نتایج بیشتر...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
خانه / نقد و بررسی / دلایل انفجار کپسول گاز | در چه صورتی کپسول گاز منفجر می شود؟

دلایل انفجار کپسول گاز | در چه صورتی کپسول گاز منفجر می شود؟

ما را در شبکه‌‌های اجتماعی دنبال کنید :

ما را در شبکه‌‌های اجتماعی دنبال کنید :

دلایل انفجار کپسول گاز | در چه صورتی کپسول گاز منفجر می شود؟

دلایل انفجار کپسول گاز به دو عامل اصلی نوع گاز درون کپسول و دمای محیط بستگی دارد. کپسول‌های گاز یکی از پرکاربردترین تجهیزات در خانه‌ها و محیط‌های کاری هستند که برای پخت و پز و گرمایش استفاده می‌شوند. همچنین استفاده از کپسول‌ها در صنایع نیز کاربردهای زیادی دارد. در واقع کپسول‌ها محفظه‌ای هستند که برای نگهداری از گازهایی با مولکول فشرده قابل استفاده هستند. گازهای فشرده نیز به طور معمول باید تحت فشار بالا و دمای پایین نگهداری شوند.

زمانی که مولکول‌های گاز در معرض حرارت و دمای بالای محیط قرار بگیرند، از خود واکنش نشان می‌دهند. طی این واکنش، انرژی جنبشی آن‌ها افزایش پیدا می‌کند و موجب ایجاد فشار بیش از حد به دیواره کپسول شده و باعث می‌شود کپسول منفجر شود. به طور کلی خطرات ناشی از استفاده نادرست از کپسول‌های گاز می‌تواند بسیار جدی باشد و حتی منجر به خطرات غیر قابل جبران شود.

در این مقاله به بررسی دلایل منفجر شدن کپسول گاز و راه‌های پیشگیری از آن خواهیم پرداخت.

آنچه در ادامه می‌خوانیم:

نقص در کپسول یا بدنه

یکی از اصلی‌ترین دلایل انفجار کپسول گاز مربوط به وجود نقص در بدنه آن است. اگر کپسول گاز دچار ترک، فرسودگی یا آسیب‌دیدگی شود، فشار گاز داخل آن منجر به انفجار خواهد شد. لازم به ذکر است استفاده از کپسول‌های فرسوده یا آسیب‌دیده، احتمال وقوع این حادثه را افزایش می‌دهد.

نصب نادرست و نشت گاز

در صورتی که کپسول گاز به درستی نصب نشده باشد یا در حین اتصال شلنگ‌ها به کپسول گاز، نشت گاز اتفاق بیفتد، می‌تواند منجر به تجمع گاز در محیط شود. اگر این گاز با یک جرقه یا شعله‌ای برخورد کند، احتمال انفجار وجود دارد. برای جلوگیری از این مشکل، حتماً باید مطمئن شوید که شلنگ‌ها و اتصالات به درستی نصب شده‌‌اند و احتمال نشتی وجود ندارد.

قرار گرفتن کپسول در معرض حرارت

در صورتی که شیر سیلندر بسته باشد و کپسول در معرض حرارت قرار بگیرد، جنبش مولکولی گاز در کپسول افزایش پیدا می‌کند. در نتیجه فشار درون کپسول نیز افزایش پیدا می‌کند و می‌تواند اصلی‌ترین علت انفجار کپسول گاز باشد. همچنین قرار گرفتن کپسول در محیط‌هایی با دمای بالا یا در معرض مستقیم نور خورشید، می‌تواند فشار داخل محفظه را افزایش دهد. به همین دلیل باید کپسول‌ها را در مکان‌های خنک و دور از منابع گرما نگهداری کرد.

استفاده نادرست از کپسول

استفاده نادرست از هر نوع کپسول گاز امکان دارد خطرات غیر قابل جبران به بار آورد. جابه‌جایی کپسول در حالت روشن، استفاده از کپسول گاز برای مدت طولانی بدون بررسی دقیق آن و قرار دادن آن در مکان‌های غیر ایمن خطرات جدی به همراه دارد. توجه نمایید استفاده از کپسول‌هایی که برای مصارف دیگر طراحی شده‌اند، می‌تواند منجر به وقوع انفجار شود. کپسول‌ها باید در محیط‌هایی با تهویه مناسب نگهداری شوند. همچنین از قرار دادن آن‌ها در محیط‌های بسته و بدون جریان هوا خودداری نمایید.

جوشکاری در نزدیکی کپسول

انجام فعالیت‌هایی در نزدیکی کپسول که با شعله و جرقه سروکار دارند، می‌تواند از دیگر دلایل انفجار کپسول گاز باشد. به عنوان مثال جوشکاری در نزدیکی کپسول گاز یکی از فعالیت‌هایی است که بدون رعایت اصول ایمنی موجب آتش‌سوزی خواهد شد.

وجود عیب در شیر یا ولو کپسول

همانطور که می‌دانید شیر کپسول گاز یکی از مهمترین متعلقات برای تنظیم جریان گاز است. وجود خرابی یا معیوب بودن شیر می‌تواند منجر به نشت گاز و انفجار کپسول شود. به عبارت دیگر، در صورت وجود عیب در قسمت شیر کپسول یا سری سیلندر، شعله آتش وارد کپسول شده و باعث می‌شود کپسول منفجر شود.

بنابراین، باید به طور مرتب شیر کپسول گاز را بررسی کرده و در صورت مشاهده هرگونه خرابی، آن را تعمیر یا تعویض کرد.

علت انفجار کپسول CNG

تمامی کپسول‌هایی که برای ذخیره‌سازی گازهای مختلف استفاده می‌شوند، امکان دارد که دچار انفجار شوند. در این بخش به بررسی دلیل داغ شدن کپسول گاز سی ان جی خواهیم پرداخت:

  1. نشت سوخت
  2. تصادف یا ضربه به بدنه کپسول
  3. سوخت‌گیری و انتقال سوخت از دیسپنسر
  4. نگهداری نامناسب
  5. مشکلات و وجود نقص در سیستم الکنریکی

راه‌های پیشگیری از انفجار کپسول گاز

پیش از این با دلایل انفجار کپسول گاز آشنا شدید. انفجار کپسول گاز یک اتفاق بسیار خطرناک است و با رعایت چند نکته می‌توان از ایجاد این اتفاق جلوگیری کرد. با رعایت نکات ایمنی می‌توان احتمال منفجر شدن کپسول گاز را تا حد زیادی کاهش داد. توجه نمایید بهترین راه برای اطفاء حریق کپسول‌های گاز، پیروی از روش سرد کردن و قطع کردن آن است. مطابق با روش قطع کردن در ابتدا باید جریان گاز را توسط شیر کپسول با استفاده از پارچه‌ای خیس  قطع کنید. طبق روش سرد کردن نیز باید بر روی کپسول آب ریخت تا جنبش مولکولی گاز کاهش پیدا کند. همچنین در ادامه به بررسی دیگر روش‌های اطفاء حریق کپسول‌ها پرداخته شده است:

  1. بررسی دوره‌ای کپسول‌ها: کپسول‌ها از لحاظ آسیب‌دیدگی یا نشتی به طور منظم و دوره‌ای باید توسط متخصصان بررسی شوند.
  2. نصب صحیح کپسول: هنگام نصب کپسول اطمینان حاصل کنید که تمامی اتصالات به درستی انجام شده و احتمال هیچ نشتی وجود ندارد.
  3. نگهداری در محل مناسب: همانطور که پیش از این گفته شد، این تحهیزات باید در مکان‌های خشک، خنک، دور از تابش مستقیم نور خورشید و منابع گرمایی نگهداری شوند.
  4. آموزش ایمنی: تمامی افرادی که از کپسول گاز استفاده می‌کنند، باید با اصول ایمنی آشنا شوند و نحوه استفاده صحیح از آن را آمورش ببینند.
  5. استفاده از تجهیزات ایمنی: سعی بر این داشته باشید از تجهیزات ایمنی مناسب همچون کلاه و دستکش برای کار با کپسول استفاده کنید

جمع بندی

امیدواریم که مقاله دلایل انفجار کپسول گاز برای شما مفید واقع شده باشد. در این مقاله به طور کامل به بررسی علت‌های ترکیدن کپسول گاز و انفجار آن پرداخته شد. قدرت انفجار کپسول گاز به اندازه‌ای است که امکان دارد عواقب غیر قابل جبرانی به بار آورد.

لازم به ذکر است لحظه انفجار کپسول گاز باید در سریع‌ترین زمان ممکن محل مورد نظر را ترک کنید. همچنین خوشحال می‌شویم که نظرات خود را در قسمت دیدگاه این مقاله برای ما به اشتراک بگذارید. تیم فنی راندنو آماده پاسخگویی به شما عزیزان در خصوص هرگونه سؤالات رایج در زمینه کپسول‌های گاز است.

اشتراک‌گذاری:

در linkedin به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
1 1 رای
امتیاز مطلب
اشتراک
Notify of
guest
0 دیدگاه
جدیدترین
مشاهده‌ی همه‌ی دیدگاه‌ها