
پچ پنل ها دارای تعدادی ورودی و به شکل صفحه ای مستطیل شکل هستند. انواع پچ پنل برای کمک به اتصال دو زیر سامانه در کابل کشی به کار می روند و در اصل نود را به شبکه متصل می کند. به وسیله این تجهیزات می توان شبکه ارتباطی را به نقطه ای که نود نصب شده است، اتصال داد. پچ پنل کابل های مسی در دو نوع پچ پنل با کیستون (loaded) و پچ پنل بدون کیستون (unloaded) تولید می شوند که تفاوت بارز این دو نوع با یکدیگر در داشتن و نداشتن کیستون آن ها است. پچ پنل های فیبر نوری نیز به صورت دو نوع تکی (simplex) و دوتایی (duplex) تولید می شوند و در اکثر مواقع از پچ پنل دوتایی در شبکه های کامپیوتری و از پچ پنل های تکی برای شبکه مخابراتی استفاده می شود. تفاوت اصلی این پچ پنل فیبر نوری و پچ پنل کابل مسی در نوع کابل مورد استفاده در آن ها می باشد.
تجهیزات فعال شبکه ملزوماتی هستند که در صورت نبودن آن ها بخشی از قابلیت های شبکه از بین می رود. تجهیزات اکتیو به جریان برق نیاز دارند و بدون آن نمی توانند به فعالیت خود ادامه دهند. در صورتی که تجهیزات شبکه پسیو به جریان برق نیاز ندارند.
این تجهیزات عضو جدانشدنی از یک شبکه هستند به همین دلیل شرکت های بسیار زیادی به تولید تجهیزات شبکه می پردازند. در ادامه به برخی از مشهورترین شرکت ها که به تولید این محصولات می پردازند اشاره شده است.
لگراند یکی از برترین شرکت هایی است که در زمینه تولید تجهیزات اکتیو و پسیو فعالیت می کند. این شرکت به تولید کابل شبکه، پچ کورد، پچ پنل، سوکت و کیستون و دیگر تجهیزات می پردازد. مقر اصلی برند لگراند در کشور فرانسه واقع شده است و این شرکت در سال 1860 میلادی تأسیس شده است. امروزه محصولات لگراند در سایر کشورها نیز تولید می شود. در سال 2011 این شرکت به بزرگ ترین شرکت دنیا در زمینه تولید کلید پریز و ترانک شبکه تبدیل شد. این شرکت روز به روز در حال توسعه و پیشرفت است.
عوامل بسیار زیادی برروی قیمت این تجهیزات اثرگذار هستند که از جمله آن ها می توان به کیفیت محصولات، برند و شرکت سازنده و ... اشاره کرد. تجهیزات پسیو شبکه ایرانی و خارجی در بازار موجود هستند که نمونه های ایرانی آن ها از قیمت پایین تری نسبت به نمونه های خارجی برخوردار هستند.
در هنگام خرید این محصولات بهتر است به موارد زیر توجه شود:
برای خرید تجهیزات پسیو شبکه می توانید از بخش بالای همین صفحه، کالای مورد نظر خود را انتخاب کنید و مشخصات فنی کالا را مشاهده نمایید. سپس قیمت کالا را در فروشگاه های مختلف با یکدیگر مقایسه کنید و بصورت مستقیم با فروشنده مورد نظر ارتباط برقرار نمایید. راندنو امکان مشاهده لیست قیمت تجهیزات پسیو شبکه و برقراری ارتباطی بدون واسطه با فروشندگان را برای شما فراهم می سازد.