آشنایی با انواع پیستوله بادی و کاربردهای آن

معرفی انواع پیستوله بادی و بررسی کاربردهای آن

پیستوله بادی یا پیستوله رنگ ابزاری است که می توان به وسیله آن، رنگ و مواد دیگر همچون گازوئیل و قیر را مورد پاشش قرار داد. در این مقاله سعی داریم تا با آشنایی با انواع پیستوله بادی و کاربردهای آن شما را در خرید پیستوله بادی راهنمایی کنیم. این محصول با استفاده از عمل مکش و دمیدن هوا، سبب پاشش محتویات درونی خود می شود.

پیستوله بادی وسیله ای است که عملیات پاشش را با استفاده از منبع تغذیه باد حاصل از کمپرسور هوا انجام می دهد. این محصول باعث افزایش سرعت و دقت، کاهش خستگی، یکنواخت نمودن عملیات پاشش و در نتیجه افزایش کارایی می شود. پیستوله برقی نیز از انواع دیگر این کالا به شمار می آید که با منبع تغذیه برق کار می کند.

آنچه در ادامه می خوانیم:

انواع پیستوله بادی

در ادامه به بررسی انواع پیستوله بادی براساس کاربرد می پردازیم:

پیستوله رنگ پاش

این ابزار از پرکاربردترین پیستوله ها به شمار می آید و همان طور که از نامش پیداست، از آن جهت پاشش رنگ استفاده می شود. این محصول باعث افزایش سرعت و دقت نقاشان می شود. پیستوله های بادی براساس نوع کاربرد به دو دسته کلی کم فشار و بدون هوا تقسیم می شوند:

  • کم فشار: پیستوله های کم فشار با جم زیاد و توسط فشار کمی کار می کنند. استفاده از مدل های کم فشار موجب افزایش 80 درصدی راندمان کار می شود.
  • بدون هوا: در پیستوله بدون هوا یا پیستوله هیدرولیکی به جای منبع بادی از یک منبع هیدرولیکی، بنزینی و یا الکتریکی برای انجام عمل پاشش استفاده می شود.

همچنین انواع پیستوله بادی با توجه به نوع ماده قابل استفاده، در انواع مختلفی در بازار موجود هستند که در ادامه به بررسی آن ها پرداخته شده است:


بیشتر بخوانید: راهنمای خرید پیستوله رنگ


گازوئیل پاش

این ابزار یک نمونه پرکاربرد دیگر از پیستوله ها به شمار می آید. این وسیله با نام روغن دان نیز شهرت دارد و از آن برای روغن کاری و گریس کاری سطوح در محیط های مختلف از جمله تعمیرگاه ها استفاده می شود.

قیر پاش

این وسیله به کمک یک کمپرسور هوا، قیرهای رقیق شده را می پاشد. این دستگاه در صافکاری خودروها کاربرد دارد.

سایه پاش

این ابزار برای اسپری کردن رنگ به صورت خط های باریک کاربرد دارد. در رنگ کاری چوب، فلزات و لوازم تزئینی از انواع سایه پاش استفاده می شود.

کنیتکس پاش

این وسیله قابلیت پاشش انواع مختلف کنیتکس به صورت ریز دانه، متوسط و یا دانه درشت را دارد و برای پاشش روی دیوار بکار می رود.

ایربراش (قلم رنگ پاش)

این ابزار کوچک ترین نوع پیستوله به شمار می رود که از آن جهت رنگ کردن سطوح کوچک و باریک استفاده می شود. در صنعت رنگ ماشین، هنگام ظریف کاری از این وسیله استفاده می شود. برای خرید انواع پیستوله بادی می توانید به سایت راندنو مراجعه کنید و با فروشندگان ارتباط برقرار نمایید.

انواع پیستوله بادی
انواع پیستوله بادی

پیستوله های بادی براساس نوع پاشش نیز به انواع مختلف تقسیم بندی می شوند:

پیستوله سیفونی (کاسه زیر)

در این مدل، مخزن در زیر محصول قرار گرفته است و رنگ از طریق یک شیلنگ به سمت بالا و به داخل کشیده می شود. خروج باد از فضای باریک با سرعت زیاد، باعث ایجاد فشار نامتعادل و مکش می شود و رنگ را به سمت بالا می کشد. از این محصول جهت رنگ کردن ساختمان و نقاشی با رنگ اکرولیک و پلاستیک استفاده می شود.

پیستول ثقلی یا گرانشی (کاسه رو)

در این مدل، مخزن بر روی محصول قرار دارد و ماده داخل مخزن بر اثر وزن خود و با استفاده از نیروی گرانش یا جاذبه به داخل پیستوله هدایت می شود. این نوع ابزار نیاز به هوای فشرده کمتری دارد و از ضایعات کمتری برخوردار است. از این وسیله جهت رنگ کردن خودرو و سطوح چوبی استفاده می شود.

این سیستم نسبت به نوع سیستم سیفونی نیاز به هوای فشرده کمتری دارد و در نتیجه میزان ضایعات کمتری را نیز به دنبال دارد. از ویژگی های دیگر این مدل پیستوله می توان به زاویه 45 درجه مخزن آن اشاره کرد. بدین ترتیب از این پیستوله می توان برای سطوح افقی و عمودی استفاده کرد.

پیستوله تحت فشار

منبع این مدل کاملاً درزگیری شده است و فشار موجود در داخل مخزن موجب بالا رفتن رنگ می شود. این پیستوله می تواند در دو حالت منبع متصل به آن و یا منبع جدا باشد. از این محصول جهت پاشش رنگ های غلیظ تر و رنگ های مولتی کالر استفاده می شود.

کاربرد پیستوله بادی

استفاده از این ابزار در صنایع مختلف کاربردهای به سزایی دارد که در ادامه به بررسی تعدادی از آنها می پردازیم:

  • رنگ کاری چوب و فلز
  • رنگ کاری دیوار
  • رنگ کاری بدنه خودرو
  • گریس کاری و روغن کاری قطعات و مواردی از این قبیل

مزایای استفاده از پیستوله مخزن جدا

  • در نوع منبع جدای این محصول به دلیل جدا بودن مخزن، می توان از مخازن بزرگ تر استفاده کرد که این امر موجب افزایش سرعت و کاهش تعداد دفعات پر کردن مخزن می شود.
  • کاهش زمان و افزایش سرعت
  • به دلیل جدا بودن مخزن این دستگاه، آزادی عمل و قدرت مانور کاربر بیشتر می شود.
  • قابل شست و شو بودن قطعات دستگاه پیستوله

پیستوله HVLP (حجم بالا – فشارکم)

این مدل دارای حجم بالا و فشار کم است. راندمان و بازده این نوع پیستوله بسیار بالا است و تا ۹۵ درصد نیز می رسد. به دلیل فشار کم، تمام ذرات رنگ یا مواد دیگر روی سطح می نشینند و مقدار کمی هدر می رود. در سیستم های دیگر به علت فشار بالا، ذرات پخش شده و مقدار زیادتری تلف می شود.

اجزای تشکیل دهنده پیستوله بادی

این ابزار بادی مانند دیگر تجهیزات از قطعات مختلفی تشکیل شده است که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم:

  1. بدنه اصلی
  2. پیچ تنظیم باد
  3. پیچ تنظیم مواد
  4. کاسه یا مخزن
  5. پیچ پهن و باریک
  6. درپوش سوزن
  7. ایرکپ یا سرپوش پاشش
  8. ماشه
  9. سوزن
  10. نازل
  11. پکینگ باد و مواد

قیمت پیستوله رنگ

قیمت پیستوله بادی به عوامل مختلفی بستگی دارد. یکی از این عوامل، شرکت تولیدکننده با برند دستگاه است. معمولاً محصولات شرکت های شناخته شده تر، قیمت بالاتری نسبت به شرکت های جدیدتر دارند. قیمت پیستوله HVLP معمولاً کمی بیشتر از انواع دیگر پیستوله است.

چه پیستوله بادی بخریم؟ (راهنمای خرید پیستوله بادی)

  1. یکی از مهم ترین مسائل در خرید این محصول، نازل به کار رفته در آن است. نازل وظیفه خارج کردن رنگ و مواد مختلف را دارد. قطر نازل با توجه به نوع کار و نوع ماده ای که در مخزن است، متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، از نازل با قطر ۱.۳ میلی متر برای رنگ کاری خودرو و از نازل هایی با قطر ۲.۱ میلی متر برای رنگ فضاهای عمیق تر استفاده می شود.
  2. یکی دیگر از مهم ترین مسائلی که باید به آن دقت داشته باشیم، راحتی در جابجایی پیستوله است. بسیاری از این محصولات دارای چرخ هستند و حتی بعضی از آن ها قابلیت حمل به صورت کوله را نیز دارند.
  3. به گنجایش مخزن در هنگام خرید نیز می بایست دقت شود.
  4. قابلیت تمیز کردن آسان و راحت از دیگر نکاتی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
  5. از مهم ترین مسائلی که باید به آن دقت داشت، قابلیت تنظیم فشار دستگاه است.
  6. همان طور که گفته شد، پیستوله ها در انواع مختلف تولید می شوند. به همین علت می بایست براساس ماده مورد نظر (رنگ یا ماده دیگر) و همچنین نوع پاشش، آن را انتخاب کنیم.
  7. از مهم ترین نکات خرید می توان به شرکت تولیدکننده دستگاه اشاره کرد. امروزه شرکت های زیادی به تولید این دستگاه می پردازند که از بهترین پیستوله بادی می توان به پیستوله بادی آیرون مکس، رونیکس، توسن، نووا، ساتا، کرون، زاناکو و بسیاری از برندهای دیگر اشاره کرد. برای خرید انواع پیستوله بادی می توانید به سایت راندنو مراجعه کنید.
راهنمای خرید پیستوله بادی
راهنمای خرید پیستوله بادی

تفاوت پیستوله بادی HVLP با LVLP چیست؟

پاشش بالا با فشار هوای کمتر در HVLP، شبیه به یک پیستوله معمولی است. مزیت استفاده از این پیستوله، کاهش ضایعات پوشش و هزینه های رنگ است. معایب این پیستوله این است که سطوح ضخیم را پوشش نمی دهد.

LVLP یا Air Caps، پیستوله ای با حجم پاشش متوسط و فشار هوای کمتر است. این دستگاه حجم کمتری از هوا را می گیرد و فشار متوسط را تولید می کند. در اصل، نسبت به HVLP، از هوای کمتری استفاده می کند اما پاششی با فشار کمتر دارد.

در نهایت، بازده انتقال آن شبیه به پیستوله بادی HVLP و حدود ۶۰٪ است اما پاششی دقیق تر از HVLP را فراهم می کند. این موضوع می تواند مجموعه ای عالی برای لکه های چوب و پوشش های نازک باشد.

تفاوت پیستوله بادی HVLP و LVLP
تفاوت پیستوله بادی HVLP و LVLP

نحوه کار با پیستوله

در ادامه این بخش، آموزش رنگ کاری یا رنگ آمیزی با پیستوله بادی و همچنین نحوه عملکرد آن، آورده شده است:

  1. برای کار با پیستوله باید حتماً آن را تمیز کنید.
  2. سپس رنگ مورد نظر خود را با تینر مخلوط کنید تا میزان غلظت رنگ کاهش یابد و پیستوله بتواند آن را بر روی سطح بپاشد. نسبت رنگ به تینر بستگی به عواملی مانند رنگ، پیستوله و اندازه نازل دارد اما به طور کلی باید 15 تا 20 درصد ترکیب تینر و رنگ از تینر باشد.
  3. تقریباً تا 2/3 مخزن پیستوله را از رنگ پر کنید و سپس درب مخزن را قفل نمایید.
  4. فاصله استاندارد بین پیستوله تا سطح مورد نظر برای رنگ کردن باید بین 5 تا 10 اینچ باشد. همچنین پیستوله را باید از بالا به پایین یا از سمتی به سمت دیگری حرکت دهید.
  5. لازم است تا اجازه دهید که رنگ بر روی سطوح کاملاً خشک شود سپس لایه بعدی را اسپری کنید.
  6. پس از اتمام کار خود باید مخزن را از رنگ خالی و آن را تمیز کنید.

نکات مهم درهنگام تمیز کردن پیستوله

  1. پیستوله را باید از کمپرسور جدا کنید و مخزن را از رنگ خالی کنید.
  2. به صورت تقریبی باید 25 درصد از مخزن پیستوله را از تینر پر کنید و تکان دهید. سپس انقدر پاشش را انجام دهید تا بجای رنگ تینر از خروجی آن خارج شود.
  3. ایرکپ را جدا کنید و آن را بشویید تا عاری از رنگ شود.
  4. ایرکپ را به پیستوله وصل کنید تا پیستوله آماده برای استفاده شود.

چرا فشار هوا در پیستوله رنگ اهمیت دارد؟

فشار هوای نامناسب می تواند منجر به خسارت و کاهش عمر مفید ابزار بادی شود. همچنین اگر فشار هوای کمپرسور باد نامناسب باشد، باعث بروز خسارت در دیگر ابزارهای بادی می شود.

فشار هوای ابزار بادی نباید خیلی کم و یا خیلی زیاد باشد. بهترین کار قبل از استفاده دستگاه، خواندن دفترچه راهنمای محصول بادی است. فشار باد مناسب پیستوله بادی بین ۳ تا ۴ بار است.

با توجه به اینکه پیستوله ها حداقل سه تنظیمه هستند، در نتیجه امکان تنظیم فشار هوای خروجی با استفاده از پیچ تنظیم فشار هوا امکان پذیر خواهد بود. اگر به‌ صورت هم‌ زمان از دو یا چند پیستوله استفاده شود، یک کمپرسور هوای ۵۰۰ یا هزار لیتری با فشار هوای ثابت ۸ بار نیاز است.


بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع کمپرسور باد و کاربردهای آنها


پیستوله ایرلس یا پیستوله های بدون نیاز به فشار هوا (Airless)

این مدل پیستوله برای اسپری کردن مایع داخل مخزن خود، از یک پمپ هیدرولیکی استفاده می کند. پمپ به کار رفته در این دستگاه در مدل های صنعتی بسیار بزرگ است و در پیستوله های خانگی، داخل دستگاه قرار می گیرد.

در این مدل پیستوله ها، رنگ توسط نیرویی که آن را از سوراخ ریز پیستوله می گذراند، به ذرات ریزتر تبدیل می شود. در این نوع هیچ هوایی با رنگ ترکیب نمی شود.

مزیت پیستوله ایرلس

  • در رنگ این مدل پیستوله هیچ هوایی به کار نرفته است، به همین دلیل رنگی که توسط این دستگاه پاشش می شود خالص و فاقد هر گونه هوا است.
  • ضایعات و هدر رفتن رنگ در این نوع پیستوله کمتر است، چرا که در پیستوله هایی که با هوای فشرده کار می کنند، قسمتی از رنگ یا مایع که متشکل از هوا و رنگ است، در اطراف آن پراکنده می شود.
  • رنگ این پیستوله غلیظ تر است و تعداد دفعات کمتری باید سطح را رنگ زد که این باعث کاهش هزینه می شود.
  • امکان مانور و کار کردن کاربر بیش تر است.

تفاوت پیستوله برقی و بادی

پیستوله بادی و بیستوله برقی از پرکاربردترین ابزارآلات رنگ کاری به شمار می روند. در حال حاضر نوع بادی این محصول سهم بیش تری از بازار را در اختیار دارد.

در پیستوله برقی از یک موتور برای پاشش رنگ و مایع مورد نظر استفاده می شود به همین دلیل دارای فشار هوای یکنواخت است.

فشار پیستوله بادی نسبت به فشار پیستوله برقی بسیار بیشتر است. از دیگر تفاوت های این دو محصول می توان به میزان رنگ مصرفی کمتر مدل بادی اشاره کرد.

بهترین مارک پیستوله بادی

در حال حاضر برندهای مختلفی به تولید پیستوله بادی پرداخته اند که در ادامه به معرفی برترین آنها پرداخته شده است:

پیستوله بادی رونیکس

رونیکس یکی از محبوب ترین و برترین برندهای تولیدکننده انواع ابزارآلات در جهان است. ابزار رونیکس از کیفیت بالایی برخوردار هستند و براساس استانداردهای جهانی تولید می شوند. این برند در سال 1379 توسط محمدرضا رامخو تأسیس شد و تاکنون توانسته است جایگاه ویژه ای در بازار ابزار به دست آورد. پیستوله بادی رونیکس مدل rh-6416 ،rh-6215 ،rh-6418 ،rh-6217 و rh 6313 چند نمونه از محبوب ترین مدل های این دستگاه هستند که رونیکس به بازار ارائه کرده است.

پیستوله بادی آیرون مکس

شرکت آیرون مکس به تولید انواع ابزارهای صنعتی، دستی، بادی و برقی می پردازد. محصولات این شرکت از کیفیت مناسبی برخوردار هستند. یکی از محصولات این شرکت دستگاه پیستوله است که از پرطرفدارترین مدل آن می توان به E70 اشاره نمود. مخزن این دستگاه فلزی است و ظرفیت آن 600 میلی لیتر است. سوزن نازل آن نیز از جنس استیل ضد زنگ ساخته شده است و دسته آن از روکش پلاستیکی برخوردار است. این محصول از دو پیچ تنظیم برای میزان خروجی رنگ و پهنای پاشش رنگ نیز برخوردار است.
از دیگر مدل های این دستگاه که توسط آیرون مکس به بازار عرضه شده است، می توان به مدل های IM-SH13 ،IM-SE18 و IM-SH15 اشاره نمود.

پیستوله بادی دیاکو

ابزار دیاکو از دیگر تولیدکنندگانی است که به تولید انواع ابزارآلات پنوماتیک می پردازد. ابزار این برند از کیفیت بالایی برخوردار هستند و براساس نیاز مشتریان تولید می شوند. پیستوله دیاکو مدل JT1200 ،H-112 و مدل سه تنظیم دیاکو مدل H827 Plus از بهترین دستگاه های تولید شده توسط این برند به شمار می آیند.

پیستوله بادی نووا

نووا به تولید انواع ابزار برقی، بادی و دستی می پردازد. ابزار نووا از کیفیت مطلوبی برخوردار هستند و براساس نیاز کاربران تولید می شوند. نووا گردآورنده انواع ابزارآلات است و محصولات خود را از کشورهای چین، کره، ترکیه، تایوان و دیگر کشورها تأمین می کند. پیستوله نووا مدل NTS 2706 ،NTS 2717 و NTS 2816 از بهترین پیستوله های تولید شده توسط برند نووا هستند.

پیستوله بادی آروا

آروا یک برند ایرانی است که با تلاش های بسیار در زمینه تولید ابزارآلات توانسته است جایگاه ویژه ای در بازار ابزارآلات به دست آورد. محصولات آروا براساس استانداردهای خاص تولید می شوند و با توجه به کیفیت بالا، از قیمت مقرون به صرفه ای برخوردار هستند. پیستوله آروا مدل 3132، 3130، 3106 و 3101 از بهترین مدل های این دستگاه هستند که آروا به بازار عرضه کرده است.

پیستوله بادی هیوندای

هیوندای از تولیدکنندگان انواع ابزار در جهان است که محصولات متفاوتی به بازار عرضه می کند. هیوندای گستره وسیعی از تجهیزات صنعتی و خانگی را تولید کرده است. ابزار هیوندای از قدرت بالایی برخوردار هستند و تنوع زیادی دارد. لازم به ذکر است این شرکت فعالیت خود را از سال 1976 آغاز نمود. پیستوله بادی هیوندای مدل sp-3060 و HA630-SG دو نمونه از محبوب ترین پیستوله های تولید شده توسط این برند هستند.

از دیگر برندهای برتر تولیدکننده این ابزار می توان از پیستوله بادی توسن، واگما، کرون، پیستوله آئوریتا، اکتیو و دیگر برندها نام برد.

جمع بندی

امیدواریم که مقاله معرفی انواع پیستوله بادی برای شما مفید واقع شده باشد. در این مقاله به معرفی انواع پیستوله بادی و کاربرد هر یک از آن ها اشاره کردیم. همچنین به بررسی تفاوت های پیستوله HVLP و LVLP پرداخته شد. در ادامه نیز شما را با نکاتی که در هنگام تهیه این تجهیزات باید به آن ها توجه داشته باشید، آشنا کردیم.

برای خرید پیستوله بادی و انواع آن می‌توانید به سایت راندنو مراجعه کنید و با فروشندگان و نمایندگان ابزارآلات بادی ارتباط برقرار کنید. همچنین راندنو با ایجاد یک فضای رقابتی میان فروشندگان به خریدار کمک می کند قیمت کالا مورد نظر را بررسی کند.

همچنین خوشحال می شویم که نظرات خود را در قسمت دیدگاه این مقاله برای ما به اشتراک بگذارید. تیم فنی راندنو آماده پاسخگویی و راهنمایی شما کاربران عزیز درخصوص هرگونه سؤالات رایج در زمینه ابزار و یراق است. راندنو امکان مشاهده لیست قیمت انواع پیستوله رنگ پاش و برقراری ارتباط بی واسطه با فروشندگان تجهیزات پنوماتیک را برای شما فراهم نموده است.


بیشتر بخوانید: آموزش رنگ آمیزی با پیستوله رنگ