استاندارد لباس کار از نظر بینالمللی، معیارهایی را تعیین میکند تا ایمنی و راحتی کارکنان به خوبی فراهم شود. لباس کار یکی از تجهیزات ایمنی مهم در محیطهای صنعتی، کارگاهی و ساختمانی محسوب میشود. استانداردهای تعیین شده برای هر یک از این تجهیزات، نشان دهنده قابلیتهای خاصی از لباس است. همچنین کاربرد لباس کار مورد نظر را نیز تعیین میکنند.
در این مقاله به بررسی استاندارد های لباس کار پرداخته شده است. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
آنچه در ادامه میخوانیم:
- استاندارد ISO 13688
- استاندارد ISO 11611
- استاندارد ISO 11612
- استاندارد EN 1149
- استاندارد EN 20471
- استاندارد ASTM F1506
- استاندارد EN 13034
- استاندارد NFPA 2112
- جمع بندی
استاندارد ISO 13688
این استاندارد همان استاندارد EN340 سابق است که کلیه ویژگیهای اساسی لباس کار از جمله راحتی، ارگونومی، ایمنی، تهویه مناسب، سایزبندی و دوام را مشخص میکند. در واقع استانداردی مرجع است که به تنهایی مورد استفاده قرار نمیگیرد. این استاندارد در برخی موارد شامل الزامات بهداشتی نیز میشود.
استاندارد ISO 11611
یکی دیگر از استاندارد لباس کار مخصوص لباسهای مقاوم در برابر جرقه، شعله و فلزات مذاب است. این استاندارد جایگزین استاندارد EN470-1 شده است و لباسهای مناسب برای جوشکاری و برش فلزات را طبقهبندی میکند. برای تعیین این استاندارد، چندین آزمایش شبیهساز جوشکاری را انجام میدهند. همچنین از تمامی زوایا ایمنی فرد جوشکار را در نظر میگیرند تا در صورت استفاده از لباس، دچار آسیب نشود.
لباس ایمنیهایی که تحت این استاندارد طراحی و تولید میشوند، از افراد در برابر جرقه و جوش حاصل از فعالیت محافظت میکنند. بنابراین پیش از تهیه باید به استاندارد لباس کار جوشکاری توجه داشته باشید.
استاندارد ISO 11612
این استاندارد برای لباسهای محافظتی قابل استفاده در محیطهای با دمای بالا و خطر شعلهور شدن به کار میرود. این استاندارد از بدن افراد در برابر گرما و حرارت محافظت میکند و مقاومت بسیار بالایی دارد. در نتیجه افرادی که در محیطهای شغلی گرم مشغول به کار هستند، بهتر است از لباسهای که تحت این استاندارد تولید میشوند، استفاده کنند. این نوع لباسها برای کارکنان مشاغل فضای باز که در فصل تابستان کار میکنند نیز مناسب است.
استاندارد EN 1149
EN 1149 استاندارد لباس کار برق است. در اصل، این استاندارد مختص لباس کارهایی است که برای برقکاری استفاده میشوند. لباسهایی که تحت این استاندارد تولید میشوند، برای محیطهای مستعد الکتریسیته ساکن و مواد قابل اشتعال پوشیده میشوند. همچنین دکمههای فلزی و سایر متعلقات رسانا نیز در ساختار این لباسها وجود ندارند یا به طور کامل عایق میشوند.
جالب است بدانید این استاندارد با نشان پیکتوگرام با یک صاعقه در زیر آن نمایش داده میشود.
استاندارد EN 20471
استاندارد لباس کار EN 20471 برای لباسهای شبرنگ که دارای نوارهای بازتابنده هستند، به کار میرود. این استاندارد توسط کمیته استانداردسازی اروپا به وجود آمده است و مشخصکننده الزامات لباسهای ایمنی با دید بالا است. با استفاده از لباسهایی که تحت این استاندارد تولید میشوند، اطمینان خواهید داشت که در شرایط کم نور قابل مشاهده خواهید بود و آسیبی شما را تهدید نخواهد کرد.
استاندارد EN 20471 به طور کلی در ۳ کلاسبندی قرار میگیرد و تمامی آنها با مشخصه EN ISO 20471 برچسبگذاری میشوند. احتمالاً میدانید که لباسهای شبرنگ برای کارگران جادهای، ساختمانی و معدن استفاده میشوند.
استاندارد ASTM F1506
استاندارد دیگری که به صورت جهانی شناخته شده است و برای لباسهای کار در نظر گرفته میشود، ASTM F1506 است. این استاندارد برای لباس کارهایی به کار میرود که در برابر شعله مقاومت دارند. در واقع عملکرد استاندارد برای مواد نساجی مقاوم در برابر شعله و قوس الکتریکی را تعیین میکند. همچنین لباسهای تحت این استاندارد برای کارگرانی که معرض قوس الکتریکی لحظهای و خطرات حرارتی قرار دارند، قابل استفاده هستند.
استاندارد EN 13034
EN 1304 استانداردی است که برای تولید لباسهای مقاوم در برابر پاشش مواد شیمیایی استفاده میشود. لباسهای تحت این استاندارد برای کارکنانی که در معرض پاششهای جزئی مواد شیمیایی قرار دارند، مناسب است. توجه کنید لباسهایی که براساس این استاندارد تولید میشوند، برای محافظت کامل از بدن مناسب نیستند.
استاندارد NFPA 2112
استاندارد لباس کار NFPA 2112 برای لباسهای مقاوم در برابر آتش که در محیطهای خطرناک نفت و گاز کاربرد دارند، تعریف شده است. این استاندارد، مقاومت پارچه لباسهای آتشنشانی در برابر حریق را نیز نشان میدهد. توجه نمایید لباس ایمنیهایی که مطابق با این استاندارد تولید میشوند، در صورت مواجهه با حرارتهای کوتاه مدت مناسب هستند.
جمع بندی
امیدوریم که مقاله استاندارد لباس کار برای شما مفید واقع شده باشد. در این مقاله به بررسی استانداردهای تولید لباسهای ایمنی و همچنین موارد استفاده از آنها پرداخته شد. لباس کار استاندارد نقش مهمی در ایمنی و راحتی کارکنان ایفا میکند. برای انتخاب لباس کار مناسب، باید استانداردهای بینالمللی مربوطه را بررسی کنید. همچنین بهتر است محصولی را انتخاب کنید که با نوع فعالیت شما متناسب باشد. رعایت این استانداردها، علاوه بر افزایش ایمنی کارکنان، باعث کاهش حوادث و بهبود بهرهوری در محیط کار نیز میشود.
همچنین خوشحال میشویم که نظرات خود را در قسمت دیدگاه این مقاله برای ما به اشتراک بگذارید. تیم فنی راندنو آماده پاسخگویی به شما عزیزان درخصوص هرگونه سؤالات رایج در زمینه ابزار و تجهیزات ایمنی است.