تابلو برق صنعتی وسیله ای کاربردی در صنعت محسوب می شود که در دو نوع تابلو برق سه فاز و تابلو برق تک فاز در بازار موجود است. این وسیله دارای یک محفظه برای نصب تجهیزات الکتریکی مانند لوازم نمایشگر، قطعات کنترلی و کلیدها است. همچنین این وسیله کار کنترل تمام برق های ساختمان و یا کارخانه را برعهده دارد. جنس تابلو برق می تواند از پلاستیک و یا فلز باشد.
جنس تابلو فلزی از ورق گالوانیزه است که برای جلوگیری از از بین رفتن رنگ آن، روی آن را رنگ کاری می کنند. جنس تابلو برق پلاستیکی نیز از پلی کربنات است. تابلو برق ها به صورت کلی می توانند از نظر کاربرد دسته بندی شوند. به طور مثال، تابلو برق مخابراتی (کروز)، تابلو برق صنعتی، تابلو برق شبکه (رک)، تابلو برق قدرت، تابلو برق ساختمان (کنتوری)، تابلو برق انشعابی، تابلو برق هوشمند و ... در بازار وجود دارند.
تابلوهای برق بر اساس نوع کنترل به دو دسته زیر تقسیم می شوند:
تابلو برق ساده توسط رله کنترل می شود.
تابلو برق هوشمند توسط PLC کنترل می شود.
در ادامه به مهم ترین اجزای تابو برق پرداخته می شود.
تجهیزات تابلو برق در داخل یا روی بدنه تابلو برق نصب می شوند و بدنه تابلو برق از این تجهیزات در برابر ضربه، گرد و غبار و… محافظت می کند. جنس بدنه تابلو برق ممکن است از پلاستیک، آهن یا حتی مواد کامپوزیتی باشد. ضخامت ورق های تابلوهای برق گوناگون هستند و به عواملی مانند محل قرارگیری تابلو، ساختمان تابلو، نوع دسترسی به اجزای آن و … بستگی دارند. همچنین در بدنه تابلو برق باید دریچه ای برای گردش هوای تابلو برق وجود داشته باشد.
کلید یکی از اجزای مهم در تابلو برق محسوب می شود که برای قطع و وصل جریان الکتریکی کاربرد دارد. به طور کلی کلیدها را می توان به دو دسته تقسیم کرد. یک دسته قطع و وصل را زیر بار انجام می دهند و دسته دیگر در حالت بدون بار قطع و وصل را انجام می دهند. کلیدها براساس عواملی مانند عمق و ارتفاع نصب، تعمیرات و نگهداری و… در قسمت های مختلف تابلو قرار می گیرند. کلید فیوز نسبت به کلیدهای اتوماتیک قیمت پایین تری دارد بنابراین از آن در تابلوهای فشار ضعیف بیشتر استفاده می شود.
از هادی ها برای اتصال و ارتباط الکتریکی تجهیزات تابلو برق استفاده می شود. این هادی ها به دو صورت سیم و شینه وجود دارند. جنس اغلب آنها از مس است اما می توانند از جنس آلومینیوم نیز باشند.
تجهیزات اندازه گیری پارامترهای مختلفی را اندازه گیری می کنند. این تجهیزات شامل آمپرمتر، ولت متر، فرکانس متر و ... هستند.
تجهیزات حفاظتی برای حفاظت مدار کاربرد دارند.
اینترلاک یا سیستم قفل داخلی از رخ دادن حوادث ناخواسته جلوگیری می کند. سیستم قفل داخلی می تواند به دو صورت مکانیکی و الکتریکی باشد.
اتصال زمین برای حفاظت جان افراد در برابر برق گرفتگی به کار می رود. هر سلول تابلو به طور مجزا به هادی اتصال به زمین وصل می شود. در اتصال به زمین، قسمت های فلزی که در مدار الکتریکی قرار ندارند باید به هادی زمین متصل شوند.
مقره برای جلوگیری از عبور جریان های ناخواسته به زمین استفاده می شود و نقش یک عایق را ایفا می کند. مقره در سیستم ها و تابلوهای انتقال و توزیع کاربرد دارد.
تابلوهای برق به شرح زیر دسته بندی می شوند.
تابلوهای فیکس به سه دسته زیر تقسیم می شوند:
تابلوهای کشویی به دو دسته زیر تقسیم می شوند:
تابلوهای مدولار نوع پیشرفته تابلوهای فیکس ایستاده هستند.
تابلو برق از نظر ایستایی به دو صورت زیر است:
تابلو حالت خود ايستا دارد و نیازی به تکيه نیست.
تابلوهایی که بر روی ديوار نصب می شوند که اگر اين تابلوها بر روی سطح ديوار نصب شوند، روکار(Surface Mounted) هستند و اگر داخل ديوار قرار گیرند، توکار (Flush Mounted يا Recessed Mounted) هستند.
تابلو برق ها براساس سطح ولتاژ به سه دسته زیر تقسیم می شوند:
لازم به ذکر است بسیاری از این تابلوها می توانند برای انجام چندین کار متفاوت طراحی شده باشند.
این تابلو اندازگیری ولتاژ، جریان، مقاومت، رطوبت و ... را برعهده دارد.
این تابلوها با استفاده از انواع کلیدها و تایمرها، وظیفه قطع و وصل جریان را در بازه های متفاوت برعهده دارند.
این تابلوها وظیفه اطلاع رسانی از مدارات را به عهده درند وسبب جلوگیری از بروز حوادث می شوند.
این تابلوها در صنعت مخابرات و شرکت توزیع برق کاربرد فراوان دارند.
تابلو برق ها را به دو صورت روکار و توکار می توان نصب کرد:
منظور از تابلو برق توکار، تابلوهایی هستند که سازنده قبل از قرار دادن آنها، محل قرارگیری خاصی برای تابلو تعبیه می کند.
منظور از تابلوهای برق روکار، تابلوهایی هستند که جایی برای آنها تعبیه نشده است و معمولاً در فضای آزاد قرار دارند. اگر قصد استفاده از این تابلو را دارید، باید یک ورق فلزی روی تابلو قرار دهید تا در برابر آفتاب و بارون محافظت شود.
شرکت ها و کارخانه های متعددی اقدام به طراحی تابلو برق های فلزی و پلاستیکی کرده اند که در ادامه به برترین آنها پرداخته می شود.
تابلو برق های شرکت دانوب از کیفیت مناسبی برخوردار هستند. یکی از تابلو برق های این شرکت تابلو برق دانوب با درب مات و سایز 13*30*20 سانتی متر است. این محصول غیرقابل اشتعال است. همچنین درجه حفاظت آن IP65 است که در برابر ضربه و نور خورشید مقاوم است.
از دیگر برندهای برتر تابلو برق می توان به تابلو برق البرز، تابلو برق آریا، تابلو برق پارس صنایع و ... اشاره کرد.
تابلو برق براساس عواملی مانند ابعاد، جنس تابلو برق، عمق، نوع نصب، استاندارد، درجه حفاظت، نوع تابلو برق، ضخامت ورق، نوع رنگ، تعداد سینی، برند و شرکت تولیدکننده و ... قیمت گذاری می شود. همچنین تابلوهای پلاستیکی دارای ابعاد استاندارد هستند و به صورت سفارشی تولید نمی شوند. معمولاً شرکت های تولیدکننده انواع داکت، تابلوهای پلاستیکی روکار و توکار نیز تولید می کنند.
سایت راندنو برای خریداران امکان مقایسه قیمت و مشخصات فنی را نیز فراهم کرده است. همچنین در صورت اینکه کالای مورد نظر شما در سایت موجود نباشد، می توانید با ثبت استعلام از برترین فروشگاه ها به صورت رایگان پیش فاکتور بگیرید و بهترین انتخاب را داشته باشید.
برای خرید تابلو برق می توانید از بخش بالای همین صفحه، کالای مورد نظر خود را انتخاب کنید و مشخصات فنی کالا را مشاهده نمایید. سپس قیمت کالا را در فروشگاه های مختلف با یکدیگر مقایسه کنید و بصورت مستقیم با فروشنده مورد نظر ارتباط برقرار نمایید. راندنو امکان مشاهده لیست قیمت تابلو برق و برقراری ارتباطی بدون واسطه با فروشندگان را برای شما فراهم می سازد.