اینورتر (VFD Inverter - Variable Frequency Drive )، وظیفه تبدیل برق DC به AC و تبدیل سطح ولتاژی تولید شده به سطح ولتاژی مورد نظر را برعهده دارد. اینورتر در لغت به معنای معکوس کننده و یا مبدل است و اغلب در برق صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. اینورترها با توجه به ولتاژ، تعداد فاز، توان، فرکانس و ... متفاوت هستند و وظیفه تبدیل جریان مستقیم به متناوب و سپس تولید فرکانس یا ولتاژ تنظیم شده را برعهد دارند. در نتیجه از جریان AC تولید شده توسط اینورتر، می توان برای راه اندازی و کنترل موتورهای سه فاز از نوع AC استفاده کرد. به اینورتر برق صنعتی درایو، کنترل دور موتور، میکرو درایو و درایو فرکانس متغیر نیز گفته می شود.
در پاسخ به سوال اینورتر چیست باید گفت این وسیله نوعی کنترل کننده موتورهای الکتریکی است که سطح ولتاژ و فرکانس اعمالی را تغییر می دهد و این کار سبب گردش موتور را با سرعت و ولتاژ مناسب می شود. اینورتر گاهاً در صنعت با نام درایو نیز شناخته می شود. البته لازم به ذکر است که تفاوت هایی میان اینورتر و درایو وجود دارد. درایو دور موتور DC را کنترل می کند و ماهیت برق را تغییر نمی دهد. بله تنها با ولتاژ و جریان بازی می کند. در صورتی که اینورتر مخصوص کنترل دور موتور AC است و می تواند ماهیت برق را تغییر دهد.
به طور کلی این وسیله جریان برق مستقیم را به جریان برق متناوب تبدیل می کند. هر حرکتی که در موتور صورت می گیرد، با کمک درایو VFD هوشمندانه تر و کنترل شده تر انجام می گیرد. در اینورترهایی که برای برق شهری مورد استفاده قرار گرفته می شوند، برق AC که ولتاژ 220 ولت و فرکانسی معادل 50 هرتز دارد، به برق DC تبدیل می شود اما عملکرد اصلی درایو VFD در این قسمت است که جریان برق DC این بار با ولتاژ و فرکانس مورد نظر به جریان برق AC تبدیل می شود. ولتاژ و فرکانس موتور با سرعت گردش موتور (واحد: دور بر دقیقه یا RPM) به طور مستقیم رابطه دارد. در واقع هرچه فرکانس و ولتاژ بیشتر شود، سرعت و دور موتور نیز افزایش می یابد. از اینورتر برای افزایش و کاهش فرکانس یا ولتاژ و در نتیجه بیشتر کردن و با کمتر کردن سرعت گردش موتور استفاده می شود. از انواع اینورترها برای افزایش و یا کاهش سرعت موتور در کولرها، اتوموبیل ها و یا در مصارف صنعتی و آزمایشگاهی مانند سانتریفیوژها، میکسرها، نوار نقاله ها و ... استفاده می شود. اینورترها معمولاً با ولتاژهای 220 ولت تکفاز، سه فاز و 380 ولت 3 فاز کار می کنند.
موجی که اینورتر تولید می کند، یک موج مربعی است که به واسطه سلف و خازن به موج سینوسی تبدیل می شود. عملکرد این محصولات در واقع معکوس عملکرد یکسوکننده ها است. این دستگاه قطعات متحرک ندارد.
اینورترها بر اساس تعداد فاز به دو نوع تک فاز و سه فاز تقسیم می شوند که لازم به ذکر است، این نوع دسته بندی مربوط به ورودی اینورترها است زیرا خروجی اغلب آن ها سه فاز بوده و فقط در موارد نادری خروجی این نوع اینورتر، تکفاز است.
اینورترها بر اساس موج تولیدشده نیز به موج مربعی، سینوسی اصلاح شده، سینوسی خالص، متصل به شبکه و اینورتز جدا از شبکه تقسیم می شوند.
از دیگر دسته بندی های مهم در این محصول دسته بندی براساس ظرفیت آن ها است. درایوها در ظرفیت های مختلفی عرضه می شوند. به عنوان مثال برای یک موتور با توان 20 اسب بخار می بایست از درایو VFD 20 HP استفاده کرد.
به کمک این درایوها می توان جریان DC که از منابعی مانند پانل های خورشیدی و باتری های سولار دریافت می شود را به جریان AC تبدیل کرد. از اینورتر خورشیدی در مکان هایی که با کمبود برق مواجه هستند استفاده می شود.
اینورتر به صورت اتوماتیک میزان بار وارد شده به موتور را تشخیص می دهد و سپس متناسب با همان بار به موتور جریان را وارد می کند. این جریان در برخی مواقع از جریان نامی موتور کمتر است. در نتیجه موتور به میزان مصرف از شبکه، جریان مصرف می کند و این موضوع سبب کاهش مصرف برق می شود.
استفاده از این محصول مزیت های بسیار زیادی را در صنایع مختلف به همراه دارد. همچنین راه اندازی و فعالیت بسیاری از تجهیزات به عملکرد درایوهای VFD بستگی دارد. شرکت های بسیار زیادی به تولید و ساخت این محصول می پردازند. از بهترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اینورترهای چینی از چندین سال پیش مورد توجه مصرف کنندگان قرار گرفته اند. اینوت یکی از این شرکت های چینی است که به تولید انواع درایو و تجهیزات اتوماسیون صنعتی می پردازد. درایو VFD اینوت قیمت مناسبی دارد و کیفیت آن نیز نسبتاً خوب است به همین دلیل در بسیاری از صنایع از آن استفاده می شود.
دلتا یکی از برترین شرکت ها در زمینه تولید تجهیزات صنعتی و انواع درایو است. محصولات این شرکت قابلیت کنترل بالایی دارند و از عناصر باکیفیت در ساخت آن ها استفاده شده است. این محصولات از بهترین تکنولوژی ها بهره برده اند و در ظرفیت های گوناگون به بازار عرضه می شوند. دلتا اینورترهایی مناسب با هرنوع کاربرد اعم از صنعتی و غیر صنعتی تولید می کند.
زیمنس شرکتی آلمانی و چند ملیتی است که دفتر مرکزی آن در شهر مونیخ واقع شده است. این شرکت می تواند طیف گسترده ای از درایوها با فرکانس های متغیر را به بازار عرضه کند. این شرکت در بیش از 100 کشور دنیا نمایندگی فروش دارد. زیمنس علاوه بر انواع درایو و VFD به تولید دیگر تجهیزات برق صنعتی نیز می پردازد.
قیمت این محصولات به عوامل مختلفی همچون توان و ظرفیت دستگاه، تکفاز یا سه فاز بودن، ابعاد، نحوه عملکرد، نوع موج آن، کاربرد دستگاه و صنعتی و غیرصنعتی بودن آن، برند و شرکت سازنده بستگی دارد. برای مشاهده قیمت اینورتر برق سه فاز و تک فاز می توانید به سایت راندنو مراجعه کنید.
برای خرید اینورتر می توانید از بخش بالای همین صفحه، کالای مورد نظر خود را انتخاب کنید و مشخصات فنی کالا را مشاهده نمایید. سپس قیمت کالا را در فروشگاه های مختلف با یکدیگر مقایسه کنید و بصورت مستقیم با فروشنده مورد نظر ارتباط برقرار نمایید. راندنو امکان مشاهده لیست قیمت اینورتر و برقراری ارتباطی بدون واسطه با فروشندگان را برای شما فراهم می سازد.