در این مقالع قصد داریم تا به معرفی انواع کلاه ایمنی بپردازم. قبل از انجام هر کاری، ایمنی مهم ترین عاملی است که باید یک فرد آن را در محیط کار در نظر بگیرید. کلاه ایمنی وظیفه حفاظت از سر و در برخی از مواقع، گردن و صورت را برعهده دارد. کلاه کار در اشکال و ابعاد مختلفی ساخته میشود که هرکدام برای محیطی خاص کاربرد دارد. نوع کلاه کار، رنگ و کلاسبندی محصول، مواد اولیه ساخت آن و شرکت تولیدکننده از عوامل تعیین کننده قیمت کلاه ایمنی به شمار میآیند.
این محصولات به دلیل مقاومت بالایی که دارند، میتوانند در برابر بروز حوادثی مانند برق گرفتگی، ریختن آوار یا نشت رطوبت و مواد سمی از بدن شما محافظت کنند. کلاه ایمنی به عنوان اولین و مهمترین ابزار در ساختمانسازی و همچنین مشاغل دیگر به شمار میرود که سبب میشود امنیت شما به صورت کامل در محیط کار تأمین شود.
آنچه در ادامه می خوانیم:
- کلاه ایمنی چیست؟
- کلاه ایمنی پلی اتیلن
- کلاه ایمنی پلیمر
- کلاه ایمنی آلومینیومی
- کلاه ایمنی فایبر گلاس
- کلاه ایمنی پلی کربنات
- کلاه ایمنی مهندسی
- کلاه آتش نشانی
- کلاه جوشکاری
- کلاه ایمنی ساختمانی
- کلاه ایمنی اسپرت
- کلاه ایمنی کوهنوردی
- کلاه کاسکت
- راهنمای خرید کلاه ایمنی
- اجزای کلاه ایمنی
- استانداردهای کلاه ایمنی
- قیمت کلاه ایمنی
- جمع بندی
کلاه ایمنی چیست؟
کلاه ایمنی یا کلاه کار یکی از مهمترین تجهیزات ایمنی است که از سر و گردن محافظت میکند. کلاه ایمنی ابزاری است که از جنسهای مختلفی ساخته شده است. کلاه کار میتواند از سر افراد در برابر خطرات مختلفی همچون برق گرفتگی، نشست آب و ضربات مختلف محافظت کند.
این محصول تنوع زیادی در بازار دارد و حتی در مراکزی همچون آتش نشانیها، مراکز بهداشتی یا حتی محیطهای ساختمانی نیز از انواع مختلف آن استفاده کرد. کلاههای ایمنی بسیار مستحکم هستند و به راحتی خم نمیشوند. حتی برخی از مدلهای آن در برابر نفوذ آب نیز کاملاً عایق هستند.
در هر محیطی یک نوع کلاه ایمنی مخصوص وجود دارد. شرکتهای مختلف برای رفع مشکلاتی مانند بروز حوادث جانی، تلاش کردهاند به کمک مواد مختلف، انواع کلاه ایمنی را تولید کنند. به همین دلیل در هر شغلی میتوانید محصولات متنوعی در این حوزه را مشاهده کنید. در ادامه این مقاله به بررسی انواع کلاه کار براساس نوع کاربری و متریال مصرفی میپردازیم.
بیشتر بخوانید: رنگ کلاه ایمنی و استانداردهای آن
کلاه ایمنی پلی اتیلن
پلی اتیلن که به نام HDPE نیز شناخته میشود، یک ماده بسیار مقاوم با چگالی بسیار بالا است. همین موضوع سبب شده است که خم شدن این کلاه بسیار سخت و مقاومت آن در برابر فشار و ضربه بسیار زیاد باشد. همچنین میتوانند عایق رسانای برق نیز باشند. کلاههای ایمنی زیادی از جنس پلی اتیلن ساخته میشوند و در مشاغل مختلف، مخصوصاً ساختمانسازی از آنها استفاده زیادی میشود.
کلاه ایمنی پلیمر
در محیطهای صنعتی به دلیل سنگین بودن کلاههای پلی اتیلن، از ماده جدیدی به نام پلیمر برای ساخت انواع کلاه ایمنی استفاده میشود. این کلاهها دارای وزن کمتر و مقاومت حرارتی بیشتری هستند. کلاه ایمنی پلیمر در برابر مواد شیمیایی نیز مقاومت خوبی دارد. این ماده نسبت به پلی اتیلن بسیار سبکتر است. برای تست کردن این نوع کلاهها، آن را بر روی یک مدل قرار میدهند و سپس با یک جسم 5 کیلویی، در ارتفاعهای مختلف، مقاومت آن را تست میکنند. این محصول به دلیل وزن کمی که دارد، در محیطهای صنعتی استفاده میشود و در کنار محافظت از سر افراد، مانع بروز آرتروز گردن و سردرد در هنگام کار نیز میشود.
کلاه ایمنی آلومینیومی
نوع دیگری از کلاههای ایمنی به کمک این ماده طراحی شده اند. آلومینیوم مواد اولیه مهمی است که در برابر دما و گرما مقاومت بالایی دارد. کلاههای ایمنی آلومینیومی به دلیل کیفیت بالا و همچنین وزن کم، در محیطهایی همچون آتش نشانیها و در صنعت به عنوان کلاه محافظ، مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین از این کلاه در محیطهایی مانند کارخانه کاغذ نیز استفاده میشود و از سر شما در برابر هرگونه مشکلی محافظت میکند.
کلاه ایمنی فایبر گلاس
کلاه ایمنی فایبرگلاس یکی دیگر از انواع کلاه ایمنی است. در شرایطی مانند اطفاء حریق جنگل یا محیطهایی که احتمالاً دما تا 2000 درجه نیز در آنها افزایش پیدا میکند، از کلاههایی با مواد اولیه فایبر گلاس استفاده میشود. این کلاههای ایمنی کمی سنگین هستند اما میتوانند بیشتر در محیطهای گرم کاربرد داشته باشند. در محیطهایی که احتمال آتشسوزی خطرناکی وجود داشته باشد، این کلاهها اهمیت زیادی دارند. لازم به ذکر است میزان جریان هوا در این نوع کلاه کار به خوبی انجام نمیگیرد.
کلاه ایمنی پلی کربنات
برخی از کلاهها در بخش داخلی خود از پلی کربنات استفاده میکنند. در محیطهایی که احتمال وجود سموم و مواد شیمیایی مختلف وجود دارد، کلاه پلی کربنات مورد استفاده قرار میگیرد. این کلاه ها مقاومت بالایی در برابر نفوذ رطوبت دارند. از طرفی سطح بیرونی آنها نیز از مقاومت گرمایی خوبی برخوردار است. پلی کربنات به دلیل مقاومت بالا و وزن سبک، در عینکهای محافظ و صنعتی نیز استفاده میشود و جایگاه ویژهای دارد.
بیشتر بخوانید: جنس کلاه ایمنی از چیست؟ | اجزای کلاه ایمنی
انواع کلاه ایمنی براساس کاربرد نیز تقسیم بندی می شوند که متداول ترین آن ها عبارتند از:
کلاه ایمنی مهندسی
کلاه مهندسی ساده دارای انواع مختلف لبهدار و بدون لبه است. معمولاً رنگ این کلاه سفید و گاهاً سبز است. این کلاه قابلیت خاصی ندارد و از لحاظ هزینه، از پایینترین قیمت برخوردار است. این محصول از جنس ABS تولید میشود. ABS در واقع همان پلاستیک فشرده است و وزن سبکی دارد. همچنین برخورداری از مقاومت بالا و قابلیت تنظیم شدن متناسب با سایز سر، از دیگر ویژگیهای این نوع کلاه به شمار میآید.
کلاه ایمنی مهندسی
کلاه آتش نشانی
این کلاه ها عموماً دارای رنگ قرمز و مشکی است. این کلاه تقریباً نسوز است و حرارت را تا درجهای مشخص بدون اینکه به سر آسیب بزند، کنترل میکند. استفاده از کلاه آتش نشانی در محیطهایی که حرارت و دمای بالایی دارند، مناسب است. کلاه ایمنی آتش نشانی تمامی سر و گردن کاربران را پوشش میدهد و به طور معمول، با لباس آتش نشانی مورد استفاده قرار میگیرد. لازم به ذکر است که وزن کلاه ایمنی آتش نشانی، بسیار سبک است و یکی از مهمترین ویژگیهای این کالا به شمار میآید.
بیشتر بخوانید: چه نوع کلاه ایمنی بخریم؟
کلاه جوشکاری
این کلاه مخصوص عملیات جوشکاری است. در هنگام جوشکاری و پرت شدن جرقهها بر روی صورت، کلاه جوشکاری از سر و موی سر مراقبت میکند. این نوع کلاه کار همانطور که از نامش مشخص است، مورد استفاده جوشکاران قرار میگیرد. کلاههای جوشکاری نه تنها از سر افراد بلکه از صورت آنها نیز محافظت میکنند. به طوریکه از قسمت بالا، محافظ خوبی از سر در برابر ضربه هستند. همچنین ماسک آن نیز از چشم و صورت کارکنان، در برابر اشعههای حاصل از جوشکاری و حرارت بالا محافظت مینماید.
کلاه ایمنی ساختمانی
کلاه ایمنی ساختمانی از سادهترین نوع این محصول است که از وزن متوسطی برخوردار است. معمولاً این نوع کلاه کار از جنس پلی اتیلن ساخته میشوند و مقاومت آنها در برابر ضربه، مناسب است. همچنین این نوع از کلاههای ایمنی، مقاومت مطلوبی در برابر ولتاژ نیز دارند. لازم به ذکر است که کلاه کار لبه دار از انواع این محصول است که مورد استفاده کاربران بسیاری قرار گرفته است.
کلاه ایمنی اسپرت
این کلاه به کلاه ایمنی نقابدار نیز معروف است. همچنین در برابر ضربههای سبکی که میتواند صدمات سطحی ایجاد کند، مقاوم است. البته این نوع کلاه برای سقوط اجسام مناسب نیست. این ابزار ایمنی در فعالیتهای کشاورزی و غذایی کاربرد دارد و دارای استاندارد EN۸۱۲ است.
کلاه ایمنی کوهنوردی
کوهنوردی یا غارنوردی یکی از فعالیتهایی است که افراد با رطوبت و سقوط سنگهای ریز، برخورد میکنند. از این رو میتوان گفت تمامی این نوع از کلاههای ایمنی، ضربهگیر مقاومی هستند و از قابلیت تنظیم نیز برخوردارند.
کلاه کاسکت
کلاه کاسکت از پرکاربردترین انواع کلاه ایمنی به شمار میرود. این کلاهها به گونهای طراحی شدهاند که از سر و صورت راننده در حین تصادف و خطرات محیطی نیز مراقبت میکنند.
نوع دیگری از کلاههای کار موجود هستند که هنگام دوچرخه سواری، موتور سواری و … استفاده میشوند. این کلاهها از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند. همچنین برخی از انواع کلاه کاسکتها با حفاظ صورت تولید و عرضه میشوند.
راهنمای خرید کلاه ایمنی
به منظور خرید راحتتر کلاه ایمنی کافی است تا ابتدا دلیل استفاده از آن را بررسی کنید. کلاههای ایمنی تنوع زیادی دارند و شما براساس شغل خود میتوانید یک کلاه مناسب را تهیه کنید.
این تجهیزات به دلیل داشتن مقاومت بالا، میتوانند از سر شما به خوبی محافظت کنند. همچنین ویژگیهایی همچون تجهیزات اضافه، جنس بدنه و جنس بخش داخلی نیز در هنگام خرید کلاه ایمنی اهمیت ویژه ای دارد. از نظر نوع مواد اولیه، کلاههای ایمنی میتوانند بسیار گران قیمت باشند و شما باید در کنار فاکتورهای بالا، به این موضوع نیز توجه داشته باشید.
اجزای کلاه ایمنی
انواع کلاه ایمنی بسته به نوع طراحی و شغلی که برای آن ساخته شده است، میتواند از نظر طراحی تفاوتهای زیادی با دیگر کلاهها داشته باشد. همچنین برخی از ویژگیها در تمام کلاههای ایمنی به عنوان یک استاندارد در نظر گرفته شده است. این ویژگیها عبارتند از:
- سرپوش: این بخش به صورت نیم دایره ساخته شده است و از سر شما در برابر ضربه نیز محافظت میکند.
- پوسته: همان بخش رنگی و بیرونی کلاه است که عایق مقاومتی در برابر رطوبت و ضربه است.
- سوسپانسیون: این تسمههای کوچک سبب جلوگیری از سر خوردن کلاه بر روی سر میشوند.
- بند چانه: این ابزار برای محافظت از کلاه در برابر افتادن استفاده میشود.
- آستری زمستان: یک پوشش که وظیفه گرم نگه داشتن پشت گردن شما را برعهده دارد.
- نوار عرق گیر: این نوار یک لایه قابل شست و شو است که برای جلوگیری از بو گرفتن بیش از حد کلاه طراحی شده است.
استانداردهای کلاه ایمنی
استاندارد ANSI Z89.1 کلاههای ایمنی را در دو دسته نوع 1 و نوع 2 دستهبندی میکند و هرکدام از انواع آن دارای سه کلاس مختلف C و G و E است.
- نوع اول: در اصل این کلاهها از همان مدل مرسوم موجود در بازار هستند که بیشتر حفاظت در بخش فوقانی آنها انجام میشود.
- نوع دوم: کلاههای ایمنی با طراحی جدید که علاوه بر بخش فوقانی، در کنارهها و پشت نیز دارای حفاظهای مخصوص به خود هستند.
حال هرکدام از انواع کلاه ایمنی دارای سه کلاس C و G و E هستند که عباتند از:
- کلاس E: این کلاهها برای محافظت از افراد در برابر ولتاژهای بالا طراحی شدهاند. این استاندارد میتواند یک ولتاژ 20000 ولتی، با فرکانس 60 هرتز و تا 9 میلیآمپر جریان برق را تحمل کند.
- کلاس C: این کلاس برای محافظت از سر در برابر وسایل سنگین و اشیای مختلف طراحی شده است.
- کلاس G: این کلاههای ایمنی در برابر جریانهایی با ولتاژ پایین استفاده میشوند. این کلاهها در طول یک دقیقه میتوانند یک ولتاژ 2200 ولتی را با فرکانس 60 هرتز و تا 3 میلیآمپر تحمل کنند.
قیمت کلاه ایمنی
برای اینکه بتوانید یک کلاه ایمنی مناسب را خریداری کنید، باید به فاکتورهایی مانند استاندارد و کلاس آن و همچنین نوع مواد اولیه و کاربرد آن دقت کنید. هر کلاه ایمنی به دلیل به کار رفتن متریال اختصاصی، دارای قیمت متفاوتی است و شما باید براساس شرایط محیط کاری خود یک محصول مناسب را انتخاب و خریداری نمایید.
جمع بندی
کلاه ایمنی یک وسیله مهم و ضروری برای حفاظت از سر و سرماهای مغزی در مقابل آسیبهای فیزیکی است. در نتیجه ما به بررسی کامل این ابزار ایمنی در مقاله فوق پرداختهایم. در این مقاله انواع کلاه ایمنی را مورد بررسی قرار دادهایم. استفاده از کلاه ایمنی در محیطهای صنعتی، ساختمانی، و حتی ورزشی بسیار حیاتی است زیرا میتواند از آسیبهای جدی به سر و مغز جلوگیری کند. برای خرید کلاه ایمنی به سایت راندنو مراجعه کنید و با نمایندگان اصلی و فروشگاههای معتبر ابزار آلات بدون واسطه ارتباط برقرار کنید. امیدواریم این مقاله برای شما کاربردی و مفید بوده باشد. لطفا در قسمت دیدگاه مقاله نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.