کابل هوایی چیست؟ آشنایی با انواع کابل هوایی و کاربردهای آن

کابل هوایی چیست؟ آشنایی با انواع کابل هوایی و کاربردهای آن

کابل هوایی چیست؟ و چه کاربردی دارد؟ آشنایی با انواع کابل هوایی و کاربردهای آن به شما کمک می کند تا بتوانید بهترین کابل را برای مجموعه خود انتخاب کنید.

کابل هوایی (Aerial bundled cable) یک نوع کابل برق است که همانند سایر کابل های برق، وظیفه انتقال جریان الکتریکی از یک نقطه به نقطه دیگر را برعهده دارد.

خرید انواع کابل برق
خرید انواع کابل برق

کابل های هوایی هادی هایی از جنس مس و آلومینیوم دارند و از لحاظ ساختار به دو دسته کابل روکش دار و بدون روکش تقسیم می شوند. در این مقاله به بحث کابل هوایی چیست | آشنایی با انواع کابل هوایی و کاربردهای آن خواهیم پرداخت. با مجله راندنو همراه باشید.

آنچه در ادامه می خوانیم:

انواع کابل هوایی برق

کابل های هوایی هادی های عایق شده ای دارند و اغلب در سطوح ولتاژی 1 الی 36 کیلو ولت مورد استفاده قرار می گیرند. به طور کلی، عنوان کابل هوایی به دو دسته کابل اطلاق می گردد.

کابل هوایی چیست؟ آشنایی با انواع کابل هوایی و کاربردهای آن
کابل هوایی چیست؟ آشنایی با انواع کابل هوایی و کاربردهای آن

کابل هوایی مسی

نوعی از کابل های هوایی هستند که در اغلب کابل کشی های مخابراتی مورد استفاده قرار می گیرند. کابل هوایی مخابرات هادی هایی از جنس مس دارند و اغلب با رنگ روکش طوسی به بازار عرضه می شوند.

کابل هوایی مسی رسانایی بالایی دارد و استحکام کششی آن زیاد است. کابل تلفن هوایی بیشترین کاربرد را در داخل مجموعه ها دارد زیرا استحکام آن از کابل مخابرات زمینی کمتر است. این کابل ها در کناره های دیوار، در خمش ها و سایر مسیرهای داخلی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند.

کابل مخابرات هوایی در تعداد زوج ها (از دو زوج به بالاتر) و سطح مقطع های گوناگونی به بازار عرضه می شود. قیمت کابل هوایی مخابرات نیز به همین تعداد زوج و سطح مقطع بستگی دارد.

نوعی کابل هوایی مهاردار با هادی مسی به بازار عرضه می شود که در سیستم های مخابراتی مورد استفاده قرار می گیرد.

کابل هوایی مسی
کابل هوایی مسی

بیشتر بخوانید: کابل مسی چیست و چه کاربردی در صنعت دارد؟


کابل هوایی آلومینیومی

کابل های هوایی آلومینیومی در دو نوع هادی روکش دار و هادی لخت به بازار عرضه می شوند. نوع روکش دار هادی این کابل ها در دسته کابل های خودنگهدار جای می گیرند. کابل خودنگهدار بیشتر جهت انتقال برق در خطوط توزیع مورد استفاده قرار می گیرد.

کابل های هوایی آلومینیومی قیمت مقرون به صرفه تری دارند زیرا از هادی هایی از جنس آلومینیوم در ساخت آن ها استفاده شده است. این کابل ها روی تیرهای برق نصب می شوند. نکته قابل توجه این است که برای نصب کابل هوایی خودنگهدار به سیم نگهدارنده یا مسنجر نیاز است.

کابل آلومینیوم هوایی با هادی لخت در سه کلاس مختلف به بازار عرضه می شود:

  • هادی هوایی ACSR: در ساختار این کابل ها از آلومینیوم با استاندارد H19-1350 استفاده شده است. جهت افزایش مقاومت مکانیکی، از فولاد نیز در مرکز این کابل استفاده می شود. در واقع هادی این کابل آلومینیومی است که با فولاد تقویت شده است. این نوع کابل آلومنیومی هوایی نسبت به سایر کابل ها مقاومت کمتری دارد. این کابل ها سبک تر هستند.
  • هادی هوایی ACC: هادی این کابل از رشته های آلومینیومی با استاندارد EC 1350 و آنیل نشده تشکیل شده است و خلوص آلومینیوم آن بالاتر از 99.5 درصد است. این محصول طول عمر بیشتری نسبت به سایر هادی ها دارد. به همین دلیل در مناطق آلوده و شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از معایب کابل های هوایی با هادی آلومینیومی از نوع ACC، مقاومت کششی کمتر آن است که سبب افزایش متراژ کابل در بین دکل ها و تیرهای برق می شود. در نتیجه هزینه های مربوط به کابل کشی افزایش پیدا می کند.
  • هادی هوایی AAAC: نوع دیگری از کابل های هوایی با هادی آلومینیومی، کابل های AAAC هستند که مقاومت فیزیکی بسیار بالایی دارند و قیمت آن ها نیز گران تر است. در هادی این کابل از آلومینیوم و آلیاژهای آن استفاده شده است. این کابل ها طول عمر بالایی داشته و جهت نصب به یراق آلات ساده تری نیاز دارند.
کابل هوایی آلومینیومی
کابل هوایی آلومینیومی

بیشتر بخوانید: کابل کشی برق با کابل خودنگهدار چگونه است؟ جایگزینی کابل خودنگهدار با سیم مسی


کابل هوایی مس کادمیوم

در این مدل کابل های هوایی، از 98 درصد مس و 1.5 درصد کادمیوم استفاده شده است. اضافه کردن درصد کمی کادمیم، سبب افزایش مقاومت کششی می شود. به همین دلیل استفاده از کابل هوایی مس کادمیوم در صنعت بسیار مفید است اما به دلیل قیمت بالای کادمیوم، استفاده از این کابل صرفه اقتصادی ندارد.

کابل هوایی مس کادمیوم
کابل هوایی مس کادمیوم

مزایای استفاده از کابل هوایی

پس از آنکه توضیح دادیم کابل هوایی چیست؟ و چه کاربردی دارد، لازم است با مزایا و معایب استفاده از این کابل نیز آشنا شوید:

  1. سهولت در نصب شبکه
  2. سهولت در عیب یابی
  3. رفع عیب با هزینه کمتر
  4. سهولت در انشعاب گیری و هزینه کمتر در این فرآیند
  5. هزینه نصب و راه اندازی کمتر نسبت به کابل کشی زمینی

بیشتر بخوانید: محاسبه سطح مقطع کابل براساس مسافت و جریان به همراه جدول


معایب استفاده از کابل هوایی

  1. تخریب محیط زیست به دلیل شاخه زنی
  2. عدم پایداری در برابر شرایط هوایی خاص مانند طوفان
  3. احتمال وجود قطع و وصلی جریان به دلیل برخورد با درختان
  4. جلوه بصری نامطلوب در زمانی که تعداد کابل زیاد است.
  5. آسیب پذیری بیشتر به دلیل احتمال برخورد با اشیای خارجی
  6. احتمال وجود برق دزدی و سرقت رفتن خود کابل

بیشتر بخوانید: آشنایی با کابل فشار قوی، کابل آلومینیومی بخریم یا کابل مسی؟


کاربرد کابل هوایی

در شبکه های توزیع برق از کابل های گوناگونی استفاده می شود. با توسعه این شبکه ها، تمایل تکنسین های برق به استفاده از کابل های هوایی به خصوص از نوع هادی های آلومینیومی بیشتر شده است. دلیل آن هم زیاد بودن خطوط زمینی و افزایش درهم ریختگی کابل ها است.

علاوه بر این، قیمت مس در حال افزایش است و کابل های آلومینیومی قیمت بسیار مقرون به صرفه تری نسبت به کابل های مسی دارند. از سیستم های کابل کشی هوایی می توان به صورت موقت و یا دائم استفاده کرد.

از لحاظ نگهداری و اجرا، هزینه این سیستم از کابل کشی های زمینی کمتر است. به همین دلیل، کابل هوایی اغلب در فضاهایی که کابل کشی زمینی دشوار است و اجرت آن زیاد است، کاربرد دارد.

یکی دیگر از کاربردهای کابل های هوایی در زمانیست که می خواهیم محیط دست نخورده باقی بماند و یا تغییرات ناشی از کابل کشی بسیار کم باشد. در این مواقع می توان از سیستم کابل کشی هوایی استفاده کرد.

یکی از عمده ترین کاربردهای کابل های هوایی، مواقعی است که رعایت حریم و سایر نکات فنی و ایمنی در شبکه های زمینی فراهم نیست. در این زمان استفاده از کابل هوایی گزینه بسیار مناسبی است. به عنوان مثال، در مسیرهای کم عرض، با وجود موانع می توان از این کابل ها استنفاده کرد.


بیشتر بخوانید: تشخیص سیم و کابل استاندارد و مرغوب


قیمت کابل هوایی

پس از پاسخ به سؤال کابل هوایی چیست؟ لازم است بگوییم که می توانید برای مشاهده قیمت کابل هوایی به سایت راندنو مراجعه کنید و از این طریق به طور مستقیم با نمایندگان و مراکز فروش کابل هوایی برق در ارتباط باشید.

از برترین شرکت های تولیدکننده این کابل می توان به کابل هوایی خراسان افشارنژاد، البرز الکتریک نور، سیمیا، پرتوالکتریک، کمان، سیم و کابل دماوند، مغان الکتریک و … اشاره کرد.


بیشتر بخوانید: معرفی کارخانه های تولیدکننده و نمایندگی کابل برق ایران