فیوز چیست و چه کاربردی دارد؟ | انواع فیوز

فیوز چیست و چه کاربردی دارد؟ | انواع فیوز

فیوز چیست؟ فیوز یک قطعه مهم در مدارهای الکتریکی است. وظیفه اصلی فیوز محافظت از مدار و جلوگیری از خطراتی مانند افزایش ناگهانی جریان برق است. فیوزها از تجهیزات الکتریکی در برابر جریان‌های بیش از حد محافظت می‌کنند. همچنین از آسیب دیدن تجهیزات الکتریکی نیز جلوگیری می‌کنند.

استفاده از فیوزها به عنوان یک راهکار اساسی برای حفاظت از تجهیزات الکتریکی و افراد در مقابل خطرات الکتریکی بسیار حائز اهمیت است. اگر قصد خرید فیوز دارید، می‌توانید به سایت راندنو مراجعه کنید و از این طریق با فروشندگان به صورت مستقیم ارتباط برقرار کنید. در ادامه این مقاله از مجله راندنو، به بررسی کامل انواع فیوز و کاربردهای آن می‌پردازیم.

فیوز چیست؟

در ابتدای مقاله فیوز چیست، به معرفی این محصول می‌پردازیم. فیوز یک قطعه الکتریکی است که برای حفاظت از مدارهای الکتریکی در برابر جریان‌های بیش از حد و خطرات ناشی از آن‌ها استفاده می‌شود. وظیفه اصلی فیوز، جلوگیری از خسارت‌های ناشی از افزایش ناگهانی جریان برق است که می‌تواند منجر به آسیب دیدن تجهیزات الکتریکی یا حتی آتش‌سوزی شود.

فیوز شامل یک سیم فلزی یا تیوبی است که در شرایط عادی جریان برق را می‌گذراند، اما در صورت افزایش ناگهانی جریان به حدی که خطری برای مدار ایجاد کند، سریعاً قطع می‌شود. این عمل باعث جلوگیری از اتصال جریان بیش از حد به تجهیزات الکتریکی و حفاظت از آن‌ها می‌شود.

از فیوزها به طور گسترده در انواع مختلف تجهیزات الکتریکی از جمله خودروها، سیستم‌های برق خانه و مکان‌های صنعتی، وسایل الکتریکی خانگی و غیره استفاده می‌شود. فیوز براساس افزایش دما با افزایش بار یا افزایش جریان کار می‌کند به این‌صورت که هنگامی که دما از تحمل نوار فلزی بیشتر شود، نوار فلزی ذوب می‌شود و اتصال مدار قطع می‌شود.

فیوز چیست و چه کاربردی دارد؟
فیوز چیست و چه کاربردی دارد؟

درحالت کلی فیوزها به به دو دسته زیر تقسیم می‌شوند:

فیوز DC

اندازه این نوع فیوز بزرگ است. خاموش کردن مدار کار آسانی نیست زیرا منبع تغذیه آن مقدار ثابت بالاتر از صفر ولت دارد. برای جلوگیری از جرقه الکتریکی بین سیم‌های ذوب شده، الکترودها را باید در فاصله‌های بیشتری قرار دارد از این رو اندازه این نوع فیوز بزرگ است.

فیوز AC

این نوع فیوز اندازه کوچک‌تری دارد. نوسان آن در هر ثانیه 60 تا 50 بار است که فرصتی برای جرقه الکتریکی بین سیم‌های ذوب شده وجود ندارد بنابراین نیازی به قرار دادن الکترودها در فواصل بیشتر نیست پس اندازه آن کوچک است. فیوزهای AC به دو دسته ولتاژ پایین و ولتاژ بالا تقسیم می‌شوند:

فیوزهای ولتاژ پایین (LV)

این نوع فیوز در درون یک محفظه بسته قرار دارد و کنتاکت‌های آن در دو سمت قرار گرفته اند. این فیوز متشکل از فشنگ، پایه فیوز، درپوش و حلقه آداپتور است. این نوع فیوزها به دو دسته زیر تقسیم می‌شوند:

  • فیوز فشنگی نوع D: این نوع فیوز متشکل از کارتریج، پایه فیوز، درپوش و حلقه آداپتور است. مدار به اینصورت درست می‌شود که پایه فیوز حاوی درپوش فیوز باشد و به همراه فیوز و کارتریج به کمک حلقه آداپتور قرار گیرند. لازم به ذکر است که نوک کارتریج باید با هادی ارتباط داشته باشد.
  • فیوزهای Link Type یا HRC: در این نوع فیوز، جریان از طریق فیوز داده می‌شود و برای کنترل جرقه الکتریکی که فیوز تولید می‌کند، از فیوزی که از جنس چینی، نقره و سرامیک است استفاده می‌شود. این نوع فیوز خود به دو دسته فیوز تیغه‌ای و فیوز پیچی تقسیم می‌شوند. بدنه فیوز تیغه‌ای از پلاستیک ساخته شده است و در مدار بدون بار قابل تعویض است. فیوز پیچی پایه‌ای رسانا دارد و صفحه‌های رسانا به پایه فیوز ثابت می‌شوند.

فیوزهای قابل بازنشانی (Resettable Fuses)

فیوزهای قابل بازنشانی درواقع فیوز خودبازنشان محسوب می‌شوند که در آن‌ها از یک ترمیستور نوع هدایتی ترموپلاستیک استفاده شده است. جریان و دما با بروز خطا، افزایش می‌یابند و مقاومت به دلیل افزایش دما افزایش می‌یابد. از این نوع فیوزها در صنعت نظامی و هوافضا استفاده می‌شود.

فیوزهای ولتاژ بالا (HV)

فیوزهای ولتاژ بالا از جنس نقره، مس و قلع و در محدوده ولتاژ کاری 1.5 تا 138 کیلوولت هستند. این فیوزها از ترانسفورماتورهای دقیق و ترانسفورماتورهای کوچک محافظت می‌کنند. این فیوزها سه نوع اصلی دارند:‌

  • فیوزهای HRC نوع فشنگی: فیوزهای HRC مانند فیوزهای فشار ضعیف هستند اما از نظر ویژگی تفاوت‌هایی دارند.
  • فیوزهای HRC نوع مایع: این نوع فیوزها در مدارهایی که جریان آنها تا 100 آمپر و 132 کیلووات هستند کاربرد دارند. این نوع فیوزها، شیشه‌ای از تتراکلرید کربن دارند که انتهای یک طرف آن بسته شده است و انتهای طرف دیگر آن با سیم برنز فسفر ثابت شده است. هنگامی که فیوز کار کند، مایع درون فیوز آرک را خاموش می‌کند.
  • فیوزهای HRC اکسپلوژن: این نوع فیوزها برای محافظت از منبع تغذیه و ترانسفورماتورها استفاده می‌شوند و ارزان قیمت هستند. این نوع فیوزها حاوی محفظه‌ای از اسید بوریک هستند و مناسب برای ولتاژ 11 کیلووات هستند.

 سرعت عملکرد فیوز

  • فیوزهای کندکار: فیوزهای کندکار واکنش کمتری در برابر عبور جریان بیش از حد از خود نشان می‌دهند و برق را نیز دیرتر قطع می‌کنند. همچنین واکنش لحظه‌ای در برابر جریان اتصال کوتاه دارند. این فیوزها مناسب زمانی هستند که اضافه بار کوتاه مدت مدار را قطع نکند.
  • فیوزهای تندکار: این نوع فیوزها زمان قطع کمتری نسبت به فیوزهای کندکار دارند و در مصارف روشنایی مورد استفاده قرار می‌گیرند. فیوزهای تندکار هنگامی که جریان بیش از حد مشخص شده باشد، ذوب می‌شوند و سبب قطع مدار می‌شود. فیوز فشنگی و فیوز شیشه‌ای نمونه هایی از فیوزهای تند سوز هستند.

انواع کاربرد فیوز

یکی دیگر از دسته بندی فیوزها مربوط به مقدار ولتاژ و نوع عملکرد است که به شرح زیر هستند. البته در این مقاله به بررسی جامع سه فیوز سیلندری، کاردی و فشنگی می‌پردازیم. برای خرید انواع فیوز می‌توانید به سایت راندنو مراجعه کنید تا پس از بررسی مشخصات فنی و مقایسه قیمت بهترین محصصول را خریداری کنید.

فیوز آلفا (اتوماتیک)

این نوع فیوز نوعی فیور خودکار محسوب می‌شود و زمانی که جریان عبوری بیش از حد تعیین شده باشد، مدار را قطع می‌کند که می‌توان با فشردن شستی آن به داخل، مجدداً ارتباط را برقرار کرد. برخی از فیوزهای اتومات می‌توانند جریان زیاد و بار زیاد را در مدارها کنترل کند.

فیوز مینیاتوری

فیوز مینیاتوری نوعی فیوز اتوماتیک محسوب می‌شود زیرا از نظر ساختمان داخلی شباهت زیادی به فیوز اتوماتیک دارد و متشکل از سه بخش رله مغناطیسی، رله حرارتی یا رله بی متال و کلید است. این نوع فیوز به صورت تکی، دوتایی و سه تایی و از رنج 2 تا 63 آمپر به بازار عرضه می‌شوند. برای نصب این نوع فیوز به ریل‌های مینیاتوری نیاز است.

فیوز شیشه ای

این نوع فیوزها در مسیر برق ورودی سیستم‌ها و برای محفاظت از مدارها در برابر مشکلات احتمالی مورد استفاده قرار می‌گیرند. ظرفیت قطع فیوزهای شیشه ای پایین است. بنابراین انتخاب‌ها در وسایل و تجهیزاتی که مقدار جریان زیاد است مناسب نیستند.

فیوز محافظ جان

محافظ جان برای محافظت از کاربر و دستگاه‌ها در برابر جریان نشتی یا برق گرفتگی استفاده می‌شود. محافظ جان قادر است تا با تشخیص نشتی جریان، ورودی جریان را قطع کند.

کاربرد فیوزها

  • تابلو برق‌های مسکونی، دستگاه‌ها و لوازم الکترونیکی
  • لپ تاپ‌ها، تلفن‌های همراه، اسکنرها و سایر وسایل الکتریکی قابل حمل
  • کنسول‌های بازی و خودروها
  • سیستم توزیع برق، فیوزها در خازن‌ها، ترانسفورماتورها، استارتر موتورها
  • مانیتور LCD، پک‌های باتری و …

مزایای استفاده از کلید فیوز

  • از این تجهیزات برای پیشگیری از خطرات احتمالی در شبکه‌های برق فشار ضعیف هنگام تعویض فیوز استفاده می‌شود. بنابراین سطح ایمنی برق را بالا می‌برند.
  • این تجهیزات قیمت مناسبی دارند و ابعاد و وزن آن‌ها کم است.
  • این کلیدها نصب ساده‌ای دارند.
  • کاربرد کلیدهای فیوز متنوع است و از آن در کارخانه‌های صنعتی، سیستم‌های روشنایی، پست‌های ترانسفورماتور، خطوط انتقال انرژی و … استفاده می‌شود.

اجزای کلید فیوز

  • پایه ثابت
  • ترمینال‌های اتصال کابل‌های ورودی و خروجی
  • بخش متحرک و حمل کننده فیوز
  • ترمینال‌ها و سوراخ‌های لازم جهت نصب کلید برروی باس بار
  • کنتاکت نصب فیوز

انواع کلید فیوز از لحاظ کارکرد

  • کلید فیوز غیرقابل قطع زیر بار: در این فیوزها هنگامی که مصرف کننده روشن است، نمی‌توان آن‌ها از مدار خارج کرد. به همین دلیل صرفاً نقش حفاظتی را در ندار ایفا می‌کند.
  • کلید فیوزهای قابل قطع زیر بار: از این کلیدها برای قطع و وصل مدار استفاده می‌شود. عامل حفاظتی که در این کلیدها استفاده می‌شود، نوعی فیوز چاقویی یا کاردی است.

نکات مهم در هنگام خرید فیوز

  1. بررسی نوع فیوز
  2. ولتاژ نامی فیوز
  3. جریان نامی فیوز
  4. جریان اسمی
  5. پایه فیوز
  6. فرکانس نامی
  7. سطح عایقی
  8. مشخصه زمان جریان
  9. قابلیت محدودکنندگی جریان اتصال کوتاه

بهترین برندهای کلید فیوز

استفاده از این تجهیزات سبب افزایش ایمنی و بالا رفتن عمر مفید دستگاه‌ها می‌شود. به همین دلیل در اغلب محیط‌های صنعتی از آن استفاده می‌شود. شرکت‌های بسیار زیادی به تولید و ساخت این تجهیزات می‌پردازند. از بهترین این شرکت‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

کلید فیوز پیچاز

پیچاز الکتریک از سال 1359 فعالیت خود را آغاز کرده است. این شرکت از بهترین آزمایشگاه‌ها برای کنترل محصولات خود استفاده کرده است. پیچاز به تولید انواع فیوز، انواع کلید و پایه می‌پردازد. قیمت کلید فیوز پیچاز از نمونه‌های خارجی کمتر است.

کلید فیوز زاویر

شرکت زاویر در سال 1374 تاسیس شده است و از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان کلید و فیوزهای مختلف است. این شرکت با هدف تامین بخشی از نیازهای صنعت به این تجهیزات راه اندازی شده است. در سال‌های اخیر شرکت زاویر در راستای افزایش سبد محصولات خود کلید مینیاتوری و اتوماتیک نیز تولید کرده است. فیوزهای این شرکت موفق به دریافت گواهینامه و استانداردهای بین‌المللی شده است.

فیوز مینیاتوری اشنایدر

اشنایدر الکتریک از سال 1836 فعالیت خود را آغاز کرده است و انواع تجهیزات برقی، تجهیزات شبکه و … را به بازار عرضه می‌کند. محصولات این برند از کیفیت خوبی برخوردار هستند. یکی از محصولات این شرکت، فیوز است که فیوزهای اشنایدر در آمپرهای متنوع و قدرت‌های قطع گوناگون ارائه می‌شوند و قیمت آنها به صرفه است.

از دیگر برند‌های برتر فیوز می‌توان به فیوز لگراند، فیوز هیوندای، فیوز پارس فانال، فیوز ال اس و … اشاره کرد.

فیوز سیلندری

کلید فیوز سیلندری براساس عملکردی که دارد به دو دسته تقسیم بندی می‌شود:

فیوز سیلندری فشار ضعیف

این نوع از فیوزها در ابعاد گوناگون و اندازه‌های مختلف عرضه می‌شوند. به عنوان مثال فیوزهای استوانه‌ای فشار ضعیف ابعاد کوچک‌تری دارند. در این فیوزها سیم رابط با آلیاژ سرب لحیم می‌شود و عایق درونی نیز از هوا پر شده است. به همین دلیل هنگام اضافه بار یا افزایش جریان، لحیم سیم باز می‌شود و مدار قطع می‌شود. در این مدل از فیوزها جداشدن سیم رابط قابل مشاهده است. فیوزهایی که در ولتاژ پایین مورد استفاده قرار می‌گیرند و ساختاری این چنین دارند، قابل تعمیر نیستند و نمی‌توان آن را مجدد راه اندازی کرد. در نتیجه برای روشن کردن مدار باید فیوز را تعویض کنید.

فیوز سیلندری فشار بالا

نوع دیگری از این فیوزها اندازه بزرگتری دارند و در شبکه‌های کاری با فشار متوسط یا فشار بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. این محصولات عایق درونی از نوع روغن دارند. این روغن جرقه‌های ایجاد شده را خنثی می‌کند و می تواند فیوز را خنک کند. در نتیجه احتمال آتش سوزی فیوز تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند. به دلیل این که روغن داخلی این فیوزها رنگی تیره دارد، سیم رابط قابل مشاهده نیست. به همین دلیل برای اطمینان از عملکرد این فیوزها باید از دستگاه‌های خاص و تسترهای اهمی و تستر دیود استفاده کرد.

مشخصات فیوز سیلندری

فیوزهای سیلندری اغلب یک بار مصرف هستند و پس از استفاده باید تعویض شوند در صورتی که فیوز مینیاتوری و دیگر انواع فیوز چندین بار قابلیت استفاده دارد. به همین دلیل به این فیوزها فیوز ذوب شونده نیز می‌گویند. این محصولات از بخش‌های زیر تشکیل شده اند:

  • کلاهک فیوز
  • بدنه و سیلندر فیوز
  • پایه فیوز

کلاس فیوز سیلندری

این فیوزها در کلاس‌ها و تیپ‌های مختلفی به بازار عرضه می‌شوند:

  • aM: حفاظت محدود – حفاظت از موتورها در برابر اتصال کوتاه
  • gR: حفاظت کامل – حفاظت از نیمه رساناها و مدار
  • aR: حفاظت محدود – حفاظت از نیمه رساناها
  • gS: حفاظت کامل – ترکیب gR و aR
  • gB: حفاظت کامل – حفاظت دستگاه‌های استخراج معدن
  • gTr: حفاظت کامل – حفاظت تراسفورمرها

مزایای استفاده از فیوز سیلندری

  1. ساختار ساده
  2. قیمت مناسب
  3. قدرت قطع بالا
  4. بازده عملکرد بالا
  5. کاهش میزان تلفات
  6. سرعت عملکرد بالا

بهترین برند فیوز سیلندری

امروزه استفاده از فیوزهای سیلندری در تمامی محیط‌های صنعتی رواج پیدا کرده است. شرکت‌های بسیار زیادی به تولید و ساخت این محصولات می‌پردازند. از بهترین این شرکت‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

فیوز سیلندری اشنایدر

اشنایدر یکی از برترین تولیدکننده‌های انواع فیوز مینیاتوری، سیلندری و … است. این محصولات در جریان‌های آمپری گوناگون به بازار عرضه می‌شوند. محصولات اشنایدر مطابق با استانداردهای بین المللی عرضه می‌شوند و پیش از ورود به بازار در بهترین آزمایشگاه‌ها مورد تست و ارزیابی قرار می‌گیرند. اشنایدر شرکتی فرنسوی است که در زمینه تولید تجهیزات اتوماسیون صنعتی سال‌ها سابقه دارد.

فیوز سیلندری پارس فانال

فیوز سیگاری پارس فانال از بهترین نمونه‌های سیلندری در ایران است. این محصولات بسیار متنوع هستند و در جریان‌های مختلفی عرضه می‌شوند. این محصولات به منظور حفاظت از وسایل برقی در مقابل کاهش و افزایش جریان مورد استفاده قرار می‌گیرد. پارس فانال تمامی محصولات خود را مطابق با استانداردهای روز دنیا تولید می‌کند. به همین دلیل فیوزهای این شرکت کیفیت بالا و عملکرد مطلوبی دارند.

  • از دیگر برندهای برتر در این زمینه می‌توان به فیوز سیلندری aeg، فیوز سیلندری eti و … اشاره کرد.
فیوز سیلندری
فیوز سیلندری

فیوز کاردی

فیوزهای کاردی براساس نوع پایه و محفظه‌ای که دارند، به دو دسته تقسیم بندی می‌شوند:

  • کلید فیوز غیرقابل قطع زیر بار: همان طور که از نام این فیوزها پیدا است، هنگامی که مدار برقرار است، نباید فیوز قطع شود و فیوز چاقویی به عنوان قطع و وصل کننده برق در مدار مورد استفاده قرار بگیرد. این محصولات صرفاً نقش حفاظتی در یک مجموعه را برعهده گرفته اند.
  • کلید فیوز های قابل قطع زیر بار: این محصولات را برخلاف کلید فیوز غیرقابل قطع می‌توان به عنوان وسیله قطع و وصل مدار مورد استفاده قرار داد.

ساختمان فیوز کاردی

  • بدنه سرامیکی مستطیل شکل
  • ترمینال به شکل تیغه فلزی
  • المان های ذوب شونده فیوز
  • قلاب فلزی برای جداسازی فیوز از پایه فیوز
  • نشانگر برای بررسی سلامت فیوز

داخل فیوز نیز از بخش‌های دیگری تشکیل شده است:

  1. نواز فلزی: این بخش همان سیم های ذوب شونده هستند که در شرایط عادی جریان بار را از خود عبور می‌دهند. در صورتی که جریان افزایش پیدا کند، این نواز ذوب می‌شود. نواز فلزی اغلب از جنس قلع، یا آلیاژ قلع و سرب است. در برخی موارد نیز از مس استفاده می‌شود.
  2. ماده خاموش کننده قوس: نوار فلزی در یک بدنه سرامیکی قرار گرفته است. این بدنه از ماده خاموش کننده قوس (خاک کوارتز) پر می‌شود.

سایز فیوز تیغه ای

  • فیوز NH 000: طول کل 79، طول بدنه 53 و عرض بدنه 21 میلی‌متر (استاندارد)
  • فیوز NH 00C: طول کل 79، طول بدنه 53 و عرض بدنه 21 میلی‌متر (فشرده)
  • فیوز NH 00: طول کل 79، طول بدنه 53 و عرض بدنه 28 میلی‌متر (استاندارد)
  • فیوز NH 0: طول کل 125، طول بدنه 68 و عرض بدنه 28 میلی‌متر (استاندارد)
  • فیوز NH 1C: طول کل 135، طول بدنه 68 و عرض بدنه 28 میلی‌متر (فشرده)
  • فیوز NH 1: طول کل 135، طول بدنه 72 و عرض بدنه 46 میلی‌متر (استاندارد)
  • فیوز NH 2C: طول کل 150، طول بدنه 72 و عرض بدنه 46 میلی‌متر (فشرده)
  • فیوز NH 2: طول کل 150، طول بدنه 72 و عرض بدنه 54 میلی‌متر (استاندارد)
  • فیوز NH 3C: طول کل 150، طول بدنه 72 و عرض بدنه 54 میلی‌متر (فشرده)
  • فیوز NH 3: طول کل 150، طول بدنه 72 و عرض بدنه 65 میلی‌متر (استاندارد)
  • فیوز NH 4: طول کل 200، طول بدنه 75 و عرض بدنه 100 میلی‌متر (استاندارد)
  • فیوز NH 4a: طول کل 200، طول بدنه 75 و عرض بدنه 95 میلی‌متر (استاندارد)

تجهیزات جانبی فیوز تیغه ای

فیوزهای تیغه‌ای برای نصب و راه اندازی به تجهیزاتی همچون کلید فیوز و پایه فیوز نیاز خواهند داشت. پایه فیوزها تک پل هستند. همچنین در انواع فیوز کاردی پایه کوتاه و فیوز کاردی پایه بلند عرضه می‌شوند. لازم به ذکر است که برای خارج کردن فیوز از پایه به وسیله ای به نام فیوزکش (fuse extractor) نیازمند است.

جداکننده نیز وسیله ای است که به کمک آن می‌توان فیوز را از نگهدارنده جدا کرد و از این طریق جداسازی فیوز از پایه ساده تر می‌شود. در واقع نحوه تعویض فیوز کاردی به این صورت است که ابتدا باید جدا کننده داشته باشید.

مزایای فیوز کاردی نسبت به فیوز فشنگی

  • قدرت قطع فیوز چاقویی از فیوز فشنگی بیشتر است.
  • فیوز تیغه ای جریان بیشتری را نسبت به فیوز فشنگی تحمل می‌کند.
  • فیوزهای کاردی تنوع جریان بسیار بیشتری دارند.

بهترین برند فیوز چاقویی

اتصال کوتاه و اضافه بار یکی از خطرناک‌ترین بدترین اتفاق‌هایی است که ممکن است برای یک مدار پیش بیاید. اتصال کوتاه ممکن است سبب شود اجزای یک مدار آسیب ببیند. به همین دلیل در تمامی محیط های صنعتی و خانگی از انواع فیوز استفاده می شود. زیرا فیوز می‌تواند از مدار در برابر اتصال کوتاه محافظت کند. شرکت‌های بسیار زیادی به تولید و ساخت این فیوزها می‌پردارند. از بهترین این شرکت‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

فیوز کاردی پیچاز

یکی از بهترین شرکت‌های تولید کننده فیوز کاردی ایرانی شرکت پیچار الکتریک است. این شرکت در سال 1365 تاتسیس شده است. این مجموعه از بهترین نیروهای متخصص و تجهیزات پیشرفته در کارخانه خود استفاده کرده است. همچنین تمامی این محصولات پیش از ورود به بازار در بهترین آزمایشگاه ها مورد تست و ارزیابی قرار می‌گیرد. این شرکت موفق به دریافت گواهینامه مدیریت کیفیت، تاییدیه توانیر و دیگر استانداردها شده است.

  • از دیگر برندهای برتر در این زمینه می توان به فیوز کاردی eti اشاره کرد.
فیوز کاردی
فیوز کاردی

فیوز فشنگی

برای نصب این تجهیزات به یک پایه چینی یا کلاهک چینی نیاز است. در این صورت فیوز داخل پایه یا کلاهک جای می‌گیرد. سیم حرارتی داخل این فیوزها به ازای جریان معین ذوب می‌شود و مدار مربوطه را قطع می‌کند. سیم داخلی این فیوزها از براده های سرامیک، پودر چینی و خاک نرم کوارتز ساخته شده است. در صورت بروز جرقه، کوارتز سریعاً محیط را خنک می‌کند. این فیوزها از چند بخش اصلی ساخته شده‌اند:

  • کلاهک: کلاهک اغلب از جنس چینی است و قسمت جداشدنی فیوز محسوب می‌شود و فشنگ فیوز درون آن قرار می‌گیرد.
  • مغزی یا فشنگی: این قسمت اصلی‌ترین بخش در فیوزها محسوب می‌شود و قطعه‌ای یکبار مصرف است.
  • پایه فیوز: قسمت ثابت فیوز این بخش است که به مدار خارجی متصل می‌شود. پایه فیوز اغلب از جنس چینی ساخته شده است.
  • سیم حرارتی: این سیم از جنس آلیاژ قلع، سرب، مس یا نقره است. هنگامی که جریان بیشتر از حد مجاز شود، این سیم ذوب می‌شود و مدار قطع می‌شود.
  • پاترون فیوز یا فشنگ: محفظه‌ای که سیم در آن نگهداری می‌شود، پاترون نام دارد. ای محفظه از چینی یا شیشه ساخته شده است.
  • ته فشنگ: این بخش وظیفه اتصال انتهای فشنگ به پایه فیوز را برعهده دارد.
  • پولک رنگی: این بخش برای تشخیص سالم بودن فیوز در نظر گرفته شده است. رنگ فیوز مشخص کننده سطح جریان فیوز است. به عنوان مثال رنگ های صورتی 2 آمپر، رنگ قهوه ای روشن 4 آمپر، رنگ سبز 6 آمپر، رنگ قرمز روشن 10 آمپر، رنگ خاکستری 16 آمپر، رنگ آبی روشن 20 آمپر، رنگ زرد روشن 25 آمپر، رنگ سیاه 35 آمپر، رنگ سفید 50 آمپر، رنگ مسی روشن 63 آمپر، رنگ نقره ای 80 آمپر، رنگ قرمز تیره 100 آمپر، رنگ زرد تیره 125 آمپر، رنگ مسی 160 آمپر و رنگ آبی تیره 200 آمپر را نشان می‌دهد.

انواع فیوز فشنگی

در صورتی که فیوز یک مدار معیوب شد، باید فیوز دیگری جایگزین فیوز فشنگی سوخته شود. فیوزها انواع مختلفی دارند به همین دلیل باید مناسب ترین فیوز را برای جایگزینی انتخاب کرد. از انواع فیوز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فیوز تند کار: فیوزهای تند کار به محض تغییر جریان سریعاً مدار را قطع می‌کنند. این محصولات با علامت F نشان داده می‌شوند.
  • فیوز کند کار: این فیوزها جریان های بالا را دیرتر قطع می‌کنند و به زمان بیشتری برای انجام فرایند نیاز دارند. فیوزهای کندکار در مکان هایی به کار می‌روند که اضافه بار کم مدت نباید قطع شود. به عنوان مثال بیشترین کاربرد فیوزهای کند کار مربوط به موتورهای الکتریکی است. لازم به ذکر است که جریان نامی این فیوزها را اغلب دو برابر جریان نامی موتور انتخاب می‌کنند. این فیوزها با علامت G نشان داده می‌شوند.

علت داغ سدن فیوز فشنگی

  • نصب نادرست فیوز
  • معیوب بودن اجزای داخلی فیوز
  • کم شدن حساسیت فیوز به جریان اسمی مدار
  • استفاده از سیم هایی با قطرهای نامناسب
  • استفاده از دستگاه های پرمصرف و انتخاب نادرست فیوز

کاربرد فیوز فشنگی

این محصولات در زمانی که جریان بیشتر از حد مجاز شود، وارد عمل می‌شوند. بیشترین کاربرد این فیوزها حفاظت موتورهای سه فاز و تک فاز آسنکرون در مقابل اتصال کوتاه است. این فیوزها باید جریان نامی چندین برابر جریان نامی موتور داشته باشند. زیرا قطع طولانی دارند. از فیوز فشنگی اتوماتیک در تابلوهای برق و تاسیسات نیز به کار گرفته می‌شوند. فیوز فشنگی 16 آمپر، فیوز فشنگی 32 آمپر و فیوز فشنگی 63 آمپر بیشترین کاربرد را در میان دیگر فیوزهای LS دارند.

بهترین برند فیوز فشنگی

همان طور که پیشتر گفته شد، در اغلب محیط‌های صنعتی از فیوز فشنگی و دیگر انواع فیوز استفاده می‌شود. شرکت‌های بسیار زیادی به تولید و ساخت انواع فیوز می‌پردازند. از بهترین این شرکت‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

فیوز فشنگی eti

ETI یکی از برترین برندها در زمینه انواع فیوز است. محصولات ETI با نام الکترو ویژن نیز شناخته می‌شوند. این محصولات مطابق با استانداردهای روز جهان تولید می‌شوند. کیفیت و دوام محصولات الکترو ویژن بالا است و می‌توان در تمامی مکان‌ها از آن استفاده کرد.

  • از دیگر برندهای برتر در این زمینه می‌توان به فیوز پیچاز الکتریک و … اشاره کرد.
فیوز فشنگی
فیوز فشنگی

جمع بندی

در این مقاله به معرفی اهمیت و کاربرد فیوزها در حفاظت از تجهیزات الکتریکی در برابر جریان‌های بیش از حد اشاره کردیم. همچنین درباره انواع فیوزها از جمله فیوزهای تیوبی، ترمیکی و دیسکی و نحوه عملکرد هر یک توضیح دادیم. در ادامه نیز به بررسی کاربردهای فیوزها در حفاظت از تجهیزات الکتریکی، جلوگیری از آسیب دیدن تجهیزات و حفاظت از ایمنی پرداختیم.

برای خرید فیوز و انواع آن می‌توانید به سایت راندنو مراجعه کنید و با فروشندگان و نمایندگان فیوز ارتباط برقرار کنید. همچنین راندنو با ایجاد یک فضای رقابتی بین فروشندگان به خریدار کمک تا قیمت کالا را مورد بررسی قرار دهد. امیدوارم این مقاله برای شما مفید بوده واقع شده باشد. لطفاً نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.