سیم کشی ساختمان یکی از پراهمیت ترین مراحل در انجام یک فرآیند عمرانی است. رعایت اصول و استانداردهای سیم کشی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا در صورت وقوع اشتباه، سیستم های برق و روشنایی مجموعه از کار می افتند و خسارت های مالی و جانی زیادی به وجود می آورند.
سیم کشی به دو صورت روکار و توکار انجام می گیرد. ما در این مقاله به شما توضیح خواهیم داد سیم کشی ساختمان چگونه است؟ مراحل و اصول سیم کشی ساختمان کدام است؟
سیم کشی روکار در ساختمان به گونه ای است که تمامی سیم های مورد نیاز از روی دیوار می گذرند و به کمک انواع داکت ساده و شیاردار و … پوشانده می شوند. اما سیم کشی توکار به گونه ای است که تمامی سیم های برق از داخل لوله و در زیر گچ عبور می کنند. در این روش هیچ نوع سیمی دیده نمی شود. برای خرید سیم برق می توانید از سایت راندنو اقدام نمایید.
در این مقاله به پاسخ سؤال سیم کشی ساختمان چگونه است خواهیم پرداخت و به نکات مربوط به اصول سیم کشی ساختمان اشاره خواهیم کرد.
آنچه در ادامه می خوانیم:
- روش های سیم کشی در مدل توکار
- آموزش سیم کشی
- تجهیزات برق کشی ساختمان
- نقشه سیم کشی در ساختمان یک طبقه
- لوله کشی ساختمان
- در سیم کشی های ساختمان از چه سیمی استفاده می شود؟
- برق ساختمان از کجا تأمین می شود؟
- اصول سیم کشی یا کابل کشی ساختمان
- هزینه کابل کشی ساختمان
- تجهیزات سیم کشی را از کجا بخرم؟
روش های سیم کشی در مدل توکار
در این روش پیدا کردن موقعیت قرارگیری اهمیت بسیار زیادی دارد. کارشناسان برق می بایست بهترین مکان جهت قرارگیری تجهیزات را انتخاب کنند تا هم از لحاظ اقتصادی و هم از لحاظ ایمنی مناسب باشد. سیم کشی توکار از چند طریق صورت می گیرد:
- سیم کشی توکار به وسیله جعبه تقسیم: در این روش در یک مکان مشخص جعبه قرار داده می شود و از آن سیم های مورد نیاز خارج می شوند. این روش در حال حاضر منسوخ شده است.
- سیم کشی توکار به وسیله جعبه کلید و پریز: در این روش یک مکان مشخص داخل دیوار در نظر گرفته می شود و جعبه کلید پریز داخل آن نصب می شود. در این جعبه سیم های لازم وجود دارد و به راحتی می توان به آن ها دسترسی داشت.
- سیم کشی توکار به وسیله جعبه فیوز: در این روش باید با توجه به میزان برق مورد نیاز در بخش های مختلف ساختمان، سیم هایی را داخل جعبه فیوز هدایت کرد تا از طریق فیوز بتوان برق را به نقاط مختلف ساختمان توزیع کرد. این روش کاربرد بیشتری نسبت به دو روش قبلی دارد زیرا در صورت بروز مشکل فنی، عیب یابی آن بسیار راحت است و با تعویض یک قطعه به راحتی می توان آن را تعمیر کرد.
بیشتر بخوانید: تفاوت سیم و کابل چیست؟
آموزش سیم کشی
سیم کشی در یک مجموعه دارای مراحل و استانداردهایی است که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت. پیش از شروع کار بهتر است به آموزش برق کشی ساختمان که در این بخش ذکر شده است توجه کنید.
بیشتر بخوانید: رنگ سیم برق
تجهیزات برق کشی ساختمان
- دریل چکشی یا شیارزن برق کشی
- تیغ موکت بر یا کاتر
- تراز
- سیم های مورد نیاز
نقشه سیم کشی در ساختمان یک طبقه
اولین مرحله، کشیدن نقشه سیم کشی ساختمان است. در این نقشه، محل قرارگیری لوله ها، سیم برق و کابل، سیستم های صوتی، سیستم اعلام حریق و اطفای آن، سیستم روشنایی، سوکت تلفن، آنتن، برق اضطراری، فن و … مشخص می شود. سپس این نقشه بر روی کار اجرا خواهد شد. نقشه کشی ساختمان نکات بسیار زیادی دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد:
- چیدمان چراغ ها باید به گونه ای باشد که درست در وسط سقف نصب شوند.
- محل قرارگیری کلید و پریز نباید پشت درب ها و در نقاط غیر قابل دسترس باشد.
- انتخاب جریان نامی باید متناسب با کاربرد و محل استفاده از کلید باشد.
- قسمت هایی همچون کمد دیواری، روشویی، توالت، حمام، اجاق گاز، ماشین لباسشویی، ظرفشویی و سینک باید در نقشه مشخص شده باشد.
- نقشه ها می تواند کلی و یا جزئی باشند. به عنوان مثال نقشه سیم کشی ریسه و سیستم روشنایی می تواند متفاوت از کلید پریز باشد.
- باید نوع کلید پریز و درجه حفاظت آن ها مشخص شود.
لوله کشی ساختمان
مرحله دوم در سیم کشی ساختمان مسکونی و غیر مسکونی، لوله گذاری داخل دیوارها و در زیر گچ است. لوله گذاری به چند دلیل انجام می شود:
- سیم برق در زیر گچ و یا دیوار به تنهایی مقاومت زیادی ندارد و به مرور دچار پوسیدگی می شود و از بین می رود.
- ممکن است در اثر برخورد مته و یا دریل، سیم های خارج لوله از بین بروند و یا دچار پارگی شوند.
- سیم هایی که در زیر گچ به تنهایی به کار می روند، انعطاف کمتری داشته و قدرت کشیدگی ندارند. زیرا این سیم ها به گچ چسبیده اند و در جای خود ثابت می شوند.
- سیم کشی ساختمان به وسیله فنر داخل لوله ها بسیار راحت تر انجام می شود.
اصول کابل کشی داخل لوله در یک مجموعه باید رعایت شود. در زمان نصب لوله باید به ابعاد مورد نیاز آن توجه کرد. زانو لوله باید به کمک نوار چسب های پهن به لوله اصلی متصل شود تا در هنگام وارد شدن فشار و ضربه از آن جدا نشود. به کمک یک دستگاه هیلتی چرخشی و یا شیار زن می توان حفره داخل گچ ایجاد کرد.
این تجهیزات با ایجاد سوراخ منظم جایگاه مناسبی برای قرارگیری لوله ها ایجاد می کنند. اندازه و قطر حفره ها باید با قطر لوله سازگاری داشته باشد. اغلب قطر داخلی لوله به قطر دسته سیم ها، از نسبت ۳ به ۱ پیروی می کند. لوله ها در هنگام نصب باید خالی باشند. این لوله های برق می توانند از نوع لوله PVC و لوله خم شو گرم و سرد باشند.
قوانین مربوط به لوله گذاری
- باید از حداقل متراژ سیم و لوله برق استفاده شود.
- لوله باید از شکستی و آسیب در امان باشد.
- بهتر است لوله گذاری به شکل ساده ای صورت بگیرد و پیچ و خم کمی داشته باشد.
انواع لوله گذاری روشنایی
- لوله گذاری در ساختمان های دارای سقف کاذب: در این نوع لوله گذاری جنس سقف مهم نیست و نحوه لوله کشی بسیار ساده است. ابتدا محل لوله روی دیوار مشخص شده و سپس به صورت عمودی شیارزده می شود. پس از شیارزدن، لوله ها وارد سقف شده و به سر لوله یک زانویی اضافه می شود تا لوله به صورت مستقیم به محل روشنایی برسد.
- لوله گذاری در ساختمان های بدون سقف کاذب: در این نوع سقف ها لوله گذاری دشوارتر می شود. در این مدل، لوله گذاری باید از کف طبقه بالایی صورت بگیرد. اگر طبقه بالاتر وجود نداشت، لوله گذاری باید از کف پشت بام صورت بگیرد. در این روش شیار باید روی دیوار ایجاد شود و سقف باید به اندازه بزرگتر از قطر لوله سوراخ شود تا لوله بتواند به در آن حرکت کند. در این حالت لوله از کف حرکت می کند و برای رسیدن به محل روشنایی باید مکان دوباره سوراخ شود.
انواع لوله گذاری کلید پریز
- لوله گذاری در سقف: این نوع لوله گذاری به متراژ بیشتری لوله نیاز دارد و دشوارتر است.
- لوله گذاری در کف: این کار به متراژ کمتری لوله نیاز داد.
مشخص کردن محل قرارگیری تجهیزات
در هنگام نصب لوله ها همزمان باید محل قرارگیری روشنایی سقفی و محل قرارگیری کلیدها مانند کلید برق، کولر، زنگ، پریز برق و … نیز تعبیه شود.
قوطی گذاری ساختمان
پس از ایجاد حفره برای تمام تجهیزات، قوطی گذاری انجام می شود. زیرا تمام کلید و پریزهای مورد استفاده ساختمان از نوع توکار هستند. علاوه بر این در ورودی و خروجی لوله ها، جعبه فیوز، ماهواره، آنتن، تلفن و … قرار می گیرد. این لوله ها در محل ورود به جعبه کاملاً فیکس و ثابت می شوند.
اجرای سیستم ارتینگ
پس از انجام موارد بالا، مرحله بعدی، اجرا و تأمین سیستم ارتینگ در ساختمان است. در این مرحله چاه ارت ایجاد شده و پلیت مسی در آن نصب می شود. کابل مسی به آن راه پیدا می کند و به صفحه مسی جوش داده می شود.
در نهایت چاه با بنتونیت، زغال و نمک پوشیده می شود و تمام ارت ساختمان به آن وصل می شود. در صورت اتصال کوتاه و برق گرفتی، محافظ جان و سیستم ارت از وارد شدن خسارت مالی و جانی به افراد جلوگیری می کنند.
سیم گذاری داخل لوله ها
در مراحل بعد، سیم گذاری داخل لوله ها انجام می شود. رنگ و قطر سیم استاندارد است و مطابق نظر کارشناس برق انتخاب می شود. سیم ها از داخل لوله ها عبور می کنند و تا داخل قوطی ها نیز کشیده می شوند.
نصب مکانیزم کلید پریز
پس از انجام عملیات بالا، مکانیزم کلید پریز نصب می شود. از داخل لوله ها سیم ها به بیرون کشیده شده است. مصرف کنندگان می توانند مطابق با نیازشان، از انواع چراغ سقفی، چراغ آویز، پنل ال ای دی و … استفاده کنند. قاب و فریم نهایی کلید و پریز در انتهای کار نصب می شود.
بیشتر بخوانید: آموزش نصب کلید پریز
در سیم کشی های ساختمان از چه سیمی استفاده می شود؟
انواع سیم در سیم کشی ساختمان به نوع کاربرد و محل استفاده آن ها بستگی دارد. در سیم کشی ساختمان اغلب از سیم مسی افشان و یا سیم آلومینیوم با سطح مقطع 1.5، 2.5، 4 و 6 استفاده می شود.
بیشتر بخوانید: هر آنچه باید درباره انواع سیم و کاربردهای آن بدانید
در برخی موارد مانند سیم کشی کولر، از سیم هایی با سطح مقطع 6 استفاده می شود. سیم های فاز و نول با رنگ بندی های مختلف به کار می روند. معمولاً تمام سیم های نول یک ساختمان در یک نقطه به همدیگر وصل می شوند. برای بررسی دقیق تر تفاوت سیم فاز و نول می توانید به مجله راندنو مراجعه کنید.
در برخی از مکان ها از سیم های مفتولی با یک رشته سیم هادی استفاده می شود. از این نوع سیمها در تابلوهای برق و سیستمهای برق فشار قوی استفاده می شود.
بیشتر بخوانید: معرفی کامل انواع مشخصه کابل ها و کدگذاری سیم و کابل برق
سیم ارت چه رنگی است و دلیل استفاده از آن چیست؟
امروزه استفاده از سیم ارت در تمامی سیم کشی ها امری ضروری محسوب می شود. سیم ارت معمولاً دارای رنگ سبز و زرد است. سیم کشی تا فیوز مینیاتوری کشیده می شود تا به کمک فیوزها بتواند جریان برق را کنترل و قطع و وصل کند.
اگر ساختمان دارای آرک باشد، باید سیم کشی داخل آن نیز انجام شود تا متخصصان نورپرداز بتوانند از انواع هالوژن، ریسه ال ای دی و نور مخفی داخل آن استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: سیم ارت چیست و چه کاربردی دارد؟
برق ساختمان از کجا تأمین می شود؟
ورودی برق ساختمان از برق شهری است که اداره برق آن را توزیع کرده است. برق شهر به یک فیوز و سپس به کنتور ساختمان وارد شده و پس از آن مجدداً به فیوز وارد می شود. این فیوز وظیفه دادن انشعاب به سایر فیوزهای ساختمان را برعهده دارد.
تابلو برق های ورودی ساختمان دارای دو طرف فیوز هستند. یک طرف فیورهای فشنگی یا مینیاتوری ساختمان هستند. طرف دیگر، فضای تقسیم برق به طبقات و برق ورودی هر واحد است.
اصول سیم کشی یا کابل کشی ساختمان
سیم کشی از اصول و استانداردهای خاصی پیروی می کند که رعایت آن ها سبب می شود تا کار نهایی بی نقص تر باشد و تمامی نکات ایمنی را رعایت کرده باشد. در ادامه به بررسی اصول سیم کشی ساختمان مسکونی خواهیم پرداخت:
- استفاده از تجهیزات باکیفیت سبب می شود تا سیم کشی به نحو احسن صورت بگیرد و در آینده هزینه های ناشی از تعویض سیم، لوله و … وجود نداشته باشد.
- پیروی از استاندارد رنگ بندی سیم کشی ساختمان و نحوه قرارگیری و فواصل کلید و پریزها با یکدیگر الزامی است.
- سیم کشی ساختمان نیازمند دقت و تمرکز بسیار بالایی است. زیرا در صورت اشتباه بستن سیم ها، اتصالات به درستی برقرار نشده و جریان برق نیز برقرار نمی شود.
- نصب سیستم ارتینگ از ضرورت بسیار زیادی برخوردار است زیرا به کمک آن می توان ایمنی را تا حد بسیار زیادی افزایش داد.
- نوع، تعداد و سایز سیم های به کار رفته از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و با توجه به نوع استفاده تعیین می شود. برای هر کدام از سیستم های روشنایی، صوتی، آنتن، کولر، ارت و … از یک نوع سیم خاص استفاده می شود.
بیشتر بخوانید: سیم افشان چیست و انواع آن کدامند؟ آشنایی با کاربردها و مشخصات سیم افشان
هزینه کابل کشی ساختمان
هزینه سیم کشی ساختمان به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد:
- متراژ پروژه
- نوع سیم کشی
- خدمات سیم کشی
- مواد و متریال استفاده شده
- سختی کار
- اجرت تکنسین
تجهیزات سیم کشی را از کجا بخرم؟
در این مقاله به پرسش سیم کشی ساختمان به چه صورت است، پاسخ دادیم. سایت راندنو یک مرجع بسیار خوب برای خرید تجهیزات برق ساختمان است. با مراجعه به آن می توانید انواع لوله های برق، انواع سیم جهت سیم کشی، انواع تجهیزات روشنایی، فیوز مینیاتوری، ابزارهای مورد نیاز سیم کشی مانند شیارزن و … را مشاهده کنید.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید سیم برق
همچنین می توانید به طور مستقیم با فروشندگان کالا در ارتباط باشید. راندنو بهترین فروشندگان و نمایندگان کالاهای برق و ابزار را به شما معرفی خواهد کرد. با مجله راندنو همراه باشید…
بیشتر بخوانید: هر آنچه باید درباره انتقال بی سیم برق بدانید