مزایا و معایب لامپ فلورسنت در این مقاله بررسی خواهد شد. اگر قصد خرید لامپ فلورسنت را دارید، حتماً تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا بتوانید بهترین لامپ را برای مجموعه خود خریداری کنید.
این لامپ ها از گذشته تاکنون مورد استفاده قرار گرفته اند. امروزه بسیاری از ما این لامپ ها را با نام های لامپ مهتابی و لامپ کم مصرف می شناسیم. در این مقاله به بررسی ویژگی ها، مزایا و معایب لامپ فلورسنت می پردازیم. با مجله راندنو همراه باشید.
آنچه در ادامه می خوانیم:
بیشتر بخوانید: لامپ فلورسنت چیست؟ هر آنچه باید درباره لامپ فلورسنت و انواع آن بدانید
عملکرد لامپ فلورسنت
موضوعی دیگر که در ادامه مزایا و معایب لامپ فلورسنت مطرح میشود، نحوه عملکرد این حصول است. دو سر لامپ مهتابی و لامپ فلورسنت خطی یک کلاهک آلومینیومی نصب شده است. با برقراری جریان الکتریکی، این کلاهک ها وظیفه شارش جریان برق داخل لامپ را برعهده دارند.
هنگامی که ولتاژ دو سر لامپ اعمال شد، گاز آرگون یا نئون درون لامپ داغ می شود. گرم شدن این گازها سبب گرم شدن جیوه مایع درون لامپ می شود و باعث می شود جیوه بخار شود.
الکترون هایی که در سطح لوله شناور شده اند، با جیوه برخورد می کنند و این عامل سبب تولید پرتو فرابنفش می شود. این پرتوها با لایه فسفری داخل لامپ برخورد می کند و پس از آن نوری سفید رنگ و مرئی از لامپ خارج می شود.
مشخصات لامپ فلورسنت
لامپ مهتابی فلورسنت ظاهر لوله ای شکل دارد. این لوله ها در ابعاد متنوع به بازار عرضه می شود. اما اغلب آن ها طولی معادل ۶۰ الی ۱۲۰ سانتی متر دارد.
نوری که از این لامپ ها بازتاب می کند، اغلب به رنگ های آفتابی و مهتابی است اما به کمک فلورسنت های رنگی می توان رنگ نور لامپ فلورسنت را آبی، بنفش، قرمز، سبز و … کرد. سرپیچ این محصولات اغلب سوزنی و از نوع G13 ،G23 ،G5 ،2G11 و G24d-2 است. تیوب این لامپ ها نیز در انواع مختلفی به بازار عرضه می شود:
- لامپ فلورسنت T12: این لامپ ها از نسل اولیه فلورسنت ها هستند و قطر آن ها معادل ۳۸ میلی متر است.
- لامپ فلورسنت T10: این لامپ ها قطری کمتر از T12 و معادل ۳۲ میلی متر دارند.
- لامپ فلورسنت T8: این لامپ پرکاربردترین لامپ فلورسنت است و قطر آن به ۲۶ میلی متر می رسد. ابعاد و اندازه این لامپ ها شبیه به لامپ های T10 است با این تفاوت که استفاده از آن ها ۱۰ درصد بیشتر در مصرف برق صرفه جویی می کند.
- لامپ فلورسنت T5: جدیدترین نوع لامپ های فلورسنت به این دسته بندی اختصاص دارد. این لامپ ها قطری معادل ۱۶ میلی متر دارند.
مزایای لامپ فلورسنت
دانستن مزایا و معایب لامپ فلورسنت به شما کمک می کند بتوانید بهترین لامپ را برای مجموعه خود انتخاب کنید. این مزایا و معایب عبارتند از:
- بهره وری انرژی: لامپ های مهتابی در مقایسه با لامپ های عادی رشته ای و گازی انرژی کمتری مصرف می کنند. این لامپ ها تقریباً ۴۰ درصد نسبت به لامپ های رشته ای در مصرف انرژی صرفه جویی می کنند.
- تنوع درجه حرارت رنگ: این لامپ ها با تنوع رنگی بسیار زیاد به بازار عرضه می شوند. در مکان هایی مانند راهروی بیمارستان، ایستگاه های مترو، محیط های صنعتی و … می توانید از لامپ های مهتابی با حرارت رنگی ۶۵۰۰ کلوین استفاده کنید.
- هزینه: قیمت لامپ های فلورسنت نسبت به سایر لامپ های موجود در بازار کمتر است. این لامپ ها بسیار ارزان تر از لامپ های LED و رشته ای هستند.
- بازدهی نور: این تجهیزات نور بسیار زیادی از خود منتشر می کنند و به کمک یکی از آن ها می توان محیط وسیعی را روشن کرد.
- تولید گرمای کم: این لامپ ها نسبت به لامپ های رشته ای و گازی چندین برابر گرمای کمتر از خود تولید می کنند.
بیشتر بخوانید: لامپ فلورسنت برای گیاهان | مزایای نور لامپ مهتابی برای رشد گیاه
معایب لامپ فلورسنت
- سمی بودن گاز درون لامپ: همان طور که پیشتر گفته شد، در ساختار لامپ های مهتابی فلورسنت از جیوه استفاده شده است. این گاز سمی است، در صورتی که حباب لامپ شکسته شود و گاز منتشر شود، می تواند برای محیط و انسان ها مضر باشد.
- تاثیرپذیری از دمای محیط: دما بر روی عملکرد این لامپ تأثیر می گذارد زیرا این لامپ ها در اثر گرم شدن گازهای موجود در حباب روشن می شوند. بنابراین در صورتی که دمای محیط کم باشد، این روند با کندی پیش می رود و یا ممکن است نورخورجی به اندازه حالت عادی نباشد.
- استهلاک لامپ: این لامپ ها نسبت به لامپ های ال ای دی و لامپ های کم مصرف هزینه استهلاک بیشتری دارد و باید زودتر از سایر لامپ ها تعویض شوند.
- تأخیر در روشن شدن: لامپ های فلورسنت و مهتابی نسبت به سایر لامپ ها به مدت زمان بیشتری جهت روشن شدن نیاز دارند. برای به حداکثر رسیدن نور این لامپ ها باید ۱۰ الی ۳۰ ثانیه صبر کرد.
- نویز الکتریکی: از بالاست لامپ فلورسنت مقداری نویز الکترومغناطیسی ایجاد می شود که این امر در سیستم های رادیویی و بی سیم اختلال ایجاد می کند.
- بازیافت: به دلیل جیوه ای که در ساختار این لامپ ها به کار رفته است، این لامپ ها بازیافت پذیر نیستند و سوخته آن ها نباید در طبیعت رها شود زیرا به محیط زیست صدمه وارد می کند.
- عدم امکان استفاده از دیمر: اگر از لامپ های فلورسنت و مهتابی در مجموعه خود استفاده شود، حتماً باید از کلید برق جهت روشن و خاموش کردن آن استفاده شود. برای خاموش و روشن کردن لامپ و تنظیم نور این لامپ ها نمی توان از دیمر استفاده کرد.
- تولید اشعه یو وی: دما بر روی عملکرد این لامپ تأثیر می گذارد زیرا این لامپ ها در اثر گرم شدن گازهای موجود در حباب روشن می شوند. بنابراین در صورتی که دمای محیط کم باشد، این روند با کندی پیش می رود و یا ممکن است نورخورجی به اندازه حالت عادی نباشد.
- چشمک زدن لامپ: در برخی از مواقع لامپ های فلورسنت حالت چشمک زن دارند.
- اثر استروبوسکوب: نور این لامپ ها اثر استروبوسکوب و یا حالت سوسو زدن دارد. این حالت با چشم عادی قابل رؤیت نیست اما در ارزیابی های آزمایشگاهی این ویژگی به ثبت رسیده است.
- تداخل با سایر امواج: لامپ های فلورسنت با امواج رادیویی و تلویزیونی تداخل پیدا می کنند زیرا تحریک جیوه سبب تولید امواج با طول موج بلند می شود که می تواند روی سایر موج ها اثرگذار باشد.
از برترین برندهای تولیدکننده این لامپ می توان به لامپ فلورسنت نور، پارس شهاب، پارس شعاع توس، اسرام و … اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: تعمیر لامپ مهتابی
یکی دیگر از معایب لامپ های فلورسنت، کاهش نور آن در سرما است.
سلام دوست عزیز
بله
ممنون از حسن توجه شما