کابل اعلام حریق یا کابل نسوز (Fire Alarm Cable) کابل تک هسته ای و یا چند هسته ای است که جهت آشکارسازی آتش سوزی مورد استفاده قرار می گیرد و پس از آن قابلیت استفاده مجدد را ندارد. در واقع به کابلی که توانایی تحمل دمای بالا و حرارت مستقیم را داشته باشد، کابل اعلان حریق گفته می شود. استفاده از این کابل ها در مجموعه ضرورت دارد به همین دلیل متخصصان برق به خرید کابل اعلام حریق اقدام می کنند.
از کابل اعلام حریق نسوز در تمامی سیستم های اعلام حریق در اغلب مکان ها مانند برج ها، ساختمان های مسکونی و اداری، انبارها، ایستگاه های قطار، پارکینگ ها، فرودگاه ها، تأسیسات صنعتی، کارخانه ها و ... استفاده می شود. کابل های ضد حریق اعلانات و سیگنال های مربوطه را در ابتدای آتش سوزی به سیستم های اطفا می فرستند و سیستم های اطفا با به صدا در آوردن آژیر، افراد را باخبر می کنند. قیمت کابل اعلام حریق به میزان مقاومت آن در برابر حرارت بستگی دارد.
کابل مقاوم در برابر حریق می تواند هادی های مفتول، خشک یا افشان و انعطاف پذیر داشته باشد. این کابل ها می توانند در یک بازه مشخص در حرارت های بسیار بالا از خود مقاومت نشان دهند زیرا تحمل دمایی بالایی دارند. این محصولات در انواع گوناگونی به بازار عرضه می شوند که هرکدام از آن ها ویژگی های خاصی دارند.
این محصولات یکی از مهم ترین انواع کابل به شمار می آیند که در دسته کابل هایی با انعطاف پذیری کم قرار می گیرند. این کابل ها انواع مختلفی دارند. به عنوان مثال، برخی از آن ها اصطلاحاً LSOH یا کم دود و فاقد گاز کشنده هستند. به این کابل ها کابل نسوز نیز گفته می شود. کابل نسوز یکی از تجهیزات کاربردی در سیستم های اطفاء حریق و جلوگیری از آتش محسوب می شود. این کابل ها به گونه ای طراحی شده اند که در بازه زمانی مشخص، می توانند حرارت بسیار بالایی را تحمل کنند و در برابر شعله مستقیم نیز از خود مقاومت نشان می دهند. به همین دلیل از آن ها در سیستم های حفاظتی، اعلام حریق، اطفا و سیستم های هشدار آتش در مجموعه ها استفاده می شود.
در صورت به وجود آمدن آتش سوزی در یک ساختمان تا زمانی که نیروهای آتش نشانی و امداد به مکان مورد نظر برسند، وظیفه کنترل آتش برعهده سیستم های اطفاء حریق است. در صورتی که از کابل های معمولی در این سیستم ها استفاده شود، با افزایش دما و گسترش آتش، این سیم و کابل سوخته و مدارهایی که وظیفه تغذیه این سیستم ها را دارند، از کار می افتند. به همین دلیل سیستم اطفا حریق غیرفعال می شود. با سوختن کابل ها و مدارهای سیستم، دودهای سمی در فضا منتشر می شود که مشکل را چند برابر می کند. به همین دلیل استفاده از کابل های اعلام حریق بسیار ضرورت دارد.
کابل ضد شعله و اعلام حریق با هم تفاوت هایی دارند. هدف هر دو کابل یکسان است اما به صورت متفاوت از هم طراحی شده اند. کابل ضد شعله از انتشار آتش جلوگیری می کند. اما اعلام حریق علاوه بر جلوگیری از انتشار آتش، به سیستم اجازه می دهد تا بتواند به فعالیت خود درخصوص اطفا آتش در مدت زمان مشخصی ادامه دهد. علامت اختصاری کابل اعلام حریق نیز راهی برای معرفی این نوع کابل است که از اعداد و حروف تشکیل شده است. این اعداد و حروف براساس تعداد رشته های کابل، جنس و روکش آن مشخص می شوند.
این کابل ها به کابل های نسوز اعلام حریق نیز شهرت دارند. روکش این کابل ها می تواند انواع مختلفی داشته باشد. به عنوان مثال، ساختار برخی از این کابل ها از نوع کابل اعلام حریق LSZH است که باعث شده است دو ویژگی کم دود بودن و فاقد گازهای کشنده بودن به این کابل ها اضافه شود. برخی دیگر نیز به روکش های سیلیکونی مجهز شده اند تا در برابر شعله و حرارت از خود مقاومت نشان دهند.
هادی این کابل ها از مس قلع اندود است که استانداردهای بین المللی را پشت سر گذاشته است. همچنین این کابل ها برای جلوگیری از جذب نویزهای موجود در محیط، به یک لایه پوشش پلی استر در زیر سیم تخلیه نیز مجهز شده اند.
سیستم های اعلام حریق به دو دسته زیر تقسیم می شوند:
براساس استاندارد کابل اعلام حریق این محصولات باید کم دود باشند و در هنگام آتش سوزی گازهای سمی هالوژن از خود تولید نکنند تا افرادی که در معرض آتش سوزی قرار گرفته اند، بتوانند راه خروجی را تشخیص دهند و دچار خفگی نشوند. یکی از مزیت هایی که کابل های اعلام حریق دارند، این است که از خاصیت خود خاموش شوندگی برخوردار هستند. این ویژگی سبب می شود که از انتشار آتش و پیشرفت آن جلوگیری شود. همچنین مقاومت این کابل ها در برابر حریق بالا است و این موضوع سبب فعال ماندن سیستم اطفاء حریق پس از آتش سوزی می شود.
این کابل ها به منظور بالابردن سطح ایمنی، اطفا و اعلام حریق کاربرد دارند. به همین دلیل در سیستم های کنترل، ردیابی، حفاظتی و هشدار، سیستم های آتش یاب، مراکز فرماندهی، سیستم های اعلام و ارتباط صوتی در ساختمان های بلند، هتل ها، مجتمع های تجاری، مدارس، مؤسسات آموزشی، بیماستان ها و ... کاربرد دارند.
از استانداردهایی که به کمک آن ها می توان صحت عملکرد این کابل ها را بررسی کرد، استاندارد IEC60331 و BS6387 است. برای انجام این آزمایش، یک متر از کابل مورد نظر را در مقابل شعله با دمای 750 درجه به مدت 90 دقیقه قرار می دهند. برای استاندارد دوم نیز یک متر کابل را در مقابل حرارت 950 درجه به مدت 180 دقیقه قرار می دهند و پس از موفق شدن در این مراحل، استانداردهای مربوطه به کابل تعلق می گیرد.
به طور کلی، کابل های مرغوب اعلام حریق از استانداردهای IEC 60332-1 به معنای مقاومت در برابر شعله مستقیم و استاندارد IEC 60331-11 به معنای مقاومت در برابر آتش برخوردار هستند.
از باکیفیت ترین مدل های این کابل ها، کابل اعلام حریق نسوز است که از انتشار شعله تا حد بسیار زیادی جلوگیری می کند. این محصول از کیفیت بالایی برخوردار است و به یک لایه شیلد و محافظ نیز مجهز شده است. همچنین هیچگونه انتشار دود و گاز سمی نیز ندارد. این محصولات از باکیفیت ترین کابل های سیستم اعلام حریق هستند. قابلیت تحمل دمایی این کابل ها از منفی 60 الی مثبت 250 درجه سانتی گراد را شامل می شود. استفاده از این کابل ها سبب می شود تا در هنگام آتش سوزی، پایداری جریان الکتریکی حفظ شود و همچنان سیستم های اطفا حریق در مدار باقی بمانند. کابل شیلددار نسوز می تواند امواج الکترومغناطیسی که ناشی از ترانس های چراغ مهتابی و دیگر تجهیزات است را دفع کند.
کابل مخصوص سیستم اعلام حریق از نوع شیلد دار یکی از پرمصرف ترین کابل های نسوز هستند که به یک لایه محافظ مجهز شده است. این لایه محافظ می تواند تا حد بسیار زیادی از کابل محافظت کند. در صورتی که کابل تحت فشار باشد و یا ضربه ای به آن وارد شود، اگر شیلددار باشد، میزان خرابی و خسارت بسیار کمتر خواهد بود. کابل های شیلددار یک لایه بیرونی دارند و یک سری رشته های به هم بافته شده که اغلب مسی هستند در داخل آن ها قرار گرفته است. البته شیلدهای دیگری از جنس آلومینیوم و ... نیز وجود دارد.
قیمت کابل مقاوم در برابر حریق از نوع شیلددار بالاتر از بدون شیلد آن است. با این حال استفاده از این کابل ها بهتر از دیگر انواع کابل نسوز است. شیلدها نقش مهمی را در اعلام حریق ایفا می کنند. این شیلدها از کابل در برابر عوامل فیزیکی مختلف محافظت می کنند و امواج الکترومغناطیسی اطراف را جذب نمی کنند. به همین دلیل دقت و کارایی در سیستم های اطفا و اعلام حریق تا حد بسیار زیادی بالا می رود. همچنین شیلد در این کابل ها از به وجود آمدن اختلاف پتانسیل و جاری شدن جریان های مختلف جلوگیری می کند.
در صورتی که سیم های بافته شده در کابل شیلددار بیش از حد نازک باشند، اگر در معرض شعله های آتش قرار بگیرند، با کوچک ترین حرارتی قطع می شوند و از بین می روند. به همین دلیل ذرات سیم از عایق عبور می کنند و سبب به وجود آمدن اتصال کوتاه و برق گرفتگی می شوند. اگر این شیلد از جنس آلومینیوم باشد، این امکان وجود دارد که یکسری تنش های الکترومغناطیسی به وجود بیاید که ممکن است برای سیستم خطرناک باشد. در نتیجه پیش از خرید کابل به کیفیت و ساختار آن توجه کنید.
این کابل ها دارای روکشی از جنس سیلیکون هستند. به همین دلیل به آن کابل سیلیکونی نسوز نیز گفته می شود. این کابل ها یک عایق مطمئن در برابر جرارت دارند و به همین دلیل در بسیاری از مکان ها مورد استفاده قرار می گیرند. سیلیکون ها ماده ای دارند که در گروه شبه فلزات قرار می گیرد و همین موضوع سبب افزایش مقاومت آن ها شده است. ترکیب سیلیکون و لاستیک سبب به وجود آمدن چندین ماده مختلف می شود. در نتیجه میزان مقاومت کابل های سیلیکونی در برابر آتش متفاوت خواهد بود. به طور کلی سیلیکون تحمل زیادی دارد و هرچه سیلیکون موجود در پلاستیک به کار رفته شده در شیلد بیشتر باشد، تحمل کابل نیز در برابر حرارت بالاتر می رود. نکته منفی درباره این کابل ها این است که سیلیکون تجدیدپذیر نیست و ممکن است استفاده از آن برای محیط زیست مناسب نباشد.
نوعی از کابل های اعلان حریق با روکش سیلیکونی و نوعی آرمور یا زره به بازار عرضه می شوند. این محصولات پایداری حرارتی بالایی دارند و در برابر تنش های فیزیکی، فشار، کشیدگی، خمش و دیگر موارد از خود مقاومت نشان می دهند. این محصولات همچنین در تغییرات جوی نیز از خود مقاومت نشان می دهند. به همین دلیل در کارخانه های سیمان و شیشه، صنایع دریایی، صنایع روشنایی، سیستم های گرمایشی و ... به کار گرفته می شوند. همان طور که از نام این محصول پیدا است، این کابل دو شیلد دارد. لایه شیلد میانی جهت جلوگیری از تاثیرات منفی سیگنال ها داخل کابل نصب شده است. در نتیجه میزان دریافت نویز این کابل ها بسیار کم است. عایق درونی و بیرونی این کابل ها سیلیکون رابر است و هادی از جنس مس قلع اندود ساخته شده است.
در تمامی مجموعه هایی که از سیستم های اعلام و اطفا حریق استفاده می شود، این کابل ها مورد استفاده قرار می گیرند. به همین دلیل استفاده از این محصولات بسیار گسترش یافته است و شرکت های زیادی به تولید این محصولات می پردازند. از برترین این شرکت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
یکی از برترین شرکت هایی که در این زمینه فعالیت می کند، شرکت یاقوت است. کابل های این شرکت در انواع 2، 3 و 4 رشته ساخته می شوند و سطح مقطع آن ها 1.5 میلی متر مربع است. این کابل ها در هر دو استاندارد بین المللی تولید می شوند. هادی این محصولات از مس قلع اندود است و روکش آن ها سیلیکونی و نسوز است. کابل یاقوت یکی از باکیفیت ترین کابل های سیلیکونی نسوز موجود در بازار را ارائه می دهد.
این شرکت به تولید کایل های نسوز سیلیکونی و اعلام حریق می پردازد. این کابل ها می توانند دما را تا 850 درجه سانتی گراد تحمل کنند و از تأییدیه های LOCB و BASEC برخوردار هستند. این کابل ها پیش از ورود به بازار، در بزرگ ترین و پیشرفته ترین آزمایشگاه ها مورد تست قرار می گیرند. از مس قلع اندود و روکش سیلیکونی مقاوم در ساختار این تجهیزات استفاده شده است.
سیل کیبل یکی از برترین شرکت های تولیدکننده انواع کابل ضد حریق است. این شرکت کابل های شیلددار اعلام حریق نیز تولید می کند که این کابل ها در محیط های پرنویز عملکرد بسیار خوبی از خود نشان می دهند. روکش این کابل ها از سیلیکون نسوز و مقاوم است. شرکت سیل کیبل به تولید کابل هایی با سطح مقطع 1.5 میلی متر مربع با تعداد رشته های 2، 3 و 4 رشته می پردازد. محصولات این شرکت از کیفیت بالایی برخوردار هستند.
از دیگر شرکت های تولیدکننده این محصولات می توان به کابل اعلام حریق ابهر، Erse، سیمیا، افشارنژاد و ... اشاره کرد.
عوامل بسیار زیادی بر روی قیمت این تجهیزات اثرگذار هستند. نوع شیلد، نوع هادی، روکش کابل، مقاومت، نوع استاندارد و سایز کابل اعلام حریق از مواردی هستند که بر روی قیمت این محصولات اثر مستقیم می گذارند.
قیمت کابل اعلام حریق شیلددار و بدون شیلد به عوامل مختلفی بستگی دارد. همچنین پیش از خرید این محصولات بهتر است به این نکات توجه شود تا به واسطه آن بتوانید بهترین کابل اعلام حریق ایرانی یا خارجی را خریداری کنید. این نکات عبارتند از:
این محصولات جهت حفظ یکپارچگی سیستم به گونه ای طراحی شده اند که مقاومت بالایی در مقابل حرارت داشته باشند. روکش و عایق این کابل ها در مقابل حریق بسیار مقاوم است، در زمان آتش سوزی تخریب نمی شود و به سایر کابل ها نیز سرایت نمی کند زیرا هادی کابل ها در آتش سوزی از بین نمی رود. در بخش هایی از سیستم های اعلام حریق، به دلیل اینکه برخی از تجهیزات مانند آژیرها، منابع تغذیه و ... باید همواره فعال باشند، از کابل های ضد حریق استفاده می شود.
کابل های نسوز از گسترش و پیشرفت آتش جلوگیری می کنند و موجب کاهش خسارت و جلوگیری از تخریب سایر تجهیزات می شوند. کابل ضد حریق مناسب باید این ویژگی را داشته باشد. در صورتی که آتش به مکان های دیگر نشر پیدا کند، وسعت حریق بیشتر و خطر و خسارت آن نیز بیشتر می شود.
سیلیکون و روکش کابل های مقاوم در برابر حریق باید از مواد مرغوب ساخته شده باشند تا تولید دودهای سمی به حداقل میزان خود برسد. یکی از دلایل ایجاد صدمه های جانی، خفگی بر اثر نشر دودهای سمی است. به کابل هایی که دودهای سمی بسیار کمی تولید می کنند، اصطلاحاً کابل های مقاوم در برابر حریق یا کابل اعلام حریق LSZH گفته می شود.
وجود شیلد و فویل داخل کابل های ضد حریق یک نکته مهم در هنگام انتخاب کابل است. این کابل ها بهتر است به یک نوع شیلد مجهز شده باشند که در برابر نویزهای احتمالی مقاومت داشته باشد. در محیط های پرنویز، استفاده از این نوع کابل های شیلددار پیشنهاد می شود. شیلدهای این کابل ها می توانند از نوع شیلد نواری، مغناطیسی، شیلد بافت تک یا چند لایه و شیلد ترکیبی باشد.
مراحل ساخت و مواد اولیه به کار رفته در یک کابل موضوع بسیار مهمی است که در هنگام خرید باید به آن توجه شود. ضخامت عایق، روکش کابل، درصد مس به کار رفته در هادی، کلاس مغزی، نحوه قلع اندود کردن هادی و ... از جمله مواردی هستند که تعیین کننده کیفیت و میزان امنیت یک کابل هستند.
برای خرید کابل اعلام حریق می توانید از بخش بالای همین صفحه، کالای مورد نظر خود را انتخاب کنید و مشخصات فنی کالا را مشاهده نمایید. سپس قیمت کالا را در فروشگاه های مختلف با یکدیگر مقایسه کنید و بصورت مستقیم با فروشنده مورد نظر ارتباط برقرار نمایید. راندنو امکان مشاهده لیست قیمت کابل اعلام حریق و برقراری ارتباطی بدون واسطه با مراکز فروش کابل اعلام حریق و تولید کننده کابل اعلام حریق را برای شما فراهم می سازد.