لباس کار چیست و استفاده از آن چه اهمیتی دارد؟ در ابتدا لازم است بدانید که لباس فرم، نام دیگر لباس کار است. همچنین این وسیله یکی از انواع تجهیزات و ابزار ایمنی به شمار می آید. لباس کار ایمنی یکی از انواع وسایل حفاظتی است که در محیط کار مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از لباس کار موجب انجام پذیری آسان تر کارها و حفظ ایمنی کاربران می شود. لباس کار نیز باتوجه به شرایط کاری و کاربرد افراد، در انواع گوناگونی تولید و ارائه می شود.
به طور کلی لباس کاری که از آن استفاده می کنید، باید با موقعیت حرفه ای شما تناسب داشته باشد. همچنین می توان گفت که لباس کار معرف جایگاه شغلی شما در محل کار است. از این رو استفاده از لباس کار ایمنی، موجب افزایش تأثیرگذاری شما در محیط شغلی می شود. بهره گیری از لباس کار، باعث می شود تا نیروهای کار در مشاغل از یکدیگر متمایز شوند. همچنین کارکنان و افراد متفرقه از یکدیگر تفکیک می شوند و نظم و آراستگی در محیط کار ایجاد می شود.
حتماً برای شما هم سوال پیش آمده است که استفاده از لباس کار چه اهمیتی دارد؟ در این مطلب قصد داریم تا به انواع لباس کار و ضرورت استفاده از آن بپردازیم. همچنین اگر قصد خرید لباس کار استاندارد را دارید، تا انتهای مقاله لباس کار چیست با ما همراه باشید.
آنچه در ادامه می خوانیم:
- ضرورت استفاده از لباس کار
- مشخصات لباس کار
- استفاده از لباس ایمنی در چه مشاغلی ضروری است؟
- نکات مهم در استفاده از لباس کار یکسره
- انواع استاندارد لباس کار
ضرورت استفاده از لباس کار
همانطور که در ابتدا به این مطلب پرداخته شد، به منظور حفاظت از سلامت جسمی کاربران در محیط کار از لباس ایمنی استفاده می شود. معمولاً در محیط های شغلی متفاوت، از انواع لباس کار استفاده می شود. مجموعه های شغلی مانند اداره ها، کارخانه ها، مجموعه های پزشکی و درمانی، مدرسه ها، مراکز آتش نشانی و … از لباس کار استفاده می کنند.
احتمالاً برای شما هم سوال پیش آمده است که چرا باید لباس کار بپوشیم؟ در ادامه مقاله لباس کار چیست به مزایای استفاده از لباس کار ایمنی در مشاغل مختلف، خواهیم پرداخت.
- حفظ جان افراد و کاهش آسیب دیدگی آنها از حوادث احتمالی
- متمایز شدن نیروی کاری یک مجموعه از یکدیگر و افزایش راندمان کاری
- واقف شدن بر موقعیت و جایگاه شغلی پرسنل در محیط کار
بیشتر بخوانید: نکات نگهداری از لباس کار | افزایش طول عمر لباس کار
مشخصات لباس کار
در این بخش از مطلب لباس کار چیست به ویژگی های لباس کار حرفه ای خواهیم پرداخت.
- یک لباس کار مناسب اندازه و تناسب کاملی با سایز شما دارد.
- اگر در شرایط شغلی قرار دارید که آستین های شما نباید درگیر کار شود، لباس کار آستین کوتاه گزینه مناسبی است. همچنین لباسی را انتخاب نمایید تا مجبور نشوید آستین های آن را بالا بزنید.
- همچنین افرادی که در محیط کاری خود با حرارت در ارتباط هستند، مانند آتش نشان ها باید از لباس ضد حریق استفاده نمایند. لازم است بدانید که تجهیزات آتش نشانی مانند کلاه آتش نشانی، دستکش و کفش ایمنی نیز شامل لباس کار آتش نشانی می شوند.
- همچنین لباس افرادی که در محیط شغلی خود از ماشین آلات صنعتی استفاده می کنند، باید به صورت یکپارچه باشد و هیچگونه پارگی نداشته باشد.
- افرادی که در محل کار خود با مواد آتش زا و گرد و غبار نیز برخورد دارند، باید از لباس کاری استفاده کنند که فاقد جیب و چین و چروک باشد. همچنین ممکن است این مواد مضر در جیب یا لبه چروک های لباس باقی بماند و موجب مسمومیت افراد بشود.
- در فصل های سرد باید از لباس کاری استفاده شود که آستر پشمی دارد. همچنین در محیط های بارانی نیز باید لباس کاری را استفاده نمایید که کلاه داشته باشد.
- از آخرین نکته و خصوصیات لباس کار می توان به درج لگو بر روی آن اشاره نمود. کارفرمایان می توانند آرم لگو یا شرکت مربوطه را بر روی لباس کارکنان درج نمایند. لازم به ذکر است که بهترین قسمت برای درج آرم شرکت یا کارگاه مربوطه، در سمت راست و بالای جیب است.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع لباس کار و کاربردهای آن
استفاده از لباس ایمنی در چه مشاغلی ضروری است؟
در بخش های پیشین مطلب لباس کار چیست به انواع این محصول و کاربردهای آن پرداختیم. لباس های فرم جزوی از وسیله های ایمنی هستند. از این رو در مشاغلی که احتمال آسیب دیدن بدن وجود دارد، باید از لباس کار متناسب استفاده شود. انواع لباس فرم در مشاغل مختفی مانند جوشکاری، کارگران ساختمان، کار در صنایع فولاد، کارکنان شهرداری، پزشکان، کار در کوره ها و دیگر شغل هایی که امکان آسیب دیدن بدن افراد بالا می رود بسیار کاربردی است.
همچنین افرادی که در معرض برخوردر اشعه ها قرار دارند، باید از لباس ایمنی مناسبی استفاده کنند. کارکنان مشاغلی مانند رادیولوژی و نیروگاه های هسته و دیگر موارد نیز جزو این دسته هستند. دیگر افرادی که باید از لباس ایمنی کار استفاده نمایند، آتش نشان ها و کسانی هستند که در سردخانه ها کار می کنند. به عبارتی افرادی که در محیط کار خود با گرما یا سرمای شدید مواجه می شوند نیز باید از لباس کار متناسب با شغل خود استفاده نمایند.
لازم به ذکر است که لباس کار با پارچه PVC یا ضد حریق نیز از انواع کاربردی این محصول به شمار می آید که در برابر گرمای زیاد نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
نکات مهم در استفاده از لباس کار یکسره
هنگام استفاده از انواع لباس کارهای یکسره باید به نکات خاصی توجه داشته باشید. در ادامه به نکات مهمی که هنگام استفاده از لباس سرهمی باید به آن توجه داشته باشید، می پردازیم:
- در صورت نمناک بودن و یا خیس یودن لباس، از پوشیدن آن خود داری کنید.
- از آویزان کردن زنجیر و هرگونه اشیای فلزی از لباس خود داری کنید.
- از بالا زدن آستین های لباس کار خود داری کنید.
- در پوشیدن و درآوردن لباس کار عجله نکنید زیرا امکان پارگی لباس را به دنبال خواهد داشت.
- در شستشوی لباس کار خود، آن را از البسه دیگر جدا کنید.
- در محیط های کاری که در آنجا از ماشین آلات صنعتی به کارگیری شده است، لباس کار باید بدون هیچگونه پارگی و سوراخ باشد.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید لباس کار | بررسی نکات پیش از خرید
انواع استاندارد لباس کار
همانطور که می دانید لباس های کار باید طبق استانداردهای لازم تولید شوند. به طور مثال لباس کار عایق جریان برق و لباس کار ضد آب هر یک از استانداردهای جداگانه ای برخوردار هستند. در این بخش از مقاله لباس کار چیست به استانداردهای لازم که در تولید لباس کار تأثیرگذار هستند، خواهیم پرداخت.
استاندارد HSE
این استاندارد نشاندهنده جنس پارچه براساس شرایط کار، مقاومت و دوام پارچه، دوخت پارچه و طرح و رنگ آن است. همانطور که میدانید جنس پارچه لباس فرم باتوجه به شرایط شغلی افراد باید در برابر چروکیدگی، الکتریسیته ساکن و شرایط اقلیمی و فصلی مقاوم باشد. در نتیجه توسط این استاندارد، میتوان پارچه مورد نظر لباس را به طور کلی بررسی نمود.
استاندارد EN ISO 20471
از این استاندارد در لباسهایی بهرهگیری میشود که باید از قابلیت دید در شب برخوردار باشند. طراحی لباس کارهای تحت این استاندارد، به گونهای است که به صورت شبتاب تولید میشوند. همچنین این استاندارد، مشخصهای برای عدم از بین رفتن شبتاب در اثر شست و شوی است.
استاندارد EN 342
این استاندارد میزان مقاومت لباس مورد نظر را در برابر سرما نشان میدهد. لباسهایی که از این استاندارد برخوردار هستند، از بدن افراد در برابر سرمای زیاد و شرایط آب و هوایی نامطلوب، محافظت میکنند و در برابر رطوبت مقاومت بالایی دارند.
استاندارد EN 343
این گواهی نشاندهنده مقاومت پارچه در برابر باد و آب است. لباسهایی که مطابق با این استاندارد طراحی و تولید میشوند، از بدن افراد در تمامی شرایط جوی محافظت میکنند. همچنین نکتهای که در ساختار این لباسها اهمیت دارد، راحتی استفاده از آنها است. همچنین لباسهای تولید شده تحت این استاندارد، از عرق کردن بیش از حد بدن افراد جلوگیری میکنند.
استاندارد EN ISO11612
استاندارد EN ISO 11612 میزان مقاومت پارچه در برابر حرارت و گرما را نشان میدهد. استفاده از لباس کار تحت این استاندارد برای افرادی مناسب است که در معرض آتش و حرارت قرار دارند. به طور معمول افرادی از این لباسها استفاده میکنند که در مجموعههای صنعتی مشغول به کار هستند.
استاندارد EN ISO 11611
لباسهایی که مطابق با این استاندارد تولید و عرضه میشوند، جهت انجام فعالیتهای جوشکاری و موارد مشابه، مورد استفاده قرار میگیرند. این استاندارد میزان مقاومت پارچه در برابر جرقه، شوکهای الکتریکی، تماس مختصری با کابلهای الکتریکی و آتش را نشان میدهد.
استاندارد EN ISO 15797
لباس فرم هایی که از استاندارد EN ISO 15797 برخوردار هستند، مقاومت لباس را در برابر فرآیندهای شست و شوی خشک و صنعتی نشان میدهند.
استاندارد UV Standard 801
این استاندارد در لباسهای کار از بدن افراد در برابر اشعههای خورشیدی محافظت میکند. در نتیجه لباسهایی که از این استاندارد برخوردار هستند، مناسب افرادی هستند که به طور مداوم در معرض نور خورشید قرار دارند.
بیشتر بخوانید: برای تولید لباس کار این نکات را در نظر بگیرید