تاریخچه لامپ ال ای دی به سال ها پیش بازمی گردد. با این حال تکنولوژی ال ای دی روز به روز در حال پیشرفت است و انواع و اقسام مختلف آن به بازار عرضه شده است. در حال حاضر از لامپ ال ای دی بیشتر از سایر انواع لامپ ها استفاده می کنیم و دلیل آن هم مزیت هایی است که لامپ LED نسبت به سایر لامپ ها دارد.
در این مقاله به تاریخچه لامپ ال ای دی و ویژگی ها و تکنولوژی های مختلف آن اشاره خواهیم کرد. با مجله راندنو همراه باشید.
آنچه در ادامه می خوانیم:
- ال ای دی چیست
- تاریخچه لامپ LED
- ساخت ابتدایی ترین دیود
- ال ای دی مادون قرمز
- ال ای دی با نور مرئی
- ال ای دی با بازده نوری بالاتر
- ال ای دی های قرمز، زرد، سبز و نارنجی
- ال ای دی های آبی و سفید
- ظهور ال ای دی های قابل حمل
- قیمت و خرید لامپ ال ای دی
ال ای دی چیست
LED از دیودهای نورافشان یا Lighting Emitting Diode تشکیل شده است. دیود یک قطعه الکتریکی است که در هنگام برقراری اتصال برق از خود نور تولید می کند. ال ای دی ها به سرعت جایگزین لامپ های رشته ای، فلورسنت، لامپ گازی و … شدند زیرا از مزیت های بسیار زیادی برخوردار هستند. این محصولات مصرف انرژی بسیار کمی دارند و طول عمر آن ها نیز بالا است.
بیشتر بخوانید: لامپ ال ای دی چیست؟ و انواع لامپ LED کدام است؟
تاریخچه لامپ LED
در تاریخچه لامپ ال ای دی باید بگوییم یک مهندس رادیو بریتانیایی به نام هنری جوزف راند در سال ۱۹۰۷ برای فردی به نام گولیلمو مارکونی کار می کرد. هنری به کمک ردیاب های کریستالی آزمایشات متعددی انجام داد و برای اولین بار به این نکته پی برد؛ هنگامی که ولتاژی معادل ۱۰ ولت بر روی بلور کاربید سیلیسیوم اعمال شود، نوعی نور زرد رنگ از آن منتشر می شود.
هنری در آن زمان به طور کامل این موضوع را درک نکرد اما دانسته ها و یافته های خود در این حوزه را در سال ۱۹۰۷ در مجله ای به نام برق جهانی منتشر کرد. این یافته ها سرآغازی برای کشف تکنولوژی ال ای دی بودند.
ساخت ابتدایی ترین دیود
در تاریخچه لامپ ال ای دی نام ولادیمیرویچ لوزف نیز به چشم می خورد. فردی به نام ولادیمیرویچ لوزف در سال ۱۹۲۷ از روسیه مقاله ای تحت عنوان آشکارساز کاربید سیلیسیوم درخشان و اثر تشخیص و نوسانات با بلورها منتشر کرد.
لوزف هنگام کار با گیرنده های رادیویی به این نتیجه رسید که هنگامی که جریان مستقیم از طریق اتصال کاربید سیلیسیوم عبور داده می شود، تقطه ای نورانی به رنگ زرد ایجاد می شود.
ولادیمیر با این کار در واقع توانسته بود یک دیود بسازد. این مشاهدات پیش تر توسط هنری جوزف راند ثبت شده بود اما لوزف اولین فردی بود که نظریه ای اساسی درباره نحوه این کار و عملکرد خود ارائه داد. در سال ۱۹۲۷ مشاهدات و جزئیات آزمایش های لوزف در ژورنال روسی منتشر شد.
ال ای دی مادون قرمز
پس از گذشت چند دهه، پیشرفت های زیادی در این حوزه صورت گرفت و دستاوردهای زیادی توسط دانشمندان به دست آمد. در سال ۱۹۶۱ دو فرد با نام های گری پیتمن و باب بیارد از شرکت Texas Instruments به این نتیجه رسیدند که دیود گالیم آرسنید هر بار که به جریان الکتریکی متصل می شود، نوری از جنس مادون قرمز از خود تولید می کند. پس از چند سال ال ای دی های مادون قرمز اختراع شدند و به ثبت رسیدند.
ال ای دی با نور مرئی
در سال ۱۹۶۲ فردی از جنرال الکتریک به نام نیک هولونیاک جونیور اولین دیود منتشرکننده نور را اختراع کرد. این دیود می توانست نوری با فرکانس محدوده مرئی تولید کند. لامپ هایی که از این دیود در ساختار آن ها استفاده شده بود، جزو اولین لامپ های ال ای دی در دنیا به شمار می آیند.
هولونیاک با اختراع این دیودها و ساخت اولین لامپ ال ای دی در دنیا عنوان پدر لامپ LED را از آن خود کرد.
با این حال آزمایشاتی که در آنها به کمک ماده های نیمه رسانا، ال ای دی هایی اختراع می شدند، تا دهه ۶۰ نیز ادامه پیدا کرد. در ابتدای دهه ۶۰ ال ای دی ها گالیم آرسیدید فسفیدهایی بودند که بر روی یک بستر از گالیم آرسنید قرار می گرفتند.
استفاده از گالیم فسفید در ساختار LEDها سبب شده بود تا راندمان آن ها بیشتر شود و نور آن ها روشن تر و به نارنجی متمایل شود.
ال ای دی با بازده نوری بالاتر
فردی به نام جورج کرافورد از شرکت منسانتو در سال ۱۹۷۲ توانست از دو تراشه گالیم فسفید قرمز و سبز ال ای دی هایی بسازد که نورهای زرد رنگ از خود تولید می کردند. همین امر سبب شد تا شرکت مونسانتو اولین شرکتی باشد که لامپ های ال ای دی را در مقیاس های بزرگ و جهت مصارف انبوه تولید کند.
همین فرد توانست ال ای دی بسازد که ده برابر بیشتر از ال ای دی هولونیاک از خود نور تولید کند.
ال ای دی های قرمز، زرد، سبز و نارنجی
در سال ۱۹۷۶ فردی به نام توماس پیرسال توانست تکنولوژی دیودهای تابش دهنده نور را جهت استفاده در ارتباطات و فیبر نوری توسعه دهد. توماس به صورت مداوم به تحقیق و توسعه پرداخت و تلاش های او در سال ۱۹۸۰ سبب توسعه اولین نسل های LED شد که بسیار روشن تر از سایر ال ای دی ها بودند و نورهایی به رنگ قرمز، زرد و سبز تولید می کردند.
علاوه بر این، دانشمندان به کمک ترکیب فسفید آلومینیوم گالیم ایندیم (AlGalnP) و استفاده از آن به عنوان نیمه رسانا در سال ۱۹۹۰ توانستند ال ای دی های نورانی با رنگ های قرمز، نارنجی، زرد و سبز تولید کنند.
ال ای دی های آبی و سفید
فردی به نام شوجی ناکامورا در سال ۱۹۷۹ توانست ال ای دی هایی با رنگ آبی اختراع کند. شوجی در ساخت این ال ای دی ها از گالیم نیترید استفاده کرد. این لامپ ها نورهایی به رنگ آبی بسیار روشن داشتند که بعدها با پوشاندن تراشه نور آبی با فسفرهای فلورسنت، دانشمندان توانستند ال ای دی با نور سفید اختراع کنند.
این طرح در سال ۱۹۷۹ اجرا شد اما تولید آن با وسایل موجود بسیار هزینه بر بود. به همین دلیل در سال ۱۹۹۳ این محصول به تولید انبوه رسید. تیمی که باعث اختراع این تکنولوژی شده بود، در سال ۲۰۱۴ موفق به دریافت حایزه نوبل فیزیک شد.
بیشتر بخوانید: معرفی کامل پارامترهای روشنایی و نورپردازی
ظهور ال ای دی های قابل حمل
در ادامه تاریخچه لامپ ال ای دی باید بگوییم در سال ۲۰۰۱ اولین ال ای دی های قابل حمل به بازار عرضه شدند و به دنبال آن در سال ۲۰۰۳ اولین ماژول های ال ای دی با تکنولوژی COB به بازار عرضه شدند.
پس از گذشت سال ها لامپ هایی به بازار عرضه شدند که ویژگی هایی همانند لامپ های امروزی داشتند و تنها برخی از ویژگی های آن ها بهبود یافته بود. به عنوان مثال، طول عمر آن ها بیشتر و بهره نوری آن ها افزایش پیدا کرده بود.
بیشتر بخوانید: عمر لامپ ال ای دی و عوامل مؤثر در آن
قیمت و خرید لامپ ال ای دی
در این مقاله به بررسی تاریخچه لامپ ال ای دی پرداختیم. چهت مشاهده لیست قیمت لامپ ال ای دی و انواع لامپ LED می توانید به سایت راندنو مراجعه کنید و از این طریق با فروشندگان و نمایندگان آن در ارتباط باشید. برای بررسی دقیق تر مزایای استفاده از لامپ ال ای دی نیز می توانید به مجله راندنو مراجعه کنید.
از برترین برندهای لامپ LED می توان به بروکس و افراتاب، پارس شهاب، نور و … اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: آیا لامپ های ال ای دی سرطان زا است