کابل برق (Electrical Cable) در صنعت، از اساسی ترین تجهیزات برقی مورد استفاده کاربران در جهان به شمار می آید. برای برقراری جریان بین دو طرف از تجهیزات الکتریکی، از انواع سیم و کابل استفاده می شود. از به هم تابیده شدن چند سیم (هادی جریان الکتریکی)، یک رشته کابل تشکیل می شود. این سیم ها داخل روکش عایقی از جنس های مختلف قرار گرفته اند. آلیاژهای کابل و یا به اصطلاح هادی آن ها معمولاً از جنس مس، آلومینیوم، نقره و ... است. لازم به ذکر است که مس قابلیت رسانایی بسیار بیشتری نسبت به سایر فلزات دارد. در ادامه به بررسی عوامل مؤثر در قیمت کابل برق می پردازیم تا بدین ترتیب با آگاهی کامل نسبت به خرید کابل برق اقدام نمایید.
رشته های سیم که در زیر عایق قرار گرفته اند، به یک روکش نهایی نیز مجهز شده اند. این روکش می تواند از نوع PVC باشد. روکش نهایی، کابل را از صدمات فیزیکی حفظ می کند. همچنین این کابل ها می توانند به شیلد یا زره نیز مجهز شوند.
کابل برق کامپیوتر، کابل برق لپ تاپ و کابل برق ماینر از کابل هایی هستند که امروزه کاربرد وسیعی دارند. این کابل ها با کابل هایی که در صنعت برق مورد استفاده قرار می گیرند، تفاوت دارند. این محصولات به دو شاخه های مخصوصی مجهز شده اند که به واسطه آن ها می توان برق را از پریز گرفت و به دستگاه مورد نظر هدایت کرد.
کابل های برق از اجزای مختلفی تشکیل شده اند. البته ساختمان کابل به کاربرد کابل، محل استفاده و کارایی آن بستگی دارد. به عنوان مثال، ساختمان کابل های مخابرات با کابل های افشان فشار ضعیف و فشار متوسط متفاوت است. به طور کلی، کابل ها از سه بخش اصلی زیر تشکیل شده اند:
کابل ها اجزای دیگری همچون غلاف، زره یا آرمور، شیلد، حفاظ فولادی و ... نیز دارند.
این کابل ها در صنعت کاربرد بسیار گسترده ای دارند. به همین دلیل در انواع و اقسام مختلفی به بازار عرضه می شوند. در ادامه به بررسی انواع کابل الکتریکی می پردازیم:
با توجه به جنس هادی، کابل به دو نوع کلی مسی و آلومینیومی تقسیم می شود. کابل مسی قیمت و وزن بالاتری نسبت به کابل آلومینیومی دارد. این کابل ها رسانایی الکتریکی بالایی دارند و شکل پذیری آن ها نیز آسان تر است.
کابل آلومینیوم از هادی هایی از جنس آلومینیوم ساخته می شود. این کابل ها نسبت به کابل های مسی، کاربرد کمتری دارند. معمولاً کابل های خودنگهدار، برخی از کابل های زمینی و برخی از کابل های قدرت از جنس آلومینیوم تولید و عرضه می شوند. این کابل ها قیمت مقرون به صرفه تری نسبت به کابل مسی دارند. کابل آلومینیوم اغلب به شکل مفتول عرضه می شود زیرا شکل پذیری و انعطاف پذیری فلز آلومینیوم کمتر است.
کابل ها از لحاظ شکل هادی و ساختار به چند دسته تقسیم می شوند. کابل برق افشان (هادی از کلاس 1) نوعی کابل است که جنس آن معمولاً از نوع مسی است. هادی کابل افشان از رشته های نازک کنار هم تشکیل می شود و دارای انعطاف بیشتری نسبت به دیگر انواع کابل است.
کابل مفتولی (هادی کلاس 2) دسته دیگری از کابل ها است که شکل ظاهری هادی آن با کابل های افشان متفاوت است. این کابل دارای انعطاف کمتری نسبت به نوع افشان است و اکثراً کاربرد زمینی دارد. در کابل کشی های شرکت توزیع، بیشتر از این نوع کابل ها استفاده می شود. این کابل ها در انواع مسی و آلومینیومی به بازار عرضه می شوند.
نوعی کابل نیمه افشان نیز به بازار عرضه می شود که خاصیتی مابین کابل افشان و مفتولی دارد.
کابل ها براساس کاربردی که دارند، به دو دسته هوایی و زمینی تقسیم می شوند. کابل زمینی فارغ از جنس هادی، کاربرد زمینی دارد و بیشتر در زیر خاک بکار می رود.
این کابل به صورت هوایی استفاده می شود. کابل های خودنگهدار از این نوع کابل ها به شمار می آیند.
کابل ها براساس ولتاژ و مقدار مجاز جریان عبوری، از یکدیگر تفکیک می شوند. مقاومت مجاز کابل در آزمایشگاه ها اندازه گیری می شود. بر این اساس، کابل افشان و مفتول برق به کابل فشار ضعیف و کابل فشار قوی تقسیم می شوند.
تعداد رشته های کابل براساس نیاز انتخاب می شود. به طور مثال، در تجهیزاتی که از برق سه فاز استفاده می شود، حداقل تعداد رشته کابل ها می بایست سه رشته باشد و از کابل برق سه فاز استفاده شود.
کابل سه فاز در کارگاه ها، ساختمان های تجاری و کارخانه های صنعتی به کار می رود که از دستگاه هایی با مصرف برق زیاد در آن ها استفاده می شود. کابل برق ساختمان که در آسانسور بکار می رود نیز می تواند از نوع کابل های مسی یا آلومینیومی باشد.
کابل ها براساس محدوده ولتاژ به 4 دسته کابل برق فشار قوی (HV)، فوق فشار قوی (EHV)، فشار متوسط (MV) و کابل برق فشار ضعیف (LV) تقسیم می شوند. کابل مورد استفاده در سیستم های قدرت یا همان فشار قوی، دارای مکانیزم متفاوت و حساس تری است. از این کابل ها در مواقعی که ولتاژ نامی بیشتر از 30 کیلو ولت است، استفاده می شود.
کابل برق فشار متوسط در شبکه های برق با ولتاژ نامی 6 الی 30 کیلو ولت کارایی دارد و کابل فشار ضعیف در خطوط توزیع، سیستم های روشنایی ساختمان، ایستگاه های قدرت و ... استفاده می شود و سطح مقطع آن از 1.5 تا 1000 میلی متر مربع است.
این کابل ها در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند و اغلب دارای تعداد رشته های مشخص و استانداردهای خاصی هستند. بیشتر این کابل ها در سیستم های روشنایی به کار می روند. تعداد رشته ها و سطح مقطع این کابل ها مطابق با استاندارد است. هادی کابل نیز براساس کلاسی که دارد، به چند نوع مفتول، افشان و نیمه افشان تقسیم می شود. سیم و کابل افشان اغلب کاربردهای ساختمانی دارد.
در پاسخ به سؤال کابل برق زره دار چیست باید گفت برخی از کابل ها دارای پوششی بر روی هادی و عایق هستند که به آن ها آرمور یا زره می گویند. از کابل زره دار یا آرموردار در مکان هایی که احتمال خوردگی یا پوسیدگی وجود دارد نیز، استفاده می شود. این پوشش می تواند سیم های فولادی و آلیاژ فلزی باشد که سبب بالا رفتن استحکام کابل نیز می شود. در این کابل ها از عایق هایی از جنس پی وی سی یا پلی اتیلن استفاده شده است.
سیم و کابل براساس استانداردهای روز ساخته می شوند و باید مسائل کیفی در ساختار آن ها لحاظ شود. برای شناسایی و معرفی کابل ها از حروف انگلیسی استفاده می شود که این حروف طبق استاندارد VDE آلمان مطرح می شوند. در ادامه بخشی از مهم ترین حروف در نامگذاری کابل ها ذکر شده است:
این کابل ها در سایزهای مختلفی به بازار عرضه می شوند. سایز و اندازه کابل ها با اعداد و ارقامی نشان داده می شود که هرکدام نشان دهنده ویژگی خاصی از کابل است. در سایزبندی این کابل ها تعداد رشته ها و سطح مقطع ذکر می شود. بدین ترتیب که عدد سمت چپ نشان دهنده تعداد رشته و اعداد دیگر که در مقابل علامت ضرب قرار گرفته اند، نشان دهنده سطح مقطع کابل هستند.
کابل برق 4 در 16 به معنای کابلی است که 4 رشته سیم با سطح مقطع 16 میلی متر مربع دارد. یا کابل 150+70*3 دارای 3 هادی با سطح مقطع 70 میلی متر مربع و 1 هادی با سطح مقطع 150 برای نول است. کابل ها می توانند در انواع تک رشته، دو، سه، چهار، پنج رشته و ... تولید شوند و سطح مقطع آن ها نیز متغیر است.
راه های زیادی جهت تشخیص مرغوبیت سیم و کابل وجود دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد:
همان طور که پیشتر گفته شد، کابل ها از سه بخش اصلی هادی، عایق و روکش تشکیل شده اند. هادی کابل ها از جنس مس یا آلومینیوم است. در برخی مواقع نیز از هادی آلومینیومی با روکش مس استفاده می شود. برای عایق نیز از موادی همچون گرانول پی وی سی استفاده می شود. روکش ها می توانند انواع مختلفی داشته باشند. برخی از کابل ها روکش هالوژن فری، نسوز سیلیکونی، XLPE، پی وی سی و دیگر موارد دارند. نوع و جنس روکش باید مطابق با کاربرد کابل و محل استفاده آن انتخاب شود.
برای تولید کابل الکتریکی معمولی، تک روکشه و بدون شیلد و زره باید مراحل زیر پشت سرگذاشته شود:
در این مرحله فلزی که به عنوان هادی در نظر گرفته می شود، نازک و کشیده می شود. این عملیات مفتول ها را به سطح مقطع های کوچکتر تبدیل می کند. پس از انجام این مرحله، سیم های نازک به دور قرقره جمع می شوند.
سیم های ایجاد شده نرم و شکننده هستند به همین دلیل مجدداً بازپخت و آنیل می شوند تا استحکام اولیه خود را به دست بیاورند و انعطاف پذیر شوند. این کار در مدت زمان مشخصی صورت می گیرد.
عمل پیچ و تاب رشته های هادی را استرند کردن می گویند. در این مرحله هادی ها توسط دستگاه استرند به هم بافته می شوند و فضای خالی بین مفتول در آن ها از بین می رود.
پس از تابیده شدن هادی ها، سیم به دست آمده از دستگاه اکسترودر عبور می کند. سیم ها در این دستگاه به یک لایه عایق از جنس پی وی سی و ... مجهز می شوند. این دستگاه می تواند عایق به صورت یکپاره و یکنواخت روی سیم تزریق کند.
مرحله دیگر در تولید کابل، روکش زدن آن است. ژاکت کابل از آن در برابر عوامل محیطی حفاظت می کند. این کار توسط دستگاه های مخصوص صورت می گیرد.
مرحله آخر در تولید کابل، بسته بندی این محصول است. کابل های تولید شده به دور کلاف یا قرقره های فلزی، پلاستیکی یا چوبی پیچیده می شوند و سپس به بازار عرضه می شوند.
سیم و کابل برق در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. با گسترش و توسعه شبکه های برق، کابل ها نیز در انواع و اقسام مختلفی به بازار عرضه شده اند و شرکت های زیادی به تولید این گونه کابل ها پرداخته اند. در ادامه برخی از مشهورترین شرکت ها در زمینه تولید سیم و کابل معرفی شده است:
این شرکت یکی از پرفروش ترین سیم و کابل های موجود در بازار را عرضه می کند. سیم و کابل خراسان از سال 1345 فعالیت خود را آغاز کرده است و به تولید انواع کابل از جمله کابل های آلومینیومی و مسی فشار قوی و فشار ضعیف، کابل های آرموردار و ... می پردازد. کیفیت بالای این محصولات سبب شده است تا مصرف کنندگان از این کابل ها استقبال زیادی کنند. خراسان افشارنژاد کابل هایی با کاربردهای زمینی و هوایی نیز به بازار عرضه می کند. کابل های زمینی این شرکت دوام و استحکام بالایی دارند و می توان آنها را در زیر خاک بدون لوله و یا کانال بکار برد.
این شرکت از سال 1383 فعالیت خود را در زمینه تولید انواع کابل و سیم برق آغاز کرده است. شرکت البرز الکتریک نور به تولید کابل هایی با هادی های آلومینیومی و مسی می پردازد که می توان از آن ها در تمامی صنایع استفاده کرد. این شرکت کابل هایی با کاربردهای مختلف تولید می کند. سطح مقطع و تعداد رشته های این کابل ها بسیار متنوع است. از محصولات این شرکت می توان به کابل کواکسیال، کابل جوش، کابل فشار ضعیف، کابل فشار قوی، کابل آرموردار و ... اشاره کرد.
این شرکت در حوزه تولید کابل های مفتول، افشان، کواکسیال، جوشکاری، سیم های ارت و ... فعالیت می کند و از سال 1370 این فعالیت را آغاز کرده است. محصولات این شرکت تنوع و کیفیت بالایی دارند و موفق به دریافت استانداردها و گواهینامه های ISO 9001:2008 و CE شده اند. صنایع سیم و کابل کمان به تولید کابل های جوش، ابزار دقیق، قدرت، سبک، مخابرات و ... می پردازد. این شرکت از عایق های مرغوب و هادی های آنیل شده در ساختار کابل های خود استفاده می کند. این شرکت همچنین کابل های مفتولی آلومینیوم نیز به بازار عرضه می کند.
از دیگر شرکت های تولیدکننده کابل می توان به تک سیم البرز، دامغان، راد افشان سحر، زرتافته کرمان، سیمیا، همدان، دامغان، مسین، یزد، افق البرز و ... اشاره کرد.
توجه به نکاتی نظیر سطح مقطع کابل، محدوده ولتاژ، کاربرد، تعداد رشته، نوع هادی، نوع روکش، جنس هادی، کابل برق سه فاز و ... در انتخاب یک کابل مناسب، بسیار مؤثر است. این عوامل بر روی قیمت کابل برق نیز تأثیرگذار هستند. هرچه ضخامت کابل و وزن هادی کابل بیشتر باشد، قیمت کابل برق صنعتی نیز بیشتر می شود.
کابل های برق در ایران با کیفیت بسیار بالایی تولید می شوند. این دستاورد به دلیل غنی بودن کشور ایران از نظر وجود معادن مس، آلومینیوم و تولید مواد اولیه با خلوص بالا حاصل شده است. ایران از جمله کشورهای صادرکننده کابل در جهان به شمار می آید.
برای خرید کابل برق و خرید کابل ساختمان می توانید از بخش بالای همین صفحه، کالای مورد نظر خود را انتخاب کنید و مشخصات کابل برق را مشاهده نمایید. سپس قیمت کالا را در فروشگاه های مختلف با یکدیگر مقایسه کنید و بصورت مستقیم با فروشنده مورد نظر ارتباط برقرار نمایید. راندنو امکان مشاهده لیست قیمت کابل برق و برقراری ارتباطی بدون واسطه با نمایندگی کابل برق را برای شما فراهم می سازد.