نتایج بیشتر...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
خانه / نقد و بررسی / استاندارد کلاه ایمنی

استاندارد کلاه ایمنی

ما را در شبکه‌‌های اجتماعی دنبال کنید :

ما را در شبکه‌‌های اجتماعی دنبال کنید :

استاندارد کلاه ایمنی

آشنایی با استاندارد کلاه ایمنی به شما کمک می‌کند متناسب‌ترین نوع این کالا را خریداری نمایید. کلاه کار از تجهیزات حفاظت فردی است که در مشاغل مختلف برای حفاظت از  سر و گردن افراد مورد استفاده قرار می‌گیرد. همانطور که می‌دانید عوامل زیان‌آور محیط کار بسیار متعدد هستند. این محصول با توجه به نوع فعالیت افراد و خطرات احتمالی موجود در محیط، مطابق با استانداردهای خاصی تولید می‌شود.

همچنین دستورالعمل استفاده از کلاه کار با توجه به انواع استاندارد های ایمنی ساخت آن نیز تعیین می‌شود. جهت اطلاع از قیمت و خرید کلاه ایمنی استاندارد با مراجعه به سایت راندنو می‌توانید لیست فروشندگان این ابزار ایمنی را مشاهده نمایید. در این مقاله قصد داریم به بررسی ویژگی‌های یک کلاه ایمنی استاندارد بپردازیم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. همچنین در این مقاله به بررسی علائم روی کلاه ایمنی و دستورالعمل تولید آن‌ها نیز خواهیم پرداخت.

لازم به ذکر است مشخصات کلاه ایمنی برق با سایر کلاه کارها تفاوت‌هایی دارد که در ادامه به بررسی آن‌ها پرداخته شده است.

آنچه در ادامه می‌خوانیم:

استاندارد OSHA یا ایالات متحده

اداره ایمنی و بهداشت آمریکا برای حفاظت از سر افراد در محیط‌های شغلی، استانداردهای خاصی را تعیین کرده است. این اداره کارفرما را مسئول نظارت کارکنان می‌داند و کارفرما مستلزم تهیه کلاه کار برای نیروی خود است. استاندارد اوشا نیز برای کمک به کارفرما در این زمینه، اسانداردهای ANSI را در پروتکل‌های خود افزوده است. در لیست زیر به آشنایی با دو مورد از استاندارد کلاه ایمنی ANSI که رعایت آن‌ها ضروری است، می‌پردازیم:

  • CFR 1910.135 29: این مشخصه در کلاه‌هایی استفاده می‌شود که برای کارگران صنایع مناسب است.
  • CFR 1926. 100 29: این مشخصه نیز در کلاه‌های کارگران ساخت و ساز به کار می‌رود.

لازم به ذکر است هر دو استاندارد کارگران را مستلزم استفاده از کلاه ایمنی در محیط‌هایی که احتمال تماس با الکتریسیته وجود دارد، می‌کند.

استاندارد ایالات متحده یا OSHA
استاندارد ایالات متحده یا OSHA

بیشتر بخوانید: کاربرد اصلی کلاه ایمنی چیست؟


استاندارد EN اروپا

استاندارد کلاه ایمنی در اروپا نیز از مشخصه‌های خاصی برخوردار است. در ادامه به بررسی اصلی‌ترین استانداردهای این ابزار ایمنی که تحت کنترل اروپا هستند، می‌پردازیم.

استاندارد EN397

این مشخصه، آیین نامه‌ای را برای سازندگان کلاه‌های کار تدارک دیده است. با رعایت این آیین نامه، تولیدکنندگان باید تمامی موارد ایمنی را به بهترین شکل ممکن رعایت کنند. طبق این استاندارد، یک سری آزمایشات خاص برای کلاه‌های کار در نظر گرفته می‌شود. این آزمایشات نشان دهنده مقاومت بالای کلاه است. به طور مثال می‌توانند از مقاومت بالایی در برابر ضربه و سقوط اجسام برخوردار باشند.

کلاه‌هایی که از این استاندارد برخوردار هستند، ویژگی‌های خاصی دارند. بند چانه کلاه‌هایی با این استاندارد، در حداقل ۱۵۰ نیوتن و حداکثر ۲۵۰ نیوتن آزاد می‌شود. همچنین قدرت جذب شوک بالایی دارند و در برابر برخورد اجسام تیز و سنگین نیز مقاوم هستند.

استاندارد EN 14052

EN 14052 از دیگر مشخصه‌هایی است که نام آن در لیست استاندارد کلاه ایمنی قرار می‌گیرد. این استاندارد به طور کلی در ساختار کلاه‌های صنعتی به کار می‌رود. کلاه‌هایی که مطابق با این استاندارد تولید می‌شوند، از سر افراد در برابر سقوط اجسام و آسیب به جمجمه جلوگیری می‌کنند. لازم به ذکر است در برابر حرارت نیز مقاومت بالایی دارند.

با استفاده از این کلاه، ضربه وارد شده به نواحی جانبی کلاه کاهش می‌یابد. بند چانه این محصول نیز باید تحت عواملی با حداقل ۱۵۰ نیوتن و ۲۵۰ نیوتن باز شود.

استاندارد EN 50365

این استاندارد کارخانه سازنده را ملزم به تولید کالایی کرده است که هیچ بخش رسانایی در آن وجود نداشته باشد. کلاه‌هایی که از این استاندارد برخوردار هستند، در برابر شوک الکتریکی و جریان برق مقاومت دارند. از این رو کارکنان در تأسیسات ولتاژ پایین می‌توانند از این ابزار استفاده کنند.

استاندارد EN 12492

EN 12492 از دیگر استاندارد کلاه ایمنی است و از سر افراد در برابر خطرات احتمالی مراقبت می‌کند. این نمونه از کلاه‌ها مناسب افرادی هستند که به فعالیت‌های کوهنوردی مشغول هستند. ساختار این کلاه‌ها به گونه‌ای است که ضربه‌های جانبی، پشتی، عمودی و موارد مشابه را جذب می‌کنند. بند چانه کلاه‌هایی که تحت این استاندارد ساخته می‌شوند، باید تحت فشار حداقل ۵۰۰ نیوتن باز شود. ساختار این نوع از کلاه‌ها به گونه‌ای است که حین کار، از سر افراد سر نخورد.


بیشتر بخوانید: حداکثر زمان استفاده از کلاه ایمنی و تاریخ انقضاء آن


استاندارد CSA Z94.1 کانادا

قوانین موجود در انجمن استانداردهای کانادا، دربرگیرنده نحوه صحیح استفاده و نگهداری از کلاه کار است. همچنین این  استاندارد معیارهای عملکرد برای محافظت از سر افراد توسط کلاه ایمنی صنعتی را نیز ارائه می‌دهد. کلاه‌هایی که شامل این استاندارد هستند، جهت انجام فعالیت‌های ساخت و ساز، خدمات عمومی، جنگلداری و موارد مشابه مناسب هستند.

در ادامه به بررسی ویژگی‌های این استاندارد در ساخت کلاه کار می‌پردازیم:

  • مقاوم در برابر اشتعال
  • برخورداری از قدرت دی‌الکتریک
  • مقاوم در برابر نفوذ ضربه و آب
  • به حداقل رساندن میزان وارد شدن ضربه
  • اشتعال‌پذیری پوسته
  • برخورداری از پایداری و رنگ ثابت
  • وزن مناسب و کاربری آسان
  • مقاومت و استحکام بالای بدنه
  • قابلیت تنظیم و قرارگیری راحت
استاندارد کلاه ایمنی
استاندارد کلاه ایمنی

بیشتر بخوانید: بهترین مارک کلاه ایمنی مهندسی


استاندارد ANSI Z89.1

استاندارد ANSI Z89.1 کلاه‌های ایمنی را در دو دسته نوع ۱ و نوع ۲ دسته‌بندی می‌کند. همچنین هر یک از انواع آن دارای سه کلاس مختلف C و G و E هستند.

  • نوع اول: در اصل این کلاه‌ها از همان مدل مرسوم موجود در بازار هستند که بیشتر حفاظت در بخش فوقانی آن‌ها انجام می‌شود.
  • نوع دوم: کلاه‌های ایمنی با طراحی جدید که علاوه بر بخش فوقانی، در کناره‌ها و پشت نیز دارای حفاظ‌های مخصوص به خود هستند.

استاندارد MSHA PPE

اداره ایمنی و سلامت MSHA زیر نظر وزارت کار قرار دارد. این آژانس در خصوص جلوگیری از بیماری، جراحت، ترویج شیوه‌های کار ایمن برای کارکنان ایالات متحده فعالیت می‌کند. این استاندارد مانند OSHA است و اختیارات نظارتی آن تحت قوانین خاصی ارائه می‌شود. این استاندارد مختص کلاه ایمنی معدن است و تحت عنوان ۷۷۰۱۷۱۰ نامگذاری شده است.

در کلاس بندی D این کلاه‌ها قید شده است که از سقوط اجسام به سر کارکنان معدن جلوگیری می‌شود.

مشخصات کلاه ایمنی استاندارد

شاید از خود بپرسید که ویژگی‌های یک کلاه ایمنی چیست؟ یک کلاه کار خوب و استاندارد باید از ویژگی‌های خاص و منحصر به فردی برخوردار باشد. در ادامه به مهم‌ترین ویژگی‌های کلاه کار استاندارد می‌پردازیم:

  • باید در برابر نفوذ اجسام مختلف از مقاومت بالایی برخوردار باشد.
  • یک کلاه کار مناسب باید شوک ضربه وارده را جذب نماید.
  • باید در برابر آب مقاوم باشد.
  • یک کلاه مناسب و استاندارد باید قابلیت سوختن آرامی داشته باشد.
  • باید دستورالعمل‌های خاصی داشته باشد. این دستور‌العمل‌ها اطلاعات لازم مانند روش تنظیم صحیح، تعویض نوار دور سر و … را در اختیار کاربر قرار می‌دهند.
  • باید از یک پوسته خارجی محکم و یک لایه آستر جذب‌کننده ضربه برخوردار باشد.
  • درون کلاه ایمنی استاندارد، یک تسمه یا نوار قرار گرفته می‌‌شود تا پوسته خارجی کلاه در فاصله ۲ الی ۳ سانتی‌متری از سر معلق نگه داشته شود.

بیشتر بخوانید: رنگ کلاه ایمنی | آشنایی با مفهوم رنگ کلاه های ایمنی


کلاه ایمنی به چند کلاس تقسیم می‌شود؟

کلاس بندی کلاه ایمنی باتوجه به نوع مقاومت به چند دسته تقسیم می‌شود. کلاس برق کلاه ایمنی نیز از اهمیت به سزایی برخوردار است و در یکی از این دسته‌ها قرار دارد. در این بخش از مطلب استاندارد کلاه ایمنی به آشنایی با کلاس‌بندی کلاه کار می‌پردازیم:

  • کلاس A: کلاه‌هایی که در کلاس A  یا G قرار می‌گیرند، در برابر ضربه و سوراخ شدن مقاومت بالایی دارند. جنس کلاه ایمنی کلاس a نیز با توجه به شرایط محیطی می‌تواند متفاوت باشد. این کلاه‌های ایمنی در برابر جریان‌هایی با ولتاژ پایین استفاده می‌شوند. همچنین در طول یک دقیقه می‌توانند یک ولتاژ ۲۲۰۰ ولتی را با فرکانس ۶۰ هرتز و تا ۳ میلی‌آمپر متحمل شوند.
  • کلاس B: کلاس کلاه ایمنی برقکاران از نوع B است و به عنوان کلاس E نیز شناخته می‌شود. این نمونه بیشترین محافظت را در برابر شوک الکتریکی دارند.
  • کلاس C: کلاه ایمنی کلاس C در ضربات مکانیکی مقاوم هستند. این کلاس برای محافظت از سر در برابر وسایل سنگین و اشیای مختلف طراحی شده است.

لازم به ذکر است علاوه بر موارد ذکرشده، کلاه ایمنی کلاس e نیز از انواع این محصول ایمنی است. این کلاه قابلیت رسانایی ندارد و تست مقاومت دی‌الکتریک ۲۰۰۰۰ ولت را باید به مدت ۳ دقیقه انجام دهد.


بیشتر بخوانید: چه نوع کلاه ایمنی بخریم؟


مراحل کنترل کیفیت کلاه ایمنی

همان‌طور که گفته شد، کلاه کارها از تجهیزات حفاظتی مهم و کاربردی به شمار می‌آیند. حفاظت در برابر آسیب‌های وارده به سر از اصلی‌ترین ویژگی‌هایی است که یک کلاه کار باید از آن برخوردار باشد. زیرا در صورت وجود کوچک‌ترین نقصی در تولید این محصول، اثرات جبران‌ناپذیری برای افراد به وجود می‌آید.

از این رو جهت ساخت و تولید این محصول از آزمون‌های مختلفی استفاده می‌شود. در ادامه این بخش از مقاله کلاه ایمنی چیست به آزمون‌های اصلی کلاه ایمنی می‌پردازیم:

آزمون جذب ضربه

همانطور که می‌دانید این ابزار ایمنی جهت حفاظت از سر و گردن افراد مورد استفاده قرار می‌گیرد. این محصول مقاومت بالایی در برابر ضربه و شوک الکتریکی دارد. از این رو تمامی کارفرمایان باید این تجهیزات ایمنی را برای کارگران خود تأمین نمایند.

در آزمون جذب ضربه، یک جسم کروی ۵ کیلوگرمی از ارتفاع ۱ متری، بر روی کلاه که بر روی یک سر مصنوعی قرار دارد، رها می‌شود. حداکثر نیروی واردشده به سر نباید بیشتر از ۵۰۰ نیوتن باشد. لازم به ذکر است که این تست در دمای ۱۰- تا ۵۰+ درجه سانتی‌گراد و در هوای مرطوب انجام می‌شود تا به طور کامل از مقاومت آن اطمینان حاصل شود.

آزمون نفوذ

موضوع دیگری که برای تعیین استاندارد کلاه ایمنی اهمیت دارد، تست آزمون نفوذ است. در مشاغل صنعتی بسیاری خطرات ناشی از صدمه‌های وارده به سر در آن‌ها وجود دارد و با وجود تجهیزات ایمنی می‌توان خطرات تهدیدکننده را به حداقل رساند. در این سنجش توسط یک میله به وزن ۳ کیلوگرم، با قطر ۱۰۰ میلی‌‌متر و با زاویه ۶۰ درجه، به کلاه ضربه وارد می‌شود. پس از انجام این آزمون، قسمت بالایی کلاه نباید سوراخ شده باشد. توجه نمایید که آیین نامه استفاده از کلاه ایمنی براساس اصول و استانداردهای مشخصی ارائه شده است. به طور مثال در این آیین نامه به حداکثر وزن کلاه ایمنی اشاره شده است که نباید بیشتر از ۴۰۰ گرم باشد.

آزمون اشتعال

این تست همان‌طور که از نامش پیداست، به این گونه است که به مدت ۱۰ ثانیه کلاه را در شعله پروپان قرار می‌دهند. پس از دور کردن کلاه از آتش، شعله پوسته بیرونی آن تا قبل از ۵ ثانیه باید خاموش شود.

عایق بودن الکتریسیته

در تست آزمون عایق بودن در برابر جریان برق، کلاه را در محلول NaCl آغشته نموده و مقدار نشت الکتریسیته را در ولتاژ ۱۲۰۰۰ ولت و ۵۰ هرتز اندازه گیری می‌کنند. جریان نشتی در این آزمون نباید بیش از ۲.۱ میلی‌آمپر باشد.

آزمون گدازه فلزی

انجام این تست برای کلاه‌هایی که در صنایع آهن و فولاد قابل استفاده هستند، کاملاً ضروری است. در این آزمون ۳۰۰ گرم فلز مذاب را با درجه حرارت ۱۴۰۰ درجه بر روی پوسته بیرونی کلاه می‌ریزند. در انتهای این آزمایش، پوسته کلاه نباید بیش از مقدار ذکرشده دچار آسیب شود.

جمع بندی

امیدواریم که مقاله استاندارد کلاه ایمنی برای شما مفید واقع شده باشد. در این مقاله از مجله راندنو به طور مفصل به آشنایی با استانداردهای ساخت کلاه ایمنی پرداخته شده است. همچنین آزمون‌هایی که در چرخه تولید کلاه‌های کار بهره‌گیری می‌شوند نیز از دیگر مباحث این مقاله به شمار می‌آید.

توجه نمایید اعداد روی کلاه ایمنی نیز نشان دهنده ویژگی‌های خاص محصول است که براساس محیط و شرایط شغلی، باید مورد توجه قرار بگیرد.

همچنین خوشحال می شویم که نظرات خود را در قسمت دیدگاه این مقاله برای ما به اشتراک بگذارید. تیم فنی راندنو آماده پاسخگویی و راهنمایی شما کاربران عزیز درخصوص هرگونه سؤالات رایج در زمینه ابزار و یراق است.


بیشتر بخوانید: جنس کلاه ایمنی از چیست | اجزای کلاه ایمنی


اشتراک‌گذاری:

در linkedin به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
0 0 رای
امتیاز مطلب
اشتراک
Notify of
guest
0 دیدگاه
جدیدترین
مشاهده‌ی همه‌ی دیدگاه‌ها