دتکتور حرارتی یا آشکارساز حرارتی وسیله ای است که جهت تشخیص حریق به کار می رود. این وسیله همانطور که از اسمش پیداست، نسبت به افزایش درجه حرارت حساس می باشد و هنگامی که درجه حرارت محیط بر اثر حریق بالا رود، این دتکتورها فعال می شوند. از دتکتورها در موتورخانه ها، منازل، پارکینگ ها، ادارات و فضاهای باز و کراکز خرید و ... کاربرد دارند. دتکتور دارای یک محفظه است که داخل این محفظه دو نوار فلزی با جنس مختلف وجود دارد. کارکرد دتکتور به این صورت است که حرارت ناشی از حریق را در همان لحظات اولیه تشخیص می دهد و اقدامات برنامه ریزی شده را به طور خودکار انجام می دهد و باعث می شود آژیرهای اعلام حریق به صدا درآید و اشخاص از آتش سوزی با خبر شوند. اتفاقی که در دتکتور در هنگام آتش سوزی رخ می دهد، به این صورت است که هوای گرم روی این دو نوار فلزی اثر می گذارد و باعث بسته شدن کنتاکت ها می شود که همین امر موجب عمل کردن دتکتور می گردد. دمای عملکرد دتکتورهای حرارتی 65 درجه است. برای استفاده و یا نصب دتکتور لازم است به حداکثر پوشش، حداکثر فاصله بین دیوار و دتکتور، فاصله بین دتکتورها، برآمدگی های روی سقف و ... توجه شود.
دتکتور حرارتی آدرس پذیر و دتکتور حرارتی غیر آدرس پذیر از دسته بندی های مهم این وسیله می باشد. زمانی که از دتکتورهای اعلام حریق آدرس پذیر استفاده می شود می بایست متعلقات دیگر سیستم مانند مرکز کنترل اعلام حریق، آژیر و شاسی اعلام حربق و ... نیز آدرس پذیر باشند.
امروزه بسیاری از برندها درصدد تولید این کالا برآمده اند که از انواع آن ها می توان به دتکتور حرارتی زتا، زیتکس، سنس، تسلا و ... اشاره کرد. کاربران می توانند برای اطلاع از قیمت دتکتور حرارتی هوشمند و یا خرید این کالا به سایت راندنو مراجعه کنند و کالای مورد نیاز خود را به طور مستقیم از فروشندگان خریداری نمایند.
این نوع دتکتور نسبت به افزایش درجه حرارت حساس است. به این صورت که اگر دمای محیط تغییرات غیر عادی داشته باشد، این دتکتور فعال می شود. دتکتورهای افزایشی دارای دو نوع هستند که یکی از آنها دارای 3 مقاومت می باشد. یکی از مقاومت ها در ارتباط مستقیم با هوای محیط قرار دارد و یکی دیگر از مقاومت ها دور از هوای محیط و دیگری حساس به درجه حرارت معین می باشد. کار این مقاومت ها به این صورت است که دو دتکتور اول با یکدیگر مقایسه می شوند و در صورتی که تغییر چشمگیر دما بین این دو دتکتور وجود داشته باشد، دتکتور، پیغام هشدار را به پنل ارسال می کند. از این دتکتورها بیشتر در سیلوها استفاده می شود. این دتکتور افزایشی دارای یک لوله مسی از نوع حلقوی و یا محفظه از نوع نقطه ای است که هرگاه هوای داخل لوله ها منبسط شود، با بالا رفتن فشار مکانیکی، دیافراگم، جریان برق را برقرار می کند. نوع دیگر این دتکتور دارای دو مقاومت مشابه است (رزیستور) که یکی از آن ها در معرض هوای بیرونی و دیگری در محیط بسته می باشد و در صورت بروز آتش سوزی، درجه حرارت احساس شده توسط یکی از دتکتورها بالا می رود و دتکتور در حالت آژیر قرار می گیرد. ولتاژ نامی این دتکتور بین 12 الی 30 ولت است و جریان مصرفی آن نیز در حالت ساکن 60 میکرو آمپر می باشد.
طرز کار دتکتور ثابت به این صورت است که این دتکتور را برای حرارتی مشخص تنظیم می کنند، به این معنا که این دتکتور زمانی فعال می شود که دمای محیط به دمای مشخص شده برای دتکتور برسد. معمولا ًدمای مشخص شده برای این دتکتورها 57 درجه است. دتکتورهای ثابت دارای دو فیوز، (ذوب شونده و بی متالیک) هستند که کارکرد در هر دو حالت یکسان است. ویژگی منحصر به فرد دتکتور بی متالیک نسبت به ذوب شونده را می توان برگشتن این دتکتور پس از هربار هشدار به حالت اولیه خود دانست.
کاربر لازم است در هنگام خرید، کالای متناسب با نیاز و هزینه خود را خریداری کند. دتکتورها به طور کلی به دو دسته متعارف و آدرس پذیر موجود هسنند که هر دو نوع این دتکتورها به پنل مرکزی متصل می شوند.
تنها تفاوت این دتکتورها در این است که در صورت فعال شدن دتکتور آدرس پذیر، دقیقاً مشخص می شود که کدام دتکتور فعال شده است و آتش سوزی در کجا اتفاق افتاده است. از نظر تفاوت هزینه نیز می توان گفت، دتکتور متعارف قیمت کمتری نسبت به دتکتور آدرس پذیر دارد.