تفاوت سیم و کابل پرسش به ظاهر ساده ای است اما ذهن بسیاری از کاربران را به خود مشغول می کند. هر دوی این تجهیزات حامل جریان الکتریکی هستند و نقش بسیار مهمی را در شبکه های برق رسانی و دیگر صنایع ایفا می کنند. در ابتدا باید بدانیم که اغلب کابل برق از 1 یا چند سیم برق تشکیل شده اند. در واقع می توان گفت، سیم ها جزئی از کابل ها هستند.
آنچه در ادامه می خوانیم:
- تفاوت در ساختار
- تفاوت در ضخامت
- تفاوت در متراژ
- برق فشار قوی و فشار ضعیف
- تفاوت در تعداد رشته
- تفاوت در سطح مقطع
- میزان مقاومت
- تنوع محصولات
- کابل کشی و سیم کشی
- هزینه تولید
- کاربرد
بیشتر بخوانید: کابل هوایی چیست | آشنایی با انواع کابل هوایی و کاربردهای آن
تفاوت در ساختار
کابل مسی و به طور کلی هر نوع کابل دیگری اغلب به دو عایق مجهز شده اند. عایق اول معمولاً از جنس پی وی سی است که از هادی ها محافظت می کند. عایق دوم یا همان روکش کابل نیز می تواند از جنس پی وی سی و … باشد. این روکش از کابل در برابر عوامل محیطی همچون سرما، گرما، حشرات و … حفاظت می کند. در صورتی که سیم ها اغلب یک لایه عایق دارند و هادی در زیر آن ها قرار گرفته است.
تفاوت در ضخامت
تفاوت سیم و کابل تنها به ساختار آن محدود نمیشود. ضخامت کابل برق از سیم بیشتر است زیرا کابل به تعداد عایق و روکش بیشتری مجهز شده است. به دور هادی سیم ها تنها یک لایه عایق کشیده می شود.
تفاوت در متراژ
در یک متراژ معین از هر دو محصول، کابل وزن بیشتری را به خود اختصاص می دهد. زیرا هم تعداد رشته های بیشتر و هم عایق های سنگین تری دارند.
برق فشار قوی و فشار ضعیف
علاوهبر میزان طول و متراژ، تفاوت سیم و کابل شامل موارد دیگر نیز میشود. کابل های برق تحمل ولتاژ در سطوح بالاتر را دارند اما سیم های برق در تحمل ولتاژهای سنگین، ضعیف تر عمل می کنند. در شبکه های برق، توزیع و انتقال برق سیم ها در سیستم های تک فاز مورد استفاده قرار می گیرند. در صورتی که کابل ها می توانند در شبکه های تک فاز و سه فاز استفاده شوند. کابل برق سه فاز یکی از کابل های پرکاربرد در صنعت است.
تفاوت در تعداد رشته
سیم ها از یک رشته با سطح مقطع های گوناگون ساخته شده اند اما کابل برق می تواند یک رشته و یا بیشتر داشته باشند.
تفاوت در سطح مقطع
کابل ها سطح مقطع های متنوع تری را پوشش می دهند. گاهی سطح مقطع آن ها به 240 میلی متر مربع و بیشتر نیز می رسد. اما سیم ها عمدتاً سطح مقطع های پایین تری را پوشش می دهند. در برخی از مواقع، سیم های ارت می توانند سطح مقطع های بزرگ مانند 150 میلی متر مربع نیز داشته باشند.
میزان مقاومت
از مهم ترین تفاوت سیم و کابل می توان به میزان مقاومت آن ها اشاره کرد. کابل های برق از مقاومت و دوام بیشتری برخوردار هستند. دلیل این نکته هم این است که به ژاکت، زره، آرمور و شیلد اضافی مجهز شده اند.
تنوع محصولات
کابل ها در انواع مختلفی به بازار عرضه می شوند این محصولات تنوع بیشتری نسبت به سیم های برق دارند. روکش کابل ها نیز تنها به رنگ سفید، مشکی، طوسی و قرمز است در صورتیکه سیم ها تنوع رنگی بیشتری در زمینه روکش دارند.
کابل کشی و سیم کشی
تفاوت سیم و کابل براساس زمینی یا هوایی بودن بدین ترتیب است که کابل های برق می توانند از نوع زمینی و یا هوایی باشد. کابل زمینی در داخل خاک به صورت دفنی و کابل هوایی بین دکل ها و تیرهای برق کشیده می شود. این محصولات می توانند آلومینیومی و یا مسی باشند.
بیشتر بخوانید: کابل آرموردار چیست | مشخصات و کاربرد کابل زره دار
هزینه تولید
هزینه تولید، ساخت و قیمت تمام شده کابل از سیم بیشتر است. زیرا به تجهیزات پیشرفته تری نیاز است و مواد سازنده آن نیز بیشتر است. هم چنین میزان مس و یا آلومینیوم به کار رفته شده در آن نیز بیشتر است.
کاربرد
دامنه کاربرد سیم ها از کابل ها بیشتر است. در اغلب تجهیزات و وسایل خانگی الکتریکی از سیم برق استفاده می شود اما کابل ها استفاده محدودتری دارند.
بیشتر بخوانید: تشخیص سیم و کابل استاندارد و مرغوب