سیم و کابل چیست و انواع سیم و کابل کدامند؟ سیم و کابل از اساسی ترین تجهیزات برقی در دنیا هستند. این محصولات در انواع مختلفی عرضه می شوند و کاربرد آن ها باهم تفاوت دارد. اصلی ترین وظیفه سیم و کابل انتقال جریان الکتریکی از نقطه ای به نقطه دیگر و ارتباط میان دستگاه های مختلف است.
سیم و کابل از هادی های رسانا از جنس مس، آلومینیوم، نقره و … تشکیل شده است. این هادی ها به یک لایه عایق نیز مجهز شده اند. این عایق از هادی حفاظت می کند. کابل برق معمولاً از یک یا چند رشته سیم با 2 لایه عایق ساخته شده است. در صورتیکه سیم برق دارای 1 رشته هادی و یک لایه روکش است.
اگر قصد خرید سیم و کابل دارید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. در این مقاله به سوال سیم و کابل چیست پاسخ خواهیم داد و انواع مختلف سیم و کابل را بررسی می کنیم.
آنچه در ادامه می خوانیم:
کابل برق چیست؟
در ابتدای موضوع سیم و کابل چیست به بررسی کابل برق می پردازیم. کابل برق برای برقراری جریان بین دو طرف یک وسیله الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد. کابل ها از هادی های رسانا آلومینیومی یا مسی تشکیل شده اند. این هادی ها می توانند از نوع به هم تابیده شده یا عادی باشند. همچنین از لحاظ شکل ظاهری هادی ها می توانند در انواع زیر عرضه شوند:
- کابل برق افشان: این کابل ها هادی های انعطاف پذیر و مسی دارند و به راحتی شکل می گیرند. این محصولات در سیم کشی ساختمان، تاسیسات برقی و … مورد استفاده قرار می گیرند.
- کابل برق مفتول: این کابل ها هادی های خشک از جنس مس و آلومینیومی دارند. این محصولات انعطاف پذیری کمی دارند.
- کابل برق نیمه افشان: کابل های نیمه افشان هادی هایی با ویژگی بین مفتول و افشان دارند. این کابل ها اغلب از جنس مس است.
بیشتر بخوانید: انواع سایز کابل برق و کاربرد آنها
انواع کابل براساس سطح ولتاژ
در این بخش از مقاله سیم و کابل چیست به بررسی انواع کابل برق می پردازیم:
- کابل برق فشار ضعیف: این کابل ها به شکل افشان یا نیمه افشان عرضه می شوند و اغلب ولتاژی معادل تا 500 ولت و یا 0.6 تا 1 کیلو ولت را تحمل می کنند.
- کابل برق قدرت: این کابل ها سطح ولتاژی تا 63 کیلو ولت را پوشش می دهند و از جنس آلومینیومی و مسی ساخته می شوند.
- کابل برق فوق فشار قوی: این کابل ها می توانند ولتاژهای بسیار بالا را تحمل کنند و اغلب در شبکه های انتقال برق، نیروگاه ها و … از آن استفاده می شود.
انواع کابل براساس کاربرد
سیم و کابل در صنعت کاربرد زیادی دارد و در صنایع مختلف از آن ها استفاده می شود. در موضوع سیم و کابل چیست به بررسی انواع کابل براساس کاربرد می پردازیم:
- کابل تلفن یا کابل مخابرات
- کابل خودنگهدار
- کابل فرمان یا کابل کنترل
- کابل کولر
- کابل آنتن
- کابل کواکسیال
- کابل ابزار دقیق
- کابل اعلام حریق
- کابل جوش
- کابل شبکه
انواع کابل براساس مقاومت فیزیکی
یکی از مهمترین موضوعات در مقاله سیم و کابل چیست انواع کابل براساس مقاومت فیزیکی است. کابل های برق در دو نوع کابل زره دار یا کابل بدون زره به بازار عرضه می شوند. کابل های آرموردار می توانند از کابل در برابر صدمات فیزیکی و عوامل محیطی حفاظت کنند. زره این کابل ها از جنس فولاد و فلزی مستحکم است. همچنین این کابل ها می توانند از نوع شیلد دار یا بدون شیلد نیز باشند. کابل های شیلددار می توانند در برابر نویز و اختلالات الکترومغناطیسی از خود محافظت کنند.
بیشتر بخوانید: کابل آرموردار چیست | مشخصات و کاربرد کابل زره دار
سیم برق چیست؟
سیم برق همچون کابل وظیفه انتقال جریان الکتریکی از نقطه ای به نقطه دیگر را برعهده دارد. سیم از رشته های هادی از جنس مس و آلومینیوم ساخته شده است و یک لایه عایق از جنس پی وی سی روی آن کشیده شده است. سیم ها نیز همچون کابل ها برق در انواع افشان و مفتول عرضه می شوند. این محصولات در سطح مقطع های مختلفی ساخته می شوند و کاربران می توانند مطابق نیاز خود هرکدام را انتخال کنند. در ادامه موضوع سیم و کابل چیست باید بگوییم سیم ها براساس کاربردشان به چند دسته تقسیم می شوند:
- سیم نایلون: سیم های نایلونی از یک یا دو رشته هادی تشکیل شده اند که در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. این هادی ها یک لایه عایق از جنس پی وی سی دارد.
- سیم ارت: این سیم ها که به سیم اتصال به زمین نیز شهرت دارد، برای حفظ ایمنی و جلوگیری از برق گرفتگی در مجموعه ها از آن استفاده می شود. این محصولات هادی های مسی دارند و روکش آن ها به رنگ سبز و زرد است.
- مفتول مسی: مفتول های مسی هادی هایی بدون روکش و خشک دارند. این کابل ها بیشتر در تابلوهای برق مورد استفاده قرار می گیرند.
تفاوت سیم و کابل
حال که دانستیم سیم و کابل چیست به بررسی تفاوت های سیم و کابل می پردازیم.
- اغلب کابل های برق به دو عایق مجهز شده اند. عایق اول معمولاً از جنس پی وی سی است که از هادی ها محافظت می کند. عایق دوم یا همان روکش کابل نیز می تواند از جنس پی وی سی و … باشد. این روکش از کابل در برابر عوامل محیطی همچون سرما، گرما، حشرات و … حفاظت می کند. در صورتی که سیم ها اغلب یک لایه عایق دارند و هادی در زیر آن ها قرار گرفته است.
- کابل ها استحکم مکانیکی بالاتری نسبت به سیم های برق دارند و دلیل آن هم وجود دو عایق و هادی هایی با ضخامت بیشتر است.
- در شبکه های برق، توزیع و انتقال برق سیم ها در سیستم های تک فاز مورد استفاده قرار می گیرند. در صورتی که کابل ها می توانند در شبکه های تک فاز و سه فاز استفاده شوند. کابل برق سه فاز یکی از کابل های پرکاربرد در صنعت است.
- کابل ها در انواع مختلفی به بازار عرضه می شوند این محصولات تنوع بیشتری نسبت به سیم های برق دارند. روکش کابل ها نیز تنها به رنگ سفید، مشکی، طوسی و قرمز است در صورتیکه سیم ها تنوع رنگی بیشتری در زمینه روکش دارند.
- سیم بدون عایق نیز عرضه می شود و به صورت مفتول مسی مورد استفاده قرار می گیرد. در صورتی که کابل ها تنها با عایق عرضه می شوند.