دریل چکشی یا دریل ضربه ای یکی از انواع دریل است که می تواند علاوه بر گردش مته، به آن ضربه نیز وارد نماید. دریل با ایجاد حفره بر روی سطوح متفاوت، از ابزارهای مهم در حرفه های گوناگون صنعت و کارگاه ها محسوب می شود. نوع عملکرد مورد انتظار از یک دریل، در انتخاب آن نقش مهمی خواهد داشت. دریل چکشی جهت ایجاد حفره بر روی سطوح سخت مانند سیمان، آجر، سنگ و غیره مورد استفاده قرار می گیرد و در مقایسه با دریل های ساده، در صنعت کاربرد بیشتری دارد. عمکرد یک دریل چکشی از دو بخش حرکت دورانی مته و چکش کاری تشکیل شده است. با روشن شدن دستگاه، مته شروع به دوران کرده و بخش چکشی نیز به سرعت به سمت بالا و پایین حرکت می کند و به مته ضربات چکشی وارد می نماید و بدین ترتیب، با بالا بردن قدرت دریل، موجب ایجاد سوراخ بر روی سطوح سخت و تخریب سنگ، بتن و ... می شود. مته هایی که در دریل های چکشی به کار می روند، براساس نوع کاربرد، اهداف ایجاد حفره و مدت زمان دریل کاری انتخاب می شوند.
دریل چکشی در دو نوع برقی و شارژی به بازار عرضه می شود. در مکان هایی که امکان استفاده از دریل با سیم برق طولانی وجود نداشته و یا پریز برق در دسترس افراد قرار نداشته باشد، دریل چکشی شارژی کاربرد فراوانی دارد. البته کاربران می توانند در هنگام استفاه از دریل چکشی، به صورت دلخواه از قابلیت چکشی آن نیز بهره ببرند. این دریل به علت وارد کردن ضربات پی در پی بر روی مته، از قدرت و سرعت بالاتری نسبت به دریل های معمولی برخوردار است. علاوه بر آن، می تواند جهت سفت کردن پیچ بر روی سطوح مختلف نیز بکار رود. در هنگام استفاده از دریل چکشی باید از فشار دادن بیش از حد به دریل پرهیز کرد. حالت نرمال کارکرد دریل، معمولاً توسط یک دکمه که بر روی دریل تعبیه شده است، به حالت چکشی تغییر پیدا می کند. سرعت دریل های چکشی معمولاً از 1000 ضربه در دقیقه به بالا، با یکدیگر متفاوت است. در دریل های چکشی جدید، قابلیت تنظیم سرعت و تعداد ضربه نیز در نظر گرفته شده است.
دریل چکشی عملیات سوراخ کاری را با وارد کردن ضربه همراه با چرخش انجام می دهد و همانند این است که با چکش بر روی مته مورد نظر ضربه بزنیم، درحالیکه سوراخ کاری با دریل گیربکسی به صورت چرخشی است و هیچ نیرویی از اطراف به آن وارد نمی شود. یکی دیگر از تفاوتهای این دو در مته های آنهاست. سه نظام فک دریل های چکشی به گونه ای طراحی شده که می توان هر دو نوع مته گرد و شش سر را به آنها وصل کرد، اما دریل گیربکسی به نوعی سوکت قفلی مجهز است که تنها مته هایی با شش سر به آن متصل میشود، به همین علت دریل های چکشی از این لحاظ کاربرد بیش تری دارند. از دریل های چکشی به منظور سوراخ کردن سطوح سخت مانند بتن، سیمان سنگ و مواد سخت استفاده می شود، اما دریل های گیربکسی عموماً برای باز و بسته کردن پیچ های بزرگ تر در سطوح سخت مثل سنگ و بتن مورد استفاده قرار می گیرند. لازم به ذکر است که برخی از دریل ها ترکیبی از دریل های چکشی و گیربکسی هستند و از آن ها می توان برای تمامی کارهای ذکرشده استفاده نمود.
در هنگام خرید دریل چکشی می بایست متناسب با نوع کار، دریل چکشی را انتخاب نماییم. امروزه شرکت های ایرانی و خارجی بسیاری به تولید این کالای پرکاربرد می پردازند که از برترین و بهترین آن ها می توان به شرکت های ماکیتا، توسن، رونیکس، ادون، آاگ، دیوالت و بوش اشاره کرد. خریداران در سایت راندنو می توانند لیست قیمت دریل های چکشی را در فروشگاه های متفاوت ببینند و یا با ثبت استعلام، قیمت دریل را از چندین فروشگاه دریافت نمایند.