رنگ کلاه ایمنی یا کلاه کار یکی موارد مهم در هنگام خرید این نوع ابزارآلات ایمنی به شمار می آید. کلاه ایمنی از سر و جمجمه در برابر ضربات و حوادث مختلف مراقبت می کند.
کلاه کار در رنگ های مختلفی تولید می شود. همچنین در هنگام خرید کلاه ایمنی باید باید به نکات مهمی توجه داشته باشید. در این مقاله سعی داریم تا با استاندارد رنگ کلاه ایمنی بیشتر آشنا شویم و به رنگ کلاه کار و استانداردهای آن می پردازیم.
آنچه در ادامه می خوانیم:
- انواع کلاه ایمنی
- استاندارد رنگ کلاه مهندسی یا ایمنی
- دلیل انتخاب رنگ کلاه کار
- ویژگی گلاه ایمنی استاندارد
- بهترین مارک کلاه ایمنی
انواع کلاه ایمنی
کلاه کار براساس استاندارهای جهانی به سه نوع کلی تقسیم می شود:
- نوع A که در برابر ضربه، نفوذ و در برابر برق مقاوم است. (220 ولت)
- نوع B که میزان حفاظت و مقاومت بیشتری در برابر ضربه، شوک الکتریکی و سوختگی ناشی از برق دارد. (2000 ولت)
- نوع C که بسیار سبک است و سر را در برابر ضربه حفظ می کند ولی در برابر جریان برق مقاوم نیست.
انواع کلاه کار براساس جنس
- پلی کربنات: این جنس کلاه علاوه بر مقاومت در برابر ضربه، در برابر حرارت نیز مقاومت بالایی دارد.
- پلاستیک: این مدل از رایج ترین کلاه های ایمنی به شمار می رود که از جنس ABS و پلی اتیلن تولید می شود. این کلاه از مقاومت بالایی در برابر ضربه برخوردار است.
- آلومینیومی: این کلاه علاوه بر مقاومت در برابر ضربه، از مقاومت بالایی نیز در برابر مواد مذاب برخوردار است و می توان در صنایع فولادی از این نوع کلاه استفاده کرد.
- فایبرگلاس: این کلاه در برابر دما تا 2000 درجه سانتی گراد مقاومت دارد و به عنوان کلاه ایمنی ضد حرارت شناخته می شود. از این کلاه کار در کارگاه های ریخته گری استفاده می شود.
انواع کلاه ایمنی براساس کاربرد
کلاه ایمنی یک تقسیم بندی مهم دیگر نیز دارد که به شرح زیر است:
- کلاه ایمنی مهندسی
- کلاه کار اسپرت
- کلاه ایمنی کارگری
- کلاه آتش نشانی
- کلاه کار برقکاری
- کلاه کار ساده یا عمومی
- کلاه کار مشاغل صنعتی
بیشتر بخوانید: معرفی انواع کلاه ایمنی
استاندارد رنگ کلاه ایمنی یا مهندسی
کلاه کار در رنگ های مختلفی تولید شده است که هر کدام از آن ها برای افراد مختلف بکار می رود. رنگ کلاه ایمنی نگهبان، افسر ایمنی، برقکاران، بازدیدکننده ها، پیمانکاران، مهندسان، کارفرما، کارگران، مسئول ایمنی HSE و اشخاص مختلف با یکدیگر متفاوت است.
رنگ کلاه کار در کارگاه ساختمانی، پالایشگاه، معماری، برقکاری، مهندسی عمران، تأسیسات، شرکت نفت، واحد بهره برداری، صنعت و بسیاری از مشاغل دیگر طبق استاندارد و رنگ های مختلفی است که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم:
کلاه کار رنگ سفید
این کلاه ایمنی برای اشخاص و افراد عالی رتبه پروژه از جمله مهندسین، کارفرما، سرپرستان و مدیران مورد استفاده قرار می گیرد.
کلاه کار رنگ قرمز
این رنگ کلاه فقط و فقط برای آتش نشانان و نیروهای اطفاء حریق مورد استفاده قرار می گیرد.
کلاه ایمنی رنگ سبز
این کلاه برای مهندسین بهداشت و مسئولین ایمنی در کارهای ساختمانی و HSE کارگاه و پروژه های دیگر استفاده می شود.
کلاه کار رنگ نارنجی
این رنگ کلاه برای مسئولین بالابر، مسئولان ترافیکی و … استفاده می شود تا رانندگان جرثقیل و رانندگان دیگر این افراد را به راحتی از دیگران تشخیص دهند.
کلاه ایمنی رنگ زرد
این رنگ کلاه رایج ترین رنگ است که از آن در بسیاری از پروژه ها و کارها استفاده می شود. این رنگ برای کارگران و اپراتورها در تمامی پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
کلاه کار رنگ آبی
از این رنگ برای تکنسین ها و اپراتورهای فنی در مشاغل و پروژه های مختلف استفاده می شود. تکنسین های برق در صنعت برق، نجارها، پیمانکاران در فعالیت های عمرانی و ساختمانی از این کلاه کار استفاده می کنند.
کلاه ایمنی رنگ قهوه ای
این رنگ برای کارکنان و کارگرانی که در دمای بالا همچون زمان جوشکاری فعالیت می کنند، به کار می رود. این کلاه در کارگاه های ریخته گری نیز کاربرد زیادی دارد.
کلاه ایمنی رنگ طوسی یا خاکستری
این رنگ کلاه کار برای بازدیدکنندگان و مهمانان در نظر گرفته شده است و برای پروژه های مختلف، این رنگ ثابت است.
بیشتر بخوانید: کلاه ایمنی چیست و چه کاربردی دارد؟
دلیل انتخاب رنگ کلاه کار
مهم ترین مزیت این رنگ بندی، تشخیص راحت تر افراد متناسب با وظایف آن ها است. فرض کنید در یک طبقه ساختمانی شما متوجه یک نقص فنی در قسمت برق کشی ساختمان شده اید و نیاز به کمک فوری دارید، در این حالت می توانید به راحتی از روی کلاه افراد آن ها را تشخیص دهید و کارشناس مربوطه را جهت کمک فرا بخوانید.
از دیگر نکات مهم در انتخاب این رنگ ها، ایجاد یک نظم خاص و یک استاندارد جهانی است که افراد بتوانند به راحتی در هر مکان و جایی که هستند به راحتی طبق رنگ، کلاه مورد نظر خود را انتخاب نمایند.
در برخی از مواقع و در بعصی از پروژه ها، رنگ کلاه کار با توجه به قوانین داخل کارگاه یا پروژه تعیین می شود که این روش پیشنهاد نمی شود.
بیشتر بخوانید: هر آنچه باید درباره انواع دستکش ایمنی بدانید
ویژگی کلاه کار استاندارد
- وزن مناسب به گونه ای که کاربر بتواند به راحتی آن را حمل کند.
- مقاومت و استحکام بالا
- رنگ ثابت
- مقاوم در برابر نفوذ آب
- قابلیت تنظیم و قرارگیری راحت
بهترین مارک کلاه ایمنی
امروزه شرکت های داخلی و خارجی زیادی به تولید انواع ابزار ایمنی همچون کلاه کار یا کلاه کار می پردازند. از مهم ترین شرکت های تولیدکننده این کالا می توان به کلاه کار هترمن، کاناسیف، هامر، ماتریکس، هانیول، پرشین سیفتی، کاترپیلار، پتزل، سبلان، تک پلاست، پارس سیف و … اشاره کرد.
کاربران می توانند در صورت استفاده از کلاه های ایمنی مختلف و رنگ های مختلف، نظرات خود را جهت اشتراک گذاشتن با دیگران، در زیر این مقاله درج کنند.
بیشتر بخوانید: چه نوع کلاه ایمنی بخریم؟