کابل اعلام حریق چیست و انواع کابل اعلام حریق نسوز چند رشته هستند؟کابل اعلام حریق چیست و انواع کابل اعلام حریق نسوز چند رشته هستند؟

کابل اعلام حریق چیست؟ | انواع کابل اعلام حریق

کابل اعلام حریق چیست و انواع کابل اعلام حریق نسوز چند رشته است؟ این سؤالی است که در زمینه کابل کشی پرسیده می شود.

کابل اعلام حریق یکی از مهم ترین عناصر در سیستم های اعلام و اطفاء حریق به شمار می رود. امروزه استفاده از سیستم های اعلام و اطفای حریق یک امر ضروری در مجموعه ها محسوب می شود. زیرا جلوگیری از گسترش آتش می تواند تا حد بسیار زیادی خسارت های مالی و جانی را کاهش دهد.

در این مقاله به معرفی انواع کابل اعلام حریق، استاندارد کابل اعلام حریق و بهترین برندهای کابل نسوز اعلام حریق خواهیم پرداخت. با مجله راندنو همراه باشید…

آنچه در ادامه می خوانیم:

چه نوع کابلی مخصوص اعلام حریق است؟

در پاسخ به سؤال کابل اعلام حریق چیست باید بگوییم کابل اعلام حریق نسوز به کابلی گفته می شود که می تواند حرارت مستقیم و شعله آتش را در یک بازه زمانی مشخص تحمل کند. میزان حرارت و زمان قابل تحمل کابل، بسته به استانداردهای آن متفاوت است. این کابل ها یکپارچگی مدار را در زمان آتش سوزی حفظ می کنند و به فعالیت خود ادامه می دهند. این محصولات باید کم دود و اصطلاحاً Low Smoke باشند.

در تمامی سیستم های اعلام و اطفا حریق، روشنایی اضطراری، آژیرها و … باید از سیم و کابل نسوز استفاده شود. این کابل ها هادی از جنس مس دارند که توسط سیلیکون عایق شده است.

یک لایه شیلد جهت جلوگیری از دریافت نویز نیز برای برخی از این کابل ها در نظر گرفته شده است. روکش بیرونی کابل مورد استفاده در سیستم اعلام حریق نیز می تواند از جنس پلیمرهای ترموپلاستیک و یا LSZH فاقد هالوژن باشد. همچنین در ساختار کابل های ضدحریق نباید از مواد سمی استفاده شود تا در صورت مشتعل شدن، گاز سمی در هوا منتشر نشود.

کابل های اعلام حریق براساس شیلددار بودن یا نبودن به دو دسته تقسیم می شوند. کابل اعلام حریق شیلددار در مقایسه با کابل بدون شیلد درجه حرارت بالاتری را تحمل می کند. از کابل های اعلام حریق شیلددار در مکان هایی که کابل برق به کار رفته و امکان دریافت نویز زیاد است، استفاده می شود. همچنین وجود شیلد مقاومت فیزیکی کابل را افزایش می دهد.

کابل اعلام حریق چیست
کابل اعلام حریق چیست

مشخصات فنی کابل ضد حریق

کابل اعلام حریق از چند بخش مختلف تشکیل شده است:

  • هادی از جنس مس
  • عایق از جنس سیلیکون
  • لایه اسکرین و نویزگیر (این لایه در مقابل امواج الکترومغناطیسی مقاوم است.)
  • سیم تخلیه از جنس هادی مسی
  • روکش نهایی از جنس پلیمر که برخی از آنها کم دود و فاقد هالوژن هستند.

عملکرد کابل اعلام حریق

اصلی ترین کاربرد کابل اعلام حریق در سیستم های اعلام و اطفا حریق است. این کابل ها مقاومت بالایی در برابر شعله و حرارت دارند. به همین دلیل در سیستم های حفاظتی، اطفا حریق، کشف آتش و هشدار مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از این کابل ها در مواقعی ضرورت دارد که ایمنی در برابر آتش سوزی موضوعی حیاتی است.

در صورتی که بدون توجه به کاربرد کابل اعلام حریق آن را در محیط های دیگر به کار بگیرید، سبب وجود اختلال در کار می شود. به عنوان مثال، استفاده نادرست از این کابل ها سبب به وجود آمدن آلارم کاذب و آتش سوزی های دروغین می شود که خطراتی را به همراه دارد. همچنین استفاده از کابل های اعلام حریق در جای نادرست سبب به وجود آمدن نویز می شود که این موضوع ممکن است عملکرد سایر کابل ها را نیز مختل کند.

در صورت بروز آتش سوزی در یک مجموعه تا زمانی که نیروهای آتش نشانی می رسند، وظیفه مقابله با آتش سوزی برعهده سیستم های اطفا حریق است. سیستم های اطفا حریق براساس اطلاعاتی که سیستم اعلام حریق به آن ها می دهد، فعالیت می کنند.

سیستم اعلام حریق نیز تحت تأثیر کابل های اعلام حریق است. حال شرایطی را در نظر بگیرید که کابل ها با افزایش دما دچار آتش سوزی شوند و انتقال اطلاعات صورت نگیرد و یا دود سمی فضا را در بربگیرد. در این صورت سیستم یکپارچگی خود را از دست می دهد. به همین دلیل توجه به کاربرد کابل اعلام حریق موضوعی مهمی است.

کاربرد کابل اعلام حریق

کاربرد این کابل تنها به محیط های صنعتی محدود نمی شود. از این کابل در منازل مسکونی، برج ها، هتل ها، مدارس، فروشگاه ها و … نیز استفاده می شود. کابل اعلان حریق نوعی کابل است که از مهم ترین بخش ها در سیستم های اعلام و اطفا حریق محسوب می شود.

اگر قصد دارید برای مجموعه خود کابل اعلام حریق تهیه کنید، تا انتها با ما همراه باشید.در ادامه به بررسی برخی از کاربردهای این کابل می‌پردازیم.

سیستم های اعلام حریق

با توسعه و پیشرفت تکنولوژی، استفاده از سیستم اعلام حریق در تمامی ساختمان ها به امری ضروری تبدیل شده است. با وجود این سیستم ها، خطرات احتمالی آتش سوزی بسیار کمتر می شود و یا در صورت آتش سوزی، سریعاً از بروز آتش سوزی های گسترده جلوگیری می شود. در این سیستم ها، یکپارچگی مدار در تجهیزات کشف آتش حفظ می شود.

در این سیستم از تجهیزات خاموش کننده، کنترل پنل، سیستم های مرکزی، تجهیزات اعلام حریق ماننند آژیر و … استفاده می شود. همچنین کابل های نسوز وظیفه بسیار مهمی در این سیستم برعهده دارند. در رابطه با کابل های اعلان حریق، تأییدیه های بسیار زیادی وجود دارد که مهم ترین آنها تأییدیه LPCB است.

این سیستم ها می توانند متعارف، آدرس پذیر یا بی سیم باشند که هرکدام از آنها خود به دو گروه خودکار و دستی تقسیم می شوند.

کاربرد کابل براساس روکش و بازه دمایی

در موضوع کاربرد کابل اعلام حریق باید گفت کابل های نسوزی که روکش سیلیکونی دارند، در برابر اشعه، مواد شیمیایی، سمی، نفتی و … مقاوم هستند. به همین دلیل از این کابل ها در صنایع پزشکی، دارویی، ساخت تجهیزات درمانی و صنایع غذایی استفاده می شود. همچنین این کابل ها براساس میزان دمای قابل تحمل اغلب به سه دسته تقسیم می شوند:

  • کابل نسوز اعلام حریق 250 درجه سانتی گراد
  • کابل اعلام حریق 750 درجه سانتی گراد
  • کابل اعلام حریق 900 درجه سانتی گراد

هریک از این کابل ها کاربرد به خصوصی دارد. در محیط هایی که محصولات و وسایل اشتعال زا وجود دارد، (همچون کارگاه های چوب) از کابل هایی با مقاومت بالا استفاده می شود. به همین دلیل کاربرد کابل اعلام حریق گسترده است و انتخاب این کابل ها براساس محل استفاده صورت می گیرد.

کابل ضد شعله

این کابل ها به کابل های اعلام حریق شباهت دارند اما طراحی آن ها با یکدیگر متفاوت است. اهداف هر دو کابل در یک مسیر است اما کابل ضد شعله تنها از انتشار آتش جلوگیری می کند. در صورتی که کابل اعلام حریق اجازه می دهد که مدار بتواند فعالیت لازم در برابر آتش سوزی را ادامه دهد. به همین دلیل بهتر است از کابل اعلام حریقی که خاصیت ضد شعله دارد، استفاده شود.

کابل اعلام حریق چند رشته است؟

حال که دانستیم کابل اعلام حریق چیست باید بگوییم این محصولات بسته به سیستم اعلام و اطفای حریق انتخاب می شوند. سایز کابل هی اعلام حریق به گونه ای است که می توانند تک رشته، 2 رشته، 3 رشته و یا 4 رشته باشند. سطح مقطع آنها نیز براساس کاربردشان با یکدیگر متفاوت است.

کابل های ضد حریقی که در خطوط تشخیص همچون دتکتورها مورد استفاده قرار می گیرند، اغلب سطح مقطعی معادل 1.5 میلی متر دارند. کابل هایی که در سیستم های هشدار مانند آژیرها، فلاشرها و … مورد استفاده قرار می گیرند، دارای سطح مقطع 2.5 میلی متر مربع هستند.

کابل اعلام حریق چند رشته است؟
کابل اعلام حریق چند رشته است؟

بیشتر بخوانید: معرفی کامل انواع مشخصه کابل ها و کدگذاری سیم و کابل برق


الزامات کابل اعلان حریق

استاندارد این کابل توسط سازمان های مختلفی ثبت می شود که از مهم ترین آن ها می توان به تأییدیه دو سازمان زیر اشاره کرد:

  1. تأییدیه LPCB
  2. تأییدیه سازمان آتش نشانی

لازم به ذکر است کابلی که یکی از تأییدیه های بالا را نداشته باشد، قابل استفاده نیست و از ایمنی کافی برخوردار نخواهد بود.

جهت بررسی عملکرد کابل های نسوز از دو نوع تست استفاده می شود. در استاندارد IEC60331 یک متر کابل به مدت 90 دقیقه در معرض آتش و در دمای 750 درجه سانتی گراد قرار می گیرد.

در استاندارد BS6387 یک متر کابل به مدت 180 دقیقه در معرض آتش و در دمای 950 درجه سانتی گراد قرار می گیرد. کابل های نسوز پس از گذراندن این مراحل، موفق به دریافت استانداردهای لازم می شوند.

خرید کابل مخصوص اعلان حریق
خرید کابل مخصوص اعلان حریق

انواع کابل شیلددار اعلام حریق

  • کابل با شیلد بافته شده: یکی از نکات مهم در خرید کابل اعلام حریق این است که شیلد بهتر است از نوع بافته شده نباشد زیرا سیم های شیلد بافته شده بسیار نازک هستند و در صورت وقوع آتش سوزی و مواجهه شدن با آتش سوزی سریع تر ذوب می شوند. علاوه براین، شیلدهای بافته شده در زمان حریق سریع تر از سایر شیلدها حرارت را به داخل و عایق کابل منتقل می کنند که این امر سبب می شود اتصال کوتاه اتفاق بیفتد.
  • کابل با شیلد نواری: این کابل ها به راحتی امواج الکترومغناطیسی اطراف را دفع می کنند و یکی از بهترین گزینه های کابل اعلام حریق هستند. این شیلد پوشش 100 درصدی برای کابل ایجاد می کند.
  • کابل با شیلد ترکیبی: برای این که پوشش شیلدی کابل به حداکثر میزان خود برسد، از شیلد ترکیبی در کابل استفاده می شود. این شیلدها انعطاف خوبی دارند و از تراکم بسیار بالایی برخوردار هستند. طراحی این کابل ها به گونه ای است که اگر در اثر شرایطی یکی از شیلدها پاره شد، شیلد دیگر به وظایف خود ادامه دهد.
  • کابل با بافت چند لایه: در این کابل ها از چند لایه شیلد استفاده شده است و پوشش حداکثری برای کابل فراهم شده است. این مدل کابل های اعلام حریق قیمت بالایی نسبت به سایر مدل ها دارند.

این عوامل نشان می دهد کابل اعلام حریق با فویل گزینه مناسب تری است. این فویل ها از جنس مس و آلومینیوم هستند و انعطاف پذیری خوبی دارند.

انواع کابل شیلددار اعلام حریق
انواع کابل شیلددار اعلام حریق

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید کابل اعلام حریق


انواع کابل ضد آتش سوزی

سیستم های اعلام حریق براساس نوع عملکردشان به سه دسته سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، متعارف و بی سیم تقسیم می شوند. همه این گروه ها خود به دو نوع دستی و اتوماتیک نیز تقسیم بندی می شوند. کاربران می توانند برای خرید دتکتور اعلام حریق با بهترین قیمت از سایت راندنو اقدام نمایند.

در هر یک از این شبکه ها، می بایست از قطعات و تجهیزات مرتبط با سیستم استفاده شود. کابل اعلام حریق آدرس پذیر، در واقع همان کابلی است که در برابر حریق مقاومت بالایی دارد و مطابق با استانداردهای خاص به تولید می رسد.

دقت و حساسیت کابل هایی که در سیستم های آدرس پذیر مورد استفاده قرار می گیرند، باید بیشتر از کابل هایی باشد که در سیستم های متعارف استفاده می شوند. زیرا گستردگی شبکه های آدرس پذیر بسیار بیشتر از سایر شبکه ها است.

انواع کابل ضد آتش سوزی
انواع کابل ضد آتش سوزی

جمع بندی

در این مقاله به معرفی کابل اعلام حریق، بررسی ویژگی‌های فنی و مشخصات آن پرداختیم. همچنین برخی از کاربردهای آن را نیز بررسی کردیم. امروزه استفاده از این کابل‌ها به موضوعی ضروری تبدیل شده است. در سایت راندنو می‌توانید انواع کابل اعلام حریق را بررسی کنید و بهترین آن را خریداری کنید. در این سایت امکان برقراری ارتباط مستقیم با فروشنده وجود دارد.