کابل مفتولی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

کابل مفتولی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

کابل مفتولی چیست و چه کاربردی دارد؟ کابل مفتولی یا کابل خشک نوعی کابل است که هادی هایی با انعطاف پذیری کمتر و به شکل میله های مفتولی دارد. این کابل ها قدرت انتقال بیشتری دارند زیرا سطح مقطع هادی آن ها بزرگ تر است. امروزه استفاده از کابل مفتول مسی و آلومینیومی بسیار رواج پیدا کرده است.

در ادامه به پرسش کابل مفتولی چیست پاسخ می دهیم و ویژگی های آن را با هم مقایسه می کنیم.

آنچه در ادامه این مقاله می خوانیم:

معرفی کابل خشک یا مفتول

کابل مفتول یا کابل خشک نوعی کابل است که هادی از جنس آلومینیوم یا مسی دارد و سطح آن را یک پوشش عایق گرفته است. این کابل هادی از نوع مفتول دارد. به این معنا که یک یا چند رشته فلز مفتولی شکل، مقاوم و میله ای هادی این کابل را تشکیل داده است.

این محصولات در مقایسه با کابل افشان از انعطاف پذیری کمتری برخوردار هستند. به همین دلیل در بسیاری از مواقع به آنها کابل خشک نیز گفته می شود. البته این کابل ها در مقایسه با کابل مسی افشان و دیگر انواع آن، از هدایت الکتریکی بیشتری برخوردار هستند. در ادامه موضوع کابل مفتولی چیست باید گفت این کابل ها نیز همچون سایر کابل ها، وظیفه انتقال جریان برق را برعهده دارند و امروزه کاربردهای گسترده تری پیدا کرده اند.

کابل مفتولی چیست
کابل مفتولی چیست

بیشتر بخوانید: معرفی کامل انواع مشخصه کابل ها و کدگذاری سیم و کابل برق


انواع کابل خشک

کابل مفتولی از لحاظ جنس هادی به دو نوع مختلف تقسیم بندی می شود. هادی کابل، سیم های برق فلزی داخل کابل هستند که زیر یک لایه عایق و روکش قرار گرفته اند. انتقال جریان الکتریسیته از طریق همین سیم ها انجام می شود.

  • کابل مفتول آلومینیوم: این کابل ها دارای هادی هایی از جنس آلومینیوم هستند و نسبت به کابل های مسی از قیمت پایین تری برخوردار هستند زیرا آلومینیوم فلز ارزان تری نسبت به مس است.
  • کابل مفتول مسی: این کابل ها هادی هایی از جنس مس دارند. قیمت این کابل ها گران تر است اما کیفیت بسیار بالایی دارند. مس رسانای مناسبی برای انتقال جریان الکتریکی است.

در این بخش از مقاله کابل مفتولی چیست با انواع کابل خشک آشنا شدیم. کابل مفتول آلومینیوم و مس در سایزهای مختلفی به بازار عرضه می شود تا بتواند جریان الکتریکی را به خوبی انتقال دهد.

کابل خودنگهدار

کابل خودنگهدار نوعی کابل برق است که از هادی آلومینیومی در ساختار آن استفاده شده است و این هادی تنها به شکل مفتول در دسترس است. وظیفه این کابل ها، انتقال برق به روشنایی خیابان ها، منازل مسکونی و … است که از روی تیرهای برق صورت می گیرد. این کار با سطح ایمنی بالا و کاهش حوادث و خطرات جانی و مالی همراه است زیرا کابل های خودنگهدار ایمنی مناسبی دارند. رنگ روکش این کابل ها اغلب مشکی است.


بیشتر بخوانید: معرفی کارخانه های تولیدکننده و نمایندگی کابل برق ایران


ساختار کابل مفتول

در ادامه مبحث کابل مفتولی چیست باید بگوییم این کابل ها از بخش های گوناگونی همچون هادی رسانا، عایق، حفاظ، زره فلزی، روکش جداکننده، پوشش میانی و روکش نهایی تشکیل شده اند.

عایق این کابل ها از موادی ساخته شده اند که خاصیت رسانایی آن ها صفر است، به همین دلیل مانع عبور جریان برق از خود می شوند. همچنین از نشت جریان الکتریکی نیز جلوگیری می کنند و ایمنی کابل را تا حد زیادی بالا می برند. این کابل از نظر هادی دارای رسانایی الکتریکی بالایی است زیرا هادی آن یکپارچه و ضخیم است.

این کابل ها در سطوح مقطع گوناگون از 1.5 الی 240 میلی متر به بازار عرضه می شوند. کابل مفتولی 6*2، کابل مفتول 4*2 و کابل مفتولی 10*4 از پرکاربردترین کابل های خشک هستند.

ساختار کابل مفتول
ساختار کابل مفتول

بیشتر بخوانید: انواع کابل مسی و مشخصات و کاربردهای آن در صنعت


کاربرد کابل مفتولی

یکی از مهم ترین ویژگی هایی که این کابل ها را از کابل های افشان متمایز کرده است، میزان انعطاف پذیری و فرم دهی آن ها است. این کابل ها انعطاف پذیری بسیار کمتری نسبت به کابل های افشان دارند. از کابل خشک در تابلوهای برق صنعتی و در شبکه های انتقال و توزیع برق استفاده می شود.

ولتاژ نامی این کابل ها از 300 تا 500 ولت متفاوت است. کابل های ولتاژ بالا 1/0.6 کیلوولت نیز ارائه می شوند که بسیاری از افراد آن ها را به نام کابل زمینی می شناسند. این کابل ها با توجه به این سطح ولتاژی مورد استفاده قرار می گیرند. این کابل ها کارایی بالایی دارند و مقاومت فیزیکی آن ها نیز بیشتر است.

در ادمه موضوع کابل مفتولی چیست باید گفت از این کابل می توان در محیط های مرطوب و بسته استفاده کرد و این کابل ها برای سیم کشی ساختمان و مجموعه های بزرگ گزینه های مناسبی هستند.

در مکان هایی که باید از کابل نصب ثابت استفاده کرد، کابل های مفتولی عملکرد بسیار خوبی از خود نشان می دهند. به همین دلیل در زیر مصالح ساختمانی، داخل لوله های زیرگچ، شبکه های توزیع برق و تابلوهای الکتریکی می توان از کابل خشک استفاده کرد. این کابل ها به دلیل مقاومت فیزیکی بالایی که دارند، دچار پوسیدگی و زنگ زدن نمی شوند و در مقابل ساییدگی از خود مقاومت نشان می دهند.

کاربرد کابل مفتولی
کاربرد کابل مفتولی

بیشتر بخوانید: کابل آرموردار چیست | مشخصات و کاربرد کابل زره دار


مزایای استفاده از کابل خشک

  1. قیمت مقرون به صرفه تر
  2. مقاوم در برابر زنگ زدن
  3. عمر مفید بالا
  4. رسانایی بالا و عملکرد مناسب
  5. مقاوم در برابر پیچیده شدن و ساییدگی
  6. سازگار با تمامی شرایط آب و هوایی

بیشتر بخوانید: کابل هوایی چیست؟ آشنایی با انواع کابل هوایی و کاربردهای آن


کابل مفتولی یا افشان

در ادامه بحث کابل مفتولی چیست قصد داریم به بررسی تفاوت کابل مفتول و افشان بپردازیم:

  1. اولین تفاوت این دو نوع کابل در انعطاف پذیری آن ها است. کابل افشان منعطف تر از کابل خشک است.
  2. دومین تفاوت مربوط به مقاومت اهمی است که در کابل های خشک بیشتر از افشان است.
  3. کابل های مفتول در مقایسه با کابل های افشان از مقاومت فیزیکی بیشتری برخوردار هستند و در برابر ساییدگی و خوردگی مقاوم تر هستند.
  4. کاربرد این دو نوع کابل با هم تفاوت دارد. از هر نوع آن ها در جای مخصوصی استفاده می شود. از کابل افشان به دلیل انعطاف پذیری بالایی که دارد، در ماشین آلات و صنعت ساختمان سازی استفاده می شود.
  5. قیمت کابل های مفتولی معمولاً در یک متراژ و اندازه مشخص، از کابل های افشان کمتر است.
کابل مفتولی یا افشان
کابل مفتولی یا افشان

بیشتر بخوانید: کابل افشان چیست و چه تفاوتی با کابل مفتول دارد؟


استاندارد کابل مفتول

در این مقاله به موضوع کابل مفتولی چیست پرداختیم. این کابل ها عایق هایی از جنس پی وی سی دارند و با علامت اختصاری NYY نشان داده می شوند. کابل مفتول nyy مسی و کابل مفتول NAYY آلومینیومی است.

این کلمه اختصاری مطابق با استاندارد VDE تعیین شده است و تمامی این کابل ها باید از استاندارد جهانی مطابق IEC 60228 پیروی کنند.


بیشتر بخوانید: تشخیص سیم و کابل استاندارد و مرغوب